Ostatnie komentarze
25Pa2017
godz. - 20:49

Kanapka na wynos

Share

Dziś propozycja na szybka przekąskę, która można chwycić i zjeść „w biegu". Wiem, że to niezdrowe, że jedzenie trzeba celebrować, jeść spokojnie i z namaszczeniem, ale czasem doba jest za krótka na wykonanie założonego planu a jeść coś trzeba. Zawsze można zgrzeszyć i wstąpić do „fast fooda", ale zdrowiej i smaczniej przygotować coś migiem w domu.


Dzisiaj w roli głównej ser camembert i żurawina zamknięte w chrupiącej świeżutkiej bułeczce. Brzmi prosto i smakowicie, prawda? Spróbujcie sami i biegnijcie dalej Uśmiech. Dziś wykorzystałam domową konfiturę żurawinową, która została po przygotowaniu deseru, ale jeśli macie i lubicie wykorzystajcie gotowy produkt ze słoika.


Składniki:
2 świeże bułeczki (wasze ulubione)
150g sera camembert
1 garść dowolnej sałaty
2 łyżeczki masła
2 łyżki orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika
konfitura
100g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
100ml soku jabłkowego


Żurawinę umyj. Włóż do rondelka z grubym dnem razem z cukrem i sokiem jabłkowym. Duś pod przykryciem przez 10-12 minut mieszając od czasu do czasu. Spróbuj i ewentualnie dodaj odrobinę cukru. Odstaw do ostygnięcia. Bułeczki przekrój posmaruj masłem połóż na dolne połówki trochę sałaty. Ser camembert pokrój w plasterki i poukładaj na sałacie. Na ser nałóż słuszną porcję konfitury z żurawin. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami lub słonecznikiem i przykryj drugą połówką bułki.


Smacznego!


Spróbuj także
Moja bułka rybaka
Tortilla – apetyczne i smaczne drugie śniadanie do szkoły
Kanapka nie musi być nudna

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony