Jak co roku i na te święta przygotuję tradycyjnego śledzia z cebulką i śledzia w śmietanie z jabłkiem oraz marynowanym ogórkiem. Również jak co roku i teraz przetestuję nowe przepisy na świątecznego śledzia. Na początek proponuję śledzia z porzeczkami oraz uprażonymi orzechami nerkowca. Tłusty śledź doskonale komponuje się z kwaskowymi świeżymi owocami a orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Swoją sałatkę zaostrzyłam niewielką ilością papryczki chili i natką pietruszki. Jeśli lubicie możecie natkę zastąpić kolendrą. Sałatkę podajcie dobrze schłodzoną. Smakuje znacznie lepiej niż tuż po przygotowaniu.


Składniki (2 porcje)
4 filety śledziowe typu matijas
2 garście czerwonej porzeczki
2 łyżki oliwy z oliwek
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół niedużej cebuli
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
garść orzechów nerkowca

więcej»

Coroczne przygotowania do świąt uważam za otwarte. Kalendarz adwentowy, pierniczki, grzyby, pierogi, śledzie i choinka. Wszystko ma swój czas nawet sprzątanie mieszkania i przedświąteczne mycie okien. Niektórzy mówią, że nawet jeśli okna będą brudne, to święta i tak się odbędą i to jest prawda. Ja jednak lubię spędzać święta w odświętnie posprzątanym mieszkaniu. Dzięki tym wszystkim działaniom po trochu tworzymy magię świąt.


Dziś na dobry początek świątecznych przygotowań proponuję czekoladową choinkę. Przełożyłam je kremem z biała czekoladą i konfiturą wiśniową. Do tego kolorowe świąteczne dekoracje i ozdoba świątecznego stołu gotowa. Jeśli zdecydujecie się przygotować to ciasto upieczcie je dzień wcześniej. Dużo lepiej się kroi i ozdabia.


Składniki:
ciasto:
110g mąki
100ml oleju
1 banan
1 łyżka masła orzechowego
100g brązowego cukru
1 łyżka kakao
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g kropelek czekoladowych

więcej»

Uwielbiamy śledzie, wszyscy z wyjątkiem mojego syna, ale on w zasadzie nic nie lubi, więc zupełnie się tym nie przejmuję. Naszym faworytem są tradycyjne śledzie z cebulą ale co roku na Wigilię staram się przygotować nową wersję. Tym razem dzięki www.igraszkilosu.pl na naszym stole zagościły śledzie w pomarańczowo-żurawinowej zalewie z dodatkiem papryczki chili i rozmarynu. Przygotowanie dania trwa tylko chwilę. Najtrudniejszą częścią jest oczekiwanie. Przygotowane śledzie w zalewie powinny przegryzać się w lodówce parę godzin (najlepiej całą noc). Ale powiem Wam, że warto poczekać. Śledzie są delikatne ale zdecydowanie pachną i smakują pomarańczami i lekko kwaskowymi żurawinami. Niewielka ilość papryczki chili, której nie ma w oryginalnym przepisie doskonale zaostrza smak.


Składniki:
4 filety śledziowe typu matijas
100g świeżej żurawiny
skórka z jednej pomarańczy
sok z dwóch pomarańczy
2 łyżki brązowego cukru
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
125ml oleju
gałązka rozmarynu

więcej»

Dziś propozycja słodkiej bożonarodzeniowej klasyki. Polecam piernik, którego przygotowanie trwa dokładnie tyle ile zajmuje nagrzanie piekarnika. Nikt poza Wami nie musi tego wiedzieć bo ciasto wygląda i smakuje bardzo profesjonalnie. To doskonała propozycja dla zabieganych i zapracowanych, którzy też będą mogli cieszyć się smakiem i zapachem domowego świątecznego ciasta.


Po upieczeniu możecie ciasto przekroić, przełożyć masą czekoladową, powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową. Możecie również nie robić z nim nic i zajadać się pachnącym piernikiem zaraz po upieczeniu.


Przepis na piernik pochodzi z www.ilovebake.pl


Składniki
300g mąki tortowej
350 ml mleka
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
125g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
krem czekoladowy do przełożenia ciasta
polewa czekoladowa do dekoracji

więcej»

Czas przed świętami, to czas biegania, szukania, sprzątania, gotowania. Czasem, nawet gdy tego bardzo nie chcemy bywa nerwowo i niemiło. Za to kiedy opadnie już bitewny kurz po przygotowaniach, możemy tylko odpoczywać, relaksować się i chłonąć magiczną atmosferę świąt. My lubimy wtedy rozpalić w kominku, zapalić świece i przygotować sobie korzenne grzane wino. Tak przyjemnie jest usiąść w fotelu i grzać ręce o ciepłe gliniane czareczki z pachnącą zawartością. Grzane wino kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia i wtedy jest pozycją obowiązkową w naszym menu. Czasami przygotowujemy je również na rozgrzewkę kiedy jesienno-zimowa pogoda da nam się mocno we znaki.


Składniki:
750l czerwonego wytrawnego wina
kawałki kory cynamonu
kilka owoców kardamonu
kilka goździków
2 gwiazdki anyżu
50ml syropu imbirowego
50ml syropu malinowego
kilka plastrów pomarańczy
2-3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony