Ostatnie komentarze

Parę tygodni temu wybraliśmy się z synem do Dyniowej Farmy pod Warszawą. Było pięknie: słoneczna pogoda dopisała, piękne dynie w ogromnych ilościach, odmianach i kolorach zapraszały do oglądania, fotografowania i kupowania. Słowem było pięknie. Wróciliśmy trzymając w objęciach kilka kolorowych dyń, które zdobiły nasz balkon. Zapas dyń systematycznie uszczuplam przygotowując zupy, sałatki, babeczki. Nie mogło też oczywiście zabraknąć mojego ukochanego risotto przygotowanego właśnie z dynią. Kolor risotta podkręciłam nieco kurkumą, więc na talerzu mieliśmy prawdziwie jesienne danie.


Składniki (4 porcje)
200g ryżu arborio
1 spora cebula
2 zÄ…bki czosnku
pół łyżeczki kurkumy
1,5kg dyni (przed obraniem)
1l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
3 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
3 łyżki płatków migdałów

wiÄ™cej»

Brukselkę w naszym domu naprawdę lubię tylko ja. Reszta rodziny do tej pory mówiła, że je bo musi. Dziś postanowiłam tak przygotować to warzywo, żeby moje dzieci nie mogły narzekać. Dzieci nie chciały mi wierzyć, ale okazało się, że brukselka też może być smaczna. Jeśli więc wasze dzieci kręcą nosem na to warzywo, podajcie je tak jak ja z płatkami migdałów, odrobiną papryczki chili i natką pietruszki. Może tak jak moim dzieciom przypadnie do gustu? Tak przygotowana brukselka może być dodatkiem do obiadu lub szybką i smaczną przekąską.


Składniki:
0,5kg brukselki
2 zÄ…bki czosnku
kawałek papryczki chili
4 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny

wiÄ™cej»

Kiedy stragany uginały się od świeżych owoców i warzyw przygotowałam kilka niedużych słoiczków z pikantną konfiturą z moreli. Żałuję że tak mało, bo konfitura była tak pyszna, że jest już właściwie tylko wspomnieniem. W przyszłym roku muszę przygotować jej trochę więcej, albo schować głęboko i wyjąć dopiero, kiedy jesień będzie już tylko wspomnieniem i trzeba będzie poprawić sobie zimowy humor. Ta konfitura wygląda przecież jak lato zamknięte w słoiczku. Jest mocna, trochę ostra, słodko-kwaśna. Doskonała do świeżego pieczywa na przykład z kozim twarożkiem. To smakowita propozycja na zimowe śniadanie.


Przepis na konfiturÄ™ pochodzi z magazynu Moje gotowanie.


Składniki:
750g moreli
0,5kg żółtych pomidorów
papryczka chili
50ml soku z cytryny
50g brÄ…zowego cukru

wiÄ™cej»

Jesień nieuchronnie oznacza, że zaraz będzie zima, która jest chyba najbardziej nielubianą przeze mnie pora roku. Nie lubię skrajności: ani upałów ani przesadnego chłodu i śniegu. Na niekorzyść zimy przemawia jednak chyba najbardziej krótki dzień i brak słońca. Teraz jednak staram się nie zaprzątać sobie głowy zimową aurą i cieszyć pięknem i smakami jesieni.


Jeśli jesień to śliwki, piękne żółte, bordowe i fioletowe. Można je jeść bez końca. Najbardziej smakują mi w cieście, ale doskonałe są również w deserach, sałatkach i powidłach. Dziś tak jak obiecałam moim dzieciom odwrócone ciasto ze śliwkami. Było puszyste, wilgotne i słodkie, takie jak najbardziej lubimy.


Składniki:
280g mÄ…ki
125g brÄ…zowego cukru
80g masła
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
8 śliwek
120g brÄ…zowego cukru

wiÄ™cej»

Październik i listopad smakuje dynią i śliwkami. W pozostałej części roku nie jemy dyni prawie wcale. Sporadycznie kupuję dynię piżmową, kiedy bardzo mam ochotę na dyniową zupę. Pewnie to za sprawą Halloween i lampionów robionym z dyni jesienią królują u mnie sałatki, placki, babeczki, tarty i zupy dyniowe.


Z dzieciństwa pamiętam słodką zupę dyniową z dodatkiem mleka krowiego. Szczerze mówiąc zupełnie mi nie smakowała. Dla siebie i swoich dzieci przygotowuję zupę na ostro. Najczęściej z dodatkiem mleczka kokosowego. Tym razem zrobiłam zupę dyniową z dodatkiem pomidorów i soku z pomarańczy. Moja zupa wyszła naprawdę ostra. Zatem nauczka na dziś: zawsze najpierw sprawdź jak mocną papryczkę kupiłaś zanim dodasz ją do dania Mrugnięcie

Składniki (4 porcje)
pół dyni zwyczajnej (około 2,5kg przed obraniem)
1 puszka pomidorów
1 papryczka chili
2 zÄ…bki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka masła
sok z jednej pomarańczy
1l bulionu warzywnego
150ml śmietanki (opcjonalnie)

wiÄ™cej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony