Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!


Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Jesień zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią znienawidzony przez mnie zwyczaj zmiany czasu na zimowy. Już sam ten akt psuje mi humor ma długo przed i na długo po. W XXI wieku zmiana czasu nie ma uzasadnienia więc z utęsknieniem czekam na rok w którym ostatni weekend października nie będzie kojarzył mi się z dłuższą nocą i kradzieżą jednej godziny z i tak coraz krótszego dnia. Ponieważ media już zaczęły informować o zmianie czasu na zimowy, mimo, że został jeszcze miesiąc, postanowiłam poprawić sobie humor i przygotować przepyszne jesienne bułeczki ze śliwkami i białą czekoladą. Tym razem nie posypałam ich kruszonką. Postanowiłam udekorować je białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami. Delikatne w smaku, niezbyt słodkie bułeczki w paski kojarzą mi się z Tygryskiem z filmowego Kubusia Puchatka, a te filmy zawsze sprawiają, że się uśmiecham.


Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 duże śliwki
8 łyżeczek śliwkowych powideł
8 kostek białej czekolady
pistacje i biała czekolada do dekoracji

więcej»

Mięso i warzywa w sosie curry zawsze były jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Najczęściej przygotowuję tak kawałki kurczaka, indyka i kaczki. Ostatnio znalazłam w jednej w książek Jamie'go Olivera prosty i kuszący przepis na kalafiora w żółtym curry. Ciekawym dodatkiem do tego dania były kawałki ananasa. Składniki lekko zmodyfikowałam pod smak mojej rodziny. Przepisy Jamiego niezależnie, czy podane w formie książki czy filmu wydają się tak proste i smakowite, że mam wrażenie, że każdy może sobie z nimi poradzić. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Niewiele pracy, krótki czas a efekt przepyszny. Do tego ryż i lekkie satysfakcjonujące danie gotowe Uśmiech


Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 puszka ananasa
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
500ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
4cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

więcej»

W Warszawie z ryb najczęściej kupuję łososia. Przygotowuję go smażonego, pieczonego, na parze a czasami kiedy mama mniejszy kawałek ryby dokładam różne dodatki i przygotowuję pulpety. Każde z tych dań moje dzieci pochłaniają z prędkością światła. Ostatnio z okazji Dnia Dziecka przygotowałam łososia w cytrynowym sosie. Do tej pory był niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii danie z ryby. Ostatnio jednak ma mocnego konkurenta. Cytrynowy łosoś w kaparowym sosie na puree z brokuła zachwycił moją rodzinę. Polecam to danie, bo wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.


Składniki (4 porcje)
łosoś:
600g łososia ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
12 plasterków cytryny
pieprz cytrynowy, suszony koperek, sól
Łososia oczyść, dopraw pieprzem cytrynowym, suszonym koperkiem i solą. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło, poukładaj obok siebie po dwa plasterki cytryny i na nie połóż porcje łososia. Na każdy kawałek łososia nałóż plasterek cytryny i usmaż rybę.


sos kaparowy
3 łyżki kaparów
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól pieprz

więcej»

Korzystając z ostatnich w tym sezonie truskawek przygotowałam błyskawiczne cytrynowe ciasto z tymi owocami. Przecież weekend nie może się obyć bez deseru, a nie ma chyba nic przyjemniejszego niż świeżutkie domowe ciasto pachnące tak, że najchętniej człowiek zjadłby wszystko prosto po wyjęciu z piekarnika. Czasem muszę się natrudzić, żeby ukryć ciasto przed domowymi łasuchami, żeby rzeczywiście zjeść je na deser a nie przed daniem głównym. W sumie szkoda, że sezon na świeże pełne soku owoce niebawem się kończy. Znowu trzeba będzie czekać przez parę miesięcy na dary naszych ogrodów.


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
truskawki
cukier puder

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony