Parę lat temu w jednej z warszawskich cukierni kupowaliśmy przepyszne bezowe torty. Niestety zostały wycofane z menu. Podobno przy krojeniu kruszyły się i deser wyglądał mało elegancko. W zamian można kupić mniejsze bezowe desery z kremem i dodatkami. Ja lubię deserowy bezowy bałagan. Pokruszone bezy, krem, sos owocowy i całe mnóstwo owoców to przepych na talerzu, który pobudza moje kubki smakowe.


Dziś przygotowałam taki nieporządny deser. Ponieważ bezy są słodkie, bardzo słodkie pozostałe składniki deseru powinny być raczej kwaskowe. Cytrynowy krem, kwaskowe owoce i domowa owocowa konfitura są idealnym ich uzupełnieniem.


Składniki (3 porcje)
krem
250g serka mascarpone
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
konfitura
maliny, borówki amerykańskie
sok z połowy cytryny
dodatkowo:
6 bezików
owoce do dekoracji (maliny, borówki, porzeczki)

więcej»

Nie jestem mistrzem cukiernictwa i nie zawsze dekoracje wychodzą mi takie jakbym chciała. Dlatego torty robię bardzo rzadko. Zdecydowanie bardziej lubię pobałaganione desery i ciasta, które im bardziej są nieporządne tym bardziej apetyczne. W tym tygodniu dzieci namówiły mnie do przygotowania ciasta z kremem. Miało być bardzo czekoladowe i bardzo malinowe. Tak powstał czekoladowo-malinowy torcik ale upieczony tym razem nie w tortownicy ale w kwadratowej foremce. Kto powiedział, że tort zawsze trzeba kroić w trójkąty? To naprawdę efektowne i pyszne ciasto no i nie wymaga wprawy w precyzyjnym ozdabianiu. Polecam każdemu.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
125g brązowego cukru
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
6 łyżek oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka octu jabłkowego
225ml wody
100g kropelek czekoladowych gorzkich
krem
150g 30% śmietanki
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek dżemu malinowego

więcej»

Czekoladowy jaglany budyń z kremem orzechowym i owocami był deserem po rodzinnej walentynkowej kolacji. Możecie go również przygotować zupełnie bez okazji. Jest pyszny. Można go jeść na ciepło – ja taki lubię najbardziej, ale równie dobrze smakuje na zimno. Łączy w sobie wszystkie smaki i faktury. Jest trochę słodki, trochę słony, trochę kwaskowy, mięciutki, aksamitny i trochę chrupiący, no i wygląda wystrzałowo. Moje dzieci zapytały czy walentynki mogą być co drugi dzień. Musiałam obiecać, że przygotuję ten deser ponownie za kilka dni.


Składniki:
400ml mleka
4 łyżki płatków jaglanych
1 duża łyżka kakao
5 łyżki syropu klonowego
2 duże łyżki masła orzechowego
gorąca woda
szczypta soli
borówki amerykańskie
granat

więcej»

Ciasto drożdżowe lubię od zawsze. Co ciekawe wcale nie musi być bardzo świeże. Takie lekko sczerstwiałe z masłem albo z masłem i dżemem lubię chyba najbardziej. Do tego musi być obowiązkowo gorzka i mocna herbata.


Kiedy tylko mam okazję kupuję w mojej ulubionej piekarni drożdżowe bułeczki, które tam nazywane są rwańcami. Z wierzchu zawsze posypane są grubym cukrem. Dziś zrobiłam swoje rwańca. Dla odmiany i z sentymentu zrobiłam je z waniliową kruszonką. Dokładnie taką, jaką robiła moja mama.


Składniki:
350g mąki
4g drożdży instant
175ml mleka
40g masła
75g cukru
szczypta soli
kruszonka
25g masła
50g mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30g cukru pudru

więcej»

Pod koniec zimowych ferii wszystkich nas zmogła grypa. Nie wszystkich na raz bo kiepsko byśmy wyglądali. Na szczęście zawsze przynajmniej jedna osoba była „na chodzie". Dziś ostatni dzień mojego zwolnienia. Mam nadzieję, bo przyznam, że zupełnie nie umiem chorować. Nie potrafię leżeć a oszczędzanie się i nabieranie sił męczy mnie okrutnie.


Nie wytrzymałam już dłużej lenistwa i przygotowałam nieduży marchewkowo-orzechowy torcik. Ciasto marchewkowe proponuję upiec poprzedniego dnia, żeby ładnie dało się przekroić. Lekka cytrynowa nuta w kremie i słone pistacje na wierzchu doskonale komponują się z słodkim czekoladowo-orzechowym marchewkowym ciastem. Tort nie wymaga dopieszczonego wyglądu. Mogą więc przygotować go wszyscy – nawet Ci, którzy do kuchennych prac precyzyjnych mają przysłowiowe dwie lewe ręce.


Składniki (tortownica 22cm)
ciasto
1 jajko
2 łyżki masła orzechowego
125ml oleju
150g mąki
100ml mleka
100g startej marchewki
150g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki sody
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czekoladowych kropelek

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony