Placki, racuchy lubią u nas wszyscy. Mój syn najchętniej posypuje je cukrem pudrem, niezależnie od tego, czy zrobię klasyczne pancakes, czy placki z dyni lub cukinii. Dziś postanowiłam skłonić go do zjedzenia placków bez cukru. Przygotowałam więc trochę inne placuszki w bardziej wytrawnej może nawet nieco ostrzejszej wersji. Niestety nie doceniłam mojego syna a cukier pasuje do wszystkich placków. Pozostała część rodziny zajadała się jaglano-kalafiorowymi plackami z łagodnym greckim jogurtem. Myślę, ze można je również podać jako dodatek do gulaszu, z salsą ogórkową lub ze świeżą sałatką.


Jednym ze składników placków jest czarnuszka, która coraz częściej gości w naszej kuchni. Oprócz walorów smakowych, czarnuszką można bowiem zastąpić pieprz, podobno może mieć również działanie lecznicze. Czarnuszka działa łagodząco na błonę śluzową żołądka, chroni wątrobę i nerki, wspomaga leczenie alergii i problemów ze skórą. Dodatkowo w jaglanych plackach z kalafiora pełni rolę dekoracyjną.


Przepis na placki pochodzi ze strony www.naszakasza.pl.


Składniki (15 placków)
szklanka kaszy jaglanej
200g kalafiora
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
pół cebuli
ząbek czosnku
3 łyżeczki czarnuszki
2 jajka
sól pieprz

więcej»

Jeden z naszych znajomych powiedział ostatnio, że w zasadzie sam nie gotuje. Zjada to, co przygotuje mu żona, czasem coś zdrowego a czasem coś dobrego. To był oczywiście żart, bo jego żona gotuje naprawdę dobrze, smacznie i zdrowo, ale zdanie to przejdzie chyba do kanonu naszych przyjacielskich żartów.


Zainspirowana rozmowami na temat kasz, płatków i zdrowego jedzenia przygotowałam dziś deser, który łączy w sobie i wspaniały smak i zdrowe składniki. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Lidla. Poniżej znajdziecie moją wersję tego dania. Crème brûlée z kaszy jaglanej polecam wszystkim, którzy dbają o linię. Jest bardzo delikatny, niezbyt słodki, wspaniale kremowy w środku no i ta cudowna chrupiąca karmelowa skorupka na wierzchu. Za to kochamy przecież crème brûlée, prawda? Żeby przełamać nieco słodycz deseru przygotowałam do niego żurawinowo-pomarańczową konfiturę. Całość pięknie wygląda i nieziemsko smakuje.


Składniki (4 porcje)
crème brûlée
100g suchej kaszy jaglanej
350ml migdałowego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżek brązowego cukru (dodatkowo 3 łyżki do zrobienia skorupki)
sok i skórka z jednej pomarańczy

więcej»

Dziś propozycja na szybka przekąskę, która można chwycić i zjeść „w biegu". Wiem, że to niezdrowe, że jedzenie trzeba celebrować, jeść spokojnie i z namaszczeniem, ale czasem doba jest za krótka na wykonanie założonego planu a jeść coś trzeba. Zawsze można zgrzeszyć i wstąpić do „fast fooda", ale zdrowiej i smaczniej przygotować coś migiem w domu.


Dzisiaj w roli głównej ser camembert i żurawina zamknięte w chrupiącej świeżutkiej bułeczce. Brzmi prosto i smakowicie, prawda? Spróbujcie sami i biegnijcie dalej Uśmiech. Dziś wykorzystałam domową konfiturę żurawinową, która została po przygotowaniu deseru, ale jeśli macie i lubicie wykorzystajcie gotowy produkt ze słoika.


Składniki:
2 świeże bułeczki (wasze ulubione)
150g sera camembert
1 garść dowolnej sałaty
2 łyżeczki masła
2 łyżki orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
konfitura
100g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
100ml soku jabłkowego

więcej»

Czuję się oszukana przez pogodę. Czekam i czekam na złotą polską jesień, która jest moją ulubioną porą roku i mam obawy, ze w tym roku się nie doczekam. Mizerne przebłyski słońca nie zastąpią mocnego jesiennego wyżu, który ogrzewa powietrze i maluje na złoto i czerwono drzewa. W zamian królują depresyjne, deszczowe niże zamieniające piękne szeleszczące liście w niezbyt piękne błoto.


Jeśli pogoda nie pomaga, trzeba się ratować innymi sposobami. Dobra aromatyczna kawa, spotkanie z przyjaciółmi, zakupowe szaleństwo - niech każdy wybierze coś dla siebie. Dla tych którym humor poprawia dobre i słodkie jedzenie mam dziś propozycję godną zapamiętania. Zapraszam na mocno czekoladowe ciasto oreo. Przepis pochodzi z www.kulinarnamaniusia.pl.


Składniki (tortownica 15cm)
ciasto
100 g mąki pszennej
1 jajko
60g brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
40ml oleju
40ml mleka
80g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 ciastek oreo

więcej»

Żebym nie wiem jak zaklinała rzeczywistość zima z pewnością do nas dotrze. Prędzej czy później zrobi się zimno i trzeba będzie zmagać się z przenikliwym wiatrem, mrozem i nieprzyjemną wilgocią. Nie wiem jakie macie swoje domowe sposoby na rozgrzewkę, ale ja pierwszego zimnego dnia odkurzam domowe przepisy na gorące i pyszne zimowe herbaty.


Możecie skorzystać z moich przepisów lub skomponować swoje własne propozycje na domowe rozgrzewające mikstury. Jedno tylko musi pozostać niezmienne: wasza ulubiona herbata musi być mocna i gorąca.


Składniki (na 2 porcje):
Malinowo-pomarańczowa
8 goździków,
kawałek kory cynamonu
2 ziarenka kardamonu
4 plastry pomarańczy
2 łyżeczki miodu
ulubiona herbata
50ml soku malinowego lub 30ml soku malinowego i 30ml nalewki malinowej

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony