Do niedawna moje dzieci nie tykały dań z sosem. w gulaszu sos był akceptowany wyłącznie z mięsem i nie mógł nawet dotykać kaszy, makaronu lub ziemniaków. Od jakiegoś czasu sytuacja się zmieniła i potrawy z sosem mogę nawet od razu wymieszać z dodatkami. Idąc za ciosem przygotowałam dziś kawałki kurczaka w sosie śmietanowym z groszkiem cukinią oraz uwaga! suszonymi pomidorami. Nawet to udało się przemycić. Ciekaw czy to przełom, czy po prostu nie zauważyli? Mrugnięcie


Składniki
500g mięsa z kurczaka
pół cukinii
150g groszku (konserwowy lub mrożony)
2-3 suszone pomidory z oliwy
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
150ml bulionu
150ml 30% śmietanki
1 łyżka oliwy w oliwek
sól, pieprz

więcej»

Zaczął się sezon szparagowy więc szparagi jemy teraz bardzo często. Zupy sałatki dania obiadowe i przekąski - właściwie chyba nie podawałam szparagów jeszcze tylko z dżemem wiśniowymMrugnięcie, bo szparagi z owocami już były. Dziś mega szybkie i proste ale wyjątkowo smaczne danie obiadowe ze szparagami w roli głównej oczywiście. Do makaronu dodałam sos serowy z sera gorgonzola oraz niesolone pistacje. Danie prezentuje się naprawdę smakowicie. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki.


Składniki (2 porcje)
150g penne
1 pęczek szparagów
150g 30% śmietanki
100g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
garść pistacji
pieprz

więcej»

Coś słodkiego chodziło za mną tak, że się prawie o nie potykałam. Jak mawia klasyk „czasami człowiek musi inaczej się udusi". Niby mogłam zjeść kawałek czekolady, ale o dziwo, to nie było to. Dziś właśnie z takiego powodu proponuję kawowo czekoladowy pyszny deser z lekkim kremem orzechowym. Deser ma konsystencję budyniu i mocno czekoladową niespodziankę w środku dlatego warto go zjeść gorący albo chociaż lekko ciepły. Inaczej rozpływająca się w ustach słodka niespodzianka zmieni swoją konsystencję Mrugnięcie Do deseru dodałam dwa mocne jak smoła espresso, ale możecie zrobić deser tylko czekoladowy, jeśli planujecie podać je małym dzieciom.


Składniki:
500g mleka kokosowego
2 espresso
50g gorzkiej czekolady
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mąki
pół granatu
orzechowy krem
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli

więcej»

Jakoś ostatnio opuściła mnie wena. Dużo kosztuje mnie wymyślenie czegoś nowego i zaskakującego. Kryzys każdemu się zdarza, więc usiądę sobie w kąciku i poczekam aż mi przejdzie. W końcu przecież przejść musi. A na razie proponuję Wam coś z mojej domowej klasyki. Ciasto z budyniem oraz owocami. Tym razem wybrałam jabłka, ananasa oraz żurawiny. Ciast wyszło delikatne kruche a nadzienie soczyste i idealnie kontrastujące ze słodyczą ciasta. Niezależnie więc od tego, czy macie wenę do tworzenia nowości czy dopadł Was kryzys warto sięgnąć po klasykę. Mnie się opłacało.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
200g masła
2 łyżki masła orzechowego
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
farsz
2 jabłka
1 puszka ananasa
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
500ml mleka

więcej»

Pad thai to zdecydowanie ulubione danie mojej córki. Najczęściej wybiera pad thaia z krewetkami, ale danie z tofu lub kurczakiem też jest akceptowane. Ponieważ robimy je dość często w domu eksperymentujemy i dodajemy do niego różne dodatki. Baza jednak zawsze zostaje ta sama. Pyszny pszenny makaron, omlet, tofu, kiełki fasoli, orzeszki i doskonały sos, którego przygotowaniem zajmuje się nasz pad thaiowy mistrz czyli moja córka. Tym razem wykorzystałam filety z łososia i szparagi, które właśnie zaczęły pojawiać na straganach. A jaki jest Wasz ulubiony zestaw do pad thaia?


Składniki (4 porcje)
300g makaronu ryżowego lub pszennego
4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
300g świeżego szpinaku
200g naturalnego tofu
5 łyżek kiełków fasoli mung
1 łyżka masła
sos:
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanej papryczki chili
Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Możesz go lekko podgrzać, żeby cukier łatwiej się rozpuścił.

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony