Pamiętacie kryzysowe słodycze w czasach kiedy na półkach w sklepach ze słodyczy były tylko wyroby czekoladopodobne, które z czekoladą nie miały nic wspólnego? Pewnie wiele osób pamięta i również pamiętamy jak nasze mamy ratowały się przygotowując słodycze we własnej kuchni. Poza ciastami moja mama robiła lizaki z cukru barwione sokiem malinowym, owsiane kuleczki i szyszki z preparowanego ryżu. Robiło się je błyskawicznie a spragnione słodyczy dzieci zjadały je równie szybka.


Choć na szczęście te czasy są już za nami o owsiane kulki zwane truflami przygotowuję bardzo często. Dziś chciałaby zaproponować błyskawiczne orzechowe batoniki przygotowane na bazie masła orzechowego i ryżu ekspandowanego. Są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Zaproście do pracy w kuchni dzieci. Będą szczęśliwe, że przygotują deser własnoręcznie. Polecam.


Składniki:
4 łyżki masła orzechowego
150g białej czekolady
75-100g ryżu ekspandowanego
50g gorzkiej czekolady
garść pistacji

więcej»
24Sty2020

Od czasu kiedy moja córka przestała jeść obiady w szkole stanęłam przed odwiecznym kucharskim problemem. Co ugotować na obiad. Są takie momenty, kiedy kończą mi się pomysły a inwencja twórcza bawi się w chowanego. Czasem pomaga proste pytanie, skierowane do najbardziej zainteresowanych czyli dzieci. Odpowiedzią na ich zapotrzebowanie byłaby jedynie zupa pomidorowa spaghetti, barszcz z uszkami i naleśniki. Wszystkie te dania są bardzo smaczne ale na dłuższą metę mogą się znudzić. Chili con carne znamy jako danie główne podawane z ryżem. Ponieważ do pełnego obiadu brakowało mi zupy przygotowałam zupę chili con carne.


Składniki (4 porcje)
400g mięsa mielonego wołowego
500ml passaty pomidorowej
500ml bulionu wołowego
1 podłużna czerwona słodka papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
szczypta curry
sól pieprz

więcej»

Curry z ciecierzycą, które ostatnio przygotowałam to doskonałe, sycące i aromatyczne danie. Ma jeszcze jedną zaletę: przygotowuje się je wyjątkowo szybko. W parę minut mamy na talerzu perfekcyjny i energetyczny i smakowity comfort food. Ciecierzyca zawiera całe mnóstwo cennych składników odżywczych, żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu czy witamin z grupy B. Ciecierzyca jest źródłem błonnika pokarmowego, aminokwasów, przypominających te, zawarte w białku zwierzęcym oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgać po nią powinni zatem Ci, którzy postanowili wykluczyć mięso ze swojej diety.


Jeśli macie wystarczająco dużo czasu lub zaplanujecie przygotowanie dania odpowiednio wcześniej możecie sami ugotować ciecierzycę. Jeśli tak jak ja przygotowujecie danie w ostatniej chwili użyjcie ciecierzycy w puszki. Wody oczywiście nie wylewajcie. Z aquafaby przygotujcie błyskawiczny czekoladowy mus, bezy lub brownie.


Składniki:
1 puszka ciecierzcy
1 puszka mleczka kokosowego
kawałek imbiru
papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek pora
2 łyżki oliwy
1 podłużna czerwona papryka
łyżeczka kuminu
1 łyżka żółtej pasty curry
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 szczypty mielonej kolendry
sól, pieprz

więcej»

Pewnie nie jesteśmy oryginalni, ale jajka są naszym ulubionym śniadaniowym weekendowym produktem. Bardzo lubimy jajecznicę, jajka sadzone na szynce zwane przez moje dzieci jajkami na skrzynce, jajka na miękko, szakszukę i inne. Ciągle szukamy nowych pomysłów, żeby urozmaicić weekendowe śniadania.


Kiedyś w programie Nigella Lawson widziałam jajka po turecku z greckim jogurtem i palonym masłem. Postanowiłam odtworzyć to danie. Nigella podgrzewała swój jogurt, ale ja właśnie ten kontrast w daniu lubię najbardziej. Wypróbujcie jajka po turecku. Podajcie je z chrupiącymi grzankami lub świeżą bagietką. Danie jest proste, smakuje wybornie a przecież o to chodzi w leniwych weekendowych śniadaniach.


Składniki (2 porcje)
8 łyżek jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 jajka
2 łyżki szczypiorku lub koperku
1 łyżka octu
sól, pieprz

więcej»

Wątróbka - jedni ją uwielbiają inni nie biorą do ust. Moja najbliższa rodzina należy do tej pierwszej grupy, ale nie podałabym jej na obiad podczas zjazdu rodzinnego. Do tej pory przygotowywałam ją tradycyjnie z majerankiem cebulą i jabłkami. Tym razem przygotowałam ją z lekką orientalną nutą, chociaż głównym składnikiem sosu było miodowe piwo. Moja rodzina oceniła, że danie według nowego przepisu jest znacznie lepsze. Chyba więc na dłużej zrezygnujemy z tradycyjnej wątróbki Uśmiech Swoją wątróbkę podajcie z ulubionymi dodatkami. U nas była to kasza bulgur. Polecam.


Składniki:
0,5 kg wątróbki indyczej
kawałek imbiru
papryczka chili
2 szalotka
300ml jasnego miodowego piwa
2 łyżki kokosowego mleka
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony