Bardzo lubię ucierane ciasta. Są nieskomplikowane i szybkie. Może nie są tak efektowne jak precyzyjne torty, ale czy czasem nie potrzebujemy po prostu czegoś zwykłego w pozytywnym tego słowa znaczeniu i po prostu pysznego.


Możecie użyć do nich dowolnych owoców. Spowodują, że ciasto będzie wilgotne i puszyste w środku z rozkosznym chrupiącym wierzchem. Ja dodałam borówki i truskawki. Ciasto to może być również doskonałym sposobem na wykorzystanie owoców, które są już lekko przejrzałe, a nie chcemy ich wyrzucać W cieście sprawdzą się znakomicie.


Składniki (blaszka 20cm na 20cm):
320g pszennej mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukru
125 ml oleju
300ml mleka (dowolnego, może być wegetariańskie)
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki skórki startej z cytryny
16 niedużych truskawek
2 garście borówek amerykańskich
cukier puder

więcej»

Korzystając z ostatnich chyba w tym roku białych szparagów przygotowałam aksamitne i aromatyczne risotto ze szparagami. Żeby było ciekawiej i bardziej kolorowo do ryżu dodałam szafran.


Szafran to najdroższa wagowo przyprawa. Nadaje potrawom żółto-pomarańczowy kolor. Nie przesadźcie z jego ilością bo danie będzie gorzkie. Szafran doskonale komponuje się z ryżem, warzywami i owocami morza, dlatego dodawany jest do dań typu pilaw, risotto lub paella.


Składniki (2 porcje):
150 g ryżu arborio
szczypta szafranu
1l bulionu szparagowego
pęczek białych szparagów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
150ml białego wina wytrawnego
3 łyżki masła
3 łyżki parmezanu

więcej»

Każdy, kto chociaż raz w życiu na balkonie lub w ogrodzie posadził miętę dobrze wie, że z jednej małej sadzonki rozrasta się całkiem pokaźny krzaczek. W następnym roku takich krzaczków w ogrodzie będzie kilka. Na moim balkonie mięta rośnie co roku. Lubię dodać ją do lemoniady, która doskonale orzeźwia w upalny dzień. Listki mięty są miłą dekoracją deserów i ciast.


Dzisiaj wykorzystałam miętę do przygotowania odświeżającego pesto do grzanek. Ta szybka przekąska nie tylko pięknie wygląda ale też doskonale smakuje. Ja dodałam do niej ser kozi, ale sprawdzi się również mozzarella, feta.


Składniki:
2 duże kromki chleba
dwie garście listków mięty
1 garść pietruszki
2 łyżki pistacji
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
100 ml oliwy
sól, pieprz
do dekoracji
pomidorki koktajlowe, borówki pistacje

więcej»

Z trudem uratowałam kawałek steka z tuńczyka, żeby zrobić zdjęcie potrawy do bloga. Gdybym się nie uparła, to prawdopodobnie mój mąż zjadłby go prosto z patelni, bo smażył i odkrajał i zjadał, smażył, odkrajał i zjadał. Prawdę mówiąc zupełnie mu się nie dziwię. Ryba była po prostu znakomita. Kiedy moje dzieci go zobaczyły oceniły, że to stek z brontozaura. Nazwa się przyjęła i do dziś tak nazywają każdy duży kawał mięsa.


Meksykańska pico de gallo, to po prostu pomidorowa salsa. Możecie do niej dodać kolendrę, miętę lub po prostu pietruszkę. Jest prosta w przygotowaniu, zawsze mam składniki w domu a jej smak i świeżość doskonale podkreślają smak ryby. Polecam ją również do steków, białego sera lub nachosów. Jest bardzo wszechstronna prawda?


Składniki:
stek z tuńczyka
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
pico de gallo
3 dojrzałe pomidory
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony