Jesień zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią znienawidzony przez mnie zwyczaj zmiany czasu na zimowy. Już sam ten akt psuje mi humor ma długo przed i na długo po. W XXI wieku zmiana czasu nie ma uzasadnienia więc z utęsknieniem czekam na rok w którym ostatni weekend października nie będzie kojarzył mi się z dłuższą nocą i kradzieżą jednej godziny z i tak coraz krótszego dnia. Ponieważ media już zaczęły informować o zmianie czasu na zimowy, mimo, że został jeszcze miesiąc, postanowiłam poprawić sobie humor i przygotować przepyszne jesienne bułeczki ze śliwkami i białą czekoladą. Tym razem nie posypałam ich kruszonką. Postanowiłam udekorować je białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami. Delikatne w smaku, niezbyt słodkie bułeczki w paski kojarzą mi się z Tygryskiem z filmowego Kubusia Puchatka, a te filmy zawsze sprawiają, że się uśmiecham.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 duże śliwki
8 łyżeczek śliwkowych powideł
8 kostek białej czekolady
pistacje i biała czekolada do dekoracji

więcej»

Korzystając z ostatnich w tym sezonie truskawek przygotowałam błyskawiczne cytrynowe ciasto z tymi owocami. Przecież weekend nie może się obyć bez deseru, a nie ma chyba nic przyjemniejszego niż świeżutkie domowe ciasto pachnące tak, że najchętniej człowiek zjadłby wszystko prosto po wyjęciu z piekarnika. Czasem muszę się natrudzić, żeby ukryć ciasto przed domowymi łasuchami, żeby rzeczywiście zjeść je na deser a nie przed daniem głównym. W sumie szkoda, że sezon na świeże pełne soku owoce niebawem się kończy. Znowu trzeba będzie czekać przez parę miesięcy na dary naszych ogrodów.


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
truskawki
cukier puder

więcej»

Latem owoce na drzewach i krzewach aż proszą się, żeby je zerwać i zjeść. Wypełnione słońcem smakują obłędnie i tylko żal, że w Polsce sezon na świeże dary sadu jest taki krótki. Nie sposób przecież wszystkiego spróbować wszystko wykorzystać, a mrożone owoce, mimo, że są sposobem na zachowanie choć części słodkich skarbów nie smakują już tak wspaniale. Taka właśnie refleksja naszła mnie podczas ostatnich zakupów na pobliskim bazarku. Owoce z biegiem czasu zmieniają się. Jeszcze przed chwilą królowały truskawki i wiśnie, jeszcze nie zdążyłam najeść się ich do syta gdy pojawiły się morele i brzoskwinie a już za chwilę kupować będziemy śliwki jabłka i gruszki. I znowu rok będę musiała czekać na truskawki, maliny i poziomki ... Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto zebra z pięknymi słodkimi morelami. Wygląda i smakuje równie wspaniale.


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
kilka moreli

więcej»

Od kiedy po raz pierwszy samodzielnie przygotowałam pesto, pomidorowy sos, kisiel czy budyń z podstawowych składników przestałam kupować ich gotowe odpowiedniki. Gotowe są szybsze w przygotowaniu, co na przykład jest ich główną zaletą podczas wakacyjnych wojaży oraz w miejscach gdzie nie mamy dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Mają niestety ograniczony asortyment smaków a czasami mam ochotę na budyń inny niż waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Tak było właśnie dziś. Proponuję więc delikatny w smaku, ale bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu domowy budyń kokosowo- cytrynowy. Idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce typu borówki i maliny. Polecam!


Składniki:
budyń
350ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
50g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
kokosowa kruszonka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 spora łyżka masła
2 łyżeczki cukru

więcej»

Kiedy wyjeżdżamy na wakacje przygotowanie poobiednich deserów i podwieczorków przejmują ode mnie budki z lodami i goframi i kawiarnie. Kiedy wracamy apetyt na domowe pyszności jest ogromy, dlatego tym razem zaraz po powrocie z nadmorskich wojaży przygotowałam drożdżówki z jeżynami. Wyglądają zupełnie jak klasyczne jagodzianki, ale smaku bułeczek z jeżynami nie da się pomylić z żadnym innym. Tym razem udało mi się kupić wyjątkowo dojrzałe i słodkie owoce. Jeśli Wasze nie są tak słodkie jakbyście tego chcieli do środka bułeczek dodajcie po pół kosteczki białej czekolady. Zapewniam, że efekt będzie zachwycający. Polecam!


Składniki (10 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jeżyn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony