Ostatnie komentarze

Podobno diabeł tkwi w szczegółach i chyba rzeczywiście tak jest. Czasem proste danie, z zupełnie zwyczajnych składników nabiera zupełnie innego charakteru, kiedy poda się go albo w niezwykłym naczyniu albo z jakimś zaskakującym dodatkiem.


Dziś ta sztuka właśnie mi się udała. Ponieważ sezon szparagowy ciągle trwa (oby jak najdłużej) przygotowałam sałatkę ze szparagami. Połączyłam je z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią serem mozzarella i jajkami. Całe danie zrobił jeden dodatek: cytrynowo pistacjowy sos. To była pierwsza sałatka do której go przygotowałam ale już dziś wiem, że z pewnością nie ostatnia.


Składniki (3 porcje)
pęczek zielonych szparagów
200g pomidorków koktajlowych
200g sera mozzarella
3 jajka
świeża bazylia
sos:
sok i skórka z połowy cytryny
100g solonych pistacji
1-2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oliwy

więcej»
18Maj2018

Majowy weekend dla mnie kojarzy się z początkiem sezonu wyjazdowego. Marzymy o wycieczkach, piknikach i pięknych wolnych weekendach. Skojarzenia są piękne, z realizacją wizji bywa różnie, ale przez cały sezon kilka sympatycznych wjazdów zawsze organizujemy. Z całodniowym wypadem zawsze związany jest prowiant. Podobnie jak miś Yogi jestem miłośniczką wypasionych koszyków piknikowych. Przygotowuję tortille, kanapki, babeczki, pieczone mięso trochę warzyw i owoców i już nie mogę doczekać się przerwy na przekąskę podczas wycieczki.


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam sałatkę ze słoika, która doskonale sprawdzi się jako piknikowe danie. Możecie ją również przygotować jako lunch do pracy.


Składniki:
100g świeżego szpinaku
100g komosy ryżowej
pół świeżego ananasa
awokado
200g tuńczyka w oleju
pół granatu
kilka borówek amerykańskich
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
kilka posiekanych migdałów
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki syropu klonowego
sól, pieprz

więcej»

Quinoa (komosa ryżowa) ma lekko słodkawy orzechowy smak, w związku z tym można ją wykorzystać do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Może zastąpić ryż, kasze czy ziemniaki i makarony. Może być również doskonałym zdrowym składnikiem zup, gulaszu czy sałatek.


Wiosna jest dobrym powodem do zmiany nawyków żywieniowych dlatego dziś propozycja sałatki, która może być lunchową przekąską lub lekkim obiadem. Jeśli podacie ją jak ja w miseczkach z awokado, dodatkowo będzie wyglądała interesująco. Jeśli włożycie ją do słoiczka możecie zabrać ją ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Polecam.


Składniki:
100g komosy ryżowej
2 awokado
papryka czerwona
ogórek surowy
garść szczypiorku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
migdały
2 jajka
natka z pietruszki

więcej»

Po wielu zimowych i szarych dniach nareszcie przypomniała sobie o nas wiosna. I niby pięknie jest bo słońce i cieplej i dzień dłuższy ale wiele z nas czuje jakiś niepokój. Trzeba włożyć lżejsze ubrania, lato i wakacje powoli wyłaniają się zza horyzontu i coraz trudniej ukryć zimowe fałdki pod obszernymi swetrami. Nie da się ukryć, trzeba się wziąć za siebie! Poza ruchem na świeżym powietrzu warto przyjrzeć się swojej diecie. Wiosna nastraja pozytywnie więc i na talerzu niech będzie lżej i bardziej kolorowo.


Dziś przepis na pierwszą wiosenną sałatkę: mocno zielone brokuły i szparagi z soczystym pomidorem, łososiem, jajkami na twardo i rzeżuchą, czyli kolacja godna królewskiego podniebienia. Powiem szczerze, że nawet moje wybredne dzieci zjadały, aż im się uszy trzęsły. Polecam!


Składniki (4 porcje)
16 zielonych szparagów
1 brokuł
4 jajka
300g wędzonego łososia
pół papryczki chili
4 małe pomidory malinowe
garść rzeżuchy
sól, pieprz
sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka wody

więcej»

Dziś propozycja która doskonale sprawdzi się zarówno jako danie na kolację wigilijną czy eleganckie przyjęcie sylwestrowe. Ta dwuczęściowa sałatka będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Część z łososiem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym i papryczką chili jest chrupiąca, odświeżająca i lekko kwaskowa a druga część z burakami i awokado - przyjemnie kremowa i słodka. Obie części doskonale się uzupełniają i tworzą smakowitą całość.


Składniki
część z łososiem
200g łososia wędzonego
pół jabłka
2 ogórki konserwowe
pół papryczki chili
3 łyżki szczypiorku
skórka i sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
sól, pieprz
cześć z burakami
2 upieczone buraki
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka miodu
pół awokado
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony