Ostatnie komentarze

Kiedy chcę zrobić przyjemność mojemu synkowi przygotowuję pancakes albo inne dowolne placki. Dla mojej córki mogę przygotować tatara, śledzia albo ... brownie. Ponieważ ostatnie dwa tygodnie były dla niej szczególnie trudne na ich zakończenie postanowiłam przygotować właśnie to ciasto. Robiłam już kilka różnych wersji brownie. Tym razem wybór padł na wegetariańskie brownie (no prawie, bo dodałam do niego białą i ciemną czekoladę) z dużą ilością malin i borówek. Gorąca zielona herbata, słuszna ilość jeszcze ciepłego brownie z płynną czekoladą w środku, to było właśnie to, czego zmęczona nastolatka potrzebowała. Zjadła i ... poszła spać. Niech odsypia stresy...


Składniki (blaszka 25 na 25cm)
250g mąki
125g gorzkiego kakao
300ml oleju
300ml wody lub mleka roślinnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 kostek białej czekolady
12 kostek gorzkiej czekolady
szczypta soli
maliny i borówki

więcej»

Bardzo lubię połączenie pistacji i cytryny. Do tej pory jadłam i wykorzystywałam w kuchni wyłącznie prażone solone pistacje. Było tak do czasu, kiedy przez pomyłkę kupiłam niesolone pistacje. Ponieważ nie lubię niczego wyrzucać postanowiłam wykorzystać je i ... tak na stałe zagościły w moich daniach. Dopiero takie pistacje smakują naprawdę pistacjami, a nie samą solą. Nie oznacza to, że całkowicie wyrzekłam się solonych orzechów. Również bardzo je lubię, ale kupuję rzadziej, tylko na przykład z okazji wieczoru filmowego. Dodatkowo pilnuję, żeby nie było ich za dużo. Niezależnie bowiem ile ich wysypię do miski z pewnością znikną wszystkie. Polecam jednak spróbować tych niesolonych. Wielbiciele orzechów pokochają je jak ja. Dziś propozycja wykorzystania niesolonych pistacji do ciasta. Wypróbujcie przepis na maślane ciasteczka pistacjowo-cytrynowe. Są lekkie odświeżające i bardzo pyszne. Przepis pochodzi z książki kucharskiej TM, ale jest tak prosty, że można go przygotować bez maszyny.


Składniki (blaszka 25 na 25cm)
30g pistacji niesolonych bez skorupek
225g masła
250g cukru pudru
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
260g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50ml soku z cytryny
szczypta soli

więcej»

Staram się robić zakupy z głową. Nie tylko ze względu na koszty, ale po prostu nie lubię wyrzucać kupionych produktów. Czasem jest jednak tak, że trafiają do mnie produkty niezwykłe, których nie sposób wykorzystać w oczywisty sposób. Niedawno tak trafiły do mnie pięknie zapakowane plasterki cytryny w rumie. Niby produkt nie jest przesadnie niezwykły, ale nijak nie mogłam wymyślić do czego mogłabym je użyć. Ileż można przecież wypić herbat z cytryną w rumie, szczególnie, jeśli nie przepada się za herbatą z cytryną Mrugnięcie


Postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Decyzja okazała się trafiona. Ciasto bananowo czekoladowe z rumem i plasterkami cytryny okazało się naprawdę smaczne. A Wy jak radzicie sobie z niezwykłymi produktami?


Składniki (keksówka)
3 dojrzałe banany
180g mąki
2 jajka
150g brązowego cukru
30g roztopionego masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
50ml rumu
garść posiekanych migdałów
100g kropelek czekoladowych
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
kilka plasterków cytryny w rumie

więcej»

Dziś propozycja dla tych, którzy lubią Walentynki i dla tych którzy za nimi nie przepadają. Makowiec ozdobiony serduszkami z kruchego ciasta może być uroczym słodkim zwieńczeniem romantycznej kolacji przy świecach albo po prosty pysznym podwieczorkiem bez specjalnej okazji. Przecież czy trzeba mieć okazję, żeby zjeść coś smakowitego i słodkiego zarazem? Uważam, że nie i zajadam się makowcem wtedy gdy go upiekę, nawet jeśli to zwykły zapracowany dzień tygodnia. W tym roku serduszkowy makowiec będzie nas cieszył w Walentynki, ale wydaje mi się, że niebawem upiekę go ponownie.


Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
masa makowa
400 g zmielonego maku
100 g masła
3 duże łyżki mąki
5 jajek
250g cukru
1 łyżeczki aromatu migdałowego
bakalie

więcej»

Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału w czasie którego dozwolone jest objadanie się bez konsekwencji. Nie wiem jakie konsekwencje nas omijają ale z pewnością kaloryczność pyszności jest tak duża że my ograniczamy się do słodkiego szaleństwa tylko w Tłusty Czwartek pozostałe dni tygodnia traktując bardziej ulgowo. W Polsce w Tłusty Czwartek najczęściej zjada się ogromne ilości świeżutkich pączków i faworków a większość ciastkarni i kawiarni tego dnia serwuje wyłącznie te wypieki. Od paru lat do naszego menu czwartkowego weszły również donaty oraz od tego roku churrosy. Jak więc widać możliwości słodkiego i tłustego obżarstwa jest wiele.


Składniki:
250g mąki
25g masła
125 ml jasnego piwa
4 żółtka
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony