Grecka sałatka to chyba jedna z moich ulubionych dań kolacyjnych. Bardzo lubię połączenie pomidorów, oliwek, sera feta i uprażonych pestek słonecznika. Nigdy nie dodaję do niej surowego ogórka. Nie tylko dlatego, że podobno nie powinno się łączyć pomidorów z surowym ogórkiem w jednym daniu ale raczej dlatego, że smakowo zupełnie mi tu nie pasuje. Uwielbiam również zielone szparagi. Postanowiłam więc dzisiaj połączyć oba smaki i powstała wariacja na temat greckiej sałatki. Zaskakujące jak doskonale pasują do reszty składników tej tradycyjnej pysznej sałatki.


Składniki (2 porcje)
2 garście roszponki
10-12 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
pół czerwonej papryki
150g sera feta
pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Wiosna zobowiązuje. Warto pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczyku, żeby potem bez stresu włożyć letnie dopasowane kreacje. Trudno przecież latem ukrywać zimowe grzeszki pod obszernymi swetrami. Dlatego zaczynamy od razu, na początek najlepiej od kolacji. Dbanie o linię nie musi oznaczać samych wyrzeczeń. Przygotujcie więc lekką kolorowa sałatkę z tego co lubicie. Majonez zastąpcie lekkim sosem lub jogurtem. Jednocześnie będzie i ładnie i smacznie i zdrowo.


Ja jedną z pierwszych wiosennych sałatek przygotowałam ze szpinaku, pieczonych buraków, sera feta i pomarańczy. Sos z oliwy i soku z pomarańczy oraz pestki słonecznika, były do niej doskonałymi dodatkami.


Składniki (2 porcje)
3 garście szpinaku
2 nieduże buraki
120g fety
1 duża pomarańcza
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Groszek cukrowy wygląda niepozornie przez co jest często omijany na straganach z warzywami. A niesłusznie, bo ma mnóstwo ciekawych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów hamujących proces starzenia organizmu. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na wzrok, a witaminy C, B, A, E, K i kwas foliowy wpływają na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Groszek jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i wapnia.


Groszek cukrowy to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Można go również gotować tradycyjnie w wodzie, na parze lub smażyć. Żeby zachował swój piękny intensywny kolor można do gotowania dodać odrobinę octu.


Dzisiaj chciałabym zaproponować błyskawiczną przekąskę ze smażonego groszku. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie sami!


Składniki:
2 garście groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
papryczka chili
pół granatu
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»

Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, a ilość ludzi z nadmiarem kilogramów z roku na rok jest coraz większa. Niepokoi szczególnie to, że coraz większą grupę osób z otyłością stanowią dzieci. Z drugiej strony coraz większa ilość osób zaczyna dbać o siebie, prowadzić aktywny tryb życia i z uwagą wybierać to, co jedzą. W cenie są więc przepisy na fit przekąski. Najtrudniej jest bowiem wpaść na pomysł przygotowania dania niezbyt drogiego szybkiego, smacznego i jeszcze takiego, które łatwo daje się zapakować i zabrać do pracy.


Dziś przepis na sałatkę trochę inaczej. Kolorowa przekąska z cukinii, pomidorów i serka koziego na zdrowym pumperniklu zasmakuje każdemu, jest szybka w przygotowaniu efektownie wygląda i równie doskonale smakuje tuż po przygotowaniu jak i parę godzin później w pracy.


Składniki:
3 kromki pumpernikla
1 pomidor
150g koziego serka
6 plastrów cukinii
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
listki bazylii

więcej»

Do tej pory kalafiora jadłam w plackach , jako dodatek do dania obiadowego oraz w zupie. Dziś po raz pierwszy i na pewno nie ostatni przygotowałam szybkie danie obiadowe z pieczonym kalafiorem.


Jest takie jak lubię najbardziej: szybkie, proste, smakowite i nie ma wyszukanych składników. Wystarczy natrzeć kalafiora przyprawami, upiec, posypać natką pietruszki i po 40 minutach mamy pyszny sycący obiad. Dodatek ciecierzycy powoduje że jest to danie idealne dla wegetarian.


Przepis na to danie znalazłam na stronie http://www.jadlonomia.com.


Składniki:
1/2 kalafiora
1 puszka ciecierzycy
kilka pomidorów koktajlowych
posiekana natka pietruszki
sos:
2 – 3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/3 łyżeczki ziaren mielonej kolendry
1/2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól i pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony