Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasteczkowy hit towarzyszący naszm sobotnim popołudniowym grom planszowym. Rzadko zdarza się, żeby ciasteczek wystarczyło do końca wszystkich gier. Znikają z talerza błyskawicznie i za każdym razem obiecuję sobie, że następnym zrobię ich więcej.


Ostatnio gęsie łapki towarzyszyły nam przy „Czarnym Piotrusiu" zrobionym z Kart Grabowskiego i w pewnym momencie sięgnęłam ręką do pustego talerza. W tym samym momencie zrobił to mój syn. Mieliśmy równie zaskoczone miny, że talerzyk jest pusty. Musicie mi uwierzyć, że trudno się od tych kruchych słodkich łakoci oderwać.


Składniki:
320g mąki
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g kremowego naturalnego białego serka
150g masła
miseczka cukru do obtoczenia ciastek

więcej»

Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.


Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.


Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

więcej»

Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.


Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.


Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".


Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Halloween za pasem. Jedni go lubią, inni nie cierpią. Z każdej wystawy patrzą na nas dynie, straszne maski, pająki i czarownice. W restauracjach możemy zjeść wszystko co można zrobić z dyni. Moje dzieci obchodzą Halloween w szkołach. My w domu staramy się spędzić ten wieczór razem wycinając lampion z dyni, ozdabiając drzwi duszkami i nietoperzami z papieru. Na stole zwykle pojawia się dyniowa zupa, dyniowe babeczki lub dyniowe placki. Więc jeśli jednak potraktujemy ten dzień jako pretekst do miłego spędzenia wieczoru, wspólnego przygotowania smacznej kolacji i domowych dekoracji to może nie ma na co się obrażać? 


Dziś proponuję strasznie straszne halloweenowe ciasteczka w kształcie mumii. Jeśli ktoś nie lubi tego dnia proponuję ozdobić ciasteczka inaczej i po prostu cieszyć się ich migdałowym smakiem i przyjemnym chrupaniem.
Pomysł na dekorację halloweenową pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl.


Składniki
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
szczypta soli
200g białej czekolady

więcej»

Jesień rozgościła się u nas na dobre. Nie trzeba nawet patrzeć na kalendarz, wystarczy spojrzeć za okno. Jeśli jesień to koniecznie dynia i wszystko co można z niej zrobić. Ja robiłam zupę, sałatki, babeczki, tartę. Dziś przyszła kolej na ciasto. Możecie je wykorzystać podczas halloweenowego wieczoru, albo zjeść bez okazji ze smakiem z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Jest puszyste, wilgotne i ma piękny kolor.


Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.jadłonomia.com.


Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250ml puree z dyni
60g brązowego cukru
125ml oleju
80ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
50g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
2 garście żurawiny
granat

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony