Dziś propozycja która doskonale sprawdzi się zarówno jako danie na kolację wigilijną czy eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Ta dwuczęściowa sałatka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Część z łososiem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryczką chili jest chrupiąca, odświeżająca i lekko kwaskowa a druga część z burakami i awokado - przyjemnie kremowa i słodka. Obie części doskonale się uzupełniają i tworzą smakowitą całość.


Składniki
część z łososiem
200g łososia wędzonego
pół jabłka
2 ogórki konserwowe
pół papryczki chili
3 łyżki szczypiorku
skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
cześć z burakami
2 upieczone buraki
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
pół awokado
sól, pieprz

więcej»

Większość z nas zabiera ze sobą lunch do pracy. Szczęściarze ci, którzy mogą odgrzać sobie obiad w kuchni w pracy. Innym pozostają kanapki. Lubimy je, ale przecież nawet jeśli uwielbiamy nad życie, w końcu możemy mieć ich dosyć. Niezależnie od tego jaka jest nasza praca sytuację zawsze mogą uratować sałatki. Za każdym razem można przygotować inny zestaw, sos i całkiem nowe śniadanie gotowe. Jeśli dodatkowo zaeksperymentujemy z naczyniem, w którym potrawę przewieziemy będzie nie tylko smacznie, ale również efektownie.


Dziś chciałabym zaproponować sałatkę, która wygląda równie pięknie, jak fantastycznie smakuje. Cieciorka i kasza sprawią, że jest sycącym i pełnowartościowym posiłkiem po którym nie będziemy głodni. Myślę, że jeśli przygotowujemy danie rano a planujemy jeść je w porze lunchu, warto sos do sałatki przechowywać osobno. W przeciwnym razie po paru godzinach w słoiczku będziemy mieli nieapetyczną papkę w rozmiękłą sałatą, a przecież nie o to chodzi, prawda?


Składniki (2 porcje):
1 burak
200g ciecierzycy z puszki
100g kaszy bulgur
1 marchewka
1 zielona papryka
4 liście sałaty
200g jogurtu naturalnego
garść posiekanego szczypiorku
1 mała papryczka chili
sól i pieprz

więcej»

Kiedyś w jednej z warszawskich restauracji kelner polecił nam na przystawkę kaszankę podawaną z malinami. Połączenie to brzmiało dla nas tak bardzo egzotycznie, że musieliśmy spróbować. Było naprawdę zaskakująco smaczne. Takie pozornie dziwne połączenia wymagają od kucharza odwagi, wiedzy i ogromnego wyczucia. Przecież w zasadzie można na talerz lub do garnka wrzucić wszystko, co przyjdzie nam do głowy. Nie zawsze jednak otrzymamy coś, co da się zjeść. Prawdziwi mistrzowie kuchni fusion mieszają składniki z różnych kultur i tradycji tworząc nowe kulinarne pyszności. Homar z truskawkami, czekolada z chili, warzywa w wydaniu deserowym - część z połączeń na stałe wpisała się już w nasze menu, ale tyle ile kuchni na świecie tyle możliwych połączeń. Trzeba się tylko odważyć i poeksperymentować.


Dziś moja propozycja niecodziennego połączenia: sałatka z figami i białą fasolą w ostrym pietruszkowym sosie. Żeby zrównoważyć mączysty smak fasoli i delikatny słodki smak fig proponuję dodać jędrne kolorowe pomidorki koktajlowe. Będą jednocześnie piękną dekoracją dania.


Składniki (2 porcje)
200g białej fasoli
2 świeże figi
12 pomidorków koktajlowych
garść borówek amerykańskich
dip:
3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
pół papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
ząbek czosnku
sól, pieprz

więcej»

Chyba każdy z nas czasem jest głodny ale właściwie nie wie co by zjadł. Otwieramy lodówkę i niby wszystko w niej jest, ale na nic konkretnego nie mamy ochoty. Mnie w takich sytuacjach ratują sałatki. Wystarczy chwilę się zastanowić i czasem z najprostszych składników można skomponować pyszne danie. Dodaj do sałatki jajko, fasolę, ciecierzycę albo jakieś mięso i sałatka stanie się konkretnym a jednocześnie lekkim i pięknym daniem.


Czasami kombinacja pozornie nie pasujących do siebie składników daje pyszny i zaskakujący efekt. Dziś propozycja takiego właśnie niecodziennego połączenia: owoce, papryka, wędzony łosoś i ser mozzarella, do tego ostry słodko-kwaśny sos. Dla mnie „niebo w gębie" i przyznajcie, że wygląda równie pięknie.


Składniki (2 porcje)
sałatka
1 żółta papryka
5 truskawek
2 brzoskwinie
200g sera mozzarella
200g wędzonego łososia
listki mięty, gałązki bazylii drobnolistnej

więcej»

Zachcianki są domeną kobiet w ciąży. Nie trzeba jednak spodziewać się dziecka, żeby mieć jednocześnie ochotę na kilka rzeczy. Są dwa rodzaje potraw, które mogą przyjść z pomocą w takich sytuacjach. Są nimi sałatki i zapiekanki. Z produktów, które pozornie do siebie nie pasują można stworzyć naprawdę zaskakujące i pyszne dania. Spróbujcie poeksperymentować może stworzycie coś pysznego. W najgorszym razie wyjdzie wam potrawa „o interesującym smaku" (w mojej rodzinie tak określa się nieco mniej udane eksperymenty kulinarne).


Dziś połączyłam świeże liście szpinaku i zielone szparagi z owocami: soczystymi ziarenkami granatu i słodkimi borówkami. Dodajcie jajko w koszulce cząstki jajka na twardo, jeśli chcecie, żeby potrawa była bardziej sycąca. Taka sałatka jest idealną propozycją na lekki obiad w gorący letni dzień.


Składniki (2 porcje)
2 garście szpinaku
pęczek zielonych szparagów (12 sztuk)
pól owocu granatu
dwie garście borówek
4 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cytryny
łyżeczka miodu
łyżka wody

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony