W gorące letnie dni włączenie piekarnika powinno być zakazane. Nawet upieczenie tradycyjnych pysznych muffinek, które wszyscy uwielbiają może grozić udarem cieplnym. Czasem jednak nawet w takie upalne dni mamy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i upieczonego. Doskonałym pomysłem jest „babeczka z kubeczka" czyli ciastko upieczone w mikrofalówce. Przygotowanie razem z pieczeniem zajmie wam nie więcej niż 5 minut. Takie ciastko jest również doskonałe jako pierwszy wypiek dla dzieci, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem. Jedyną rzecz w której trzeba dziecku pomóc to wyjęcie naczynia z ciastkiem z mikrofalówki. Do naszego deseru użyłam malin bo najbardziej lubię połączenie tych właśnie owoców z gorzką czekoladą. Jesienią wypróbuję ten przepis do zrobienia babeczki ze śliwkami.


Składniki:
4 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżki mąki
5 łyżeczek brązowego cukru
2 łyżki kakao
20g masła
30ml mleka
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

więcej»

Ostatnio doszłam do wniosku, że mogę kombinować, wysilać się robić efektowne desery, pyszne ciasta a i tak najbardziej smakuje wszystkim domowa pachnąca szarlotka i pyszny domowy owocowy kisiel. Nie zmienia to mojego nastawienia, dalej będę eksperymentować w kuchni, ale czasem wrócę do korzeni i przygotuję tradycyjne domowe desery. Tym razem za bazę do domowego kisielu posłużyły mi kwaskowe morele. Powstał kisiel o zdecydowanym mocnym kwaskowym smaku, który złagodziłam waniliowym serkiem. Smaki doskonale się uzupełniały. Dzieciaki pochłonęły deser w mgnieniu oka. Zresztą nie tylko one. Dorosłym też bardzo smakował.


Składniki
6-8 dużych moreli
5 łyżek syropu klonowego
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

więcej»

Do tej pory odwrócone ciasto przygotowywałam tylko z ananasem. Bardzo go lubimy. Zaraz po upieczeniu ma słodką, chrupiącą warstewkę karmelu a następnego dnia jest smakowicie wilgotne od anansowego soku. Nadmiar owoców, których nie chciałam wyrzucać sprawił, że zaryzykowałam i przygotowałam odwrócone ciasto z agrestem, porzeczkami oraz morelami.


Pomysł się opłacił, owoce zostały wykorzystane a ciasto było naprawdę pyszne. Kwaskowe owoce, słodkie ciasto stworzyły doskonały duet. Odwrócone to doskonały pomysł, ponieważ nie ma niebezpieczeństwa, że pod wpływem soku z pysznego ciasta wyjdzie pyszny zakalec. U mnie w domu z pewnością by się nie zmarnował, ale ja (jak chyba żadna gospodyni) nie lubię zakalcowej niespodzianki w piekarniku.


Składniki (forma do pieczenie 20 na 20cm)
150g masła
150g cukru
2 jajka
200g mąki
150ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
owoce (agrest, morele i porzeczki) i 3 łyżki brązowego cukru do posypania blaszki

więcej»

Kiedy skwar za oknem pieczenie ciast i ciasteczek powinno być zakazane. Jeśli jednak żar leje się z nieba kolejny dzień a muszę przygotować deser do głowy przychodzi mi sernik na zimno. Nie lubię jednak dużych serników robionych w tortownicach. Zdecydowanie bardziej lubię przygotować malutkie serniczki, ozdobione owocami wyglądające jak małe klejnociki na talerzu. Prezentują się znacznie efektowniej.


Dziś swoje orzeźwiające serniczki zrobiłam na bazie malin i jagód. Mają piękne zdecydowane kolory. Koniecznie trzeba dodać dekorację z listków mięty, żeby całość prezentowała się jak małe dzieło sztuki.


Składniki (6szt.)
200g serka mascarpone
200g malin
200g jagód
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
60g ciasteczek owsianych
2 łyżki masła

więcej»

Pamiętacie inną wersję szarlotki z pełnymi połówkami jabłek otulonych lekkim ciastem z dodatkiem waniliowego serka? Pewnie tak. To ciasto było jakiś czas temu bardzo popularne i przygotowywała je chyba każda gospodyni domowa. Dziś postanowiłam przygotować inną wersję tego pysznego i prostego deseru. Wymieniłam jabłka na brzoskwinie oraz maliny, przygotowałam cytrynowy lukier a całość posypałam posiekanymi pistacjami. Bardzo nam smakowała nowa odsłona popularnego ciasta. Przygotujcie je w swojej kuchni. Pamiętajcie, żeby wybrać raczej twarde brzoskwinie, żeby nie rozpadły się podczas pieczenia.


Składniki (blaszka 20 na 20cm):
ciasto:
5 brzoskwiń
10 malin
250g mąki
175g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g serka waniliowego homogenizowanego

lukier:

8 łyżek cukru pudru
2 garście posiekanych pistacji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony