Koperkowa zupa rybna
W moim rodzinnym domu w dzień wigilii Bożego narodzenia jadło się skromne śniadanie a potem dorośli nie jedli nic aż do wieczerzy. Dla dzieci przygotowana była zupa rybna z karpia z kluskami lanymi i marchewką. Moje dzieci są już na tyle duże, że po śniadaniu nie wymagają przygotowywania dodatkowego posiłku. Czekają mniej lub bardziej cierpliwie do wieczerzy rozpoczynającej się (poza życzeniami oczywiście) zupą grzybową lub barszczem. Dla tych którzy nie gustują w żadnej z tych zup dziś mam propozycję łagodnej koperkowej zupy rybnej. Możecie do niej dodać właściwie dowolną rybę. Ja dodaję sandacza i dorsza, ale doskonała będzie również z karpiem lub łososiem.
Składniki:
750g ryby bez skóry i ości
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 szalotka
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka masła
1l bulionu warzywnego lub rybnego
1 pęczek koperku
sól pieprz