Kiedy moja mama nastawiała się na pieczenie ciast z jakiejś szczególnie ważnej okazji zwykle coś się nie udawało. Kiedy robiła ciasto przy okazji, na niedzielny deser, wychodziło doskonałe. Ze mną niestety jest podobnie. Zwykle świąteczne wypieki są dalekie od ideału, za to codzienne ciasta smakują i wyglądają obłędnie. Czy ktoś może rozwiązać tę tajemnicę?


Tym razem przygotowane w 15 minut ciasto było tak pyszne, że żałowałam, że przygotowałam tylko małą blaszkę owsianego ciasta z owocami. Następnym razem nie popełnię tego błędu. Nawet składniki do tego wypieku były zmienione. Nie miałam wystarczającej ilości mąki, więc zmieliłam niezbyt dokładnie płatki owsiane i wykorzystałam resztki owoców z lodówki. Powstało ciasto zero waste Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
180g mąki
110g płatków owsianych
150g masła
150g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki posiekanych migdałów
nadzienie
2 jabłka
150g różnych owoców (maliny, borówki porzeczki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

więcej»

W tym tygodniu nauczyciele moich dzieci zdecydowanie przeszli samych siebie. Od poniedziałku do piątku biegałam od jednego biurka do drugiego pomagając, tłumacząc i ucząc. Mam nadzieję, że od poniedziałku sytuacja nieco się zmieni i uczyć znowu będą nauczyciele. W weekend postanowiłam robić nic. Żadnych tabliczek mnożenia, ortografii, prac plastycznych i słówek z angielskiego.


Relaksowałam się w kuchni przygotowując kolorowy i smaczny deser dla mojej rodziny. Łaciate, waniliowo-czekoladowe babeczki z owocami i białą czekoladą mnie uspokoiły a rodzinie zapewniły słodki podwieczorek. Lubię gotować i piec szczególnie, kiedy nie muszę tego robić. Moje dzieci lubią wszystkie owoce. Nie muszę więc przemycać witaminowych dodatków w tajemnicy, ale i tak w polewie z białej czekolady ukryłam borówki. Tak po prostu, żeby było zaskakująco.


Składniki (6 babeczek)
150g mąki
75g brązowego cukru
60ml oleju
180ml mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kakao
100g białej czekolady
borówki porzeczki do dekoracji

więcej»

Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że sucha tapioka wygląda jak kuleczki styropianu. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.


Pudding z tapioka to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów mojej rodziny. Przed tapioką są chyba tylko lody. Robiłam już różne wersje deseru waniliową, kokosową, czekoladową i z owocami. Tym razem korzystając z cytrusowego sezonu zrobiłam pomarańczowo cytrynowy pudding z tapioki. Była pyszna i wyglądała naprawdę smakowicie.


Składniki:
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
150g 3 pomarańcze

więcej»

Do tej pory przygotowywałam tradycyjne kokosanki na bazie ubitych białek kurzych, cukru i wiórków kokosowych. Bardzo je lubimy. Są chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Ponieważ jajka wykorzystaliśmy na weekendowe śniadanie szukałam przepisu na kokosanki bez jajek. Mogłam w zasadzie ubić aquafabę, ale o tym pomyślałam dopiero kiedy gotowe kokosanki leżały już na talerzu. Przepis znalazłam na stronie www.aniagotuje.pl. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne a kolorowe posypki nadały im wiosennego charakteru. Chyba już bardzo chciałabym, żeby była wiosna...


Składniki (20 ciastek)
100g wiórków kokosowych
160g mąki
100g masła
90g jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka drobnej skórki otartej z cytryny

więcej»

Basbousa to ciasto pochodzące z Egiptu. Podawane jest również Grecji, Azerbejdżanie, Izraelu, Armenii i innych krajach Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się je z semoliny i aromatyzuje wodą różaną lub wodą z kwiatów pomarańczy. Pewnie w każdym państwie dodatki do tego deseru są tradycyjnie inne. W moim są wiórki kokosowe i migdały. Żeby złamać nieco słodki smak tego ciasta nasączyłam go syropem z dodatkiem soku z cytryny. Wyszło naprawdę pyszne mimo, że zdecydowanie różniło się od oryginału.


Składniki:
ciasto
170g kaszy manny
30g wiórków kokosowych
40g brązowego cukru
100g masła
150g naturalnego jogurtu
łaska łyżeczka proszku do pieczenia
migdały
syrop
150g brązowego cukru
125ml wody

sok z jednej cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony