31Sty2018

Nie wiem kto wymyślił żeby obchodzić Tłusty Czwartek w czwartek. Gdyby chociaż w jednym roku był w sobotę, można by poszaleć w kuchni i celebrować rodzinie kawę lub herbatę z czwartkowymi specjałami. Niestety w tym roku znowu Tłusty Czwartek będzie w czwartek Mrugnięcie.


Chociaż mam swoją ulubioną cukiernię, w której co roku kupuję pączki z nadzieniem różanym i duuuuuużą ilością skórki pomarańczowej to w tym roku przygotuję absolutnie błyskawiczne oponki serowe. Najlepsze są takie od razu po smażeniu jeszcze ciepłe chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, szybciutko polane cytrynowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Zresztą polecam je nie tylko w Tłusty Czwartek. Będą świetne na weekendowy podwieczorek.


Składniki (15 mini donatów)
300g mąki
350g sera sernikowego mielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
lukier lub cukier puder do dekoracji

więcej»

Pamiętacie uroczą bajkę „Kubuś Puchatek i Hefalumpy". Ja i moje dzieciaki (w tej kolejności) bardzo ją lubiliśmy. Do tej pory, kiedy mam naprawdę kiepski dzień, włączam ją sobie na poprawę humoru.


Dziś z moją córką przygotowałyśmy pyszne chrupiące karmelowo-owsiane ciasteczka z czekoladą. Ponieważ najlepiej smakowały z kubkiem gorącego mleka zgodnie uznałyśmy, że to muszą być krakerniczki. Takie ciasteczka z kubeczkiem mleka dostawał na podwieczorek mały Lumpek od swojej mamy. Zróbcie krakerniczki u siebie w domu koniecznie razem z kimś bliskim. Ciepła, rodzinna i słodka atmosfera zapewniona.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.brunetkawkuchni.com.


Składniki (45 ciasteczek):
175g masła
220g płatków owsianych górskich
150g brązowego cukru
75g karmelu z puszki
1 jajko
110g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady

więcej»

Lubię dania wegetariańskie. Kiedy gotuję dla siebie najczęściej robię dania bez mięsa. Chyba jednak nie zrezygnowałabym zupełnie z dań mięsnych , bo czasami mam również ogromną ochotę na coś konkretnego na talerzu. Podoba mi się łączenie pozornie nie pasujących do siebie składników i tworzenie czegoś nowego zaskakująco pysznego. Dlatego, kiedy na stronie www.wegepedia.pl znalazłam przepis na kotlety z fasoli postanowiłam go wypróbować. Moja córka pomagała mi w przygotowaniach mrucząc pod nosem, że znowu wymyśliłam jakiś wynalazek na obiad.


Kotlety z fasoli okazały się jednak tak pyszne, że z całą pewnością trafią do naszego stałego menu. Podałam je z ulubioną przez nas pomidorowo paprykową salsą, która doskonale podkreśla smak tego typu dań.


Składniki:
kotlety
2 puszki czerwonej fasoli
1 nieduża czerwona cebula
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
4 garście płatków kukurydzianych
3 łyżki ziaren sezamu

więcej»

Od kiedy zostaliśmy rodzicami wszystkie nasze wyjazdy nastawione są głównie na rodzinne spędzanie czasu i zapewnienie atrakcji dzieciom. Raz tylko zostawiliśmy naszą córkę pod opieką dziadków i zrobiliśmy sobie małe wagary. Było to coś tak wyjątkowego, że mimo upływu paru lat ciągle z przyjemnością wspominamy wycieczkę do Danii.


Jednym z najprzyjemniejszych wspomnień był krótki rejs wzdłuż wybrzeża Zelandii u podnóża białych klifów Møns Klint. Są one niezwykłą i bardzo malowniczą atrakcją w zwykle płaskiej Danii. Klify Møns Klint wznoszą się 130 metrów nad poziomem morza i są najwyższymi klifami nad Morzem Bałtyckim. Cały teren wokół 7 kilometrowych klifów zamieniono na park krajobrazowy z wydzielonymi ścieżkami, punktami widokowymi i schodami z prawie 1000 stopniami prowadzącymi na plażę pod białymi kredowymi skałami.


Wycieczkę na wyspę Møn wspominamy z jeszcze jednego powodu. Znaleźliśmy tam restaurację, w której wszystkie dania przygotowane były ze śledzia. Śledzie z cebulą, w pomidorach, w oleju, w occie, smażone, pieczone, wędzone, sałatki – wszystko było pyszne i aromatyczne. Wychodziliśmy niepocieszeni, że nie możemy zjeść więcej, bo nie spróbowaliśmy nawet połowy przygotowanych potraw.


Ogromną miłością do śledzi pała nasza córka. Jej najbardziej ulubione danie to tradycyjne śledzie w oleju z cebulą. Dziś przygotowałam danie na wczesną kolację łączącą ulubione śledziowe danie córki i moją potrzebę tworzenia w kuchni czegoś nowego. Lekko pikantna śledziowa kanapka z chrupiącymi warzywami zamknięta w świeżutkiej bułeczce będzie smakowała każdemu wielbicielowi śledzi.


Składniki (2 porcje)
2 świeże ciabaty
200g śledzi matiasów
pół białej cebuli
skórka z połowy cytryny
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej pietruszki

więcej»

Przed świętami zdecydowanie przesadziłam z ilością pierniczków. Wszystkie były pyszne i te kolorowe, ozdabiane czekoladą i posypkami i te puszyste z cytrynowym lukrem. Niestety ich ilość przerosła nawet możliwości moich dzieci. Puszyste mięciutkie pierniczki trochę wyschły i nie były już tak apetyczne. Szkoda wyrzucić, a bez sensu jeść na siłę.


Parę dni po świętach zrobiłam więc deser z nasionami chia i pokruszonymi pierniczkami. Wierzch tego bajecznego deseru posypałam cząstkami granatu. Było pysznie i kolorowo i nic nie wyrzuciłam.


Składniki (4 porcje)
4 łyżki nasion chia
400ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
3 łyżki jasnego miodu
pół łyżeczki esencji waniliowej
200g pierników z lukrem
1 granat

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony