Ostatnie komentarze
21Wrz2020
godz. - 20:09

Kalafior w żółtym curry

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Mięso i warzywa w sosie curry zawsze były jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Najczęściej przygotowuję tak kawałki kurczaka, indyka i kaczki. Ostatnio znalazłam w jednej w książek Jamie'go Olivera prosty i kuszący przepis na kalafiora w żółtym curry. Ciekawym dodatkiem do tego dania były kawałki ananasa. Składniki lekko zmodyfikowałam pod smak mojej rodziny. Przepisy Jamiego niezależnie, czy podane w formie książki czy filmu wydają się tak proste i smakowite, że mam wrażenie, że każdy może sobie z nimi poradzić. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Niewiele pracy, krótki czas a efekt przepyszny. Do tego ryż i lekkie satysfakcjonujące danie gotowe Uśmiech


Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 puszka ananasa
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
500ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
4cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz


Kalafiora oczyść I podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kalafiora i lekko podsmaż. Na osobnej patelni roztop masło dodaj posiekane szalotkę, czosnek, chili i imbir. Smaż przez chwilę. Dolej mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i kurkumę. Wymieszaj, żeby pasta dobrze się rozpuściła. Zagotuj. Dodaj kalafiora. Gotuj 5-7 minut. Dodaj pokrojonego w nieduże kawałki ananasa oraz odsączoną ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 3-5 minut. Wyłącz palnik. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Przed podaniem skrop sokiem cytryny.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jedzenie na poprawę nastroju - curry z ciecierzycą
Grillowany ananas na obiad
Pieczone rzodkiewki - niecodzienna pyszna przekąska

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony