Placki ziemniaczane najbardziej lubimy z cukrem lub kwaśną śmietaną, łososiem i koperkiem. Niedawno widziałam jej gdzieś podane z doskonałym kurkowym sosem. Postanowiłam przygotować je i spróbować. Wprawdzie placki zrobiłam z batatów a nie klasycznych ziemniaków ale i tak danie było doskonałe. Mój syn nie dał się wprawdzie przekonać i zjadł je z cukrem, ale reszta rodziny oceniła, że było pysznie. Spróbujcie sami!


Składniki:
placki
500g batatów
2-3 łyżki mąki
1 jajko
pół cebuli
sól i pieprz
olej do smażenia
sos kurkowy
300g kurek
1 łyżka masła
150ml buliony warzywnego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki

więcej»

Dziś odświeżyłam jeden z rodzinnych przepisów na słodki obiad. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałam dla swoich dzieci knedle. Ku mojemu zdziwieniu powiedziały, że jedzą knedle pierwszy raz w życiu. Nie wiem jak to się stało, ale chyba lepiej późno niż wcale.


Sekretem dobrych knedli są ziemniaki. Najlepsze są ziemniaki typu C - mączyste, zawierające więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu. Ziemniaki do knedli ugotuj dzień wcześniej. Knedle ze świeżo ugotowanych ziemniaków mogą się rozpadać w gorącej wodzie.


Składniki:
500g ziemniaków
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
500g śliwek węgierek
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady, może poza tymi, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią kabanosy. Czekolada z orzechami, gorzka mleczna, babeczki, ciasta - ja i moja rodzina lubimy wszystko co jest z czekoladą. Niektórzy z nas muszą ostrożniej niż inni dawkować tę niebiańską słodycz, ale nawet Ci czasami pozwalają sobie na coś mega czekoladowego. Dziś taki cudowny czekoladowy deser chciałabym Wam zaproponować. Jest podobny do sufletu ale ma tą zaletę, że nie musimy obawiać się opadnięcia deseru a czekolada ze środka rozkosznie wypływa przy przekrojeniu. Trzeba uważać, co jest ona gorąca jak lawa, dlatego doskonale pasuje do deseru chłodna owocowa polewa i kulka waniliowych lodów. Znacie kogoś, kto oparłby się takiej pokusie?


Składniki (4 porcje)
1 banan
50g mąki
50g masła
100g gorzkiej czekolady + 8 kostek gorzkiej czekolady
100g brązowego cukru
100ml mleka

więcej»

Jestem absolutną wielbicielką zup. Moja rodzina wie, że rosół to ja mogę trzy razy dziennie przez siedem dni w tygodniu. Niestety nie wszyscy są aż takimi wielbicielami rosołu, ale dobra zupa nawet w ciepły dzień jest doskonałym pomysłem na sycący ale lekki obiad.


Dziś propozycja letniej zupy jarzynowej. Pięknie wygląda, bo można do niej dodać wszystkie kolorowe warzywa, jakie akurat macie pod ręką a dodatkowo jest pożywna ze względu na dodatek ciecierzycy. Zupę możecie doprawić po swojemu. Dodajcie do niej odrobinę śmietany, śmietankę albo podczas gotowania dodajcie niewielką ilość białego wytrawnego wina. Zapewniam Was, że w każdym wydaniu będzie pyszna.


Składniki:
1-2 marchewki
500g ziemniaków
żółta papryka
250g zielonej fasolki szparagowej
1 nieduża cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka ciecierzycy
1l buliony warzywnego
100ml białego wytrawnego wina lub śmietanki
2 gałązki rozmarynu
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.


Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianuMrugnięcie. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony