Parę tygodni temu doceniłam wyrafinowany smak sałatki z absolutnie minimalną ilością składników. Pieczone rzodkiewki z minimalną ilością przypraw, płatkami migdałów i natką pietruszki zrobiły u nas w domu furorę. Goszczą na stole często jako przekąska lub lekka kolacja. Można je przygotować niezależnie od pory roku. Rzodkiewki zupełnie dobrej jakości można od paru lat kupić przez cały rok.


Dziś moja propozycja prostej sałatki z pieczonej marchewki. W sałatkach które lubię musi być coś miękkiego, coś chrupiącego, coś słodkiego, ostrego i lekko kwaśnego. Sałatka z pieczonej marchewki dokładnie taka jest. Marchew, owoc granatu, papryczka chili i prażone orzechy nerkowca to kompozycja doskonała.


Składniki (2 porcje):
6 marchewek
granat
pół papryczki chili
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
łyżeczka kuminu
łyżeczka tymianku
4 łyżki oliwy
sól

więcej»

Każdy z nas ma swoje ulubione gatunki jabłek. Są tacy, którzy lubią kruche i słodkie i tacy którzy kochają takie w które trudno wpić zęby. Ja do tej pory pamiętam smak jabłek, które rosły w naszym przydomowym ogrodzie. Większości z tych starych gatunków jabłek właściwie nie ma. Pojawiły się nowe pewnie równie smaczne ale ja z sentymentem wspominam wrześniowe szkolne śniadania, kiedy dostawałam kanapkę z chrupiącej kajzerki i jabłko prosto z drzewa.


My najbardziej lubimy twarde soczyste i słodkie jabłka. Właśnie takie jabłka będą doskonałe do sałatki, którą dzisiaj chciałabym wam zaproponować. Przepis na nią pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie.


Składniki (2 porcje)
pół dyni piżmowej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej papryczki chili
1 łyżka rozmarynu
2 jabłka
1 bulwa kopru włoskiego
dwie garście różnych orzechów
4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
sól pieprz

więcej»

Kiedyś na pierwsze nowalijki czekaliśmy tak samo niecierpliwie jak na pomidory czy truskawki. Teraz można świeże rzodkiewki kupić przez cały rok, przestały być więc czymś wyjątkowym. Lubimy je jednak nadal. Najbardziej w twarożku ze szczypiorkiem, ale także jako doskonały chrupiący dodatek do letniego chłodnika czy jako składnik wiosennych sałatek.


Dziś chciałabym zaproponować doskonałą przekąskę z rzodkiewki ... na ciepło. Dobrze nam znana rzodkiewka jest bowiem wyjątkowo smaczna kiedy upieczemy ją w piekarniku z ulubionymi ziołami. Już tak podana znika w kilka chwil. Jeśli doprawimy ją natką pietruszki odrobiną cytryny i podprażonymi płatkami migdałów zmienia się w niezwykłą, prostą sałatkę.


Składniki (2 porcje)
pęczek rzodkiewki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki skórki i soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
papryczka chili
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
sól, pieprz

więcej»

Kuchenną królową jesieni jest niewątpliwie dynia. W październiku i listopadzie gości w mojej kuchni bardzo często. Lubię jej delikatny smak i piękny kolor. W tym roku poza tradycyjną zupą dyniową z mleczkiem kokosowym, którą robiłam już kilka razy najczęściej pojawiają się sałatki. Kolorowe smakowite są doskonałą jesienną propozycją na lekki obiad lub równie lekką kolację. Jeśli potrzebujecie czegoś bardziej treściwego dodajcie do sałatki kawałki upieczonego mięsa. Zapewniam, że współpracownicy będą Wam zazdrościć takiej zawartości lunchowego pojemniczka.


Dziś propozycja kolorowej sałatki z dyni, komosy ryżowej, szpinaku i soczystych cząstek granatu. Ja dodałam jeszcze pokruszony ser feta i moje ukochane podprażone orzechy nerkowca. Prosty sos winegret dopełnił dzieła.


Składniki
pół dyni piżmowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
pół owocu granatu
100g sera feta
100g komosy ryżowej
200g szpinaku
garść orzechów nerkowca
1 łyżka masła
sos winegret

więcej»

Czasem w sałatkach im mniej składników tym lepiej. Dziś mam dla was propozycję na taką efektowną prostą i kolorową sałatkę. Podstawą do niej jest fasolka. Możecie użyć zwykłej zielonej fasolki szparagowej. Ponieważ mój mąż robi zakupy na pobliskim bazarku to ja używałam fasolki typu mamut. Właściwie różni się od klasycznej fasolki szparagowej jedynie szerokością strączków. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, błonnika. Jest również niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny zatem jest polecana dla chorych na cukrzycę. Ciekawym dodatkiem do tej sałatki są orzechy – dodajcie te, które lubicie najbardziej a także czerwona fasola. Zamarynowałam ją na chwile w soku z cytryny i syropie klonowym. Marynatę tę wykorzystajcie potem jako składnik sosu do sałatki.


Skladniki
0,5 kg fasolki mamut
100g malin
100g sera feta
1 mała czerwona cebula
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy
garść orzechów nerkowca
natka pietruszki i listki mięty

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony