Wydaje mi się, że po zakończeniu epidemii trenerzy personalni oraz dietetycy będą mieli całą masę pracy. Większość z nas (mam nadzieję) została w domu, opiekuje się dziećmi i piecze, gotuje i dogadza. Moje dzieci traktują ten czas bez jeżdżenia do szkoły trochę jak ferie albo wakacje i wymyślają, że zjedliby pierogi, placki, naleśniki, racuchy, desery i ciasta, słowem wszystko to na co nie mam czasu kiedy dni płyną normalnym roboczym rytmem a które zwyczajowo przygotowuję w czasie urlopu. Razem z dziećmi te smakołyki pochłaniamy również my – rodzice. Dziś powiedziałam dosyć i przygotowałam warzywną przekąskę – cukinię w serowej panierce. Podałam ją z sosem jogurtowo-czosnkowym. Niewiele zjadłam tego smakołyku bo okazało się, że to ulubiona przekąska moich dzieci. Następnym razem przygotuję ją kiedy dzieci pójdą znowu do szkoły i zjem wszystko sama Mrugnięcie


Składniki:
2 nieduże cukinie
100g bułki tartej
50g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
3-4 łyżki mąki
2 jajka
sos:
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kremowego serka
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»

Chyba każdy z nas choć raz kupił za dużo pieczywa. Potem zjadamy go bez przyjemności bo nie wyrzucimy. Bułki przerabiamy na bułkę tartą a co z chlebem? Jeśli musimy kupić większą ilość chleba można od razu część zamrozić i potem w miarę potrzeby po trochu wyjmować. Jeśli już jednak zostanie nam niewielka ilość pieczywa warto przerobić je na grzanki i dodać do zupy lub do sałatki.


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszną lekką sałatkę z grzankami. Ja użyłam ciabaty, którą często kupuję bo wszyscy lubimy to pieczywo. Można również dodać do niej mozzarellę, fetę, boczek lub szynkę parmeńską. Ja tym razem postawiłam na ugotowaną ciecierzycę.


Składniki (2 porcje)
grzanki:
1 ciabata
oliwa z oliwek
tymianek
sól
sałatka:
2 pomidory
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
garść kaparów
pół czerwonej cebuli
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

więcej»

Kiedy moja mama nastawiała się na pieczenie ciast z jakiejś szczególnie ważnej okazji zwykle coś się nie udawało. Kiedy robiła ciasto przy okazji, na niedzielny deser, wychodziło doskonałe. Ze mną niestety jest podobnie. Zwykle świąteczne wypieki są dalekie od ideału, za to codzienne ciasta smakują i wyglądają obłędnie. Czy ktoś może rozwiązać tę tajemnicę?


Tym razem przygotowane w 15 minut ciasto było tak pyszne, że żałowałam, że przygotowałam tylko małą blaszkę owsianego ciasta z owocami. Następnym razem nie popełnię tego błędu. Nawet składniki do tego wypieku były zmienione. Nie miałam wystarczającej ilości mąki, więc zmieliłam niezbyt dokładnie płatki owsiane i wykorzystałam resztki owoców z lodówki. Powstało ciasto zero waste Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
180g mąki
110g płatków owsianych
150g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
nadzienie
2 jabłka
150g różnych owoców (maliny, borówki porzeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»

Awokado do tej pory wykorzystywałam do sałatek i past, czyli dań podawanych na zimno. Brak pomysłu na szybki obiad zaowocował powstaniem nowego zadziwiająco pysznego dania. Przygotowałam pastę z awokado i sera feta, którą potraktowałam jak pesto i wymieszałam z makaronem. Dodałam również niesolone pistacje, czarne oliwki i różnokolorowe małe pomidorki. Całość była tak smakowita, że tylko rozsądek nie pozwolił mi zjeść drugiej porcji. Danie ma niestety wadę. Nie można jej odgrzać, ale za to szybko można przygotować kolejną porcję.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
1 duże awokado
1 mały ząbek czosnku
50g sera feta
3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
czarne oliwki
kolorowe pomidorki
niesolone pistacje
kilka listków bazylii
sól, pieprz

więcej»

Dania z kaczki traktowane są u nas jako wykwintne propozycje podawane na uroczystych spotkaniach. Kaczka pieczona w pomarańczach, flambirowane piersi z kaczki czy udka kacze z jabłkami to dania pyszne, ale wymagające wiedzy, umiejętności przez co przygotowywane przez niewielu domowych kucharzy. Dziś chciałabym zaproponować danie, dzięki któremu mięso z kaczki może być składnikiem codziennego dania przygotowanego przez każdego. Gulasz z kaczki najlepiej przygotować z ciemnego kaczego mięsa. Ja preferuję soczyste mięso z uda kaczki i resztki mięsa, które zostają po wykrojeniu udek i piersi. Niezwykłym dodatkiem do tego zwykłego dania jest owoc granatu i niesolone pistacje, które pięknie wyglądają i zaskakująco dobrze smakują z duszonym mięsem.


Składniki:
500g mięsa z kaczki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
papryczka chili
kawałek imbiru
150ml białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części)
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka skórki z cytryny
owoc granatu
niesolone pistacje
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony