Dziś mam dla Was przepis na leciutkie wiosenne babeczki cytrynowe z dodatkiem maku.


Polane pięknym białym lukrem i posypane skórką z cytryny lub wiosenną kolorową posypką będą obok tradycyjnych mazurków ozdobą wielkanocnego stołu. Ci którzy przygotowują tradycyjny koszyczek wielkanocny mogą je do niego włożyć. Do przygotowania tego wypieku możecie użyć jajek (według przepisu jedną sztukę) lub, tak jak ja, zamiast jajka użyć banana. Niezależnie od tego składnika babeczki będą delikatne puszyste i bardzo cytrynowe. Po prostu pyszne!


Składniki
225g mąki
szczypta soli
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
sok i skórka z jednej cytryny
lukier cytrynowy

więcej»

Kluczem do ulubionej zupy pomidorowej moich dzieci są trzy składniki: kluski lane – bez nich zupa podobno smakuje zupełnie inaczej, mleczko kokosowe – ale o tym moje dzieci nie wiedzą no i pomidory duuuuużo pomidorów. Niestety – dla mnie- nie wchodzą tu w grę pomidory świeże w sezonie. Są zbyt delikatne w smaku. Nawet, kiedy półki uginają się od świeżych pięknych pomidorów w różnych gatunkach, sięgam po pomidory z puszki oraz passatę pomidorową.


Na osiem talerzy zupy zużywam zwykle puszkę pomidorów i litr passaty doprawionej czosnkiem i bazylią. Zupa musi być baaaardzo pomidorowa. Kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa gotuję ją na kurczaku. Jeśli nie chcecie mięsa doskonale sprawdzi się po prostu warzywny bulion.


Składniki:
1 puszka pomidorów
1 litr passaty pomidorowej (jeśli niedoprawiona to 1 ząbek czosnku i kilka listków bazylii)
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu warzywnego lub bulionu na kurczaku
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

więcej»

Oryginalnie falafel to smażone kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy. Podobno można ją również przygotować z doprawionego bobu. Bób kocham najbardziej młodziutki, świeżo ugotowany więc pozostanę przy falafelach z ciecierzycy. Dziś chciałabym zaproponować lżejszą i szybszą wersję tego dania: ciecierzyca może być już ugotowana lub z puszki a falafel będzie upieczony w piekarniku. Moje dzieci poprosiły, żeby kotleciki były rumiane, więc podsmażyłam je dosłownie minutkę tuż przed podaniem. Falafel podałam w chlebkach pita z słodko-kwaśną sałatką z ogórka i papryki oraz z sosem musztardowym. Dobrze, ze sałatki zrobiłam podwójną porcję, zjadłam połowę zanim kolacja była gotowa.


Składniki
falafel (18 kotlecików)
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
bułka tarta
sałatka:
1 surowy ogórek
1 papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony