Ostatnie komentarze
15Gru2020
godz. - 23:56

Koperkowa zupa rybna

Share

W moim rodzinnym domu w dzień wigilii Bożego narodzenia jadło się skromne śniadanie a potem dorośli nie jedli nic aż do wieczerzy. Dla dzieci przygotowana była zupa rybna z karpia z kluskami lanymi i marchewką. Moje dzieci są już na tyle duże, że po śniadaniu nie wymagają przygotowywania dodatkowego posiłku. Czekają mniej lub bardziej cierpliwie do wieczerzy rozpoczynającej się (poza życzeniami oczywiście) zupą grzybową lub barszczem. Dla tych którzy nie gustują w żadnej z tych zup dziś mam propozycję łagodnej koperkowej zupy rybnej. Możecie do niej dodać właściwie dowolną rybę. Ja dodaję sandacza i dorsza, ale doskonała będzie również z karpiem lub łososiem.


Składniki:
750g ryby bez skóry i ości
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
1 ząbek czosnku
1 szalotka
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka masła
1l bulionu warzywnego lub rybnego
1 pęczek koperku
sól pieprz


Czosnek i szalotkę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę pokrój w kostkę. Pora i seler naciowy pokrój w plasterki. W rondlu roztop masło. Dodaj szalotke i czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj marchewkę pietruszkę, seler i pora i smaż przez 3-4 minuty. Dolej bulion i gotuj 15 minut. Dodaj pokrojoną w kawałki rybę. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut. dodaj śmietankę dopraw solą i pieprzem. Wyłącz palnik. Dodaj posiekany koperek. Podawaj z grzankami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Zupa z wędzoną rybą
Wypasiona zupa rybna
Na świątecznym stole: wigilijna zupa grzybowa

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony