Chyba każdy z nas czasem jest głodny ale właściwie nie wie co by zjadł. Otwieramy lodówkę i niby wszystko w niej jest, ale na nic konkretnego nie mamy ochoty. Mnie w takich sytuacjach ratują sałatki. Wystarczy chwilę się zastanowić i czasem z najprostszych składników można skomponować pyszne danie. Dodaj do sałatki jajko, fasolę, ciecierzycę albo jakieś mięso i sałatka stanie się konkretnym a jednocześnie lekkim i pięknym daniem.


Czasami kombinacja pozornie nie pasujących do siebie składników daje pyszny i zaskakujący efekt. Dziś propozycja takiego właśnie niecodziennego połączenia: owoce, papryka, wędzony łosoś i ser mozzarella, do tego ostry słodko-kwaśny sos. Dla mnie „niebo w gębie" i przyznajcie, że wygląda równie pięknie.


Składniki (2 porcje)
sałatka
1 żółta papryka
5 truskawek
2 brzoskwinie
200g sera mozzarella
200g wędzonego łososia
listki mięty, gałązki bazylii drobnolistnej

więcej»

Zachcianki są domeną kobiet w ciąży. Nie trzeba jednak spodziewać się dziecka, żeby mieć jednocześnie ochotę na kilka rzeczy. Są dwa rodzaje potraw, które mogą przyjść z pomocą w takich sytuacjach. Są nimi sałatki i zapiekanki. Z produktów, które pozornie do siebie nie pasują można stworzyć naprawdę zaskakujące i pyszne dania. Spróbujcie poeksperymentować może stworzycie coś pysznego. W najgorszym razie wyjdzie wam potrawa „o interesującym smaku" (w mojej rodzinie tak określa się nieco mniej udane eksperymenty kulinarne).


Dziś połączyłam świeże liście szpinaku i zielone szparagi z owocami: soczystymi ziarenkami granatu i słodkimi borówkami. Dodajcie jajko w koszulce cząstki jajka na twardo, jeśli chcecie, żeby potrawa była bardziej sycąca. Taka sałatka jest idealną propozycją na lekki obiad w gorący letni dzień.


Składniki (2 porcje)
2 garście szpinaku
pęczek zielonych szparagów (12 sztuk)
pól owocu granatu
dwie garście borówek
4 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cytryny
łyżeczka miodu
łyżka wody

więcej»

Kiedyś byłam widzem konkursu kulinarnego najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Wygrało wtedy danie, które składało się z minimalnej ilości składników. Proste ale przygotowane z produktów najwyższej jakości było wyśmienite. Mistrzostwem jest dla mnie takie wybranie kilku składników, żeby w daniu było wszystko czego potrzeba. Żeby wszystkie nasze zmysły mogły się nim rozkoszować.


Moja dzisiejsza propozycja sałatki to połączenie składników, które pozornie do siebie nie pasują. Będzie potrzebować kiwi ja wzięłam złote, ale doskonałe będą również tradycyjne zielone owoce. Zaopatrzcie się również w kiełki rzodkiewki oraz plastry surowego wędzonego boczku lub surowej wędzonej szynki. Dziwne składniki? Spróbujcie, doskonale się uzupełniają.


Składniki:
rukola
2 złote kiwi
kiełki z rzodkiewki
4 duże plastry surowej wędzonej szynki
garść migdałów
dip:
3 łyżki oliwy

więcej»

Ze wszystkich dni w tygodniu najbardziej lubimy piątek wieczorem. Smaczna kolacja, czasem lampka wina, jakiś film, rozmowa i chwila oddechu po długim burzliwym tygodniu.


Czasem jest to jedyny czas tylko dla nas. Nasze dzieci dokładnie wykorzystują każdą naszą wolną chwilę, także weekendy, choć teoretycznie wolne, mamy zwykle wypełnione po brzegi. Nie wiem czy Wy też w piątek zakładacie, że w weekend zrobicie to i tamto a potem rzeczywistość weryfikuje plany i w niedzielę wieczorem lista spraw do załatwienia jest równie długa jak w piątek.


Dzisiaj przepis na moją ostatnią piątkowa propozycję. Kolacja była lekka, bardzo smaczna. W zależności od wielkości dania możecie przepis wykorzystać również do przygotowania efektownej obiadowej przystawki.


Składniki (2 porcje):
3 buraki
125g koziego sera
10 orzechów włoskich
5 łyżek miodu
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Jesień na straganach kojarzy mi się z pięknymi cukiniami, dyniami oraz gruszkami, jabłkami i śliwkami w różnych kolorach i wielkościach. Dzisiaj postanowiłam pomieszać jesienne warzywa z owocami i powstała sałatka na bazie dyni z serem feta ze śliwkami przyprawionymi miodem cynamonem i papryczką chili. Całości dopełniły listki natki z pietruszki oraz orzechy włoskie. Jesień na talerzu zarówno w smaku i jak i kolorach.


Pamiętajcie, żeby wybrać twarde śliwki a dynię upiec al. dente. Rozpaćkane warzywa i owoce nie będą pięknie wyglądały i konsystencja sałatki będzie pozostawiała wiele do życzenia.


Składniki:
400g dyni
3 łyżki oliwy,
łyżka świeżego rozmarynu
łyżeczka suszonego tymianku
100g sera feta
4 śliwki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony