Quinoa (komosa ryżowa) ma lekko słodkawy orzechowy smak, w związku z tym można ją wykorzystać do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również doskonałym zdrowym składnikiem zup, gulaszu czy sałatek.


Wiosna jest dobrym powodem do zmiany nawyków żywieniowych dlatego dziś propozycja sałatki, która może być lunchową przekąską lub lekkim obiadem. Jeśli podacie ją jak ja w miseczkach z awokado, dodatkowo będzie wyglądała interesująco. Jeśli włożycie ją do słoiczka możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam.


Składniki:
100g komosy ryżowej
2 awokado
papryka czerwona
ogórek surowy
garść szczypiorku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
migdały
2 jajka
natka z pietruszki

więcej»

Po wielu zimowych i szarych dniach nareszcie przypomniała sobie o nas wiosna. I niby pięknie jest bo słońce i cieplej i dzień dłuższy ale wiele z nas czuje jakiś niepokój. Trzeba włożyć lżejsze ubrania, lato i wakacje powoli wyłaniają się zza horyzontu i coraz trudniej ukryć zimowe fałdki pod obszernymi swetrami. Nie da się ukryć, trzeba się wziąć za siebie! Poza ruchem na świeżym powietrzu warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiosna nastraja pozytywnie więc i na talerzu niech będzie lżej i bardziej kolorowo.


Dziś przepis na pierwszą wiosenną sałatkę: mocno zielone brokuły i szparagi z soczystym pomidorem, łososiem, jajkami na twardo i rzeżuchą, czyli kolacja godna królewskiego podniebienia. Powiem szczerze, że nawet moje wybredne dzieci zjadały, aż im się uszy trzęsły. Polecam!


Składniki (4 porcje)
16 zielonych szparagów
1 brokuł
4 jajka
300g wędzonego łososia
pół papryczki chili
4 małe pomidory malinowe
garść rzeżuchy
sól, pieprz
sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody

więcej»

Dziś propozycja która doskonale sprawdzi się zarówno jako danie na kolację wigilijną czy eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Ta dwuczęściowa sałatka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Część z łososiem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryczką chili jest chrupiąca, odświeżająca i lekko kwaskowa a druga część z burakami i awokado - przyjemnie kremowa i słodka. Obie części doskonale się uzupełniają i tworzą smakowitą całość.


Składniki
część z łososiem
200g łososia wędzonego
pół jabłka
2 ogórki konserwowe
pół papryczki chili
3 łyżki szczypiorku
skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
cześć z burakami
2 upieczone buraki
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
pół awokado
sól, pieprz

więcej»

Większość z nas zabiera ze sobą lunch do pracy. Szczęściarze ci, którzy mogą odgrzać sobie obiad w kuchni w pracy. Innym pozostają kanapki. Lubimy je, ale przecież nawet jeśli uwielbiamy nad życie, w końcu możemy mieć ich dosyć. Niezależnie od tego jaka jest nasza praca sytuację zawsze mogą uratować sałatki. Za każdym razem można przygotować inny zestaw, sos i całkiem nowe śniadanie gotowe. Jeśli dodatkowo zaeksperymentujemy z naczyniem, w którym potrawę przewieziemy będzie nie tylko smacznie, ale również efektownie.


Dziś chciałabym zaproponować sałatkę, która wygląda równie pięknie, jak fantastycznie smakuje. Cieciorka i kasza sprawią, że jest sycącym i pełnowartościowym posiłkiem po którym nie będziemy głodni. Myślę, że jeśli przygotowujemy danie rano a planujemy jeść je w porze lunchu, warto sos do sałatki przechowywać osobno. W przeciwnym razie po paru godzinach w słoiczku będziemy mieli nieapetyczną papkę w rozmiękłą sałatą, a przecież nie o to chodzi, prawda?


Składniki (2 porcje):
1 burak
200g ciecierzycy z puszki
100g kaszy bulgur
1 marchewka
1 zielona papryka
4 liście sałaty
200g jogurtu naturalnego
garść posiekanego szczypiorku
1 mała papryczka chili
sól i pieprz

więcej»

Kiedyś w jednej z warszawskich restauracji kelner polecił nam na przystawkę kaszankę podawaną z malinami. Połączenie to brzmiało dla nas tak bardzo egzotycznie, że musieliśmy spróbować. Było naprawdę zaskakująco smaczne. Takie pozornie dziwne połączenia wymagają od kucharza odwagi, wiedzy i ogromnego wyczucia. Przecież w zasadzie można na talerz lub do garnka wrzucić wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Nie zawsze jednak otrzymamy coś, co da się zjeść. Prawdziwi mistrzowie kuchni fusion mieszają składniki z różnych kultur i tradycji tworząc nowe kulinarne pyszności. Homar z truskawkami, czekolada z chili, warzywa w wydaniu deserowym - część z połączeń na stałe wpisała się już w nasze menu, ale tyle ile kuchni na świecie tyle możliwych połączeń. Trzeba się tylko odważyć i poeksperymentować.


Dziś moja propozycja niecodziennego połączenia: sałatka z figami i białą fasolą w ostrym pietruszkowym sosie. Żeby zrównoważyć mączysty smak fasoli i delikatny słodki smak fig proponuję dodać jędrne kolorowe pomidorki koktajlowe. Będą jednocześnie piękną dekoracją dania.


Składniki (2 porcje)
200g białej fasoli
2 świeże figi
12 pomidorków koktajlowych
garść borówek amerykańskich
dip:
3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony