Ostatnie komentarze
17Maj2021
godz. - 10:21

Ciasto z budyniem i owocami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jakoś ostatnio opuściła mnie wena. Dużo kosztuje mnie wymyślenie czegoś nowego i zaskakującego. Kryzys każdemu się zdarza, więc usiądę sobie w kąciku i poczekam aż mi przejdzie. W końcu przecież przejść musi. A na razie proponuję Wam coś z mojej domowej klasyki. Ciasto z budyniem oraz owocami. Tym razem wybrałam jabłka, ananasa oraz żurawiny. Ciast wyszło delikatne kruche a nadzienie soczyste i idealnie kontrastujące ze słodyczą ciasta. Niezależnie więc od tego, czy macie wenę do tworzenia nowości czy dopadł Was kryzys warto sięgnąć po klasykę. Mnie się opłacało.


Składniki:
ciasto:
350g mąki
200g masła
2 łyżki masła orzechowego
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
farsz
2 jabłka
1 puszka ananasa
garść suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
500ml mleka


Masło posiekaj, dodaj pozostałe składniki i zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel na pół i każdy kawałek zawiń osobno w folię spożywczą. Zostaw w zamrażalniku na godzinę.
Budyń ugotuj z dodatkiem mleka i cukru. Przykryj powierzchnię budyniu folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i zostaw do ostygnięcia. Jabłka i ananasa pokrój w kostkę. W rondlu umieść owoce, żurawinę, dolej kilka łyżek syropu z ananasa i sok z cytryny. Gotuj aż sok odparuje a owoce zmiękną.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę do pieczenia 20cm na 25cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na tarce jedną porcję ciasta. Lekko dociśnij. Na ciasto wyłóż owoce a na owoce zetrzyj drugą porcję ciasta. Piecz 45-50 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem


Smacznego!


Spróbuj także:
Wegańskie szybkie brownie z malinami i borówkami
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Ciasto z budyniem i truskawkami

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony