Niekwestionowanym królem w mojej letniej kuchni jest w tym roku risotto. Zakochaliśmy się w kremowości ziaren ryżu arborio. Niewiele składników podstawowych i kilka dodatków powoduje, że za każdym razem mamy doskonałe nowe danie.


Ta popularna potrawa pochodzi z północnych Włoch i zawsze ma w swoim składzie ryż, szalotkę, masło, wino i bulion. Co ciekawe jest to tak zwane pierwsze danie (primo piatto) podawane przed daniem głównym zamiennie z zupą i makaronem. Tak byłoby pewnie we włoskiej restauracji, na moim stole risotto było po prostu pysznym daniem obiadowym.


Tym razem przygotowałam cytrynowe risotto z dodatkiem kurkumy, mięty i wędzonego łososia.


Składniki (2 porcje)
150g ryżu arborio
1 szalotka
1l bulionu warzywnego
3 łyżki masła
100ml białego wytrawnego wina
pół łyżeczki kurkumy
3 łyżki parmezanu
2 łyżki skórki z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
150g wędzonego łososia

więcej»

Ponieważ lato to sezon na wszelkie owoce grzechem byłoby nie korzystać z nich i nie dodawać do czego tylko się da. Moje dzieci przynajmniej dwa razy dziennie domagają się michy świeżych owoców. Dostają wtedy mix wszystkich owoców, jakie akurat uda mi się kupić. Najczęściej są to truskawki, maliny, jeżyny, borówki, często morele i brzoskwinie. Rzadziej w świeżej postaci zjadamy porzeczki. Kupuję je czasem i wykorzystuję do przygotowania deserów i ciast.


Dziś propozycja połączenia porzeczek (czerwonych i czarnych) z kruchym ciastem i wiórkami kokosowymi. Połączenie niecodzienne ale bardzo pyszne. Polecam!


Składniki (blaszka 20 na 20cm)
ciasto
250g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
100g brązowego cukru
100g masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych
warstwa kokosowa
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
dodatkowo:
200g czerwonej porzeczki
100g czarnej porzeczki
1 łyżka mąki kukurydzianej

więcej»

Jagodzianki to obowiązkowy punkt wakacyjnego programu kulinarnego. Poza pączkami to chyba nasze ulubione słodkie bułeczki. Przypominają dzieciństwo i babciną kuchnię. W cukierniach można kupić ale czasami zamiast prawdziwych cudownie smakowitych jagód znaleźć w nich można tylko jagodowy dżem. Staram się więc co roku przynajmniej dwa trzy razy zrobić je w domu. Mam wtedy pewność, że wypełniają je prawdziwe dojrzałe owoce.


Dziś przepis na drożdżowe zawijańce polane domowym lekko cytrynowym lukrem. Smakują obłędnie, zawsze więc przygotowuję od razu podwójną porcję.


Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie:
4 łyżki masła
200g jagód
szczypta cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cytrynowy lukier

więcej»

Oryginalnie we Włoszech polenta była przygotowywana z mąki kasztanowej. Obecnie zwykle przygotowywana jest z mąki lub kaszki kukurydzianej. Podobnie jak u nas ziemniaki podawana jest do dań obiadowych. Można ją podać zaraz po przygotowaniu miękką i gorącą jak tłuczone ziemniaki. Można formować z nich kluseczki jak nasze kopytka lub przełożyć do naczynia, pozwolić ostygnąć, pokroić w kawałki i smażyć lub grillować.


Tradycyjną polentę gotuje się długo i trzeba ją niemal nieustannie mieszać, bo bardzo lubi się przypalić. Jeśli więc uda Wam się znaleźć polentę ekspresową, którą gotuje się 3-5 minut, skorzystajcie z niej bo znacząco skraca czas przygotowania posiłku.


Składniki:
60g mąki kukurydzianej
375ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
200g malin
1 łyżeczka cukru pudru

więcej»

Truskawki, maliny, bób to moje symbole rozpoczynającego się lata. Najbardziej lubię wyjadać bób ugotowany gorący prosto z garnka. Jem go wtedy bez opamiętania zapominając, że powinnam się podzielić z resztą rodziny. Czasami przyłącza się tego wyjadania moja córka i wtedy nie zostaje już nic do uratowania. Skruszone gotujemy drugą porcję dla reszty rodziny.


Dziś ugotowałam bób z zamiarem przygotowania szybkiej przekąski. Zrobiłam odświeżającą cytrynowo miętową sałatkę z bobem. To bardzo udane połączenie a ciężki bób zyskał nowy wymiar. To bardzo pyszna propozycja na lunch do pracy, bo najlepiej smakuje właśnie na zimno.


Składniki:
250g bobu
2 łyżki skórki z cytryny
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy w oliwek
garść listków mięty
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony