Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasteczkowy hit towarzyszący naszm sobotnim popołudniowym grom planszowym. Rzadko zdarza się, żeby ciasteczek wystarczyło do końca wszystkich gier. Znikają z talerza błyskawicznie i za każdym razem obiecuję sobie, że następnym zrobię ich więcej.


Ostatnio gęsie łapki towarzyszyły nam przy „Czarnym Piotrusiu" zrobionym z Kart Grabowskiego i w pewnym momencie sięgnęłam ręką do pustego talerza. W tym samym momencie zrobił to mój syn. Mieliśmy równie zaskoczone miny, że talerzyk jest pusty. Musicie mi uwierzyć, że trudno się od tych kruchych słodkich łakoci oderwać.


Składniki:
320g mąki
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g kremowego naturalnego białego serka
150g masła
miseczka cukru do obtoczenia ciastek

więcej»

Każdy z nas ma swoje ulubione gatunki jabłek. Są tacy, którzy lubią kruche i słodkie i tacy którzy kochają takie w które trudno wpić zęby. Ja do tej pory pamiętam smak jabłek, które rosły w naszym przydomowym ogrodzie. Większości z tych starych gatunków jabłek właściwie nie ma. Pojawiły się nowe pewnie równie smaczne ale ja z sentymentem wspominam wrześniowe szkolne śniadania, kiedy dostawałam kanapkę z chrupiącej kajzerki i jabłko prosto z drzewa.


My najbardziej lubimy twarde soczyste i słodkie jabłka. Właśnie takie jabłka będą doskonałe do sałatki, którą dzisiaj chciałabym wam zaproponować. Przepis na nią pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie.


Składniki (2 porcje)
pół dyni piżmowej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej papryczki chili
1 łyżka rozmarynu
2 jabłka
1 bulwa kopru włoskiego
dwie garście różnych orzechów
4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
sól pieprz

więcej»

Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.


Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.


Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

więcej»

Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników. Ponieważ nie mam zaufanego miejsca w którym bez zastrzeżeń mogłabym kupić świeżą surową rybę, przygotowuję tatara z łososia wędzonego na zimno. Pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację, ale zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Kiedyś przygotowywałam tatara z łososia z dodatkiem korniszonów, marynowanych pieczarek i chrzanu. Dziś inna propozycja, lżejsza i odświeżająca z dodatkiem świeżego ogórka, papryczki chili i sezamu.


Składniki:
300g łososia wędzonego na zimno
cebulka dymka razem z grubym zielonym szczypiorem
pół długiego świeżego ogórka
papryczka chili
skórka i sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
sól pieprz
płatki migdałów i ziarna sezamu

więcej»

Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.


Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.


Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".


Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony