Ostatnie komentarze

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym produktem używanym przy słodkich i wytrawnych wypiekach. Sprawdza się jako spód do wielu ciast i tart, można z niego upiec przepyszne ciasteczka, rogaliki, czy paszteciki. Wybór wypieków ogranicza wyłącznie wyobraźnia oraz rodzaj dodatków którymi dysponujemy. Dziś proponuję błyskawiczne kruche rogaliki ze śliwkami, które doskonale sprawdzą się jako deser do popołudniowej kawy lub jako słodki dodatek do drugiego śniadania. Można także wziąć talerzyk z rogalikami i zapomnieć się w fabule pasjonującej książki. Niestety w takim przypadku należy wypiek zacząć od nowa Mrugnięcie


Składniki:
400g mąki
200g 18% śmietany
200g masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
śliwki
2 łyżki mleka
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Zwykle gotuję dla całej rodziny. Czasem przygotowuję coś, co dzieci szczególnie lubią, bo my dorośli łatwiej się dostosujemy i „lubimy" wszystko. Tym razem jednak zrobiłam odstępstwo od reguły i przygotowałam deser dla dorosłych. Lekki jak piórko orzechowy mus podałam z doskonałym zimowym piernikowym likierem i gorzką czekoladą. Deser ten w bardzo prosty sposób można przerobić na wersję dla wszystkich. Wystarczy likier piernikowy zastąpić owocami lub polewą czekoladową. Likier piernikowy koniecznie przygotujcie sobie trochę wcześniej. Jest doskonały do leniwego popijania zimowym wieczorem lub jako dodatek do deserów i lodów dla dorosłych.


Składniki:
mus orzechowy
150ml aquafaby
szczypta soli
2-3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru pudru
likier piernikowy
400ml mleczka skondensowanego słodzonego
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka przyprawy piernikowej
175ml whisky
200ml wódki

więcej»

Choć nie lubię kremowych ciastek, to ptysie są moją miłością. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie ich w domu to masa trudnej pracy a efekt? No cóż bywa niezadawalający. Ale .... Do odważnych świat należy więc tadam! Dzisiaj moje domowe ptysie z bitą śmietaną i malinami. Pyszne chrupiące z wierzchu i ... puste w środku Mrugnięcie I tak ma być. Następne będą eklerki.


Składniki:
100g masła
150g wody
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
3-4 jajka
krem
200ml 30% śmietanki
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
150g mascarpone
maliny

więcej»

Ku radości moich dzieci i psa borówki amerykańskie można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Możemy więc cieszyć się ulubionymi owocami, choć ich ilość ze względu na cenę jest znacznie mniejsza niż w sezonie.


Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na warstwowy lekki deser z borówkami amerykańskimi. Wygląda bardzo efektownie, nie wymaga dużo pracy a efekt? Musicie spróbować sami.


Składniki (4 porcje)
200g borówek amerykańskich
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
200ml 30% śmietanki
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

więcej»

Ze wszystkich pieczonych ciast i ciasteczek moje dzieci najbardziej lubią babeczki. Z owocami i bez z kruszonką, lukrem, polewą wchodzą wszystkie w dowolnych ilościach. Ponieważ jednocześnie są pyszne, łatwe i nie wymagają wyrafinowanych składników piekę je często. Zawsze przecież można dobrać babeczki do konkretnej okazji: na wiosnę cytrynowe z cukinią, latem pełne świeżych owoców, jesienią z dynią i śliwkami a zimą korzenne, piernikowe, z orzechami. Dziś propozycja drożdżowych babeczek z nutellą, orzechową polewą, solonymi pistacjami i suszonymi płatkami kwiatów. Pachnące, pyszne i piękne. Polecam!


Składniki (12 babeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
4-5 łyżek nutelli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony