Grecka sałatka to chyba jedna z moich ulubionych dań kolacyjnych. Bardzo lubię połączenie pomidorów, oliwek, sera feta i uprażonych pestek słonecznika. Nigdy nie dodaję do niej surowego ogórka. Nie tylko dlatego, że podobno nie powinno się łączyć pomidorów z surowym ogórkiem w jednym daniu ale raczej dlatego, że smakowo zupełnie mi tu nie pasuje. Uwielbiam również zielone szparagi. Postanowiłam więc dzisiaj połączyć oba smaki i powstała wariacja na temat greckiej sałatki. Zaskakujące jak doskonale pasują do reszty składników tej tradycyjnej pysznej sałatki.


Składniki (2 porcje)
2 garście roszponki
10-12 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
pół czerwonej papryki
150g sera feta
pół pęczka zielonych szparagów
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

 

 

Tegoroczne przygotowania do Wielkanocy zostały w naszym domu lekko przesłonięte przygotowaniami do egzaminów ósmoklasisty. Przed nami natomiast nerwowy czas rekrutacji do szkół średnich. Postanowiliśmy na chwilę zapomnieć o tym wszystkim i w czasie świąt tylko odpoczywać.


Życzę Wam ciepłych, pogodnych, wiosennych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Niech każdy z nas odnajdzie w nich to, czego potrzebuje najbardziej: rodzinnej atmosfery, odpoczynku, chwili refleksji przy filiżance kawy i świątecznym mazurku. Wyjdźcie na wiosenny spacer, cieszcie się słońcem i budzącą się do życia przyrodą.


Wesołych Świąt Wielkanocnych!

więcej»
17Kwi2019

W moim domu mazurek na kruchym spodzie jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem. O dziwo mniej ze względu na smak a bardziej dlatego, że dzieci czekają na ozdabianie ciasta. To trochę taki odpowiednik pierniczków przed Bożym Narodzeniem. Najczęściej robię mazurka z polewą karmelową. Żeby nie był tak bardzo słodki pod karmel nakładamy cienką warstwę powideł śliwkowych.


Dziś proponuję inną wersję tego popularnego wielkanocnego ciasta. Kruche migdałowe ciasto przykryłam kremem z serka mascarpone z białą czekoladą i odrobiną cytryny. Do tego cała masa owoców. Ciasto wygląda zjawiskowo i zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje.


Składniki:
ciasto:
200g mąki
50g mielonych migdałów
175g zimnego masła
2 spore łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
krem
250g mascarpone
100g białej czekolady
1 łyżeczka esencji cytrynowej
owoce

więcej»

Żurek, biały barszcz czy barszcz czerwony koniecznie doprawione chrzanem i z kiełbasą i jajkiem są nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. W moim rodzinnym domu zawsze na wielkanocnym stole był barszcz czerwony. Żurek też bardzo lubimy, ale tradycja zobowiązuje, dlatego tę drugą zupę przygotowuję albo na drugi dzień świąt albo bez okazji, żeby zrobić rodzinie i sobie przyjemność.


Jeśli macie czas przygotujcie zakwas na żurek samodzielnie. Nie wymaga to nadzwyczajnych umiejętności. W szerokim czystym słoju umieść 100g mąki żytniej, z jednym zgniecionym ząbkiem czosnku, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, kilkoma listkami laurowymi, kawałkiem skórki z dobrego razowego chleba i około 1 litrem letniej wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego zakwasu.


Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
0,5kg zimniaków
kawałek selera
kilka suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
0,5l zakwasu na żurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
300g kiełbasy
2 łyżki majeranku
100ml śmietanki
2 łyżki chrzanu
4 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki

więcej»

Babki obok mazurków i serników są najbardziej powszechnymi ciastami pieczonymi w Polsce na wielkanocny stół. Najczęściej lukrowane są jednocześnie ozdobą i cieszą nasze podniebienia. Tym razem chciałaby zaproponować Wam popularną babkę – zebrę waniliowo-czekoladową. Sekret tego ciasta polega na tym aby nakładać do foremki dwie masy ciemną i jasną na przemian i rzecz jasna ich nie mieszać. Im cieńsze warstwy będziecie nakładać tym więcej paseczków będzie miało ciasto. Wygląda naprawdę dekoracyjnie i nawet zapracowana gospodyni może sobie na nią pozwolić. Przygotowanie to tylko chwila, składniki zupełnie podstawowe a efekt zachwyca. Spróbujcie sami!


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
polewa czekoladowa

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony