Nie rozumiem, dlaczego cały czerwiec żar lał się z nieba a każdy test przed wystawieniem rocznych ocen szkolnych był przez to podwójnie trudny. Kiedy zaczęły się wakacje lato zrobiło odwrót i udawało, że go nie ma.  12-15 stopni i deszcz to nie jest pogoda, której oczekują wypoczywający uczniowie i ich rodzice. Miejmy nadzieję, że to jedyny taki chłodny epizod podczas tegorocznych wakacji.

 

Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.

 

Składniki (2 porcje)

budyń

200ml mleczka kokosowego

200ml mleka migdałowego

100g białej czekolady

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

konfitura:

2 garści czarnej porzeczki

sok i skórka z połowy pomarańczy

1 łyżka syropu klonowego

więcej»

Każda gospodyni ma swój przepis na ciasto „niezapowiedziani goście", na ciasto „teściowa za pięć minut", na ciasto „mamo jest coś słodkiego?". Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na ciasto „szybko coś czekoladowego". W tajemnicy zdradzę, że to czekoladowe musiałam ja a nie moje dzieci. Moi domownicy wiedzą, ze uwielbiam czekoladę, która jest dla mnie lekarstwem na zły humor i na stres. Tym prostym ciastem „leczyłam" stres związany z wyjazdem moich pociech, bo jako typowa mama kwoka najbezpieczniej czuję się, kiedy wszystkich mam w zasięgu ręki.


Ciasto to ma mnóstwo zalet. Poza podstawową, że jest czekoladowe to możecie użyć do niego w zasadzie dowolnej mąki, owoce mogą być takie jakie akurat macie pod ręką a jajka nie są niezbędnym składnikiem. Nie musicie używać miksera a do mycia są dwie miski i jedna łyżka. Niezbędny jest za to piekarnik i cierpliwość bo kiedy ciasto się piecze pachnie bardzo apetycznie.


Składniki (blaszka 20cm)
100g mąki pszennej
100g mąki razowej
1 jajko
250ml mleka
120g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki kakao
80ml oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
maliny

więcej»

Jeszcze przed Wielkanocą kupiłam paczkę mielonych migdałów. Zrobiłam wtedy coś czego raczej nie robię, czyli zakupy bez przeznaczenia. Migdały leżały więc i czekały na pomysł. Wpadły mi w ręce przy okazji piątkowego porządkowania spiżarni i postanowiłam dać im szansę. Wymieszałam je z mąką i przygotowałam szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką.


Wykorzystałam stary przepis, w którym część mąki zastąpiłam po prostu mielonymi migdałami. Nigdy tego nie robiłam, ale już wiem, że pomysł jest całkiem interesujący. Ciasto wyszło nieco cięższe, ale równie puszyste i pyszne jak tradycyjne. Hitem była także chrupiąca migdałowa kruszonka. Zamiast truskawek możecie do ciasta dodać wiśnie bez pestek albo maliny. Żeby owoce nie zapadały się w ciasto posypcie wierzch odrobiną bułki tartej lub kaszy manny.


Składniki (tortownica 25cm)
ciasto
150g masła
125g mąki
100g mielonych migdałów
125g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka
100g mielonych migdałów
50g masła
50g cukru pudru

więcej»

O zdrowotnych właściwościach płatków owsianych chyba już nikomu opowiadać nie trzeba. Większość dzieci na płatki owsiane jednak nie chce nawet spojrzeć. Jestem mamą dwójki dzieci i dobrze wiem, że przekonanie młodych ludzi do owsianki nie jest wcale takie proste.


Moja córka najbardziej lubi owsiankę je taką jak ja z pomidorem, awokado, papryką, szczypiorkiem i prażonymi pestkami słonecznika. Mój syn płatki owsiane je w postaci omleta. Dziś znalazłam kolejne owsiane danie zaakceptowane przez młode pokolenie: budyń owsiany z domową konfiturą truskawkową i migdałami. Jedyną rzeczą, którą mogę zarzucić tej potrawie to kolor budyniu, ale smak i właściwości zdrowotne rekompensują ten drobny defekt.


Składniki:
500ml mleka (może być roślinne)
5-6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka cukru
pół łyżeczki esencji waniliowej
konfitura
250g truskawek
2 łyżki syropu klonowego
sok i skórka z połowy pomarańczy
kawałek cynamonu
małą gałązka rozmarynu

więcej»

Moje dzieci powoli wychodzą z wieku, kiedy mama jest jedynym źródłem jedzenia. Są takie dania, które śmiało mogą przygotować sami. Ostatnio mogę sobie pospać 10 minut dłużej rano, bo moja córka sama śniadanie sobie przygotowuje. Miłe to jest, nie powiem, ale przykro pomyśleć, że czas, kiedy zupełnie przestaną mnie potrzebować zbliża się nieubłaganie.

Niedawno moja córka zaproponowała wspólne przygotowanie deseru. Miała ochotę na coś czekoladowego, owocowego i słodkiego jednocześnie. Powstał deser spełniający wszystkie wymagania. Zwinęłyśmy tabliczkę gorzkiej czekolady, sezonowe owoce i pianki marshmallow w ciasto francuskie. Zjadaliśmy też wspólnie gorące wprost z talerza. Było naprawdę miło i pysznie.


Składniki:
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
150g gorzkiej czekolady
kilka truskawek
garść borówek amerykańskich
garść malin
75g pianek marshmallow
2 łyżki mleka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony