Dziś proponuję na kolację lekką sałatkę z pazurem. Gotowany łosoś, chrupiące szparagi, odświeżający ogórek a do tego chrzanowy sos z charakterem. Ta letnia sałatka jest doskonała jako przekąska, drugie śniadanie lub elegancka kolacja. Świetnie sprawdzi się jako piknikowe danie zapakowane w szczelny pojemnik lub słoik. W tym roku dalsze wyjazdy stoją pod ogromnym znakiem zapytania, warto więc może zaplanować krótsze wyjazdy piknikowe i zjeść coś pysznego na łonie natury.


Składniki (2 porcje)
200g łososia
pęczek szparagów
świeży ogórek
1 czerwona papryka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka
100g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki chrzanu
500ml bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie

więcej»

Sałatka caprese to chyba najprostsza sałatka z tych, które znam. To właśnie jest jej główną zaletą. Niewymagająca ilość składników, proste wykonanie kusi jednak by czasem coś pozmieniać. Lubię do prostych dań dodać czasami coś innego, wyjątkowego zaskakującego co czyni znane danie czymś zupełnie innym. Dodatkowo wystarczy czasami zmienić sposób podania składników aby uzyskać nową jakość na stole. Pewnie większość z nas widziała sałatkę caprese w postaci urokliwych koreczków z pomidorkami koktajlowymi. Składniki niby te same a danie wygląda zupełnie inaczej a dodatkowo „sałatka na patyczkach" może być doskonałą imprezową przekąską i nie grozi, że nowo zakupiona kreacja zostanie „ozdobiona" gustownym kleksem z pomidora. Moja dzisiejsza propozycja na nową sałatkę caprese to faszerowana mozzarella. Poza tradycyjnymi pomidorami (u mnie w dwóch kolorach) bazylią, mozzarellą i oliwą dodałam również papryczkę chili oraz kapary dla zaostrzenia smaku.


Składniki (1 porcja)
1 kulka mozzarelli
4-6 pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii
łyżka kaparów
kilka plasterków papryczki chili
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»

Chyba każdy z nas choć raz kupił za dużo pieczywa. Potem zjadamy go bez przyjemności bo nie wyrzucimy. Bułki przerabiamy na bułkę tartą a co z chlebem? Jeśli musimy kupić większą ilość chleba można od razu część zamrozić i potem w miarę potrzeby po trochu wyjmować. Jeśli już jednak zostanie nam niewielka ilość pieczywa warto przerobić je na grzanki i dodać do zupy lub do sałatki.


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszną lekką sałatkę z grzankami. Ja użyłam ciabaty, którą często kupuję bo wszyscy lubimy to pieczywo. Można również dodać do niej mozzarellę, fetę, boczek lub szynkę parmeńską. Ja tym razem postawiłam na ugotowaną ciecierzycę.


Składniki (2 porcje)
grzanki:
1 ciabata
oliwa z oliwek
tymianek
sól
sałatka:
2 pomidory
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
garść kaparów
pół czerwonej cebuli
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

więcej»

Poza sezonem letnim sałatki są u nas głównie daniem serwowanym na kolację. Takie lekkie dania bardzo lubi moja córka szczególnie po intensywnym treningu. Przygotowuję je na bazie różnych rodzajów sałat i dodaję na zmianę fetę, mozzarellę, tuńczyka lub jajka. Tym razem zrobiłam sałatkę ze szpinakiem, owocami i serem z niebieską pleśnią. Prażone na suchej patelni orzechy nerkowca były do niej doskonałym dodatkiem.


Składniki:
4 garście świeżego szpinaku
4 garście różnych owoców: maliny borówki, porzeczki
200g sera pleśniowego
2 garście orzechów nerkowca
pół czerwonej cebuli
sos:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej mięty
papryczka chili

więcej»


Składniki (2 porcje)
4 nieduże macki ośmiornicy
4 garście mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
2 łyżki małych kaparów lub kilka dużych
cytryna
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony