Półki sklepowe i stragany na bazarku uginają się od różnych odmian pomidorów. Najbardziej lubię mięsiste i słodkie pomidory malinowe, ale kupuję również inne odmiany. Wyglądają pięknie w na talerzu, w sałatkach czy na kanapkach i każda z odmian smakuje odrobinę inaczej. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na carpaccio z pomidorów. Efektowne i przepyszne danie składa się z prostych składników: pomidorów oliwek oraz sera feta, ale przyznacie, że ten sposób podania sałatki jest wyjątkowy.
Pomysł na danie pochodzi z magazynu „Moje gotowanie".


Składniki:
3 pomidory w różnych kolorach
100g sera feta
2 łyżki oliwy
bazylia
sól, pieprz
pasta oliwkowa
25g czarnych oliwek bez pestek
pół ząbka czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Tabbouleh zwana inaczej sałatką libańską to klasyka kuchni bliskowschodniej. Oryginalnie przygotowywana jest z kaszy bulgur z warzywnymi dodatkami pokrojonymi w drobną kosteczkę: pomidorów, ogórków, cebuli, czosnku, papryki. Smak warzywnej sałatki zaostrzają przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny oraz posiekane zioła: mięta i pietruszka.


Dziś moja propozycja sałatki tabbouleh. Zamiast kaszy bulgur użyłam komosy ryżowej. Dodałam również awokado oraz niewielką ilość posiekanej papryczki chili. Sałatka libańska to doskonała propozycja w upalny letni dzień. Ponieważ jest tak samo pyszna zaraz po przygotowaniu jak i następnego dnia świetnie nadaje się również do zapakowania w słoiczek lub pudełko i zabrania na wycieczkę lub do pracy.


Składniki (2 porcje)
100g komosy ryżowej
1 awokado
1 czerwona papryka
2 pomidory
3 zielone ogórki gruntowe
1 szalotka
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili
2-3 łyżki soku z cytryny
po dwie łyżki posiekanych ziół: szczypiorku, mięty, natki pietruszki i bazylii
sól, pieprz

więcej»

Od paru lat w letnim sezonie ma moim balkonie niepodzielnie króluje zielnik. Z niecierpliwością czekam na 15 maja i kiedy minie zimna Zośka kupuję malutkie sadzonki ziół. Kilka tygodni później w donicy pysznią się całkiem spore krzaczki moich ulubionych ziół. Co roku kupuję bazylię w kilku odmianach, tymianek, miętę, rozmaryn, pietruszkę. Co roku dorzucam do tego zestawu coś nowego, oregano, majeranek, liście laurowe, czerwony szczaw. Dzięki temu do jesieni mam świeże pachnące zioła na wyciągnięcie ręki.


Dziś postanowiłam skorzystać z tego bogactwa i przygotowałam ziołową sałatkę z owocami oraz serem feta. Wierzcie mi, nie ma nic lepszego w gorący letni dzień jak odświeżająca kolorowa sałatka. Pycha!


Składniki:
kilka liści sałaty
dużo różnych ziół (mięta, bazylia, pietruszka, melisa, szczaw czerwony)
1 mango
kilka truskawek
150g sera feta
płatki migdałów

1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki oliwy

więcej»

„Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni ...", tak, tak, dzieciaki na obozie sportowym więc rodzice mają jakby więcej czasu. Jest chwila, żeby zastanowić się na co mamy ochotę i przygotować coś pysznego tylko dla siebie. I nie słychać przy stole , że „Awokado? A muszę je zjeść?".


Dziś wspólnie przygotowaliśmy pyszną wakacyjną przekąskę. Lekko ostry mus z awokado z słodko kwaśną sałatką z pomidorów i mango oraz słonym serem feta. Eksplozja smaku w ustach. Polecam, nie tylko w wakacje Uśmiech
Składniki:
2 awokado
1 szalotka
2 małe ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
pół mango
100g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowy
sól, pieprz

więcej»

Uwielbiamy bób. Po ugotowaniu muszę go podzielić na cztery równe części inaczej czeka nas awantura nad miską bobu „Mamo on zjadł więcej!", „Tato nie bierz po trzy na raz!" Mrugnięcie Moja miłość jest tak wielka że rzadko udaje mi się nie zjeść wszystkiego od razu. Czasem jednak (i tak było tym razem) wykorzystując całą dostępną siłę woli udaje mi się obrać część i przygotować jakieś pyszne danie z zielonym przysmakiem. Dziś proponuję szybką i niezwykle smaczną pikantną sałatkę z bobu i pomidorów. Jeśli dacie radę wytrzymać do zostawcie ją do schłodzenia w lodówce przynajmniej na godzinę. Najlepsza jest wtedy, kiedy smaki się odpowiednio połączą.


Składniki (2 porcje)
300g bobu
200g pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
3 łyżki posiekanej bazylii
2 duże kapary
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu klonowego
cytryna
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony