Ostatnie komentarze
04Lis2021
godz. - 23:51

Moja chińszczyzna – polędwiczki wieprzowe z mango

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Piękne dojrzałe słodkie mango to dla nas rarytas. Dlatego, jeśli uda mi się takie kupić, przygotowuję z niego nie tylko desery ale również inne na przykład obiadowe dania. Z małą pomocą internetu (www.kwestiasmaku.pl) przyrządziłam dziś szybkie ale niezwykle pyszne danie z wieprzowiny i mango. Lekki gulasz podałam z ryżem tworząc w ten sposób moje własne chińskie danie. Polecam je szczególnie tym, którzy zaczynają przygodę z tą właśnie kuchnią. Do przygotowania gulaszu wybrałam polędwiczki wieprzowe. Tak wiem, nie są może najtańsze, ale są delikatne i szybkie w obróbce dlatego mimo ceny polecam użyć właśnie je. Można przygotować to danie z innego typu mięsem, ale należy tę zmianę uwzględnić w czasie gotowania potrawy. W oryginalnym przepisie mango dodaje się w trakcie gotowania. Ja dodałam je na koniec razem z przyprawami dlatego pozostało jędrne i chrupiące.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mango
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru


Najpierw przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sos do lodówki.
Ugotuj ryż.
Oczyść polędwiczkę z błonek i pokrój w paseczki. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Obierz mango. Pokrój czerwoną paprykę oraz mango w paseczki. Posiekaj cebulę i papryczkę chili. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i czosnek.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni. Dodaj cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili i smaż przez chwilę. Zdejmij warzywa z patelni. Wlej na patelnię resztę oleju, mięso i smaż je przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dopraw pieprzem, dodaj mango i wlej sos. Gotuj całość przez 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawaj od razu z posiekanym szczypiorkiem i ryżem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Pad thai z kaczką i warzywami
Duszony królik w sosie z brandy i z ciecierzycą
Meksykańskie pęczotto z mielonym mięsem

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony