Powrót do tradycji – zrazy zawijane
Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!
Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz