16Mar2022

Od kilku lat jestem zakochana we wschodnich słodyczach. Wiem, że są maksymalnie słodkie, mogę je jeść mimo rozsądku bijącego na alarm. No cóż każdy ma swoją słabość. Ja oprócz czekolady uwielbiam baklavę i rachatłukum (czyli tradycyjny smakołyk, zwykle o smaku owocowym i galaretowatej konsystencji z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów podawany w postaci kostek otoczonych cukrem pudrem). Baklavy nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Uwielbiam jej warstwowość i klejącą słodycz. Najbardziej lubię pistacjową .... Rozmarzyłam się wspominając wakacje w Turcji gdzie baklavy w różnych smakach i kształtach były dostępne w ilościach przemysłowych.

 

Parę dni temu postanowiłam przygotować baklavę we własnej kuchni (według przepisu mistrza Pawła Małeckiego z kulinarnej strony Lidla). Wyszła naprawdę pyszna i wbrew pozorom wcale nie taka trudna. Polecam wszystkim wielbicielom wschodnich słodyczy Uśmiech

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

60 g rozpuszczonego masła

200 ml wody

150 g cukru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

150 g migdałów i orzechów nerkowca posiekanych w drobną kostkę

100 g wyłuskanych pistacji (50 g do ciasta + 50 g do dekoracji) posiekanych w drobną kostkę

1 łyżka mąki

 

więcej»

Czy Wam też, tak jak mnie, cytrusy kojarzą się z zimą i świętami. Pewnie dlatego, że w grudniu najważniejszą wiadomością w Dzienniku Telewizyjnym był fakt, że cytrusy z Kuby już płyną do Polski. Potem trzeba było już tylko czekać i cieszyć się niezwykłym zapachem egzotycznych owoców. Jak się trochę oszczędzało, to wystarczało ich na trochę dłużej niż tylko na święta. Z tego właśnie powodu mandarynki to dla mnie zimowe owoce. Właściwie kupuję je tylko w tej porze roku za to w ilościach hurtowych bo moje dzieci za nimi przepadają.

 

Dziś wykorzystałam te piękne i soczyste owoce do przygotowania odwróconego ciasta mandarynkowego. Lekko kwaskowy smak mandarynek doskonale komponuje się ze słodyczą karmelu. Ciasto jest doskonałe zaraz po upieczeniu. Karmelowa fantastyczna skorupka i mięciutkie owocowo waniliowe wnętrze. Następnego dnia ciasto nasiąka sosem karmelowo mandarynkowym i jest doskonale wilgotne i jednocześnie puszyste. I w sumie nie wiem, którą wersją bardziej lubię. Wy wybierzcie sami Uśmiech

 

Składniki (blaszka 20cm)

6 mandarynek

250g mąki

100g cukru do ciasta + 100g cukru na karmel

130ml oleju

150ml wody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

szczypta soli

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony