Ostatnie komentarze

Dzisiaj truskawki trochę w innej wersji. Sałatka truskawkowo szpinakowa to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałą propozycją dla sportowców i tych którzy dbają o linię.


Szpinak jest bogatym źródłem witaminy B, A, C i E oraz kwasu foliowego. Niewiele osób wie, że truskawki mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Oba składniki sałatki zawierają dużo wapnia, potasu, fosforu i żelaza.


Poza szpinakiem i truskawkami dodaj do sałatki ser gorgonzola i migdały. Jeśli lubisz wzbogać również danie o pięknie zielone kawałki awokado. Jeszcze tylko sos balsamico i możesz próbować. Prawda, że do truskawek pasuje nie tylko bita śmietana i cukier?


Składniki:
200 g szpinaku
10 truskawek
1 awokado
20 migdałów

więcej»

W poradniku „Praktyczna Pani" nr 2 1939 roku czytamy jakie potrawy należy serwować w jakich naczyniach:


„ (...) Do ryb używa się wąskich długich półmisków, do mięs również podłużnych ale nieco szerszych, jarzyny i galarety układa się na półmiskach okrągłych. Sałaty i kompot podaje się w salaterkach, które mogą być szklane lub kryształowe, potrawy zapiekane podaje się wprost z pieca w naczyniach ogniotrwałych otoczonych zgrabnie upiętą białą serwetą (...)".


Dziś do tych zasad savoir-vivre podchodzimy nieco mniej rygorystycznie a rodzaje talerzy salaterek i półmisków często zależą od fantazji gospodyni. Muszle, deski, kafelki to tylko niektóre pomysły na inne serwowanie potraw. Moja dzisiejsza sałatka trafiła na stół w takim niecodziennym naczyniu. Wyglądała inaczej, ciekawie i ... naczyń nie trzeba było zmywać.


Składniki:
1 duży grapefruit
150g wędzonego łososia
100g paluszków krabowych
1 łodyga selera naciowego

więcej»

Ziemniaki wywodzą się z Ameryki Południowej, gdzie hodowano je już 8 tysięcy lat temu. Do Europy zostały przywiezione w XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stały się jedną z najważniejszych części wielu kuchni z całego świata.


Początkowo uważano, że bulwy wywołują choroby u ludzi i zwierząt. Z tego też powodu ziemniak był najpierw rośliną ozdobną. W Polsce uprawa ziemniaków, początkowo również jako rośliny ozdobnej, rozpoczęła się za panowania Jana Sobieskiego, który przywiózł sadzonki z wyprawy pod Wiedeń. Dziś wielu nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są one po kukurydzy, ryżu i pszenicy czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną.


Młode ziemniaki najbardziej smakują nam oczyszczone i ugotowane z masłem i koperkiem podane z chłodnym kefirem. Nie ma smaczniejszego obiadu w upalny letni dzień. Młode ziemniaki mogą być również doskonałym składnikiem na przykład sałatek. Dziś propozycja takiego właśnie dania, które doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja.


Składniki:
0,5kg młodych ziemniaków
2 nieduże ogórki małosolne
2 rzodkiewki
mała łodyga selera naciowego

więcej»

Ze wszystkich miesięcy w roku najbardziej lubię maj. Wiosna już w pełni, zieleń i kwiaty i słońce. Jest ciepło (najczęściej) lecz jeszcze nie upalnie a na straganach zaczynają pysznić się świeże warzywa i owoce.


Wiosna chyba więc zwróciła mi w głowie. Wszystkie sałatki, które ostatnio robię są zielone. Nie inaczej było i tym razem. Podstawowymi składnikami dzisiejszej sałatki są brokuł, feta i świeży ogórek. Zróbcie do sałatki lekki ale zdecydowany w smaku czosnkowy sos. Żeby jednak całość wyglądała tak pięknie jak smakuje podajcie go osobno i mieszajcie z sałatką dopiero na talerzu.


Składniki:
brokuł
150g sera feta
1 świeży górek
mała czerwona cebula
kiełki rzodkiewki
garść pestek słonecznika
garść płatków migdałowych

więcej»

Wiosna i lato zbliżają się nieuchronnie. Czas porzucić ciężkie potrawy na rzecz lekkich sałatek, owoców i warzyw i przeprosić się z aktywnością fizyczną inaczej znowu dojdziemy do wniosku, że lekkie ubrania zbiegły się w praniuMrugnięcie.


Dziś proponuję więc lekką, zieloną sałatkę. Może wprowadzi nas w wiosenny nastrój i zainspiruje do działania. Połączenie sera feta i jajek może wydawać się dość ekstrawaganckie ale jest zadziwiająco smaczne. Kuleczki melona są odświeżające, lekkie i wyglądają pięknie. Podobny w charakterze jest zielony ogórek więc jeśli nie pasuje Ci słodki, owocowy smak melona zastąp go pachnącym, świeżym ogórkiem.


Składniki (dwie porcje):
4 garście mixu sałat
2 garście rukoli
pół melona
3 jajka
150g sera feta
garść posiekanego szczypiorku

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony