Bardzo dawno nie smażyłam placków ani racuchów. Czas nadrobić zaległości. Zaczynam więc sezon od baaaaardzo jesiennego dania. Proponuję dziś placki z mąki kasztanowej z figami i serkiem kozim. Do tego włoskie orzechy i odrobina syropu daktylowego. Zaserwujcie takie danie swoim domownikom na jesienne weekendowe śniadanie. Przepędzicie nim każdą jesienną chandrę.


Oryginalne danie podpatrzyłam kiedyś we Francji. Placki składały się wyłącznie z mąki kasztanowej wody i soli. Duże, podobne bardziej do naleśników, smażone prawie bez tłuszczu podawane były z dość ostrym białym serem. Moje placuszki są znacznie mniejsze i grubsze, ale lekko przydymiony karmelowy smak jest taki sam.


Składniki
200g mąki kasztanowej
150ml wody
150ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
do podania: kozi twarożek, figi i orzechy włoskie, syrop daktylowy

więcej»

Niedawno na zaprzyjaźnionym bazarku znalazłam urocze małe cukinie. Nigdy wcześniej nich nie widziałam. A to dziwne bo różne gatunki cukinii szczególnie w sezonie jesienno-zimowym są moimi ulubionymi warzywami. Zanim zastanowiłam się co z nich zrobić w mojej torbie już leżało kilka malutkich warzyw. Wydawało mi się, że cukinie muszą zostać w całości, żeby móc w pełni nacieszyć się ich ciekawym widokiem. Postanowiłam zrobić je najprościej jak się da. Cukinie udusiłam w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym podkręconym nieco wędzonym boczkiem. Dopełnieniem tego doskonałego dania była starta mozzarella. Możecie przygotować je w wersji wegetariańskiej – nie dodawajcie boczku, też będzie wspaniale.


Składniki (2 porcje)
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
100g wędzonego boczku
8-10 malutkich cukinii
150g sera mozzarella
bazylia

więcej»

Sernik przygotowuję właściwie wyłącznie na święta. Do tej pory wydawało mi się, że to ciasto wymagające dużej ilości pracy. Dziś wykorzystałam stary przepis mojej mamy, która sernik piekła dość często. Teraz już wiem dlaczego. Według tego przepisu sernik robi się błyskawicznie a smak i delikatna konsystencja są naprawdę doskonałe. Możecie dodać do niego skórkę pomarańczową albo cytrynową a na wierzch polewę czekoladową. Ja postanowiłam zostawić wersję waniliową z owocami. Pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i smakuje.


Składniki:
spód
150g ciastek owsianych
70g masła
sernik
750g sera białego sernikowego
150g masła
100g cukru pudru
125g jogurtu
40g budyniu waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej
owoce do dekoracji

więcej»

Ryby lubimy wszyscy. Zdecydowanie najbardziej taką świeżą prosto z kutra w zaprzyjaźnionej smażalni nad polskim morzem. Niestety wakacje nie trwają przez cały rok, a ryby warto jeść dlatego często przygotowujemy dania rybne w naszej kuchni. Mój syn i ja zdecydowanie najbardziej lubimy łososia. Na parze, smażonego, pieczonego, czy wędzonego – pasuje nam każda wersja podania.


Dziś więc na obiad rybny król naszego stołu – tym razem smażony, podany z kwaskową żurawiną. Ponieważ diabeł tkwi w szczegółach to podałam go z pęczakiem doprawionym duszonym jarmużem oraz pestkami słonecznika. Niby zwyczajnie ale jednak trochę inaczej. I smacznie i zdrowo. Polecam!


Składniki (2 porcje)
łosoś:
2 kawałki łososia
sól, pieprz
dowolne ulubione zioła do ryby
1 łyżka klarowanego masła
żurawina:
2 duże garście świeżej żurawiny
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki skórki z pomarańczy
50 ml soku z pomarańczy
1 gałązka rozmarynu
pęczak:
100g pęczaku
2 duże garście jarmużu
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

więcej»

Amaretto to włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkawym smaku. Jest wytwarzany z użyciem migdałów. Jest składnikiem wielu drinków a także dodatkiem do kawy, czekolady i deserów. Lubię go i korzystam jeśli przygotowuję deser specjalnie dla dorosłych.


Dziś przygotowałam szybki i pyszny deser z figami, jednymi z ulubionych owoców mojego męża. Powstał na bazie ubitej śmietanki i gorzkiej czekolady. Udało mi się kupić cudownie chrupiące leciutkie ciasteczka amaretti. Były doskonałym dodatkiem do tego efektownego deseru.


Składniki (2 porcje)
200 ml 30% śmietanki
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
kilka ciasteczek amaretto
kilka malin
2 figi

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony