Nie znam nikogo kto nie lubi czekolady, może poza tymi, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią kabanosy. Czekolada z orzechami, gorzka mleczna, babeczki, ciasta - ja i moja rodzina lubimy wszystko co jest z czekoladą. Niektórzy z nas muszą ostrożniej niż inni dawkować tę niebiańską słodycz, ale nawet Ci czasami pozwalają sobie na coś mega czekoladowego. Dziś taki cudowny czekoladowy deser chciałabym Wam zaproponować. Jest podobny do sufletu ale ma tą zaletę, że nie musimy obawiać się opadnięcia deseru a czekolada ze środka rozkosznie wypływa przy przekrojeniu. Trzeba uważać, co jest ona gorąca jak lawa, dlatego doskonale pasuje do deseru chłodna owocowa polewa i kulka waniliowych lodów. Znacie kogoś, kto oparłby się takiej pokusie?


Składniki (4 porcje)
1 banan
50g mąki
50g masła
100g gorzkiej czekolady + 8 kostek gorzkiej czekolady
100g brązowego cukru
100ml mleka

więcej»

Dzisiaj propozycja deseru, który uwiódł moją rodzinę. Robiłam go pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni. Pudding z tapioki ma konsystencję budyniu z zaskakującymi perełkami w środku.


Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że wygląda jak kuleczki styropianuMrugnięcie. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
garść borówek

więcej»

Ciasto ze śliwkami jest dla mnie symbolem początku roku szkolnego. Zapach słodkiego owocowego deseru, śliwek i cynamonu powoduje, że mam ochotę otulić się miękkim swetrem i przygotować kubek rozgrzewającej popołudniowej herbaty. Mimo tego, ze pierwsze ciasto ze śliwkami już przygotowałam w tym roku to mam nadzieję, że w tym roku lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa i będziemy cieszyć się jeszcze słonecznymi i ciepłymi dniami.


Składniki:
ciasto
70g mąki
2 łyżki mielonych migdałów
60g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
wypełnienie
500g śliwek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Komosę ryżową odkryłam jakiś czas temu dzięki mojej siostrze. Zaryzykowałam zrobiłam raz i teraz komosa jest stałym elementem mojej spiżarni. Jest doskonała jako zamiennik kaszy, jako dodatek do sałatek czy faszerowanych warzyw. Dziś proponuję w komosę ryżową w wersji na słodko. Pudding z komosy może być świetną alternatywą dla porannej owsianki. Mus z moreli i brzoskwiń z dodatkiem soku z limonki oraz syropem klonowym jest tak pyszny, że część zjadłam po prostu jak najlepszy dżem z białym serem.


Inspirację do tego dania znalazłam na stronie naszakasza.pl.


Składniki (3-4 porcje)
1 puszka mleka kokosowego
80-90g suchej komosy ryżowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 moreli
3 brzoskwinie
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
wiórki kokosowe

więcej»

Według mojego męża ciasto powinno być jednocześnie puszyste i wilgotne w środku i mieć owoce na wierzchu. Jakby czasem było też zakalcem nie byłoby źle. Jeśli chodzi o to ostatnie, to nie podzielam jego entuzjazmu ale pierwsze warunki dobrego wypieku są jak najbardziej na miejscu.


Dziś przepis na błyskawiczne ciasto, które bardzo ławo można przerobić na wypiek dla wegetarian. Wystarczy zamienić mleko krowie na roślinne, a jajko po prostu pominąć. Wypróbowałam obie wersje i powiem, że po zmianach ciasto nic nie traci na atrakcyjności.


Składniki (blaszka 18 na 24)
350g mąki
100ml oleju
1 jajko
120g brązowego cukru
1 łyżka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka
1-2 brzoskwinie

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony