23Lut2018

Malabi to izraelski deser trochę podobny do naszego budyniu. Słodki i kremowy robiony jest najczęściej z dodatkiem wody różanej lub kwiatów pomarańczy. Nie używam wody różanej ze względu na jej smak a przede wszystkim zapach, dlatego zrobiłam swoją wersję deseru malabi z wodą z kwiatów pomarańczy.


Na Wschodzie deser ten serwuje się z orzechami. Ja zrobiłam do niego piankę z mango a ozdobiłam owocami. Muszę powiedzieć, że ta wersja jest naprawdę smaczna i prezentuje się bardzo efektownie. Jeśli nie przeszkadza Wam zapach wody różanej zróbcie wersję oryginalną z orzechami. Chociażby po to, żeby mieć na jego temat własne zdanie.


Składniki (4 porcje)
400ml mleka ryżowo-kokosowego
200ml 30% śmietanki
2 łyżki cukru pudru
50g mąki ryżowej
1 łyżeczka wody pomarańczowej
1 mango
1 spora łyżeczka żelatyny
owoce do dekoracji

więcej»

Oprócz smaku i zapachu niezwykle ważną sprawą zachęcającą do sięgnięcia po sztućce jest wygląd potrawy. Kontrastowe zestawienia nasyconych pięknych barw, ciekawie ułożone składniki i aromat unoszący się nad talerzem dodatkowo pobudzają apetyt. Każda gospodyni i mama wie, że aranżacja na talerzu może spowodować, że niejadek skusi się na pierwszy kęs i może nawet nie zauważy, że zjadł całą porcję. Przecież dlatego układamy kwiatki z owoców, wagoniki z kawałków warzyw i malujemy uśmiechnięte keczupowe buźki na kanapkach.


A my dorośli również chętniej sięgamy po ładnie podane danie niż po bezkształtny i burą potrawę. Oczywiście nie zawsze mamy czas i siły na przygotowywanie arcydzieła na talerzu, ale zawsze plasterek pomidora z listkiem bazylii, jajecznica z szczypiorkiem czy twarożek z rzodkiewką wyglądają bardziej zachęcająco niż bez tych dodatków.


Dziś propozycja dania które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Żółty omlet, soczyście zielony szpinak i ogniste buraki zachęcają do jedzenia. Ja bardzo lubię takie zestawienia. A Wy?


Składniki
omlet
3 jajka
garść szpinaku
100ml mleka
łyżka masła
sól pieprz

więcej»

Czasami każdy człowiek może mieć zły dzień. Dorosły człowiek sam znajdzie sobie odpowiednie wyjście z sytuacji. Kiedy jednak do domu przychodzi młody człowiek z nosem na kwintę, trzeba mu pomóc. Mojego syna w przypadku niezbyt ciężkich sytuacji kryzysowych łatwo pocieszyć ulubionymi daniami. Humor poprawiają mu naleśniki, placuszki albo donaty. Z każdym zjedzonym placuszkiem mina staje się coraz bardziej pogodna i okazuje się, że świat wcale nie jest taki ponury, jak się na początku wydawało. Potem potrzeba jeszcze spokojnej rozmowy i znowu można stawić czoła rzeczywistości.


Dziś przepis na pancakes poprawiające humor. Z gęstym czekoladowym sosem i soczystym granatem są doskonałe również wtedy, kiedy humor mamy całkiem niezły. Zawsze przecież może być jeszcze lepiej.


Składniki:
250g mleka roślinnego
250g mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa, syrop klonowy lub waniliowy serek
granat

więcej»
16Lut2018

Czasem pojawiają się takie dania, które robią wszyscy. Może to wynikać z mody lub okazji w ciągu roku - przed Bożym Narodzeniem wszyscy robią śledzie lub lepią pierogi, przed Wielkanocą pieką baby świąteczne lub mięsa a przed Tłustym Czwartkiem pączki i faworki. Przed wakacjami natomiast wszyscy próbują pozbyć się zimowych oponek i w internecie królują owsianki, zdrowe desery z nasionami chia i sałatki. Czasem tej modzie kulinarnej ulegam i ja.


Od jakiegoś czasu z różnych stron kusiła mnie tunezyjska szakszuka. W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego dania oznacza „wielki bałagan" i rzeczywiście jest to jedna z potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Oryginalnie składa się z pomidorów, cebuli, papryki i jajek. Ja do swojej dorzuciłam jeszcze czosnek, papryczkę chili oraz cukinię. W sezonie letnim zróbcie jej ze świeżych pomidorów, teraz świetnie sprawdzą się pomidory z puszki. Danie nie jest fotogeniczne, ale nie musi. Zachwyca lekkością i smakiem a mnie to w zupełności wystarcza.


Składniki (2 porcje)
1 puszka pomidorów
czerwona papryka
pół cukinii
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżka masła
2 jajka
garść natki pietruszki
garść szczypiorku

więcej»

Kiedy byłam dzieckiem jednym z moich ulubionych obiadów były ziemniaki lub kasza gryczana z jajkiem sadzonym, koperkiem i zimnym kefirem. Miłość do kaszy gryczanej została mi do dziś. Chętniej natomiast sięgam po mleko roślinne a serki i jogurty częściej wybieram kozie.


Dziś chciałabym zaproponować danie, które skradło mój smak i serce. Kompozycja wydaje się zaskakująca ale wygląda niebanalnie, smakuje obłędnie, zresztą spróbujcie sami. Jeśli nie lubicie koziego nabiału zamieńcie go na swój ulubiony.


Przepis pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (2 porcje)
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
szczypta soli
pół średniej cukinii
1 nieduży granat
kilka borówek
4 łyżki pestek dyni
150g serka koziego lub gęstego jogurtu
3 łyżki oleju lnianego

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony