Wegańskie szybkie brownie z malinami i borówkami
Kiedy chcę zrobić przyjemność mojemu synkowi przygotowuję pancakes albo inne dowolne placki. Dla mojej córki mogę przygotować tatara, śledzia albo ... brownie. Ponieważ ostatnie dwa tygodnie były dla niej szczególnie trudne na ich zakończenie postanowiłam przygotować właśnie to ciasto. Robiłam już kilka różnych wersji brownie. Tym razem wybór padł na wegetariańskie brownie (no prawie, bo dodałam do niego białą i ciemną czekoladę) z dużą ilością malin i borówek. Gorąca zielona herbata, słuszna ilość jeszcze ciepłego brownie z płynną czekoladą w środku, to było właśnie to, czego zmęczona nastolatka potrzebowała. Zjadła i ... poszła spać. Niech odsypia stresy...
Składniki (blaszka 25 na 25cm)
250g mąki
125g gorzkiego kakao
300ml oleju
300ml wody lub mleka roślinnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
200g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 kostek białej czekolady
12 kostek gorzkiej czekolady
szczypta soli
maliny i borówki