Kiedy latem na straganach pojawia się fasolka szparagowa i jej cena nie przyprawia o ból głowy i portfela jest częstym goście ma naszych talerzach. Po pierwszym zachłyśnięciu się sezonową nowością i zjadaniu wszystkiego do ostatniej fasolki przychodzi taki czas, że okazuje się, że na obiad ugotowałam za dużo. Wtedy przychodzi czas na sałatki.


Sałatki są doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których jest za mało na jakieś inne sensowne danie. Dziś propozycja sałatki z żółtą fasolką szparagową. Świeży ogórek, papryczka chili, nektarynka i wędzony pstrąg tęczowy doskonale smakowały i wyglądały w towarzystwie fasolki. Do tego jeszcze lekko kwaskowy miodowo-cytrynowy sos i ... po obiadowej fasolce po chwili nie było śladu.


Składniki
ugotowana fasolka szparagowa
kilka liści sałaty
150g wędzonego pstrąga
1 nektarynka
2 małe świeże ogórki
pół papryczki chili
garść orzechów nerkowca
sos
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

W weekendy najczęściej gotuję tradycyjnie, bo moje dzieci lubią zjeść na obiad mięso. Ja i mój mąż w ciągu tygodnia, kiedy dzieci jedzą obiady w szkołach raczej unikamy mięsa. Wolimy sałatki kasze, warzywa i owocowe musy. Dodatkowo letnie upały nie zachęcają nas do jedzenia sutych mięsnych potraw. Czasami bardziej dla smaku, niż z powodu potrzeb przemycam w sałatkach bardziej treściwy dodatek.


Na wędzony boczek, który dziś dodałam do sałatki, daję się skusić niezwykle rzadko. Chrupiące paseczki boczki doskonale komponowały się z grillowaną cykorią i ostrą truskawkową salsą. Może chipsy z boczku okażą się zachętą dla tych, którzy gustują w bardziej mięsnych daniach. Do tej pory cykorię traktowałam raczej jak sałatę, chrupiący zdecydowany w smaku dodatek do sałatek. Dziś po raz pierwszy wypróbowałam inną sposób podania i powiem Wam, że była naprawdę smaczna.


Składniki (2 porcje)
2 cykorie
8 cienkich plastrów wędzonego boczku
salsa:
8 truskawek
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
¼ cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Podobno diabeł tkwi w szczegółach i chyba rzeczywiście tak jest. Czasem proste danie, z zupełnie zwyczajnych składników nabiera zupełnie innego charakteru, kiedy poda się go albo w niezwykłym naczyniu albo z jakimś zaskakującym dodatkiem.


Dziś ta sztuka właśnie mi się udała. Ponieważ sezon szparagowy ciągle trwa (oby jak najdłużej) przygotowałam sałatkę ze szparagami. Połączyłam je z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią serem mozzarella i jajkami. Całe danie zrobił jeden dodatek: cytrynowo pistacjowy sos. To była pierwsza sałatka do której go przygotowałam ale już dziś wiem, że z pewnością nie ostatnia.


Składniki (3 porcje)
pęczek zielonych szparagów
200g pomidorków koktajlowych
200g sera mozzarella
3 jajka
świeża bazylia
sos:
sok i skórka z połowy cytryny
100g solonych pistacji
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oliwy

więcej»
18Maj2018

Majowy weekend dla mnie kojarzy się z początkiem sezonu wyjazdowego. Marzymy o wycieczkach, piknikach i pięknych wolnych weekendach. Skojarzenia są piękne, z realizacją wizji bywa różnie, ale przez cały sezon kilka sympatycznych wjazdów zawsze organizujemy. Z całodniowym wypadem zawsze związany jest prowiant. Podobnie jak miś Yogi jestem miłośniczką wypasionych koszyków piknikowych. Przygotowuję tortille, kanapki, babeczki, pieczone mięso trochę warzyw i owoców i już nie mogę doczekać się przerwy na przekąskę podczas wycieczki.


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam sałatkę ze słoika, która doskonale sprawdzi się jako piknikowe danie. Możecie ją również przygotować jako lunch do pracy.


Składniki:
100g świeżego szpinaku
100g komosy ryżowej
pół świeżego ananasa
awokado
200g tuńczyka w oleju
pół granatu
kilka borówek amerykańskich
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
kilka posiekanych migdałów
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki syropu klonowego
sól, pieprz

więcej»

Quinoa (komosa ryżowa) ma lekko słodkawy orzechowy smak, w związku z tym można ją wykorzystać do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również doskonałym zdrowym składnikiem zup, gulaszu czy sałatek.


Wiosna jest dobrym powodem do zmiany nawyków żywieniowych dlatego dziś propozycja sałatki, która może być lunchową przekąską lub lekkim obiadem. Jeśli podacie ją jak ja w miseczkach z awokado, dodatkowo będzie wyglądała interesująco. Jeśli włożycie ją do słoiczka możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam.


Składniki:
100g komosy ryżowej
2 awokado
papryka czerwona
ogórek surowy
garść szczypiorku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
migdały
2 jajka
natka z pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony