Chyba każdy z nas choć raz kupił za dużo pieczywa. Potem zjadamy go bez przyjemności bo nie wyrzucimy. Bułki przerabiamy na bułkę tartą a co z chlebem? Jeśli musimy kupić większą ilość chleba można od razu część zamrozić i potem w miarę potrzeby po trochu wyjmować. Jeśli już jednak zostanie nam niewielka ilość pieczywa warto przerobić je na grzanki i dodać do zupy lub do sałatki.


Dziś chciałabym podzielić się przepisem na pyszną lekką sałatkę z grzankami. Ja użyłam ciabaty, którą często kupuję bo wszyscy lubimy to pieczywo. Można również dodać do niej mozzarellę, fetę, boczek lub szynkę parmeńską. Ja tym razem postawiłam na ugotowaną ciecierzycę.


Składniki (2 porcje)
grzanki:
1 ciabata
oliwa z oliwek
tymianek
sól
sałatka:
2 pomidory
garść oliwek zielonych
garść oliwek czarnych
garść kaparów
pół czerwonej cebuli
bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

więcej»

Poza sezonem letnim sałatki są u nas głównie daniem serwowanym na kolację. Takie lekkie dania bardzo lubi moja córka szczególnie po intensywnym treningu. Przygotowuję je na bazie różnych rodzajów sałat i dodaję na zmianę fetę, mozzarellę, tuńczyka lub jajka. Tym razem zrobiłam sałatkę ze szpinakiem, owocami i serem z niebieską pleśnią. Prażone na suchej patelni orzechy nerkowca były do niej doskonałym dodatkiem.


Składniki:
4 garście świeżego szpinaku
4 garście różnych owoców: maliny borówki, porzeczki
200g sera pleśniowego
2 garście orzechów nerkowca
pół czerwonej cebuli
sos:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej mięty
papryczka chili

więcej»


Składniki (2 porcje)
4 nieduże macki ośmiornicy
4 garście mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
2 łyżki małych kaparów lub kilka dużych
cytryna
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól, pieprz

więcej»

Czy mówiłam już, że uwielbiam brukselkę? Pewnie nie raz, ale mogę powiedzieć jeszcze raz. Bardzo lubię. Ostatnio przekonały się do niej moje dzieci. Brukselka z patelni na ostro z płatkami migdałów okazała się doskonałym dodatkiem do mięsnego obiadu.


Dziś kolejne danie z brukselką w roli głównej. Danie inspirowane potrawą Jamiego Oliviera. Tym razem podałam mocno zrumienioną gorącą brukselkę w towarzystwie zimnego jogurtu naturalnego owoców oraz pistacji. Zaskakujące połączenie ale naprawdę bardzo smaczne. Musicie spróbować.


Składniki (2 porcje)
0,5kg brukselki
2 ząbek czosnku
1 łyżki oliwy
4-5 łyżek jogurtu greckiego
200g czerwonej porzeczki
gałązka rozmarynu
kawałek papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki pistacji
pieprz

więcej»


Składnik (2 porcje)
0,5kg zielonej fasolki szparagowej
200g łososia wędzonego na ciepło
garść czarnych oliwek
garść pistacji
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 spore łyżeczki chrzanu
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony