Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia staram się najpierw zaplanować posiłki a dopiero później robić zakupy. Unikam kupowania nieznanych zupełnie mi produktów i potem zastanawiania się, do czego i jak je użyć. Raczej nie korzystam również z przepisów w których muszę kupić kilka nietypowych składników, z których wykorzystam po szczypcie. Potem po pierwsze zapominam, że je mam a po drugie zanim je wykorzystam ponownie zazwyczaj kończą swój termin przydatności do spożycia.


Czasami jednak zostają końcówki produktów i wtedy trzeba wymyślić danie, dzięki któremu nie będzie bolało serce przy wynoszeniu worka ze śmieciami do kontenera. Tak było tym razem. W lodówce zamieszkała reszta pęczka botwinki. Była zbyt mała, żeby zrobić na przykład zupę lub lubiany, przez mojego męża chłodnik, ale zupełnie wystarczająca, żeby urozmaicić kaszę gryczaną. Tak powstał bardzo interesujący lekki obiad, który zaskakuje prostotą i doborem składników.


Składniki:
100g kaszy gryczanej niepalonej
pół pęczka botwinki
pół pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
parmezan
płatki migdałów
sól, pieprz

więcej»

Zupa pomidorowa zwana również popularną pomidorówką, to chyba jedna z najbardziej lubianych zup w Polsce. Podobno pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Od 1897 roku popularnością cieszyła się również słynna zupa Campbella. Co kraj to przepis na tę zupę. W Polsce jest podawana z ryżem lub makaronem. We Włoszech smakuje bazylią, oliwą z oliwek i jest bardziej gęsta od naszej. Hiszpanie podają pomidorową na zimno jako gazpacho lub na ostro z dodatkiem papryczki chili.


U mnie dzisiaj przepis na pomidorową w stylu indyjskim z rozmarynem, kminem rzymskim i czerwoną soczewicą. Podałam ją ze skwarkami z bekonu oraz chrupiącymi pistacjami. Była pyszna.


Składniki
300g czerwonej soczewicy
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
100 g boczku wędzonego
pistacje
2 łyżki czarnuszki

więcej»

Od ostatniego weekendu mam nowy megaprzepis na szybki obiad bez mięsa. Placki z kukurydzy będą idealne w czasie wakacji: szybkie, proste smaczne i nie wymagają skomplikowanych składników. Ja uwielbiam takie dania, chyba tak samo mocno, jak moje dzieci uwielbiają je jeść. Dzieciaki oceniły, że lepsze są tylko placki z cukinii ale z nimi niewiele potraw staje w szranki. Są absolutnym hitem od wielu lat.


Dziś dodałam do placków z kukurydzy papryczkę chili i natkę z pietruszki. Świetnie smakowały z szczypiorkowym ostrym jogurtem. Można je również zrobić w wersji bez dodatków i podać na słodko z owocami lub syropem klonowym. Wybierzcie swoją wersję albo podzielcie się nowym pomysłem na te piękne słoneczne placuszki.


Składniki:
1 puszka kukurydzy
150 ml mleka
10 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół papryczki chili
garść natki z pietruszki
sól pieprz
olej do smażenia

więcej»

Raz na jakiś czas moje dzieci proszą mnie o przygotowanie budyniu na podwieczorek. Najbardziej lubią czekoladowy z polewą czekoladową. Ja wolę waniliowy z sokiem malinowym. Dzisiaj również przygotowałam budyń, ale był on bazą do przygotowania warstwowego deseru z owocami i orzechami. Tak podany budyń zmienia się z przedszkolnej przekąski w całkiem elegancki deser. Smak słodkiego czekoladowego budyniu złamałam nieco jego lżejszą wersją z nasionami chia, kwaskowymi cząstkami granatu oraz słonymi chrupiącymi pistacjami. Zaskakujące połączenie? Być może, ale jakie pyszne.


Składniki (4 porcje)
500ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki nasion chia
100g gorzkiej czekolady
granat
pistacje

więcej»

Quinoa (komosa ryżowa) ma lekko słodkawy orzechowy smak, w związku z tym można ją wykorzystać do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również doskonałym zdrowym składnikiem zup, gulaszu czy sałatek.


Wiosna jest dobrym powodem do zmiany nawyków żywieniowych dlatego dziś propozycja sałatki, która może być lunchową przekąską lub lekkim obiadem. Jeśli podacie ją jak ja w miseczkach z awokado, dodatkowo będzie wyglądała interesująco. Jeśli włożycie ją do słoiczka możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam.


Składniki:
100g komosy ryżowej
2 awokado
papryka czerwona
ogórek surowy
garść szczypiorku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
migdały
2 jajka
natka z pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony