Wiem, że w każdym domu po świętach zostają resztki jedzenia. Pięknie wyrośnięte puszyste pachnące ciasto drożdżowe cieszy, gdy jest świeże. Potem amatorów na zjedzenie tego domowego ciasta jest coraz mniej i właściwie zostaje dla tych, którzy tak jak ja uwielbiają nawet czerstwe drożdżowe ciasto z gorącą czarną herbatą. W moim domu ciasto drożdżowe nie ma więc szans się zmarnować.


Dziś więc propozycja na wykorzystanie świątecznego drożdżowego ciasta. Charlotte bo taką nazwę ma ten deser to jak danie drożdżowemu plackowi drugiego życia. Deser jest pachnący słodki chrupiący z zewnątrz i rozkosznie owocowy i mięciutki w środku.


Przepis pochodzi z magazynu Moje gotowania. Zamieniłam w nim jedynie owoce. Zamiast jabłek i porzeczek dodałam żurawinę, borówki i jeżyny.


Składniki (2 porcje)
6 plastrów drożdżowego ciasta z prostokątnej formy
3 łyżki masła
100ml mleka
2 garście świeżej żurawiny
garść borówek
garść jeżyn
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z pomarańczy
szczypta cynamonu

więcej»

Ciekawe czy jest coś czego nie można dodać do śledzi? Może poza mięsem nie znalazłam nic takiego. Śledzie z cebulą, owocami, warzywami, ziołami, przyprawami – właściwie zawsze można składniki tak skomponować, żeby stworzyć nowe pyszne danie. W ubiegłym roku odkryciem były śledzie w pomarańczowo-żurawinowej zalewie. W tym roku będą to chyba pikantne śledzie z marynowanymi pieczarkami. Są dokładnie takie jak lubię, trochę słodkie trochę ostre, trochę kwaskowe – słowem pyszne! Smakowały nie tylko mnie. Następnym razem muszę zrobić znacznie większą ilość, bo tę porcję prawie w całości zjadła moja córka – największy rodzinnym fan śledzi.
Składniki:
4 filety śledziowe typu matijas
papryczka chili
1 mała czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10-12 marynowanych pieczarek
3-4 łyżki oliwy

więcej»

W Austrii i Niemczech z okazji adwentu pieczone są migdałowo waniliowe rogaliki – półksiężyce. Chrupiące i pachnące zapowiadają zbliżające są święta i wspaniale smakują niekoniecznie zresztą w czasie adwentu. W tym roku odeszłam trochę od tradycyjnych kruchych ciasteczek i zrobiłam migdałowe ciasteczka bez mąki. Wyglądają i smakują trochę jak tradycyjne florentynki, ale dodatek śmietanki powoduje że mają trochę bardziej „kremowy" smak i aksamitną konsystencję. Nie oblewam ich też tak jak florentynki czekoladą, są przez to lżejsze i zjada się je z mniejszymi wyrzutami sumienia.


Składniki:
100g płatków migdałowych
100g migdałów pokrojonych w słupki
70g mielonych migdałów
150g suszonych żurawin
175g cukru
75g masła
150ml 30% śmietanki

więcej»

W czasie wigilii Bożego Narodzenia Polska jest podzielona na część która zjada barszcz czerwony z uszkami i takich którzy jedzą zupę grzybową. W części domów przygotowuje się obie. Są również nieliczne rodziny, które na wieczerzę wigilijną podają zupę rybną. W moim rodzinnym domu na wigilię zawsze była zupa grzybowa z łazankami. Zupę rybną gotowaliśmy z resztek ryb które zostały po przygotowaniu ryby w galarecie. Taki delikatny rybny rosołek z marchewką i kluseczkami zjadały najczęściej dzieci, którym trudno było wytrzymać od śniadania do kolacji.


Zupę rybną kochamy w naszym domu wszyscy więc raz na jakiś czas przygotowuję ją w domu. Lubię taką wypasioną z mnóstwem ryb i innych morskich dodatków, dlatego niestety nie jest ona tania. Jednak naprawdę warto.


Zupę gotuje się w kilku etapach. Najpierw powoli powstaje wywar rybny z mnóstwem warzyw i przypraw. Potem doprawiam zupę pomidorami, papryką a na koniec dodaję ryby, krewetki, ośmiornicę, i gotuję na malutkim ogniu, żeby kawałki ryby się nie rozpadły. Składników zupy jest sporo, ale pracy tak naprawdę niewiele. Żeby było sprawniej przygotowuję wszystkie składniki, żeby w trakcie gotowania tylko dodawać, mieszać i doprawiać. Na samym końcu lubię do zupy dodać sporą garść kolendry ale ponieważ moja rodzina za nią nie przepada najczęściej zastępuję ją koperkiem.


Składniki (5 porcji)
800g różnych rodzajów ryb
20 krewetek
2-3 ugotowane macki ośmiornicy
bulion rybny
„resztki" z filetowania ryb: głowy, korpusy, ości, płetwy, skorupki krewetek
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
6-8 ziarenek pieprzu
2 gałązki rozmarynu

więcej»

Poza wszystkimi wspaniałościami, które przygotowujemy na wigilię Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez mięsa w galarecie. Co roku, mój tata lub ja przygotowujemy tzw. nóżki w galarecie. Ponieważ bardzo lubię dużą ilość mięsa w galarecie zawsze gotuję nóżkę, żeby wygotować dużą ilość kolagenu oraz golonkę, żeby w galarecie było dużo mięsa. Doprawiam zupełnie tradycyjnie – dużą ilością czosnku i majeranku. Podaję z cytryną lub chrzanem i świeżym chlebem. Pycha!


Składniki:
1 nóżka wieprzowa
2 nieduże golonki wieprzowe
1kg marchewki
0,5kg pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
pół cebuli
2 łyżki majeranku
2-3 ząbki czosnku
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony