Dziś propozycja jednogarnkowego dania, sycącego, pysznego, które zadowoli najbardziej wybredne gusta. Przygotowuję ją albo kiedy mam ochotę na coś ciepłego w długie jesienne popołudnia albo kiedy zwyczajnie nie chce mi się przygotowywać drugiego dania. Po takim daniu po prostu nie jest konieczne. Jest to również danie doskonałe na biwak. Wystarczy jeden turystyczny palnik, jeden większy garnek no i składniki. Mało brudzenia to mało zmywania. A to miła odmiana podczas gotowania w prowizorycznych warunkach.


Składniki:
500g mielonego mięsa
1 por
3 serki topione
1l bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy
2 pęczki szparagów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku

więcej»

Ostatnio zapytałam moje dzieci jakie rybne danie lubią najbardziej. Na pierwszym miejscu poza domem zawsze jest smażony sandacz w Kamieniu Pomorskim. W domu natomiast na najwyższym stopniu podium znalazł się smażony łosoś z cytrynowym sosem. W zależności od pory roku serwuję go z ziemniakami, purée, ryżem, kalafiorem lub brokułem. Zwykle nie podaję go ze świeżymi surówkami. Ugotowane warzywa są doskonałym sposobem na zjedzenie resztek doskonałego cytrynowego sosu. Dziś wybór padł na młode ziemniaki i gotowane na parze szparagi. Ziemniaki obowiązkowo gotowane w mundurkach i podane z masłem i koperkiem. Wcale się dzieciom nie dziwię. Ja też uwielbiam to danie.


Składniki (2 porcje)
300g łososia
1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
2 gałązka tymianku
skórka z 1 cytryny
1 łyżka klarowanego masła
1 pęczek zielonych szparagów
4-6 młodych ziemniaków
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki posiekanego koperku
sól
sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
200ml bulionu
50ml 30% śmietanki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta kurkumy

więcej»

Mimo, że pochodzę z Warszawy flaczki nigdy nie były moim ulubionym daniem. Zniechęca mnie do nich wygląd i świadomość z czego i jak są robione. Pewnie nie powinnam sobie tego wyobrażać, ale jakoś nie potrafię. Dziś przygotowałam wersję flaczków, która wygląda istotnie lepiej i przyjemniej się ją przyrządza. Flaczki z boczniaków to intrygujące danie dla wielbicieli grzybów i warzyw są aromatyczne, pikantne a smakiem do złudzenia przypominają oryginalne wołowe flaki.


Składniki:
500g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki curry
500ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Chorizo to moja ulubiona paprykowa kiełbasa. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa robiona jest z wieprzowiny. Ma mocny zapach i paprykowy smak, który trudno pomylić z czymś innym. Charakterystyczną cechą chorizo jest jej główna przyprawa: słodka wędzona czerwona papryka.


Dziś przygotowałam ciekawe kaszotto w meksykańskim stylu właśnie z tą pyszną aromatyczną kiełbasą. Po raz pierwszy połączyłam również dwa rodzaje kaszy: niepaloną kaszę gryczaną oraz drobną kaszę jęczmienną. Danie było naprawdę pyszne i sycące ale dosyć lekkie. Polecam.


Składniki (4 porcje)
100g niepalonej kaszy gryczanej
100g kaszy jęczmiennej
200g chorizo
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki szczypiorku
1 łyżka masła
150ml wytrawnego białego wina
750ml bulionu
cytryna

więcej»

Bardzo lubię mięso z królika. Zazwyczaj miałam z nim jednak problem. Nie znalazłam na niego w pełni satysfakcjonującego przepisu. Robiłam wprawdzie pysznego królika w śmietanowo-grzybowym sosie z warzywami, ale im na dworze jest cieplej tym mniejszą mam ochotę na takie pełne dania. Postanowiłam nie szukać przepisów zaeksperymentować i pójść na żywioł. Mgliste pojęcie o efekcie dania miałam ale reszta „urodziła się" w trakcie gotowania. Eksperyment przerósł oczekiwania. Danie wyszło pyszne aromatyczne i znacznie lżejsze niż robione według poprzedniego przepisu. Doskonale smakowało z młodymi ziemniakami z koperkiem. Polecam gorąco.


Składniki (4 porcje)
4 porcje mięsa z królika
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka papryki w proszku
pół łyżeczki kuminu
2 gałązki rozmarynu
100ml brandy
250ml bulionu
2 garście suszonej żurawiny
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony