Dziś przepis na coś mega prostego ale zarazem niebanalnego. Tę choinkę z ciasta francuskiego zrobiłam dla moich dzieci z okazji 6 grudnia. O prezenty zadbał święty Mikołaj a coś słodkiego na podwieczorek zapewniłam ja. Jestem jednak pewna, że do świąt upiekę ją jeszcze nie jeden raz. A jeśli zdecydujecie się przygotować ją na Wasze święta goście i rodzina będą zachwyceni.


Tak naprawdę wystarczy kilka zwykłych składników, żeby po pół godzinie cieszyć się świątecznym, pysznym i niezbyt słodkim deserem. Nadzienie do choinki można przygotować z czekolady i orzechów i ja wybrałam tę właśnie wersję. Doskonała będzie również z nadzieniem makowym lub owocowym.


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
50g czekolady
2 garście posiekanych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mleka

więcej»

Chyba o nikim w mojej rodzinie nie mogę powiedzieć, że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Lubimy dobre desery, nie pogardzimy pysznym ciastem i lodami. Natomiast prawie wszyscy uwielbiamy śledzie Z tej zasady wyłamał się tylko mój syn. Lubimy wszystkie: w oleju, marynowane i smażone, z cebulką, śliwkami i sosie śmietanowym. Ostatnim hitem lekko pikantna śledziowa kanapka z chrupiącymi warzywami zamknięta w świeżutkiej bułeczce.


Dziś polecam śledzie w sosie musztardowym. Może kogoś z Was zainspirują i pojawią się na świątecznym stole. Przygotujcie go dzień wcześniej i przed podaniem koniecznie należy pozwolić mu odpocząć w lodówce. Chociaż wcześniej, na świeżo, smakuje również wspaniale.


Składniki:
400g płatów śledziowych
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
2 łyżki 18% śmietany
3 łyżki syropu klonowego
pół cebuli
pół papryczki chili

więcej»

Co roku tuż po wszystkich świętych w sklepach pojawiają się ozdoby choinkowe a sprzedawcy przekonują nas, że natychmiast trzeba zacząć kupować świąteczne podarunki. Mam wrażenie, że co roku ten świąteczny amok zaczyna się odrobinę wcześniej. Niezależnie od sklepowego szaleństwa im bliżej świąt tym częściej mamy ochotę na łazanki z grzybami, śledzie czy makowiec.


Grudzień w kuchni kojarzy mi się z korzennymi przyprawami oraz z żurawiną. Często robię wtedy słodko-kwaśny żurawinowy kisiel, albo dodaję owocowy mus do deserów. Dziś proponuję wykorzystać świeże żurawiny do przygotowania błyskawicznego ciasta. Było doskonałe w smaku, delikatne w konsystencji a moje dzieci poprosiły od razu, żeby niedługo zrobić je jeszcze raz.


Składniki:
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
250g masła
150g brązowego cukru
3 jajka
150g świeżej żurawiny

więcej»

Grudzień to przedświąteczny czas, w którym obok kupowania prezentów, szykowania wyjątkowych pyszności, czy pucowania naszych domów powinniśmy znaleźć chwilę na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Dekoracje świąteczne, wszechobecna świąteczna muzyka, chociaż dla niektórych kiczowate i przesadzone powodują że choćbyśmy nie chcieli, to czujemy się jednak inaczej. No chyba, że jesteśmy jak Grinch, ale zakładam, ze takich ludzi wśród nas jest naprawdę niewielu.


Wielu z nas w grudniu dostaje rozczulające zaproszenia na spotkania przedświąteczne organizowane w przedszkolach i szkołach. Czasami przygotowujemy świąteczne smakołyki, które osłodzą trud małym aktorom. Od paru lat uczestniczę takich imprezach i czasem mam wrażenie, że to właśnie poczęstunek po występach jest najważniejszą częścią przedświątecznego spotkania. Dziś chciałabym zaproponować niezwykle efektowne cake pops w formie świątecznych choinek. Przygotowanie tych słodkości nie zajmie Wam wiele czasu, a zapewniam, ze dzieciaki będą zachwycone.


Składniki:
ciasto:
220g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 szklanka drobnego cukru do wypieków; lub mniej, do smaku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka esencji waniliowej
5 łyżek oleju
250ml mleka

więcej»

Jakoś nie mogę pozbyć się świątecznego nastroju. Cynamon rozgrzewa i pachnie tak domowo, że trudno mu się oprzeć. Z okazji końca świątecznych ferii zrobiłam ostatnie szybciutkie pierniczki. Dziś nie takie do wykrajania i zdobienia ale piernikowe poduszeczki - chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Są niezbyt słodkie a cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie.


Dobrze że z porcji ciasta wychodzi ich prawie 50 sztuk, bo zanim wyjęłam z piekarnika drugą porcję pierwszej już prawie nie było.


Przepis pochodzi ze strony https://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com.


Składniki:
150g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
260g mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczki sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony