Większość z nas zabiera ze sobą lunch do pracy. Szczęściarze ci, którzy mogą odgrzać sobie obiad w kuchni w pracy. Innym pozostają kanapki. Lubimy je, ale przecież nawet jeśli uwielbiamy nad życie, w końcu możemy mieć ich dosyć. Niezależnie od tego jaka jest nasza praca sytuację zawsze mogą uratować sałatki. Za każdym razem można przygotować inny zestaw, sos i całkiem nowe śniadanie gotowe. Jeśli dodatkowo zaeksperymentujemy z naczyniem, w którym potrawę przewieziemy będzie nie tylko smacznie, ale również efektownie.


Dziś chciałabym zaproponować sałatkę, która wygląda równie pięknie, jak fantastycznie smakuje. Cieciorka i kasza sprawią, że jest sycącym i pełnowartościowym posiłkiem po którym nie będziemy głodni. Myślę, że jeśli przygotowujemy danie rano a planujemy jeść je w porze lunchu, warto sos do sałatki przechowywać osobno. W przeciwnym razie po paru godzinach w słoiczku będziemy mieli nieapetyczną papkę w rozmiękłą sałatą, a przecież nie o to chodzi, prawda?


Składniki (2 porcje):
1 burak
200g ciecierzycy z puszki
100g kaszy bulgur
1 marchewka
1 zielona papryka
4 liście sałaty
200g jogurtu naturalnego
garść posiekanego szczypiorku
1 mała papryczka chili
sól i pieprz

więcej»

Kiedyś w jednej z warszawskich restauracji kelner polecił nam na przystawkę kaszankę podawaną z malinami. Połączenie to brzmiało dla nas tak bardzo egzotycznie, że musieliśmy spróbować. Było naprawdę zaskakująco smaczne. Takie pozornie dziwne połączenia wymagają od kucharza odwagi, wiedzy i ogromnego wyczucia. Przecież w zasadzie można na talerz lub do garnka wrzucić wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Nie zawsze jednak otrzymamy coś, co da się zjeść. Prawdziwi mistrzowie kuchni fusion mieszają składniki z różnych kultur i tradycji tworząc nowe kulinarne pyszności. Homar z truskawkami, czekolada z chili, warzywa w wydaniu deserowym - część z połączeń na stałe wpisała się już w nasze menu, ale tyle ile kuchni na świecie tyle możliwych połączeń. Trzeba się tylko odważyć i poeksperymentować.


Dziś moja propozycja niecodziennego połączenia: sałatka z figami i białą fasolą w ostrym pietruszkowym sosie. Żeby zrównoważyć mączysty smak fasoli i delikatny słodki smak fig proponuję dodać jędrne kolorowe pomidorki koktajlowe. Będą jednocześnie piękną dekoracją dania.


Składniki (2 porcje)
200g białej fasoli
2 świeże figi
12 pomidorków koktajlowych
garść borówek amerykańskich
dip:
3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»

Chyba każdy z nas czasem jest głodny ale właściwie nie wie co by zjadł. Otwieramy lodówkę i niby wszystko w niej jest, ale na nic konkretnego nie mamy ochoty. Mnie w takich sytuacjach ratują sałatki. Wystarczy chwilę się zastanowić i czasem z najprostszych składników można skomponować pyszne danie. Dodaj do sałatki jajko, fasolę, ciecierzycę albo jakieś mięso i sałatka stanie się konkretnym a jednocześnie lekkim i pięknym daniem.


Czasami kombinacja pozornie nie pasujących do siebie składników daje pyszny i zaskakujący efekt. Dziś propozycja takiego właśnie niecodziennego połączenia: owoce, papryka, wędzony łosoś i ser mozzarella, do tego ostry słodko-kwaśny sos. Dla mnie „niebo w gębie" i przyznajcie, że wygląda równie pięknie.


Składniki (2 porcje)
sałatka
1 żółta papryka
5 truskawek
2 brzoskwinie
200g sera mozzarella
200g wędzonego łososia
listki mięty, gałązki bazylii drobnolistnej

więcej»

Zachcianki są domeną kobiet w ciąży. Nie trzeba jednak spodziewać się dziecka, żeby mieć jednocześnie ochotę na kilka rzeczy. Są dwa rodzaje potraw, które mogą przyjść z pomocą w takich sytuacjach. Są nimi sałatki i zapiekanki. Z produktów, które pozornie do siebie nie pasują można stworzyć naprawdę zaskakujące i pyszne dania. Spróbujcie poeksperymentować może stworzycie coś pysznego. W najgorszym razie wyjdzie wam potrawa „o interesującym smaku" (w mojej rodzinie tak określa się nieco mniej udane eksperymenty kulinarne).


Dziś połączyłam świeże liście szpinaku i zielone szparagi z owocami: soczystymi ziarenkami granatu i słodkimi borówkami. Dodajcie jajko w koszulce cząstki jajka na twardo, jeśli chcecie, żeby potrawa była bardziej sycąca. Taka sałatka jest idealną propozycją na lekki obiad w gorący letni dzień.


Składniki (2 porcje)
2 garście szpinaku
pęczek zielonych szparagów (12 sztuk)
pól owocu granatu
dwie garście borówek
4 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cytryny
łyżeczka miodu
łyżka wody

więcej»

Kiedyś byłam widzem konkursu kulinarnego najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Wygrało wtedy danie, które składało się z minimalnej ilości składników. Proste ale przygotowane z produktów najwyższej jakości było wyśmienite. Mistrzostwem jest dla mnie takie wybranie kilku składników, żeby w daniu było wszystko czego potrzeba. Żeby wszystkie nasze zmysły mogły się nim rozkoszować.


Moja dzisiejsza propozycja sałatki to połączenie składników, które pozornie do siebie nie pasują. Będzie potrzebować kiwi ja wzięłam złote, ale doskonałe będą również tradycyjne zielone owoce. Zaopatrzcie się również w kiełki rzodkiewki oraz plastry surowego wędzonego boczku lub surowej wędzonej szynki. Dziwne składniki? Spróbujcie, doskonale się uzupełniają.


Składniki:
rukola
2 złote kiwi
kiełki z rzodkiewki
4 duże plastry surowej wędzonej szynki
garść migdałów
dip:
3 łyżki oliwy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony