Podczas przymusowej nauki on line czasem czułam się jak całkiem dobrze zorganizowana firma cateringowa. Trzy osoby w domu ze słuchawkami i oczami wlepionymi z w ekrany komputerów rozmawiają z niewidocznymi adwersarzami a ja biegam między nimi donosząc posiłki regeneracyjne. Oczywiście nie było tak, że serwowałam codziennie obiad z pięciu dań, drugie śniadania, podwieczorki i kolacje. Czasem sobie odpuszczałam i na obiad była pizza a ja miałaąm dłuższą przerwę na kawę. Starałam się również, żeby w tym trudnym czasie każdy dostał czasem coś co szczególnie lubi. Moja córka spaghetti à la carbonarra a mój syn placki.


Dziś propozycja dla mojego męża. Kokosowe ciasto z rabarbarem jest wilgotne lekko kwaskowe, mocno kokosowe i pachnie słonecznym latem. Doskonale nadaje się do herbaty w letnie słoneczne leniwe popołudnie, a wakacje przecież właśnie się zaczęły.


Składniki:
ciasto
250g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g brązowego cukru
100g masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
warstwa kokosowa
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
5-6 łodyg mocno czerwonego rabarbaru
3 łyżki brązowego cukru

więcej»

W upalne dni nie chce mi się długo stać w kuchni i przygotowywać posiłki dla całej rodziny. Wiem jednak, że niezależnie od temperatury za oknem ja i moja rodzina lubimy zjeść coś słodkiego na deser. Żeby nie stać przy gorącej kuchni w najbardziej gorącym momencie dania staram się przygotować jak najwięcej poprzedniego dnia wieczorem, kiedy aura jest bardziej łaskawa dla domowych kucharzy.


Moja dzisiejsza propozycja – trzywarstwowy truskawkowy sernik na zimno - jest wyjątkowa pod tym względem. Cały deser można przygotować poprzedniego dnia a po obiedzie przygotować aromatyczną kawę i słodkości wyjąć po prostu z lodówki. Mój sernik na zimno składa się z trzech warstw. Każda z nich jest truskawkowa ale każda w zupełnie innym stylu. Deser ma jeszcze jedną zaletę. Nie dodałam do niego ani łyżeczki dodatkowego cukru. Jest lekki orzeźwiający i bardzo truskawkowy. Jeśli dla Was jest za mało słodki użyjcie waniliowego serka homogenizowanego zamiast jogurtu.


Skłądniki (20cm tortownica)
1 warstwa
350ml jogurtu naturalnego
150 ml zmiksowanych świeżych truskawek
2-3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Ostudź, ale nie dopuść do stężenia. Jogurt wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wlej pierwszą warstwę do tortownicy i zostaw w lodówce do stężenia.

więcej»

Przyzwyczaiłam moją rodzinę że w weekend zawsze po obiedzie jest jakiś deser. Czasami przygotowuję deser, częściej szczególnie, kiedy kosze na bazarku wypełnione są świeżymi owocami piekę ciasto lub babeczki. Zimą przyjdzie czas na ciasteczka z czekoladą. Na razie jednak ciągle stawiam na owoce. Najbardziej lubię kiedy ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem do ogromnej ilości owoców. Moje kruche ciasto z nektarynkami spełnia tę zasadę. Jest cieniutkie, chrupiące i skrywa wnętrze wypełnione kwaskowymi owocami. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę. Jest absolutnie uniwersalne. Możecie wykorzystać śliwki, jabłka, brzoskwinie, gruszki a do ciasta dodać migdały lub kakao. Za każdym razem będzie inny deser.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
5 łyżek brązowego cukru
200g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
nadzienie:
4 nektarynki
5 łyżek brązowego cukru
Pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

więcej»

Zachciało nam się deseru. Każdy miał ochotę na coś innego. Ja na coś lekkiego, córka na owoce a syn na coś słodkiego. Z połączenia tych cech wyszedł nam delikatny jak puch mus z aquafaby z białą czekoladą i kiwi. A wiecie co było najfajniejszego, poza jedzeniem tego pysznego deseru? Wymyślanie! Każdy miał inną wizję a najtrudniejsze okazało się wybranie tego jednego, który będzie odpowiadał wszystkim. Kolejne desery, spisane na długiej liście, czekają na realizację.


Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
100g białej czekolady
4 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
garść pistacji

więcej»

Nie lubię robić drożdżowego ciasta. Irytuje mnie czekanie aż wyrośnie. Lubię za to bardzo drożdżówki i bułeczki z różnymi nadzieniami.


Dziś więc postanowiłam nie dać się lenistwu i uczcić Dzień Dziecka Przepysznymi niedużymi bułeczkami z malinami, serem i kruszonką. Dzieci były zachwycone i ja też mogłam poczuć się trochę dzieckiem kiedy delektowałam się jeszcze ciepłą mięciutką bułeczką z słodko kwaśnym owocowym wnętrzem. W końcu w każdym z nas drzemie trochę dziecka, prawda?


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
40 malin
8 łyżeczek kremowego serka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony