Ostatnie komentarze
16Mar2022

Od kilku lat jestem zakochana we wschodnich słodyczach. Wiem, że są maksymalnie słodkie, mogę je jeść mimo rozsądku bijącego na alarm. No cóż każdy ma swoją słabość. Ja oprócz czekolady uwielbiam baklavę i rachatłukum (czyli tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i galaretowatej konsystencji z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów podawany w postaci kostek otoczonych cukrem pudrem). Baklavy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Uwielbiam jej warstwowość i klejącą słodycz. Najbardziej lubię pistacjową .... Rozmarzyłam się wspominając wakacje w Turcji gdzie baklavy w różnych smakach i kształtach były dostępne w ilościach przemysłowych.

 

Parę dni temu postanowiłam przygotować baklavę we własnej kuchni (według przepisu mistrza Pawła Małeckiego z kulinarnej strony Lidla). Wyszła naprawdę pyszna i wbrew pozorom wcale nie taka trudna. Polecam wszystkim wielbicielom wschodnich słodyczy Uśmiech

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

60 g rozpuszczonego masła

200 ml wody

150 g cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

150 g migdałów i orzechów nerkowca posiekanych w drobną kostkę

100 g wyłuskanych pistacji (50 g do ciasta + 50 g do dekoracji) posiekanych w drobną kostkę

1 łyżka mąki

 

więcej»

Czy Wam też, tak jak mnie, cytrusy kojarzą się z zimą i świętami. Pewnie dlatego, że w grudniu najważniejszą wiadomością w Dzienniku Telewizyjnym był fakt, że cytrusy z Kuby już płyną do Polski. Potem trzeba było już tylko czekać i cieszyć się niezwykłym zapachem egzotycznych owoców. Jak się trochę oszczędzało, to wystarczało ich na trochę dłużej niż tylko na święta. Z tego właśnie powodu mandarynki to dla mnie zimowe owoce. Właściwie kupuję je tylko w tej porze roku za to w ilościach hurtowych bo moje dzieci za nimi przepadają.

 

Dziś wykorzystałam te piękne i soczyste owoce do przygotowania odwróconego ciasta mandarynkowego. Lekko kwaskowy smak mandarynek doskonale komponuje się ze słodyczą karmelu. Ciasto jest doskonałe zaraz po upieczeniu. Karmelowa fantastyczna skorupka i mięciutkie owocowo waniliowe wnętrze. Następnego dnia ciasto nasiąka sosem karmelowo mandarynkowym i jest doskonale wilgotne i jednocześnie puszyste. I w sumie nie wiem, którą wersją bardziej lubię. Wy wybierzcie sami Uśmiech

 

Składniki (blaszka 20cm)

6 mandarynek

250g mąki

100g cukru do ciasta + 100g cukru na karmel

130ml oleju

150ml wody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

szczypta soli

więcej»

Chyba wszyscy z pokolenia wychowującego się w trudnych czasach doskonale pamiętają smak kogla-mogla, jajek ukręcanych z cukrem na jasnożółty prawie biały puch. Wielu z nas skutecznie zaspokajał głód na słodycze. Później, kiedy o czekoladowe specjały było nieco łatwiej dodawaliśmy do niego łyżeczkę kakao i deser nabierał zupełnie innego charakteru. Dzisiaj nikt nie namówiłby mnie na zjedzenie surowego jajka, ale dla mojego męża w dalszym ciągu jest to jeden z najlepszych smakołyków. Dziś przygotowałam mega wielką porcję luksusowego kogla-mogla, nałożyłam go na owoce leśne i przygotowałam niebiański deser. Przestrzegam tych, którzy dbają o linię, że to słodka bomba, ale naprawdę trudno jej się oprzeć. Gorące pachnące soczyste owoce leśne, słodki lekko ciągnący kogel-mogel i chrupiąca skorupka to trio doskonałe. Polecam na poprawę humoru w szczególnie paskudne zimowe popołudnie. Wyobraźcie sobie: ciemno i zimno za oknem a na stole pachnąca owocami gorąca i słodka rozkosz...


Składniki (4 porcje)
500g różnych owoców leśnych
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła

więcej»
15Lis2021

Musy na bazie śmietanki lub aquafaby są doskonałym deserem. Wymagają niewiele pracy, wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują. Można do nich dodać czekoladę, owoce lub musy owocowe i za każdym razem otrzymujemy inny fantastyczny deser. Dziś proponuję kawową wersję deseru na bazie śmietanki. Jeśli wolicie danie lżejsze użyjcie aquafaby. Ponieważ bardzo lubię połączenie kawy i czekolady do swojego deseru dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady. Dla łasuchów doskonała będzie czekolada mleczna lub biała. Deser będzie słodszy ale delikatniejszy w smaku.


Składniki (4 porcje)
50g gorzkiej czekolady
2 filiżanki espresso
250ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
owoce do dekoracji

więcej»

Uroczystości takie jak Halloween czy Walentynki mogłyby dla mnie nie istnieć. Ponieważ jednak staramy się celebrować rodzinny momenty to podobne dni są dla nas okazją do wspólnego spędzenia czasu i zjedzenia czegoś pysznego. W Halloween przygotowujemy strrraszne smakołyki, a w Walentynki jedzenie jest różowe czerwone i w serduszka Mrugnięcie Zresztą przecież każdy dzień może być dobrą okazją do gotowania i jedzenia pyszności Mrugnięcie Halloween i jesień nieodmiennie kojarzą mi się z dyniami, dlatego dziś przepis na szybkie i pyszne ciasto dyniowe z mnóstwem pyszności w środku. Ciasto to jest strrraszne głównie z jednego powodu (poza dekoracją rzecz jasna). Strrrasznie trudno jest się powstrzymać przed nałożeniem jeszcze jednego kawałka.


Składniki:
270g purée z dyni
250g mąki
50g brązowego cukru
125ml oleju
60ml mleka
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
½ łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
100g posiekanej gorzkiej czekolady
75g posiekanych orzechów
100g suszonej żurawiny lub rodzynek
szczypta soli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony