Bardzo lubię wczesną jesień. Ciągle jest ciepło, liście zmieniają barwy, a jak zaświeci słońce jest tak pięknie i kolorowo. Aż chce się iść na spacer. Gdyby nie to, że w krótkiej perspektywie jest zima wraz z mrozem i śniegiem, jesień byłaby moją ulubioną porą roku. Żeby przynajmniej myślami dodatkowo nie przyspieszać zmian pór roku, dziś zielona sałatka. Lekka, odświeżająca jest idealna na przekąskę, lekką kolację. Dzisiaj więc mimo jesieni za oknem u mnie zielono na talerzu. Jeśli macie jesienną chandrę lub przeciwnie jeśli uwielbiacie jesień i cieszy was zmiana kolorów za oknem zróbcie sobie tą pyszną pozytywną uśmiechniętą sałatkę. Polecam!


Składniki (2 porcje)
2 ogórki gruntowe
2 łodygi selera
2 garście zielonych winogron
150g sera feta
sos:
papryczka chili
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka skórki z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek

więcej»

Truskawki, maliny, bób to moje symbole rozpoczynającego się lata. Najbardziej lubię wyjadać bób ugotowany gorący prosto z garnka. Jem go wtedy bez opamiętania zapominając, że powinnam się podzielić z resztą rodziny. Czasami przyłącza się tego wyjadania moja córka i wtedy nie zostaje już nic do uratowania. Skruszone gotujemy drugą porcję dla reszty rodziny.


Dziś ugotowałam bób z zamiarem przygotowania szybkiej przekąski. Zrobiłam odświeżającą cytrynowo miętową sałatkę z bobem. To bardzo udane połączenie a ciężki bób zyskał nowy wymiar. To bardzo pyszna propozycja na lunch do pracy, bo najlepiej smakuje właśnie na zimno.


Składniki:
250g bobu
2 łyżki skórki z cytryny
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy w oliwek
garść listków mięty
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»

Grecka sałatka to chyba jedna z moich ulubionych dań kolacyjnych. Bardzo lubię połączenie pomidorów, oliwek, sera feta i uprażonych pestek słonecznika. Nigdy nie dodaję do niej surowego ogórka. Nie tylko dlatego, że podobno nie powinno się łączyć pomidorów z surowym ogórkiem w jednym daniu ale raczej dlatego, że smakowo zupełnie mi tu nie pasuje. Uwielbiam również zielone szparagi. Postanowiłam więc dzisiaj połączyć oba smaki i powstała wariacja na temat greckiej sałatki. Zaskakujące jak doskonale pasują do reszty składników tej tradycyjnej pysznej sałatki.


Składniki (2 porcje)
2 garście roszponki
10-12 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
pół czerwonej papryki
150g sera feta
pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Wiosna zobowiązuje. Warto pozbyć się nagromadzonych zapasów tłuszczyku, żeby potem bez stresu włożyć letnie dopasowane kreacje. Trudno przecież latem ukrywać zimowe grzeszki pod obszernymi swetrami. Dlatego zaczynamy od razu, na początek najlepiej od kolacji. Dbanie o linię nie musi oznaczać samych wyrzeczeń. Przygotujcie więc lekką kolorowa sałatkę z tego co lubicie. Majonez zastąpcie lekkim sosem lub jogurtem. Jednocześnie będzie i ładnie i smacznie i zdrowo.


Ja jedną z pierwszych wiosennych sałatek przygotowałam ze szpinaku, pieczonych buraków, sera feta i pomarańczy. Sos z oliwy i soku z pomarańczy oraz pestki słonecznika, były do niej doskonałymi dodatkami.


Składniki (2 porcje)
3 garście szpinaku
2 nieduże buraki
120g fety
1 duża pomarańcza
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Groszek cukrowy wygląda niepozornie przez co jest często omijany na straganach z warzywami. A niesłusznie, bo ma mnóstwo ciekawych właściwości. Zawiera sporo antyoksydantów hamujących proces starzenia organizmu. Zawarta w nim luteina korzystnie wpływa na wzrok, a witaminy C, B, A, E, K i kwas foliowy wpływają na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Groszek jest również bogatym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku, magnezu i wapnia.


Groszek cukrowy to jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Można go również gotować tradycyjnie w wodzie, na parze lub smażyć. Żeby zachował swój piękny intensywny kolor można do gotowania dodać odrobinę octu.


Dzisiaj chciałabym zaproponować błyskawiczną przekąskę ze smażonego groszku. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie sami!


Składniki:
2 garście groszku cukrowego
1 ząbek czosnku
papryczka chili
pół granatu
garść orzechów nerkowca
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony