15Lis2021

Musy na bazie śmietanki lub aquafaby są doskonałym deserem. Wymagają niewiele pracy, wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują. Można do nich dodać czekoladę, owoce lub musy owocowe i za każdym razem otrzymujemy inny fantastyczny deser. Dziś proponuję kawową wersję deseru na bazie śmietanki. Jeśli wolicie danie lżejsze użyjcie aquafaby. Ponieważ bardzo lubię połączenie kawy i czekolady do swojego deseru dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady. Dla łasuchów doskonała będzie czekolada mleczna lub biała. Deser będzie słodszy ale delikatniejszy w smaku.


Składniki (4 porcje)
50g gorzkiej czekolady
2 filiżanki espresso
250ml 30% śmietanki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
owoce do dekoracji

więcej»

Piękne dojrzałe słodkie mango to dla nas rarytas. Dlatego, jeśli uda mi się takie kupić, przygotowuję z niego nie tylko desery ale również inne na przykład obiadowe dania. Z małą pomocą internetu (www.kwestiasmaku.pl) przyrządziłam dziś szybkie ale niezwykle pyszne danie z wieprzowiny i mango. Lekki gulasz podałam z ryżem tworząc w ten sposób moje własne chińskie danie. Polecam je szczególnie tym, którzy zaczynają przygodę z tą właśnie kuchnią. Do przygotowania gulaszu wybrałam polędwiczki wieprzowe. Tak wiem, nie są może najtańsze, ale są delikatne i szybkie w obróbce dlatego mimo ceny polecam użyć właśnie je. Można przygotować to danie z innego typu mięsem, ale należy tę zmianę uwzględnić w czasie gotowania potrawy. W oryginalnym przepisie mango dodaje się w trakcie gotowania. Ja dodałam je na koniec razem z przyprawami dlatego pozostało jędrne i chrupiące.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mango
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony