Ostatnie komentarze
20Mar2020
godz. - 22:01

Mój wielkanocny barszcz z pieczonych buraków

Share

W Polsce na śniadanie w niedzielę wielkanocną w wielu domach podaje się zupę. Najczęściej jest to barszcz czerwony, barszcz biały lub żurek. Nasza rodzina należy do pierwszej grupy a czerwony wielkanocny barszcz z chrzanem, jajkami i kiełbasą jest jedną z ulubionych zup. Przygotowuję go tylko na śniadanie wielkanocne i być może dlatego wszyscy czekamy na niego z niecierpliwością.


Mój barszcz przygotowuję z pieczonych buraków. Ma niepowtarzalny smak i piękny kolor. Przyznaję, ze co roku mam lekki stres przygotowując to danie. Tak jak wszyscy chcę, żeby potrawy na świątecznym stole były nie tylko smaczne ale i pięknie wyglądały. Zdarzyło mi się parę razy, że przygotowując codzienny barszcz mimo starań nie udało mi się uzyskać pięknego intensywnego koloru. Od tego czasu zawsze mam w zapasie mały słoiczek koncentratu z buraków, żeby w razie buraczanej porażki móc „dokolorować" barszcz.


Składniki:
1kg buraków
2l bulionu warzywnego
6 jajek
kawałek chrzanu w korzeniu
1kg dobrej kiełbasy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny


Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Buraki umyj i każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz około godziny. Wyjmij, ostudź i obierz. Buraki pokrój w niezbyt grube słupki. Korzeń chrzanu obierz i pokrój w cieniutkie zapałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Rozgrzej olej na patelni dodaj kiełbasę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez parę minut. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj pokrojony chrzan i kiełbasę. Gotuj 15 minut. Dodaj buraki. Zmniejsz ogień na minimalny, tak żeby barszcz tylko delikatnie się gotował. Dodaj sok z cytryny i gotuj 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj jajka.


Smacznego!


Spróbuj także:
Tradycyjny wielkanocny żurek
Zupa krem z buraków
Rozgrzewająca zupa chrzanowa

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony