Ostatnie komentarze

Wakacje na Sardynii to był dla nas czas całkowitego lenistwa i objadania się świeżymi smakołykami kupowanymi na straganach na lokalnym bazarku. Pomidory, figi, brzoskwinie, opuncja figowa i przede wszystkim owoce morza – asortyment ogromny. Na bazarek przyjeżdżał starszy pan, który z wielkiej miski pełnej wody sprzedawał sercówki złowione wcześnie rano. Każdemu dodawał w gratisie pęczek pietruszki pewnie też z własnego ogródka. Jego żona obok sprzedawałam świeżutkie figi. Oboje po włosku opowiadali nam co można z nimi zrobić i jak przygotować aby były najpyszniejsze. Na nasze „non capisco" nie zwracali uwagi a po dwóch wizytach witali nas jak dobrych znajomych. Dziś wspominkowy obiad: tagliatelle z sercówkami w sosie winnym. Pyszne i proste danie – polecam!


Składniki (4 porcje)
350g tagliatelle
2-3 duże garście świeżych sercówek
1 nieduży por
1 szalotka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
350ml białego wytrawnego wina
100ml śmietanki (opcjonalnie)
pęczek natki pietruszki

więcej»

Coraz częściej potrzebujemy czegoś co rozgrzej nas wewnętrznie. Teraz w zimnej połowie roku takie dania są szczególnie w cenie. Sycą i rozgrzewają szczególnie po weekendowym spacerze. Jesień i zima, to przecież doskonałe pory roku na aktywne spędzanie wolnego czasu. Zbędne kilogramy w tym czasie lubią się szczególnie ukrywać w „strategicznych" częściach naszego ciała. Najpierw niepostrzeżenie poluzowujemy pasek od spodni a potem pozostaje już tylko dres. Zatem od dzisiaj (jeśli jeszcze ktoś nie stosuje tej metody) najpierw na intensywny spacer a potem na pyszny rozgrzewający obiad. I miło i zdrowo! Polecam!


Składniki:
500g mięsa wołowego na gulasz
1 łyżka mąki
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 szalotki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
750ml bulionu wołowego
2 łyżki oleju
4-5 ziarenek jałowca
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 czerwona papryka
200g kukurydzy konserwowej
200g czerwonej fasoli konserwowej
50ml whisky
sól, pieprz

więcej»

Klopsiki lubią chyba wszystkie dzieci. To łatwe danie, zawsze bezpieczne i bardzo często je robię. Trochę więc mi się już przejadło. Dziś więc niewielka modyfikacja ulubionego przez dzieci dania. Niby klopsiki a jednak nie. Przy okazji podałam warzywa, które w postaci roladek smakują też zupełnie inaczej. Proponuję podać je z ryżem lub kaszą i jeśli młodsza część rodziny zaakceptuje ze świeżą sałatką. Moje dzieci zaakceptowały taki obiad bez grymaszenia. Polecam!


Składniki
500g mięsa mielonego
1 cebula
1 szalotka
3 ząbki czosnku
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
2 duże cukinie
500ml passaty pomidorowej
kilka plasterków wędzonego boczku
150g startej mozzarelli
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 gałązka rozmarynu
sól pieprz

więcej»

Piękne dojrzałe słodkie mango to dla nas rarytas. Dlatego, jeśli uda mi się takie kupić, przygotowuję z niego nie tylko desery ale również inne na przykład obiadowe dania. Z małą pomocą internetu (www.kwestiasmaku.pl) przyrządziłam dziś szybkie ale niezwykle pyszne danie z wieprzowiny i mango. Lekki gulasz podałam z ryżem tworząc w ten sposób moje własne chińskie danie. Polecam je szczególnie tym, którzy zaczynają przygodę z tą właśnie kuchnią. Do przygotowania gulaszu wybrałam polędwiczki wieprzowe. Tak wiem, nie są może najtańsze, ale są delikatne i szybkie w obróbce dlatego mimo ceny polecam użyć właśnie je. Można przygotować to danie z innego typu mięsem, ale należy tę zmianę uwzględnić w czasie gotowania potrawy. W oryginalnym przepisie mango dodaje się w trakcie gotowania. Ja dodałam je na koniec razem z przyprawami dlatego pozostało jędrne i chrupiące.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mango
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kawałek papryczki chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru

więcej»

Oryginalny przepis na białe gazpacho zwane także gazpacho blanco albo ajo blanco pochodzi ze starożytnego Rzymu. Obecnie jest niezwykle popularną potrawą w Andaluzji i Estremadurze. Składniki, z których powstaje nie są drogie a powszechnie dostępne. Musicie mieć tylko migdały, białe pieczywo, czosnek i oliwę z oliwek. Ajo blanco podaje się zazwyczaj z jasnymi winogronami lub z kulkami melona, ale wbrew pozorom nie jest to danie słodkie. Choć chłodniki kojarzą nam się głownie z upalnymi letnimi dniami, to gazpacho blanco polecam jako przekąskę przed głównym daniem albo lekką kolację. To oryginalne danie pięknie wygląda i doskonale smakuje. Spróbujcie sami.


Składniki (2 porcje):
50g białego pieczywa (może być tostowe)
2 ząbki czosnku
50g migdałów bez skórki
500ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
melon

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony