Ostatnie komentarze

Dziś propozycja przygotowana z moich ulubionych składników. Pistacje to chyba najsmaczniejsze orzechy. Lubię je solone i w wersji, którą odkryłam niedawno, czyli pistacje niesłone. Mają naprawdę niezwykły wyrazisty smak, który w solonych pistacjach jest mocno przytłumiony. Kluchy natomiast lubiłam zawsze. Zawsze też można dobrać do nich taki sos lub dodatki, które sprawią, że zjemy wystrzałowe danie. Proponuję zatem spaghetti z pistacjowym pesto – danie szybkie proste i bardzo smakowite. To jedno z tych dań, których jedna porcja to za mało. Polecam!


Składniki (2 porcje)
300g makaronu spaghetti
100g pistacji obranych niesolonych
100ml oliwy
3 łyżki startego parmezanu + łyżka do posypania
liście bazylii
1 ząbek czosnku
1łyżeczka soku z cytryny
sól

więcej»

Do niedawna moje dzieci nie tykały dań z sosem. w gulaszu sos był akceptowany wyłącznie z mięsem i nie mógł nawet dotykać kaszy, makaronu lub ziemniaków. Od jakiegoś czasu sytuacja się zmieniła i potrawy z sosem mogę nawet od razu wymieszać z dodatkami. Idąc za ciosem przygotowałam dziś kawałki kurczaka w sosie śmietanowym z groszkiem cukinią oraz uwaga! suszonymi pomidorami. Nawet to udało się przemycić. Ciekaw czy to przełom, czy po prostu nie zauważyli? Mrugnięcie


Składniki
500g mięsa z kurczaka
pół cukinii
150g groszku (konserwowy lub mrożony)
2-3 suszone pomidory z oliwy
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
150ml bulionu
150ml 30% śmietanki
1 łyżka oliwy w oliwek
sól, pieprz

więcej»

Zaczął się sezon szparagowy więc szparagi jemy teraz bardzo często. Zupy sałatki dania obiadowe i przekąski - właściwie chyba nie podawałam szparagów jeszcze tylko z dżemem wiśniowymMrugnięcie, bo szparagi z owocami już były. Dziś mega szybkie i proste ale wyjątkowo smaczne danie obiadowe ze szparagami w roli głównej oczywiście. Do makaronu dodałam sos serowy z sera gorgonzola oraz niesolone pistacje. Danie prezentuje się naprawdę smakowicie. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki.


Składniki (2 porcje)
150g penne
1 pęczek szparagów
150g 30% śmietanki
100g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
garść pistacji
pieprz

więcej»

Coś słodkiego chodziło za mną tak, że się prawie o nie potykałam. Jak mawia klasyk „czasami człowiek musi inaczej się udusi". Niby mogłam zjeść kawałek czekolady, ale o dziwo, to nie było to. Dziś właśnie z takiego powodu proponuję kawowo czekoladowy pyszny deser z lekkim kremem orzechowym. Deser ma konsystencję budyniu i mocno czekoladową niespodziankę w środku dlatego warto go zjeść gorący albo chociaż lekko ciepły. Inaczej rozpływająca się w ustach słodka niespodzianka zmieni swoją konsystencję Mrugnięcie Do deseru dodałam dwa mocne jak smoła espresso, ale możecie zrobić deser tylko czekoladowy, jeśli planujecie podać je małym dzieciom.


Składniki:
500g mleka kokosowego
2 espresso
50g gorzkiej czekolady
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mąki
pół granatu
orzechowy krem
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

więcej»

Jakoś ostatnio opuściła mnie wena. Dużo kosztuje mnie wymyślenie czegoś nowego i zaskakującego. Kryzys każdemu się zdarza, więc usiądę sobie w kąciku i poczekam aż mi przejdzie. W końcu przecież przejść musi. A na razie proponuję Wam coś z mojej domowej klasyki. Ciasto z budyniem oraz owocami. Tym razem wybrałam jabłka, ananasa oraz żurawiny. Ciast wyszło delikatne kruche a nadzienie soczyste i idealnie kontrastujące ze słodyczą ciasta. Niezależnie więc od tego, czy macie wenę do tworzenia nowości czy dopadł Was kryzys warto sięgnąć po klasykę. Mnie się opłacało.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
200g masła
2 łyżki masła orzechowego
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
farsz
2 jabłka
1 puszka ananasa
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
500ml mleka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony