Uwielbiamy śledzie, wszyscy z wyjątkiem mojego syna, ale on w zasadzie nic nie lubi, więc zupełnie się tym nie przejmuję. Naszym faworytem są tradycyjne śledzie z cebulą ale co roku na Wigilię staram się przygotować nową wersję. Tym razem dzięki www.igraszkilosu.pl na naszym stole zagościły śledzie w pomarańczowo-żurawinowej zalewie z dodatkiem papryczki chili i rozmarynu. Przygotowanie dania trwa tylko chwilę. Najtrudniejszą częścią jest oczekiwanie. Przygotowane śledzie w zalewie powinny przegryzać się w lodówce parę godzin (najlepiej całą noc). Ale powiem Wam, że warto poczekać. Śledzie są delikatne ale zdecydowanie pachną i smakują pomarańczami i lekko kwaskowymi żurawinami. Niewielka ilość papryczki chili, której nie ma w oryginalnym przepisie doskonale zaostrza smak.


Składniki:
4 filety śledziowe typu matijas
100g świeżej żurawiny
skórka z jednej pomarańczy
sok z dwóch pomarańczy
2 łyżki brązowego cukru
1 czerwona cebula
1 papryczka chili
125ml oleju
gałązka rozmarynu

więcej»

Dziś propozycja słodkiej bożonarodzeniowej klasyki. Polecam piernik, którego przygotowanie trwa dokładnie tyle ile zajmuje nagrzanie piekarnika. Nikt poza Wami nie musi tego wiedzieć bo ciasto wygląda i smakuje bardzo profesjonalnie. To doskonała propozycja dla zabieganych i zapracowanych, którzy też będą mogli cieszyć się smakiem i zapachem domowego świątecznego ciasta.


Po upieczeniu możecie ciasto przekroić, przełożyć masą czekoladową, powidłami śliwkowymi i udekorować polewą czekoladową. Możecie również nie robić z nim nic i zajadać się pachnącym piernikiem zaraz po upieczeniu.


Przepis na piernik pochodzi z www.ilovebake.pl


Składniki
300g mąki tortowej
350 ml mleka
100ml oleju
2 łyżki powideł śliwkowych
125g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
krem czekoladowy do przełożenia ciasta
polewa czekoladowa do dekoracji

więcej»

Czas przed świętami, to czas biegania, szukania, sprzątania, gotowania. Czasem, nawet gdy tego bardzo nie chcemy bywa nerwowo i niemiło. Za to kiedy opadnie już bitewny kurz po przygotowaniach, możemy tylko odpoczywać, relaksować się i chłonąć magiczną atmosferę świąt. My lubimy wtedy rozpalić w kominku, zapalić świece i przygotować sobie korzenne grzane wino. Tak przyjemnie jest usiąść w fotelu i grzać ręce o ciepłe gliniane czareczki z pachnącą zawartością. Grzane wino kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia i wtedy jest pozycją obowiązkową w naszym menu. Czasami przygotowujemy je również na rozgrzewkę kiedy jesienno-zimowa pogoda da nam się mocno we znaki.


Składniki:
750l czerwonego wytrawnego wina
kawałki kory cynamonu
kilka owoców kardamonu
kilka goździków
2 gwiazdki anyżu
50ml syropu imbirowego
50ml syropu malinowego
kilka plastrów pomarańczy
2-3 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

więcej»

Dziś przepis na coś mega prostego ale zarazem niebanalnego. Tę choinkę z ciasta francuskiego zrobiłam dla moich dzieci z okazji 6 grudnia. O prezenty zadbał święty Mikołaj a coś słodkiego na podwieczorek zapewniłam ja. Jestem jednak pewna, że do świąt upiekę ją jeszcze nie jeden raz. A jeśli zdecydujecie się przygotować ją na Wasze święta goście i rodzina będą zachwyceni.


Tak naprawdę wystarczy kilka zwykłych składników, żeby po pół godzinie cieszyć się świątecznym, pysznym i niezbyt słodkim deserem. Nadzienie do choinki można przygotować z czekolady i orzechów i ja wybrałam tę właśnie wersję. Doskonała będzie również z nadzieniem makowym lub owocowym.


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
50g czekolady
2 garście posiekanych orzechów
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki mleka

więcej»

Chyba o nikim w mojej rodzinie nie mogę powiedzieć, że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Lubimy dobre desery, nie pogardzimy pysznym ciastem i lodami. Natomiast prawie wszyscy uwielbiamy śledzie Z tej zasady wyłamał się tylko mój syn. Lubimy wszystkie: w oleju, marynowane i smażone, z cebulką, śliwkami i sosie śmietanowym. Ostatnim hitem lekko pikantna śledziowa kanapka z chrupiącymi warzywami zamknięta w świeżutkiej bułeczce.


Dziś polecam śledzie w sosie musztardowym. Może kogoś z Was zainspirują i pojawią się na świątecznym stole. Przygotujcie go dzień wcześniej i przed podaniem koniecznie należy pozwolić mu odpocząć w lodówce. Chociaż wcześniej, na świeżo, smakuje również wspaniale.


Składniki:
400g płatów śledziowych
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki majonezu
2 łyżki 18% śmietany
3 łyżki syropu klonowego
pół cebuli
pół papryczki chili

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony