17Kwi2019

W moim domu mazurek na kruchym spodzie jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem. O dziwo mniej ze względu na smak a bardziej dlatego, że dzieci czekają na ozdabianie ciasta. To trochę taki odpowiednik pierniczków przed Bożym Narodzeniem. Najczęściej robię mazurka z polewą karmelową. Żeby nie był tak bardzo słodki pod karmel nakładamy cienką warstwę powideł śliwkowych.


Dziś proponuję inną wersję tego popularnego wielkanocnego ciasta. Kruche migdałowe ciasto przykryłam kremem z serka mascarpone z białą czekoladą i odrobiną cytryny. Do tego cała masa owoców. Ciasto wygląda zjawiskowo i zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
50g mielonych migdałów
175g zimnego masła
2 spore łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
krem
250g mascarpone
100g białej czekolady
1 łyżeczka esencji cytrynowej
owoce

więcej»

Żurek, biały barszcz czy barszcz czerwony koniecznie doprawione chrzanem i z kiełbasą i jajkiem są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. W moim rodzinnym domu zawsze na wielkanocnym stole był barszcz czerwony. Żurek też bardzo lubimy, ale tradycja zobowiązuje, dlatego tę drugą zupę przygotowuję albo na drugi dzień świąt albo bez okazji, żeby zrobić rodzinie i sobie przyjemność.


Jeśli macie czas przygotujcie zakwas na żurek samodzielnie. Nie wymaga to nadzwyczajnych umiejętności. W szerokim czystym słoju umieść 100g mąki żytniej, z jednym zgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, kilkoma listkami laurowymi, kawałkiem skórki z dobrego razowego chleba i około 1 litrem letniej wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego zakwasu.


Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
0,5kg zimniaków
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5l zakwasu na żurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300g kiełbasy
2 łyżki majeranku
100ml śmietanki
2 łyżki chrzanu
4 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki

więcej»

Babki obok mazurków i serników są najbardziej powszechnymi ciastami pieczonymi w Polsce na wielkanocny stół. Najczęściej lukrowane są jednocześnie ozdobą i cieszą nasze podniebienia. Tym razem chciałaby zaproponować Wam popularną babkę – zebrę waniliowo-czekoladową. Sekret tego ciasta polega na tym aby nakładać do foremki dwie masy ciemną i jasną na przemian i rzecz jasna ich nie mieszać. Im cieńsze warstwy będziecie nakładać tym więcej paseczków będzie miało ciasto. Wygląda naprawdę dekoracyjnie i nawet zapracowana gospodyni może sobie na nią pozwolić. Przygotowanie to tylko chwila, składniki zupełnie podstawowe a efekt zachwyca. Spróbujcie sami!


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
polewa czekoladowa

więcej»

Dziś mam dla Was przepis na leciutkie wiosenne babeczki cytrynowe z dodatkiem maku.


Polane pięknym białym lukrem i posypane skórką z cytryny lub wiosenną kolorową posypką będą obok tradycyjnych mazurków ozdobą wielkanocnego stołu. Ci którzy przygotowują tradycyjny koszyczek wielkanocny mogą je do niego włożyć. Do przygotowania tego wypieku możecie użyć jajek (według przepisu jedną sztukę) lub, tak jak ja, zamiast jajka użyć banana. Niezależnie od tego składnika babeczki będą delikatne puszyste i bardzo cytrynowe. Po prostu pyszne!


Składniki
225g mąki
szczypta soli
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
sok i skórka z jednej cytryny
lukier cytrynowy

więcej»
28Mar2018

Na polskim wielkanocnym stole królują baby, mazurki, serniki i makowce. Jednym z typowych wielkanocnych wypieków jest również pascha. Przywędrowała na polski stół z północnej Rosji. Tradycyjnie robi się ją z twarogu, śmietany, masła, jajek, cukru i bakalii.


W naszym domu na święta przygotowuje ją moja bratowa. Wszyscy lubimy ten słodki kremowy deser. Chyba największym jej wielbicielem jest mój mąż, który ostatnio zażyczył sobie paschę również w Boże Narodzenie.


Dziś chciałabym zaproponować Wam inną, czekoladową, wersję tradycyjnej wielkanocnej paschy. Przypadła ona do gustu szczególnie moim dzieciom, które dodatkowo poprosiły mnie o grubą czekoladową polewę. Powstał deser dla wielbicieli czekolady, który na stałe wejdzie do naszego jadłospisu, chyba nie tylko wielkanocnego.

 

Przepis pochodzi z internetowej książki kulinarnej Lidla.


Składniki:
500g twarogu
150g gorzkiej czekolady
100g masła
30g kakao
3 łyżki syropu klonowego
100g suszonej żurawiny
100g orzechów
1 łyżka skórki z cytryny
polewa czekoladowa do dekoracji

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony