Chyba zima jest coraz bliżej. Na naszym stole pojawiło się ciasto czekoladowe, które często robię właśnie wtedy, kiedy za oknem szaro buro i ciemno. Moje dzieci bardzo je lubią. Czasem myślę, że ciasto czekoladowe, albo czekoladowe babeczki mogłabym robić co tydzień i nigdy by im się nie znudziło. Chyba jednak nie będę tego sprawdzać, nie chciałabym pozbawiać się szarlotki, albo ciasta ze śliwkami. Przecież przygotowuję desery nie tylko dla dzieci.


Składniki (blaszka 20 na 20cm)
100g czekolady
100g masła
2 łyżki kakao
50ml wody
125g cukruS
130g mąki
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
płatki migdałów

więcej»

Jednym z najbardziej wdzięcznych i smakowitych słodkich odkryć ostatniego roku jest dla mnie chyba tarta rustykalna. W sumie nie ma chyba mniej wymagającego ciasta niż ona. Poza dobrymi składnikami trzeba umieć tylko szybko zagnieść gładkie kruche ciasto. Naprawdę nic więcej nawet wałkować ciasto można byle jak. Nie trzeba przejmować się nierównymi brzegami i nie trzeba brudzić formy do ciasta. Pasują do tego ciasta chyba niego wszystkie twarde owoce. Doskonałe jest z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami czy nektarynkami. Najbardziej chyba smakuje mi jednak ze śliwkami. Pięknie pachnie doskonale smakuje fantastycznie wygląda i nie wymaga dużej ilości pracy. Słowem ciasto doskonałe.


Składniki:
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
6 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka

więcej»

Jesień nieuchronnie oznacza, że zaraz będzie zima, która jest chyba najbardziej nielubianą przeze mnie pora roku. Nie lubię skrajności: ani upałów ani przesadnego chłodu i śniegu. Na niekorzyść zimy przemawia jednak chyba najbardziej krótki dzień i brak słońca. Teraz jednak staram się nie zaprzątać sobie głowy zimową aurą i cieszyć pięknem i smakami jesieni.


Jeśli jesień to śliwki, piękne żółte, bordowe i fioletowe. Można je jeść bez końca. Najbardziej smakują mi w cieście, ale doskonałe są również w deserach, sałatkach i powidłach. Dziś tak jak obiecałam moim dzieciom odwrócone ciasto ze śliwkami. Było puszyste, wilgotne i słodkie, takie jak najbardziej lubimy.


Składniki:
280g mąki
125g brązowego cukru
80g masła
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
8 śliwek
120g brązowego cukru

więcej»

Sernik przygotowuję właściwie wyłącznie na święta. Do tej pory wydawało mi się, że to ciasto wymagające dużej ilości pracy. Dziś wykorzystałam stary przepis mojej mamy, która sernik piekła dość często. Teraz już wiem dlaczego. Według tego przepisu sernik robi się błyskawicznie a smak i delikatna konsystencja są naprawdę doskonałe. Możecie dodać do niego skórkę pomarańczową albo cytrynową a na wierzch polewę czekoladową. Ja postanowiłam zostawić wersję waniliową z owocami. Pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i smakuje.


Składniki:
spód
150g ciastek owsianych
70g masła
sernik
750g sera białego sernikowego
150g masła
100g cukru pudru
125g jogurtu
40g budyniu waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej
owoce do dekoracji

więcej»

Amaretto to włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkawym smaku. Jest wytwarzany z użyciem migdałów. Jest składnikiem wielu drinków a także dodatkiem do kawy, czekolady i deserów. Lubię go i korzystam jeśli przygotowuję deser specjalnie dla dorosłych.


Dziś przygotowałam szybki i pyszny deser z figami, jednymi z ulubionych owoców mojego męża. Powstał na bazie ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Udało mi się kupić cudownie chrupiące leciutkie ciasteczka amaretti. Były doskonałym dodatkiem do tego efektownego deseru.


Składniki (2 porcje)
200 ml 30% śmietanki
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
kilka ciasteczek amaretto
kilka malin
2 figi

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony