Ostatnie komentarze

Uwielbiamy wszelkie kotlety, również te które tylko z wyglądu udają kotlety mielone w środku nie mają grama mięsa. Od bardzo dawna nie muszę ukrywać tego faktu przed dziećmi, które pokochały warzywne i „kaszowe" kotlety równie mocno jak ja. Czasem podaję je ze świeżą sałatką a czasem, tak jak tym razem, podaję je z gęstym warzywno-pomidorowym sosem. W obu wersjach możecie bez obaw pozwolić sobie na zjedzenie dokładki. Uwielbiam takie obiad do syta i bez wyrzutów sumienia. Jeśli zrobię więcej kotletów następnego dnia zjadamy je na zimno. Amatorów nigdy nie brakuje.


Składniki:
kotleciki:
100g suchej kaszy jaglanej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sos:
500ml passaty pomidorowej
1 żółta papryka
1 cebula
1 łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżeczka oregano
garść czarnych oliwek

więcej»

Dziś propozycja specjalnie dla mnie, bo moje dzieci, chociaż bardzo lubią barszcz czerwony, akurat za wersją ukraińską nie przepadają. Jest to zup z grupy „pyszne ale nie rób więcej"Mrugnięcie. Tak więc zaraz po smażonym mięsie z rosołu oraz brukselce to danie, które mogę gotować dla siebie, kiedy moje dzieci są poza domem. Dla tych, którzy jeszcze nie poznali smaku tej wspaniałej zupy – barszcz ukraiński to zaprawiana zupa w której skład wchodzą buraki ziemniaki, cebula czosnek i kapusta a także grzyby i fasola. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywa się barszczem czernihowskim. Można go podać z kleksem śmietany i jogurtu. Ja zjadam bez takich dodatków za to ze słuszną ilością natki pietruszki.


Składniki (4 porcje)
2 duże buraki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 łodyga selera naciowego
4-5 ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
200g ugotowanej białej fasoli
2 duże liście kapusty włoskiej
3 pomidory malinowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
4 suszone grzyby
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1,5l bulionu mięsnego
1 łyżka masła
sól i pieprz
śmietana
koperek albo pietruszka

więcej»

Kiedyś po przygotowaniu gołąbków została mi końcówka kapusty. Ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia przygotowałam małą porcję duszonej kapusty z pomidorami. Wyszła tak pyszna, że następnego dnia pobiegłam i kupiłam kolejną główkę kapusty aby ponownie przygotować to danie, tym razem z słusznej ilości. Duszona kapusta włoska z pomidorami, jest u mnie daniem kolacyjnym. Podaję je ze świeżym chrupiącym pieczywem. Jeśli przygotuję je na obiad wtedy najbardziej smakuje nam z młodymi ziemniakami z koperkiem. Wybierzcie swój ulubiony dodatek albo zajadajcie się kapustą prosto z garnka. Mój mąż właśnie tak lubi najbardziej.


Składniki:
1 kapusta włoska
1 cebula
2 ząbki czosnku
150g wędzonego boczku
250g kiełbasy
1l bulionu warzywnego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz

więcej»

Pewnie jak spora większość Polaków lubię zakupy w Ikea. Cenię sobie skandynawską funkcjonalność rozwiązań szczególnie proponowaną dla małych powierzchni mieszkań jak również najróżniejsze systemy przechowywania i porządkowania. Nie chodzę do Ikea „na spacer" ale raczej w konkretnym celu. Zawsze jednak wstępuję do restauracji na klopsiki. Lubimy je wszyscy dlatego kiedy tylko pojawiła się książka kucharska Ikea z przepisem na te specjały postanowiłam odtworzyć smak i przygotować klopiki u siebie w domu. Podałam je z kaszą bulgur oraz żurawinową konfiturą domowej roboty. Były naprawdę pyszne. Polecam!


Składniki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 szczypty gałki muszkatołowej
500ml bulionu
2-3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki sosu sojowego
200ml 30% śmietanki
sól, pieprz

więcej»

Chyba wszystkie dzieci kochają spaghetti. Moje też, ale oboje gustują w innych rodzajach. Córka tak jak ja kocha wszystkie kluchy i bez szemrania zjada każdy spaghetti z każdym rodzajem sosu. Syn jest znacznie bardziej wybredny i gustuje właściwie wyłącznie w bolognese. Przyznam, że ja też lubię, ale ile można jeść kluchy z tym samym sosem nawet jeśli jest on pyszny i ulubiony. Jak prawdziwa kobieta nie mogłam się zdecydować i trochę zmieniłam a trochę nie. Sos bolognese został ale zamiast mięsa jest soczewica. W domu zaakceptowane a talerze wylizane do czysta. I tak lubię.


Składniki (2 porcje)
100g zielonej soczewicy
500ml passaty pomidorowej
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łodyga selera naciowego
1 papryka czerwona
250ml bulionu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżka oliwy
2 łyżki parmezanu albo serowej posypki z nerkowców
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony