Ostatnie komentarze


Mój barszcz przygotowuję z pieczonych buraków. Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor. Przyznaję, ze co roku mam lekki stres przygotowując to danie. Tak jak wszyscy chcę, żeby potrawy na świątecznym stole były nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądały. Zdarzyło mi się parę razy, że przygotowując codzienny barszcz mimo starań nie udało mi się uzyskać pięknego intensywnego koloru. Od tego czasu zawsze mam w zapasie mały słoiczek koncentratu z buraków, żeby w razie buraczanej porażki móc „dokolorować" barszcz.


Składniki:
1kg buraków
2l bulionu warzywnego
6 jajek
kawałek chrzanu w korzeniu
1kg dobrej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny

więcej»

Bardzo lubimy jajka i często je jadamy. Jednak tak się jakoś składa, że faszerowane jajka pojawiają się na naszym stole wyłącznie z jakiejś większej okazji i zawsze są obowiązkowym punktem naszego wielkanocnego menu. Co roku z niecierpliwością czekam na jajka faszerowane na ciepło, które podobnie jak czerwony barszcz z jajkami, chrzanem i kiełbasą podawane wyłącznie na Wielkanoc. Dziś propozycja jajek faszerowanych podawanych na zimno. Do farszu dodałam tuńczyka, dużo szczypiorku i ostrą papryczkę. Tak podane jajka będą z pewnością miłą odmianą na wielkanocnym stole.


Składniki:
4 jajka
100g tuńczyka w sosie własnym
pół świeżej papryki
100 kukurydzy konserwowej
4 łyżki posiekanego szczypiorku
papryczka chili
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

więcej»

Ciekawe czy ktoś tak jak ja myśli już o Wielkanocy? Nie mogę doczekać się wiosny - mojej ulubionej pory roku. Mam nadzieję, że zima nie zrobi nam psikusa i do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym nie będziemy jechać na sankach ... Zaklinając obecną porę roku i niecierpliwie oczekując na wiosenne słońce przygotowałam danie, które może ktoś wykorzysta w wielkanocnym menu. Przyznacie, że prezentuje się naprawdę efektowanie i musicie mi uwierzyć, że smakuje jeszcze lepiej. Jajka z farszem z awokado są pyszne, doskonale się prezentują a ich przygotowanie nie przysporzy wam problemów. Może warto przy okazji zaprosić do pracy w kuchni dzieci?


Składniki:
5 jajek
1 duże awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
sałata i wędzony łosoś do podania

więcej»
17Kwi2019

W moim domu mazurek na kruchym spodzie jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem. O dziwo mniej ze względu na smak a bardziej dlatego, że dzieci czekają na ozdabianie ciasta. To trochę taki odpowiednik pierniczków przed Bożym Narodzeniem. Najczęściej robię mazurka z polewą karmelową. Żeby nie był tak bardzo słodki pod karmel nakładamy cienką warstwę powideł śliwkowych.


Dziś proponuję inną wersję tego popularnego wielkanocnego ciasta. Kruche migdałowe ciasto przykryłam kremem z serka mascarpone z białą czekoladą i odrobiną cytryny. Do tego cała masa owoców. Ciasto wygląda zjawiskowo i zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
50g mielonych migdałów
175g zimnego masła
2 spore łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
krem
250g mascarpone
100g białej czekolady
1 łyżeczka esencji cytrynowej
owoce

więcej»

Żurek, biały barszcz czy barszcz czerwony koniecznie doprawione chrzanem i z kiełbasą i jajkiem są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. W moim rodzinnym domu zawsze na wielkanocnym stole był barszcz czerwony. Żurek też bardzo lubimy, ale tradycja zobowiązuje, dlatego tę drugą zupę przygotowuję albo na drugi dzień świąt albo bez okazji, żeby zrobić rodzinie i sobie przyjemność.


Jeśli macie czas przygotujcie zakwas na żurek samodzielnie. Nie wymaga to nadzwyczajnych umiejętności. W szerokim czystym słoju umieść 100g mąki żytniej, z jednym zgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, kilkoma listkami laurowymi, kawałkiem skórki z dobrego razowego chleba i około 1 litrem letniej wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego zakwasu.


Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
0,5kg zimniaków
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5l zakwasu na żurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300g kiełbasy
2 łyżki majeranku
100ml śmietanki
2 łyżki chrzanu
4 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony