W ostatnią sobotę miałam lenia i absolutny brak twórczej kulinarnej weny. Kiedy zapytałam moje dzieci, co zjadłyby na obiad, odpowiedziały: "Pizza!". O dziwo zgodnie, co im się ostatnio bardzo rzadko zdarza. Niestety zgodności, co na niej powinno się znaleźć, już nie było. Tą decyzję podjęłam więc sama, w przeciwnym razie na pizzę musiałbym położyć jednocześnie wszystkie gatunki mięsa, szynkę, krewetki i połowę warzywno-owocowego bazarku.


Ponieważ ostatnio szparagi są stałym elementem w mojej kuchni postanowiłam, że to one będą grały główną rolę. Dodałam do nich salami, dwa rodzaje startego sera i czarne oliwki. Na pierwszy rzut oka połączenie dość niekonwencjonalne, ale zaskakująco pyszne. Na tyle pyszne, że moja córka z wrażenia zapomniała zalać dania toną ketchupu.


Składniki:
gotowy spód do pizzy
1 puszka pomidorów pellati
pół cebuli
3 ząbki czosnku2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego oregano
150g salami w plasterkach
pęczek zielonych szparagów (około 12 szt)
150g startej mozzarelli
50g startego sera ementaler

garść czarnych oliwek
sól i pieprz

więcej»

Nawet podczas największych upałów czasami chcemy zjeść coś słodkiego na deser. Zwykle pierwszy wybór to lody. Ale, choć może trudno w to uwierzyć i lodów w końcu można mieć dosyć.


W tak „trudnych" przypadkach najlepiej sięgnąć po owoce. Moja dzisiejsza propozycja to mus owocowy o lekkiej kokosowej nucie. Najlepiej podawać go mocno schłodzonego. Doskonale orzeźwia i uzupełnia utracone podczas upały mikroelementy. Słodycz deseru zależy rzecz jasna od stopnia dojrzałości owoców. Jeśli nie uda się Wam kupić słodkich ociekających letnim sokiem owoców możecie mus dosłodzić miodem lub syropem klonowym.


Składniki (4 porcje):
1 duże mango
1 ananas
400g mleczka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
miód lub syrop klonowy
owoce do dekoracji

więcej»

Dziś rodzina miała ochotę na pierogi. Farsz miał być bez mięsa. Wybór więc padł na ciecierzycę. Jest ona skarbnicą białka, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi. Warto pamiętać o jej zaletach i włączyć do codziennej diety.

 

Poduszeczki podajcie z waszym ulubionym sosem i warzywami. Mimo tego, że najlepsze są na ciepło, to smakowały nam na zimno i sprawdziliśmy, ze nadają się również do odgrzania.


Składniki (12 szt.)
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g ugotowanej ciecierzycy
pół papryki
2 ząbki czosnku
pół cebuli
4 suszone pomidory
3 łyżki oliwy z pomidorów
6-8 czarnych oliwek
łyżka masła
2 łyżki mleka

więcej»

Przepis na sernik kawowy czekał dość długo na swoją kolej. Zimą wolimy ciasta cięższe i bardziej słodkie. Im bliżej lata, tym dieta lżejsza więc i ciasta trochę mniej konkretne. Świetnie wpisują się w tą tendencję ciasta z owocami, serniki i ciasta tzw. bez pieczenia.


Ten deser, przez dodatek kawy, bardziej zasmakuje dorosłym smakoszom. Dla młodszych łasuchów można dodać kawę Inkę lub kakao granulowane. Jeśli wsypiecie do sera suchą granulowaną kawę w serniku znajdą się ciekawe kolorowe drobinki. Jeśli chcecie, żeby miał jednolity wygląd rozpuśćcie kawę w odrobinie wody.


Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.aniagotuje.pl.


Składniki:
1kg mielonego sera
200g masła
150g brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kawy w granulkach
polewa
150g ciemnej czekolady
150ml 30% śmietanki
4 łyżki wiórków kokosowych
owoce do dekoracji

więcej»

Już od początku marca niecierpliwie wyczekuję wiosny. W tym roku kazała na siebie długo czekać. Jeszcze w trakcie majowego długiego weekendu w Karkonoszach nie rozstawaliśmy się z ciepłymi kurtkami. No, ale w końcu przyszła i od paru dni rozpieszcza nas piękną słoneczną pogodą.


Wiosna to nie tylko zmiana ubrań. Większość czując zbliżające się ciepłe dni zmienia również swoją codzienną dietę. Chętniej sięgamy po warzywa, owoce, oczyszczające koktajle, orzeźwiające sałatki.


Dziś propozycja weekendowego śniadania wzmacniającego i lekkiego zarazem z wykorzystaniem królujących w maju i czerwcu pysznych zielonych szparagów. Podajcie go z razowymi grzankami lub zajadajcie bez dodatków najlepiej powoli i leniwie w miłym towarzystwie. Przecież wiosną najprzyjemniej celebruje się małe przyjemności.


Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w „Smakach życia" Agnieszki Maciąg.


Składniki (2 porcje)
4 jajka
10 zielonych szparagów
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki startej mozzarelli
10 koktajlowych pomidorków
2 łyżeczki masła
sól i pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony