Kwaskowe różowo zielone łodygi rabarbaru kojarzą mi się z pełnią wiosny. Właśnie wtedy na przełomie maja i czerwca powinno się zbierać go ponieważ w młodych łodygach poziom szczawianu wapnia jest niski. Z czasem jego ilość rośnie i rabarbar może nam zaszkodzić.


Dziś wykorzystałam rabarbar do zrobienia kruchego ciasta z budyniem i kruszonką. Było pyszne, wilgotne, orzeźwiające idealne do letniej popołudniowej herbaty. Będę go robiła częściej, bo poza wspaniałym smakiem ma jeszcze kilka innych zalet: nie wymaga skomplikowanych składników, dużej ilości pracy i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.


Składniki (blaszka 20 na 20):
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
150g masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
budyń waniliowy
350ml mleka
2 łyżki brązowego cukru
2 długie łodygi rabarbaru
200g malin
cukier puder

więcej»

Dzisiejsze kwiatki z ciasta francuskiego z czekoladowo orzechowym nadzieniem powstały z nagłej potrzeby czegoś słodkiego. Dobrze mieć gotowe schłodzone ciasto francuskie w lodówce. Wtedy wystarczy czekolada, dżem albo świeże owoce, żeby wyczarować błyskawiczny deser. W internecie znajdziecie całe mnóstwo instrukcji, jak pomysłowo zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać efektowne wypieki. Spróbujcie, to naprawdę proste! Takie świeżo upieczone kwiatki z ciasta francuskiego z płynną czekolada są świetnym dodatkiem do aromatycznej kawy i pasjonującej książki.


Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
8 łyżeczek masła orzechowego
150g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżki mleka
cukier puder

więcej»

Jednym z trudnych dań serwowanych na podwieczorek w moim przedszkolu był kisiel, o trudnym do zdefiniowania smaku, z tartym na tarce jabłkiem. Nie wiem czy w mojej grupie przedszkolnej była choć jedna osoba, która z własnej woli ze smakiem zjadała to danie. Do niedawna kisiel i jabłka była to kombinacja, której unikałam jak ognia. Ostatnio postanowiłam odczarować to połączenie. Zrobiłam kisiel jabłkowy. Aksamitny i pyszny a podałam go z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Całość pięknie się prezentowała i smakowała wyśmienicie.


Składniki:
3 duże jabłka
3-4 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki syropu klonowego
kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150g jogurtu naturalnego
owoce

więcej»

Kiedy przygotowywałam te niezwykle proste ciasteczka mój syn chodził wokół mnie dopytując co to będzie. Cudem uratowałam upieczone słodkie chipsy, bo smakowały tak doskonale, że znikały w mgnieniu oka. Właściwie mogłabym nic więcej nie robić. Przygotowałam do nich jednak prościutki, odświeżający cytrynowy krem z serka mascarpone. Do tego owoce, odrobina czekolady i pyszny szybki deser gotowy. Mój syn nazwał go „słodkim burrito". Nazwa przyjęła się od razu. Z pewnością jeszcze przygotujemy go nie raz. W końcu sezon na najpiękniejsze owoce świata widać już na horyzoncie.


Składniki (18 ciastek)
3 tortille
100g masła
150g brązowego cukru
250g serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
dowolne owoce
50g czekolady

więcej»

Według mojego syna zrobiłam dziewczyński deser. Różowa malinowa tapioka przykryta czerwoną galaretką z czerwonej porzeczki początkowo była trudna do zaakceptowania. Ponieważ mimo koloru to wciąż ukochana tapioka, syn dał się przekonać i spróbował. Potem było już tylko lepiej. Ostatecznie różowy dziewczyński deser został zaakceptowany i zjedzony do ostatniej łyżeczki.


Tapioka podobnie jak nasiona chia dają duże możliwości. Są pyszne w podstawowej waniliowej wersji. Można również dodać do nich czekoladę lub dowolne owoce – zmiksowane i w kawałkach – za każdym razem otrzymując nowe ciekawe i pyszne danie. Dziś proponuję dodać do tapioki mus z malin. Pycha!


Składniki (4 porcje)
budyń
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
150g malin
galaretka
150g porzeczek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony