Jakoś nie mogę pozbyć się świątecznego nastroju. Cynamon rozgrzewa i pachnie tak domowo, że trudno mu się oprzeć. Z okazji końca świątecznych ferii zrobiłam ostatnie szybciutkie pierniczki. Dziś nie takie do wykrajania i zdobienia ale piernikowe poduszeczki - chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Są niezbyt słodkie a cytrynowy lukier pasuje do nich idealnie.


Dobrze że z porcji ciasta wychodzi ich prawie 50 sztuk, bo zanim wyjęłam z piekarnika drugą porcję pierwszej już prawie nie było.


Przepis pochodzi ze strony https://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com.


Składniki:
150g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
260g mąki
150g śmietany 18%
1/2 łyżeczki sody
skórka z 1 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

więcej»

Prawdziwa mocna przyprawa piernikowa powinna składać się z anyżu, kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i ziela angielskiego. Mocno utarte w moździerzu nadają wypiekom i zimowym napojom ciepłego świątecznego aromatu i smaku. Bez przyprawy piernikowej nie wyobrażam sobie bożonarodzeniowych ciast i chrupiących aromatycznych ciasteczek, które część z nas wiesza na choince.


Dziś z dodatkiem tej korzennej przyprawy przygotowałam świąteczny piernik. Przepis na to fantastyczne ciasto znalazłam na blogu www.cynamonowypyl.blox.pl. Zaintrygował mnie ze względu na łatwość przygotowania, a ja bardzo lubię proste i efektowne wypieki. Ciekawym dodatkiem do tego piernika są powidła śliwkowe. Tym razem nie jako masa do przełożenia ciasta ale jako jego składnik. Dzięki powidłom ciasto jest wilgotne i ma niepowtarzalny bajeczny smak.


Składniki (25cm keksówka)
300g mąki
50g cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżeczki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżki płynnego miodu
220 ml mleka
170g powideł śliwkowych
100g roztopionego masła
2 duże jajka
50g rodzynek
150g gorzkiej czekolady

więcej»

Muszę kiedyś zgłębić fenomen kruchych ciasteczek. Niby takie nic a uzależniają, wciągają i nie pozwalają się oderwać dopóki jeszcze choćby okruszek został na talerzu. Jeśli więc zamierzacie zrobić migdałowo-cynamonowe ciasteczka na święta, to nie popełniajcie tego błędu co ja i poczekajcie jeszcze parę dni. No chyba, że macie silniejszą wolę niż ja. Moich ciasteczek już prawie nie ma. Chyba będę musiała zrobić je jeszcze raz i jeszcze i jeszcze ... i może któreś trafią na świąteczny stół .
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka robi się migiem, podobnie jak zjada. Są delikatne, kruche i pięknie świątecznie pachną. Zróbcie je w dowolnym kształcie, albo bez kształtu, posypcie cukrem, albo tak jak ja, ozdabiajcie czekoladą i migdałami. Co byście nie zrobili i tak będą wspaniałe. Niestety.
Składniki (45 ciasteczek)
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
łyżka cynamonu
szczypta soli
dekoracja
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
płatki migdałów

więcej»

Tradycyjnie polska wigilia jest postna. Na stole gości 12 potraw z ryb, grzybów, warzyw i kapusty. W moim domu każdy czeka na inną ukochaną potrawę wigilijną: mój mąż i córka zdecydowanie na śledzia i sałatkę jarzynową, syn na smażoną rybę a ja na pierogi z kapustą i grzybami i karpia w galarecie.


Jedną z tradycyjnych potraw w wielu polskich domów są łazanki z kapustą i grzybami. Najsmaczniejszy farsz otrzymacie rzecz jasna ze szlachetnymi borowikami. Ja czasami łączę leśne grzyby z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, które ładnie wyglądają między kluseczkami. Jest to zdecydowanie potrawa wigilijna, choć czasem, kiedy dzieci mnie poproszą robię wyjątek i szykuję ją poza świętami.


Składniki:
500g kiszonej kapusty
1 cebula
60g grzybów suszonych
6-7 pieczarek
łyżka kminku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
300g łazanek
sól, pieprz

więcej»

Gdybym kiedyś miała zrezygnować z jedzenia mięsa to wyłącznie na rzecz ryb. Lubię je właściwie w każdej postaci, dlatego bardzo lubię jeździć nad morze, gdzie obowiązkowym punktem programu są obiady w rybnych restauracjach. Na polskim zachodnim wybrzeżu często odwiedzamy smażalnie/wędzarnię w Kamieniu Pomorskim, gdzie od lat przygotowywane są doskonałe potrawy z ryb „prosto z kutra". Tamtejsza zupa rybna nie ma sobie równych i od niej zawsze zaczynamy wakacyjny obiad.


Dziś chciałabym zaproponować moją wersję zupy rybnej. Jest mocno pomidorowa z dodatkiem ostrego ajwaru z kilkoma gatunkami świeżych ryb. To jakie ryby wybierzecie zależy wyłącznie od tego, które lubicie i które w danym momencie są w asortymencie sklepu. Możecie kupić gotowe filety rybne. Te są wygodne bo nie mają ości. Lepsze będą jednak tuszki z których sami wykroicie czyste mięso a z resztek ugotujecie rybny bulion. Zupa przygotowana na nim ma głębszy, bardziej esencjonalny smak.


Składniki:
Wywar:

0,3kg resztek rybnych
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
ząbek czosnku (nieobrany)
ćwiartka cebuli
reszta
0,7kg filetów dowolnych ryb
1 marchewka
1 pietruszka

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony