Ostatnie komentarze
23PaÅ2019
godz. - 19:14

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jesień nieuchronnie oznacza, że zaraz będzie zima, która jest chyba najbardziej nielubianą przeze mnie pora roku. Nie lubię skrajności: ani upałów ani przesadnego chłodu i śniegu. Na niekorzyść zimy przemawia jednak chyba najbardziej krótki dzień i brak słońca. Teraz jednak staram się nie zaprzątać sobie głowy zimową aurą i cieszyć pięknem i smakami jesieni.


Jeśli jesień to śliwki, piękne żółte, bordowe i fioletowe. Można je jeść bez końca. Najbardziej smakują mi w cieście, ale doskonałe są również w deserach, sałatkach i powidłach. Dziś tak jak obiecałam moim dzieciom odwrócone ciasto ze śliwkami. Było puszyste, wilgotne i słodkie, takie jak najbardziej lubimy.


Składniki:
280g mÄ…ki
125g brÄ…zowego cukru
80g masła
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
8 śliwek
120g brÄ…zowego cukru


Piekarnik rozgrzej do 185stCw funkcji termoobieg. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp 3 łyżki brązowego cukru.
Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki i ułóż połówki na cukrze przecięciami w stronę cukru. Masło roztop i ostudź. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, roztopione masło i esencje waniliową. Wymieszaj bardzo dokładnie. Wylej ciasto na śliwki. Piecz 55 minut. Obróć ciasto i usuń papier kiedy ciasto jest jeszcze cieple.


Smacznego!


Spróbuj także:
Dyniowe ciasto z czekoladą, żurawinami i granatem
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony