Dzisiaj przepis na jedną z najszybszych i najpyszniejszych zup jakie ostatnio jadłam. Lekko kokosową ostrą zupę z warzywami i krewetkami podałam z pszennym makaronem chińskim, ale równie dobrze będzie smakować z ryżem. Dla koneserów azjatyckich smaków nieodzownym dodatkiem do tej zupy powinna być świeża kolendra. Dla tych, którzy za nią nie przepadają polecam posypać zupę posiekaną pietruszką albo szczypiorkiem. Smak będzie nieco inny ale też doskonały.


Składniki:
300g krewetek surowych bez pancerzyków
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek imbiru
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła
400ml mleczka kokosowego
250g świeżego groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej
kolendra lub pietruszka
cytryna

więcej»

Staram się robić zakupy z głową. Nie tylko ze względu na koszty, ale po prostu nie lubię wyrzucać kupionych produktów. Czasem jest jednak tak, że trafiają do mnie produkty niezwykłe, których nie sposób wykorzystać w oczywisty sposób. Niedawno tak trafiły do mnie pięknie zapakowane plasterki cytryny w rumie. Niby produkt nie jest przesadnie niezwykły, ale nijak nie mogłam wymyślić do czego mogłabym je użyć. Ileż można przecież wypić herbat z cytryną w rumie, szczególnie, jeśli nie przepada się za herbatą z cytryną Mrugnięcie


Postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Decyzja okazała się trafiona. Ciasto bananowo czekoladowe z rumem i plasterkami cytryny okazało się naprawdę smaczne. A Wy jak radzicie sobie z niezwykłymi produktami?


Składniki (keksówka)
3 dojrzałe banany
180g mąki
2 jajka
150g brązowego cukru
30g roztopionego masła
sok wyciśnięty z połowy cytryny
50ml rumu
garść posiekanych migdałów
100g kropelek czekoladowych
2 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
kilka plasterków cytryny w rumie

więcej»

Dziś propozycja dla tych, którzy lubią Walentynki i dla tych którzy za nimi nie przepadają. Makowiec ozdobiony serduszkami z kruchego ciasta może być uroczym słodkim zwieńczeniem romantycznej kolacji przy świecach albo po prosty pysznym podwieczorkiem bez specjalnej okazji. Przecież czy trzeba mieć okazję, żeby zjeść coś smakowitego i słodkiego zarazem? Uważam, że nie i zajadam się makowcem wtedy gdy go upiekę, nawet jeśli to zwykły zapracowany dzień tygodnia. W tym roku serduszkowy makowiec będzie nas cieszył w Walentynki, ale wydaje mi się, że niebawem upiekę go ponownie.


Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
4 łyżki cukru pudru
masa makowa
400 g zmielonego maku
100 g masła
3 duże łyżki mąki
5 jajek
250g cukru
1 łyżeczki aromatu migdałowego
bakalie

więcej»

Tłusty Czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału w czasie którego dozwolone jest objadanie się bez konsekwencji. Nie wiem jakie konsekwencje nas omijają ale z pewnością kaloryczność pyszności jest tak duża że my ograniczamy się do słodkiego szaleństwa tylko w Tłusty Czwartek pozostałe dni tygodnia traktując bardziej ulgowo. W Polsce w Tłusty Czwartek najczęściej zjada się ogromne ilości świeżutkich pączków i faworków a większość ciastkarni i kawiarni tego dnia serwuje wyłącznie te wypieki. Od paru lat do naszego menu czwartkowego weszły również donaty oraz od tego roku churrosy. Jak więc widać możliwości słodkiego i tłustego obżarstwa jest wiele.


Składniki:
250g mąki
25g masła
125 ml jasnego piwa
4 żółtka
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na lekki i niebywale smaczny obiad. Połączenie ryby i mojego ukochanego risotto było strzałem w dziesiątkę i otworzyło nowe możliwości w tworzeniu podobnych smakowitych połączeń. Bo przecież najtrudniej wpaść na dobry pomysł. Mój dzisiejszy pochodzi z książki kucharskiej Termomixa ale naprawdę nie musicie mieć tego urządzenia (choć polecam gorąco) bo przepis jest prosty i można przygotować go w tradycyjnych garnkach na tradycyjnej patelni. Polecam.


Składniki
4 porcje dorsza
pieprz cytrynowy
cytryna
2 łyżki parmezanu
pesto
50g rukoli
50g parmezanu
2 ząbki czosnku
50g pestek ze słonecznika
100ml oliwy z oliwek
szczypta soli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony