Pierwszy pełny tydzień roku szkolnego za nami. Po dwóch miesiącach nicnierobienia to chyba najtrudniejszy czas, potem kiedy praca wejdzie w nawyk, jest znacznie łatwiej.


Żeby osłodzić nieco ten trudny początek zrobiłam pełnoziarniste mocno czekoladowe babeczki. Ciemne, z gęstą błyszczącą polewą i soczystymi malinami wyglądały bajecznie, pachniały zniewalająco a smakowały jeszcze lepiej. Najlepsze były świeżutkie – jeszcze lekko ciepłe z płynną czekoladą w środku. Zresztą spróbujcie sami.


Składniki (10 sztuk)
ciasto
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
130g cukru brązowego
140ml mleka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
10 kostek gorzkiej czekolady
polewa
50ml mleka
50g masła
100g gorzkiej czekolady
maliny

więcej»

Lubicie Piña coladę? Ten słodki karaibski drink owocowy powstaje na bazie śmietanki kokosowej, soku ananasowego i rumu. Podawany jest tradycyjnie z lodem, kawałkami ananasa i plasterkiem cytryny. Kokos i ananas są doskonałą parą nie tylko w napojach. Świetnie sprawdzają się razem także na przykład w cieście lub sałatkach.


Dziś zainspirowana przepisami z książki pt.: „Zielone koktajle. 365 przepisów" zrobiłam lekki kokosowo-ananasowy deser. Jeśli masz wystarczająco słodkie owoce możesz go przygotować praktycznie bez dodatków słodzących. Jeśli jednak wasz ananas nie jest mocno dojrzały dodajcie do deseru odrobinę miodu.


Składniki (4 porcje)
mus owocowy
1 świeży ananas
300ml mleczka kokosowego
1 banan
150ml soku z pomarańczy
2 łyżki wiórków kokosowych
dekoracja
50g masła
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
4 plastry pomarańczy
owoce

więcej»

Lato w tym roku jest nastawione na skrajności. Jak jest gorąco, to po kilku dniach trawniki wyglądają jak pustynie, jak deszcz, to od razu oberwanie chmury i podtopienia. Z rozrzewnieniem wspominam zwykłe polskie lata, kiedy temperatura nie przekraczała 25stC a deszcz po prostu padał.


Na szczęście lato to nie tylko pogoda. To również świeże pachnące słońcem owoce. Dziś propozycja prostego weekendowego wypieku, idealnego, jako dodatek do popołudniowej herbaty lub aromatycznej kawy. Chwila pracy, kilka chwil pieczenia i potem można już tylko kroić i jeść, i znowu kroić i znowu jeść i znowu ... Przypominam, że miało być to weekendowe ciasto, więc jeśli zjecie je na raz, trzeba będzie upiec jeszcze raz Mrugnięcie


Składniki:
ciasto
200g mąki
150g masła
75g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce:
1kg moreli
4 brzoskwinie
2 budynie waniliowe
4 łyżki brązowego cukru

więcej»

Dziś chciałabym zaproponować Wam iście królewski deser. Wymaga nieco więcej pracy, choć jest prosty, ale tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie poświęconego czasu. Mus czekoladowy z auafaby już robiłam. Dziś dodałam do niego odrobinę ubitej śmietanki. Dzięki temu jest bardziej kremowy, choć już nie vege.


Możecie dodać do deseru dowolne owoce. W mojej opinii najlepiej prezentują się tu owoce jagodowe: borówki, maliny, jeżyny. Doskonałe będą również kwaskowe wiśnie, ale możecie wybrać swoje ulubione.


Składniki:
kruszonka:
50g masła
50g mąki
50g cukru
1 łyżka ziaren sezamu
mus
200ml aquafaby (z 1 puszki ciecierzycy)
150g białej czekolady
150ml 30% śmietanki
30g cukru pudru

dodatkowo:

cukier puder

więcej»

Między moim rodzeństwem a mną jest dość spora różnica wieku. W czasie, kiedy ja biegałam z koleżankami, moja siostra gryzła gumową kaczuszkę w wózku. Pamiętam lato, kiedy mama przygotowywała dla niej domowy kisiel z sezonowymi owocami. Mimo, że wydawało mi się, że jestem już bardzo dorosła prosiłam o przygotowanie porcji także dla mnie.


Ostatnio mój syn przypomniał mi ten prosty i bardzo pyszny deser. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu na porzeczki postanowiłam je wykorzystać i smakiem wrócić do dzieciństwa. Kisiel można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja najbardziej lubię położyć na wierzch łyżkę kremowego waniliowego serka, ale smakuje również wspaniale bez żadnych dodatków.


Składniki (4 porcje):
0,5kg mieszanki czerwonej i czarnej porzeczki
6-7 łyżek brązowego cukru
350ml wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki waniliowego kremowego serka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony