Szałwia lekarska ma wszechstronne zastosowanie zarówno w przemyśle aptekarskim jak i w kuchni. Szałwia pielęgnuje skórę, pomaga złagodzić objawy menopauzy, leczy niestrawność, zwalcza zakażenia i infekcje. W kuchni jest wykorzystywana jako przyprawa do mięsa, a także do dań z pomidorów i ziemniaków. Doskonale smakują przecież ziemniaczane kluski z szałwiowym masłem i parmezanem. Dziś wykorzystałam ja do przyprawienia nietypowego farszu do pierogów.


Klasyczne pierogi z mięsem, serem czy owocami mają ciągle swoich amatorów. Od niedawna jednak typowe klasyczne nadzienia ustępują oryginalnym i nieoczywistym połączeniom. Do pierogów można właściwie włożyć wszystko na co tylko macie ochotę. Dziś zaryzykowałam i przygotowałam pierogi z nietypowym nadzieniem. Połączyłam kaszę bulgur z cukinią i szałwią. Delikatne składniki połączyłam z papryczką chili i lekko słonym kozim serem. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Pierogi wyszły naprawdę pyszne. Smakowały doskonale od razu po ugotowaniu ale jeszcze smaczniejsze były następnego dnia po usmażeniu na złoto.


Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
4 łyżki oleju
250-300 ml wrzącej wody
szczypta soli
farsz
cukinia
100g kaszy bulgur

więcej»

Nie rozumiem, dlaczego cały czerwiec żar lał się z nieba a każdy test przed wystawieniem rocznych ocen szkolnych był przez to podwójnie trudny. Kiedy zaczęły się wakacje lato zrobiło odwrót i udawało, że go nie ma.  12-15 stopni i deszcz to nie jest pogoda, której oczekują wypoczywający uczniowie i ich rodzice. Miejmy nadzieję, że to jedyny taki chłodny epizod podczas tegorocznych wakacji.

 

Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.

 

Składniki (2 porcje)

budyń

200ml mleczka kokosowego

200ml mleka migdałowego

100g białej czekolady

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

konfitura:

2 garści czarnej porzeczki

sok i skórka z połowy pomarańczy

1 łyżka syropu klonowego

więcej»

W ciągu roku każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone sposoby na szybki poranek, na śniadanie, które nie zajmuje zbyt długo czasu a który sprawnie i smacznie zapełni małe brzuchy i pozwoli pracować przez pół dnia. Inaczej sprawa wygląda w wakacje. Tu możemy sobie pozwolić na kreatywne wykorzystanie zawartości lodówki i na pytanie kto i co by zjadł. No, może z takim pytaniem trzeba uważać i wie to większość rodziców. Może się okazać, że każdy chce coś innego albo wnętrze lodówki nie sprosta zamówieniom.


Dzisiaj propozycja jednego z pierwszych wakacyjnych śniadań. Polecam gryczany omlet, który sam w sobie jest naprawdę smaczny. Możecie go wzbogacić waszymi ulubionymi dodatkami. My dodaliśmy do naszego szynkę, świeżą paprykę, papryczkę chili i cebulę.


Składniki:
3 jajka
50g ugotowanej kaszy gryczanej
pół czerwonej papryki
pół małej cebuli
pół papryczki chili
1 łyżeczkę masła
3 duże plastry szynki
1 gałązka rozmarynu
olej do smażenia
sól i pieprz

więcej»

Każda gospodyni ma swój przepis na ciasto „niezapowiedziani goście", na ciasto „teściowa za pięć minut", na ciasto „mamo jest coś słodkiego?". Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na ciasto „szybko coś czekoladowego". W tajemnicy zdradzę, że to czekoladowe musiałam ja a nie moje dzieci. Moi domownicy wiedzą, ze uwielbiam czekoladę, która jest dla mnie lekarstwem na zły humor i na stres. Tym prostym ciastem „leczyłam" stres związany z wyjazdem moich pociech, bo jako typowa mama kwoka najbezpieczniej czuję się, kiedy wszystkich mam w zasięgu ręki.


Ciasto to ma mnóstwo zalet. Poza podstawową, że jest czekoladowe to możecie użyć do niego w zasadzie dowolnej mąki, owoce mogą być takie jakie akurat macie pod ręką a jajka nie są niezbędnym składnikiem. Nie musicie używać miksera a do mycia są dwie miski i jedna łyżka. Niezbędny jest za to piekarnik i cierpliwość bo kiedy ciasto się piecze pachnie bardzo apetycznie.


Składniki (blaszka 20cm)
100g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
250ml mleka
120g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki kakao
80ml oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

więcej»

Gofry są dla mojej rodziny symbolem lata. Podczas wakacyjnych wyjazdów nad morze są stałym punktem popołudniowych spacerów. Każdy z nas lubi gofry z innymi dodatkami: z bitą śmietaną, owocami, polewami, cukrem pudrem, ważne, żeby były chrupiące i świeże.


Do wyjazdu nad morze jeszcze trochę czasu więc na początek wakacji przygotowałam czekoladowe gofry w domu. Podałam je z waniliowym twarożkiem, świeżymi owocami i polewą czekoladową. Były pyszne. Polecam!


Składniki:
200g masła
200g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki kakao
3 jajka
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
350-400 mleka
waniliowy twarożek, owoce, polewa czekoladowa

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony