27Kwi2020

Od paru lat mięso nie jest podstawą naszej rodzinnej diety. Jemy mięso bo je lubimy ale często zastępują go warzywa, rośliny strączkowe. Lubimy też kasze, makarony i wszelkiego rodzaju placki, racuchy i pierogi. Dziś odświeżyłam stary przepis na wegetariańskiego stroganowa przygotowanego z kotletów sojowych à la schabowe. Zwykle kupuję kotlety firmy Sante. Mam do nich zaufanie, wstępna obróbka nie wymaga długotrwałego gotowania i wiem, że nie rozpadną się na przykład podczas duszenia. Nawet moje dzieci zjadły ze smakiem obiad, a syn nie mógł uwierzyć, że stroganow był przygotowany bez mięsa Mrugnięcie 


Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych à la schabowe Sante
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
papryczka chili
0,5l bulionu
100g kukurydzy z puszki
4 ogórki konserwowe
1 łyżka oliwy lub masła
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka ketchupu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ziela angielskie
2 listki laurowe

więcej»

Dziś propozycja dania uniwersalnego. Ziołowy omlet możecie podać na kolację lub szybki obiad. Jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że można go podać nawet na codzienne śniadanie. Jeśli zrobicie go na duże patelni, także żeby omlet był cieniutki to zwinięty i pokrojony może być doskonała imprezową przekąską. Do omleta dodajcie Wasze ulubione świeże zioła. Ja dodałam klasyczne: szczypiorek, pietruszkę i koperek. W sezonie letnim, kiedy ogródki ziołowe pięknie się rozrastają dodajcie bazylię, oregano, szałwię lub miętę. Za każdym razem otrzymacie inne smakowite danie.


Składniki (1 porcja)
2 jajka
50ml 30% śmietanki
1 łyżka parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki drobno pokrojonej szynki
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz

więcej»

Mam chyba trzy najbardziej ukochane podstawowe składniki dań obiadowych. Są to ryby, kasze i makarony. Mogłabym jeść je z różnymi dodatkami niemal codziennie. Co roku niecierpliwie czekam na wakacyjny wyjazd nad morze, gdzie bez ograniczeń będę mogła delektować się świeżymi rybami i owocami morza. Z niepokojem więc myślę o tegorocznych wakacjach pod znakiem pandemii, która może pokrzyżować moje wyjazdowo-kulinarne plany i marzenia. Na razie, czekając z nadzieją na lato przygotowałam pstrąga tęczowego o pięknym intensywnym kolorze z dodatkiem zielonego bazyliowego pesto. Dzięki niemu danie z pstrągiem zyskało nowy interesujący smak i piękny wygląd.


Składniki (2 porcje)
2 kawałki pstrąga
1 łyżeczka masła klarowanego
2 szczypty pieprzu cytrynowego
sól
pesto
1 doniczka bazylii
50ml oliwy z oliwek
garść orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól

więcej»

Cytryny w moim domu znikają błyskawicznie. Dzieci lubią soki wyciskane z cytrusów a ich niezbędnym składnikiem jest właśnie cytryna. Im więcej soku cytrynowego tym lepiej. Mój mąż pije herbatę z cytryną a latem nałogowo przygotowuję cytrynowo-limonkową lemoniadę z miętą. Cytryna najczęściej kojarzy się z deserami, sosami do sałatek czy napojami, ale jest również doskonałym dodatkiem do mięs, sosów i zup. Dziś postawiłam właśnie na cytrynę w obiadowej wersji i to nie jako balans smakowy, albo akcent ale jako zdecydowany smak przewodni. Przygotowałam cytrynową zupę z dodatkiem mleczka kokosowego, mięsa drobiowego i kaszy bulgur. Zupa zachwyciła wszystkich domowników, nawet mojego syna, który z dużą ostrożnością podchodzi do nowych potraw. Spróbujcie sami.


Składniki (4 porcje)
4 udka z kurczaka
100g kaszy bulgur
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek imbiru
1 łyżeczka masła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 duża cytryna
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»

Kiedy byłam mała podstawowym szybkim deserem podawanym na podwieczorek były budynie i kisiele. Dziś, kiedy myślę o ulubionym deserze mojej rodziny pierwsze co przychodzi mi do głowy to pudding z tapioki. Robiłam ten deser tyle razy i za każdym razem urzeka mnie jego konsystencja i te cudowne miękkie jędrne kuleczki. Sama tapioka właściwie nie ma smaku. Nam najbardziej smakuje pudding z tapioki z kwaskowymi owocami. Tym razem połączyłam waniliową tapiokę z kawową wersją tego deseru i kwaskowym granatem i borówkami.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
400ml mleka krowiego
80g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 kostki czekolady mlecznej
2 kostki czekolady gorzkiej
1 mocne espresso
granat, borówki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony