Halloween za pasem. Jedni go lubią, inni nie cierpią. Z każdej wystawy patrzą na nas dynie, straszne maski, pająki i czarownice. W restauracjach możemy zjeść wszystko co można zrobić z dyni. Moje dzieci obchodzą Halloween w szkołach. My w domu staramy się spędzić ten wieczór razem wycinając lampion z dyni, ozdabiając drzwi duszkami i nietoperzami z papieru. Na stole zwykle pojawia się dyniowa zupa, dyniowe babeczki lub dyniowe placki. Więc jeśli jednak potraktujemy ten dzień jako pretekst do miłego spędzenia wieczoru, wspólnego przygotowania smacznej kolacji i domowych dekoracji to może nie ma na co się obrażać? 


Dziś proponuję strasznie straszne halloweenowe ciasteczka w kształcie mumii. Jeśli ktoś nie lubi tego dnia proponuję ozdobić ciasteczka inaczej i po prostu cieszyć się ich migdałowym smakiem i przyjemnym chrupaniem.
Pomysł na dekorację halloweenową pochodzi ze strony www.kuchniaagaty.pl.


Składniki
100g mielonych migdałów
200g mąki
100g cukru pudru
175g masła
szczypta soli
200g białej czekolady

więcej»

Jesień rozgościła się u nas na dobre. Nie trzeba nawet patrzeć na kalendarz, wystarczy spojrzeć za okno. Jeśli jesień to koniecznie dynia i wszystko co można z niej zrobić. Ja robiłam zupę, sałatki, babeczki, tartę. Dziś przyszła kolej na ciasto. Możecie je wykorzystać podczas halloweenowego wieczoru, albo zjeść bez okazji ze smakiem z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Jest puszyste, wilgotne i ma piękny kolor.


Przepis na ciasto pochodzi ze strony www.jadłonomia.com.


Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
250ml puree z dyni
60g brązowego cukru
125ml oleju
80ml mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego
50g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
2 garście żurawiny
granat

więcej»

Kiedyś na pierwsze nowalijki czekaliśmy tak samo niecierpliwie jak na pomidory czy truskawki. Teraz można świeże rzodkiewki kupić przez cały rok, przestały być więc czymś wyjątkowym. Lubimy je jednak nadal. Najbardziej w twarożku ze szczypiorkiem, ale także jako doskonały chrupiący dodatek do letniego chłodnika czy jako składnik wiosennych sałatek.


Dziś chciałabym zaproponować doskonałą przekąskę z rzodkiewki ... na ciepło. Dobrze nam znana rzodkiewka jest bowiem wyjątkowo smaczna kiedy upieczemy ją w piekarniku z ulubionymi ziołami. Już tak podana znika w kilka chwil. Jeśli doprawimy ją natką pietruszki odrobiną cytryny i podprażonymi płatkami migdałów zmienia się w niezwykłą, prostą sałatkę.


Składniki (2 porcje)
pęczek rzodkiewki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki skórki i soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
papryczka chili
3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
sól, pieprz

więcej»
24Pa2018

„Jak będę duży to będę piekł ciasta, przecież to jest takie łatwe." Powiedział mój syn, kiedy pierwszy raz wspólnie przygotowywaliśmy sypaną szarlotkę. Rzeczywiście prostszego ciasta niż to, chyba nie znam. Łatwiejsze jest chyba tylko pójście do cukierni, ale efekt końcowy nie będzie ten sam. No i dom nie będzie tak pięknie pachniał ciastem i jabłkami.


Kluczem do każdej szarlotki są jabłka. Ja najbardziej lubię szarlotkę antonówek, choć niestety coraz rzadziej można kupić je na bazarkach. Mam to szczęście, że w jednym z rodzinnych ogrodów stoi jeszcze ogromna jabłoń, która raz na dwa lata obdarza nas ogromnym urodzajem owoców.


Składniki (tortownica 25cm)
170g mąki pszennej
200g kaszy manny
150g brązowego cukru+2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180g masła
2 kg jabłek
1 łyżeczki cynamonu

więcej»

Jesień to czas kolorów. Papryki, pomidory, marchewki, dynie wszystkie maja wszystkie one mają mocne, zdecydowane i ciepłe kolory. Do tak pięknego grona warto zaliczyć również buraki. Sałatki i zupy zyskują dzięki nim niecodzienny głęboki kolor.


Zupę krem z buraków robiłam już nie raz. Dodawałam do niej sok z cytryny ale raczej starałam się nie dodawać składników zbyt mocno zmieniających smak bazy zupy. Tym razem zaryzykowałam zainspirowana przepisem znalezionym na stronie http://www.jadlonomia.com. Do zupy dodałam mleczko kokosowe, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a podałam z sałatką z buraków mocno doprawioną pomarańczą i miętą. Nie żałuję zmian, zupa była doskonała.


Składniki
5 buraków
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
papryczka chili
1 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony