Raz na jakiś czas moje dzieci proszą mnie o przygotowanie budyniu na podwieczorek. Najbardziej lubią czekoladowy z polewą czekoladową. Ja wolę waniliowy z sokiem malinowym. Dzisiaj również przygotowałam budyń, ale był on bazą do przygotowania warstwowego deseru z owocami i orzechami. Tak podany budyń zmienia się z przedszkolnej przekąski w całkiem elegancki deser. Smak słodkiego czekoladowego budyniu złamałam nieco jego lżejszą wersją z nasionami chia, kwaskowymi cząstkami granatu oraz słonymi chrupiącymi pistacjami. Zaskakujące połączenie? Być może, ale jakie pyszne.


Składniki (4 porcje)
500ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki nasion chia
100g gorzkiej czekolady
granat
pistacje

więcej»
21Mar2018

Czy ktoś kto jest wielbicielem czekolady może nie lubić brownie? Chyba nie. Pierwsze przepisy na brownie pochodzą podobno z początku dwudziestego wieku. To mocno czekoladowe ciasto, czasem z dodatkiem orzechów, pochodzące z amerykańskiej kuchni, na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni. Moje dzieci go uwielbiają. Najbardziej takie ciepłe wyjęte z piekarnika z kulką lodów. Wcale im się nie dziwię. Ja też właśnie takie lubię najbardziej.


Idealne brownie powinno być mega czekoladowe, słodkie, mieć chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Moje ostatnie właśnie takie było. Robiłam je z przepisu ze strony http://www.jadlonomia.com.


Składniki (foremka 20 na 20)
200g gorzkiej czekolady
180-200ml oleju kokosowego
2 kawy espresso
aquafaba z 1 puszki ciecierzycy
125g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g mąki
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów nerkowca
8 kostek gorzkiej czekolady

więcej»
16Mar2018

Według starej reklamy batoników, bounty to smak raju. Całkowicie się z tym zgadzam. Jeśli dodatkowo zrobicie je w domu według tego przepisu dostaniecie przekąskę, którą możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Powiem, że my zakochaliśmy się w tej kokosowej słodyczy i z całą pewnością będę robić ją częściej.


Przepis znalazłam na stronie www.ofeminin.pl. Zamieniłam tylko miód na syrop klonowy a moje dzieci wybrały kształt i powstały pyszne kokosowe kulki oblane gorzką czekoladą. Paseczki białej czekolady nie są konieczne, ale za to wyglądają pięknie.


Składniki:
300g wiórków kokosowych
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
250g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady

więcej»

Już dawno nasiona chia weszły do naszego stałego repertuaru produktów do przygotowania śniadań i deserów. Do tej pory najczęściej łączyłam do z musami owocowymi. Najbardziej smakują mi z mango, ale dodawałam również śliwki, truskawki i jabłka.


Dzisiaj przyszedł czas czekoladową wersję tego deseru. Wykorzystałam do tego popularny ostatnio przepis na fit nutellę. Moje dzieci nie dały się nabrać, że to nutella. Zaakceptowały czekoladowy krem ale stwierdziły, ze do oryginału mu daleko. Zjadają go sporadycznie do tostów czy gofrów, a dziś przekonałam się, że jest również doskonałym dodatkiem do deseru z nasionami chia.


Składniki (4 porcje)
3 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki syropu klonowego
krem czekoladowy
2 nieduże banany
pół dużego awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
dekoracja
50g gorzkiej czekolady
2 mandarynki

więcej»

Pamiętacie te czasy, kiedy cytrusy płynęły z Kuby do Polski? Śledziliśmy te doniesienia przed świętami i z niecierpliwością czekaliśmy na dostawy do sklepów. Dziś owoce te leżą w sklepach przez cały rok i czasami, o zgrozo! zapomniane dojrzewają na kuchennej szafce. To już kolejny raz, kiedy muszę je wykorzystywać, bo jeść ich już nikt nie chce. Chyba na jakiś czas musimy pożegnać się z bananami. Poczekam, aż któregoś dnia przyjdzie mój syn i poprosi o banana. Dopiero wtedy je kupię.


Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Mocno dojrzałe banany stały się składnikiem pysznych muffinek z kawałkami czekolady. Przepis na nie znalazłam na stronie Lidla. W oryginalnym przepisie były udekorowane czekoladowym kremem. Ja swoje posypałam cukrem pudrem wymieszanym z gorzkim kakao.


Składniki (12 muffinek)
3 dojrzałe banany
100 g masła
150 g cukru trzcinowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
260 g mąki pszennej
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru wanilinowego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony