Dzisiaj danie dla jednej osoby na rzeczywiście duży głód lub dla dwóch jeśli potrafią się sprawiedliwie podzielić posiłkiem. Poza tortillami oraz jajkami składniki dania możecie dobrać według własnego uznania. Wielkość tortilli należy opasować do wielkości Waszej patelni. Ja do swojej fritatty dodałam szynkę, żółty ser, zioła oraz całe mnóstwo kolorowych pomidorków. Żeby dodatkowo zaostrzyć smak dania użyłam ziołowej tortilli. Przyznacie, że w takiej kombinacji moje danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jeśli nie macie się z kim podzielić śniadaniem odłóżcie resztę na później. Zimna fritatta smakuje równie dobrze.


Składniki (1 duża porcja)
2 20cm tortille
3 jajka
50ml śmietanki
100g szynki
100g startego żółtego sera (może być mozzarella)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Od kiedy po raz pierwszy samodzielnie przygotowałam pesto, pomidorowy sos, kisiel czy budyń z podstawowych składników przestałam kupować ich gotowe odpowiedniki. Gotowe są szybsze w przygotowaniu, co na przykład jest ich główną zaletą podczas wakacyjnych wojaży oraz w miejscach gdzie nie mamy dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Mają niestety ograniczony asortyment smaków a czasami mam ochotę na budyń inny niż waniliowy, śmietankowy i czekoladowy. Tak było właśnie dziś. Proponuję więc delikatny w smaku, ale bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu domowy budyń kokosowo- cytrynowy. Idealnym dodatkiem do niego będą sezonowe owoce typu borówki i maliny. Polecam!


Składniki:
budyń
350ml mleczka kokosowego
100ml mleka migdałowego
50g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
kokosowa kruszonka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 spora łyżka masła
2 łyżeczki cukru

więcej»

Rukola ma charakterystyczny ostro-gorzkawy smak. Jest doskonałym dodatkiem do wielu sałatek wymagających silnego akcentu. Poza intensywnym smakiem rukola jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, witaminy K, A oraz C. Doskonale smakuje z makaronem ale ja bardzo lubię je jako mocny dodatek do kanapek z jajkami na twardo. Dodaję do nich pomidorki koktajlowe, których słodycz idealnie komponuje się z ostrym smakiem pesto.


Składniki:
pesto
120g rukoli
100g oliwy z oliwek
3 łyżki pestek ze słonecznika
2 łyżki parmezanu
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
3 kromki żytniego pieczywa
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

więcej»

Kiedy wyjeżdżamy na wakacje przygotowanie poobiednich deserów i podwieczorków przejmują ode mnie budki z lodami i goframi i kawiarnie. Kiedy wracamy apetyt na domowe pyszności jest ogromy, dlatego tym razem zaraz po powrocie z nadmorskich wojaży przygotowałam drożdżówki z jeżynami. Wyglądają zupełnie jak klasyczne jagodzianki, ale smaku bułeczek z jeżynami nie da się pomylić z żadnym innym. Tym razem udało mi się kupić wyjątkowo dojrzałe i słodkie owoce. Jeśli Wasze nie są tak słodkie jakbyście tego chcieli do środka bułeczek dodajcie po pół kosteczki białej czekolady. Zapewniam, że efekt będzie zachwycający. Polecam!


Składniki (10 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
200ml jeżyn
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Moje dzieci kiedyś nie jadały słodkich obiadów i kolacji. Naleśniki z dżemem, pierogi z serem, knedle ze śliwkami w ogóle nie wchodziły w grę. Od jakiegoś czasu gust dzieci się zmienił i naleśniki są bardzo pożądane a w owocowym sezonie kluski z truskawkami często goszczą na naszym stole. Dziś na kolację przygotowałam wariację na temat tego ostatniego dania. Zamiast tradycyjnego makaronu przygotowałam paseczki kokosowo waniliowych naleśników, mus truskawkowy zastąpiłam całymi owocami, do tego ser oraz kokosowa kruszonka. Już od dawna nie jestem dzieckiem, ale ta kolacja i mnie bardzo smakowała.


Składnik (4 porcje)
ciasto na 12 naleśników (patelnia 20cm):
200ml mleka kokosowego
300ml gazowanej wody
100ml oleju
1 jajko
8 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kokosowa kruszonka
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony