Ostatnio zrobiło się zdecydowanie cieplej, zapachniało wakacjami. Przecież po wiośnie tak szybko przychodzi lato i wakacje i słodkie nicnierobienie i .... ogarnął mnie leniuch na gotowanie. Postanowiłam przygotować sycącą treściwą i pyszną zupę, którą z czystym sumieniem mogę polecić jako doskonałe i szybkie danie wakacyjne. Takie, które równie dobrze można przygotować w pełni wyposażonej kuchni jak i w domku kempingowym albo pod namiotem. Zapisujcie więc przepis, bo już niebawem może się przydać Mrugnięcie


Składniki:
250g białej kiełbasy parzonej
250g zwykłej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
400g białej lub czerwonej fasoli z puszki
200g kukurydzy
500ml passaty pomidorowej
250ml bulionu
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

W moim domu bardziej niż ja kalarepę lubi chyba tylko pies. Ale on jest kiepskim wspólnikiem do jedzenia czegokolwiek. Jest jak czarna dziura. Zasysa wszystko i w błyskawicznym tempie prosi o jeszcze. Dlatego, jeśli jemy kalarepę to on dostaje swoją a ja swoją i przez chwilę słychać tylko pełne zadowolenia chrupanie. Dziś zamiast chrupać kalarepę udusiłam ją z cukinią i przygotowałam kremową zupę, która podałam z kolorowym makaronem. Była naprawdę pyszna. Z racji przypraw nie podzieliłam się nią z psem za co obraził się na mnie śmiertelnie Mrugnięcie


Składniki:
2 duże kalarepy
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
750ml bulionu
2 duże łyżki serka śmietankowego
sól, pieprz

więcej»

Dziś propozycja przygotowana z moich ulubionych składników. Pistacje to chyba najsmaczniejsze orzechy. Lubię je solone i w wersji, którą odkryłam niedawno, czyli pistacje niesłone. Mają naprawdę niezwykły wyrazisty smak, który w solonych pistacjach jest mocno przytłumiony. Kluchy natomiast lubiłam zawsze. Zawsze też można dobrać do nich taki sos lub dodatki, które sprawią, że zjemy wystrzałowe danie. Proponuję zatem spaghetti z pistacjowym pesto – danie szybkie proste i bardzo smakowite. To jedno z tych dań, których jedna porcja to za mało. Polecam!


Składniki (2 porcje)
300g makaronu spaghetti
100g pistacji obranych niesolonych
100ml oliwy
3 łyżki startego parmezanu + łyżka do posypania
liście bazylii
1 ząbek czosnku
1łyżeczka soku z cytryny
sól

więcej»

Do niedawna moje dzieci nie tykały dań z sosem. w gulaszu sos był akceptowany wyłącznie z mięsem i nie mógł nawet dotykać kaszy, makaronu lub ziemniaków. Od jakiegoś czasu sytuacja się zmieniła i potrawy z sosem mogę nawet od razu wymieszać z dodatkami. Idąc za ciosem przygotowałam dziś kawałki kurczaka w sosie śmietanowym z groszkiem cukinią oraz uwaga! suszonymi pomidorami. Nawet to udało się przemycić. Ciekaw czy to przełom, czy po prostu nie zauważyli? Mrugnięcie


Składniki
500g mięsa z kurczaka
pół cukinii
150g groszku (konserwowy lub mrożony)
2-3 suszone pomidory z oliwy
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka curry w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
150ml bulionu
150ml 30% śmietanki
1 łyżka oliwy w oliwek
sól, pieprz

więcej»

Zaczął się sezon szparagowy więc szparagi jemy teraz bardzo często. Zupy sałatki dania obiadowe i przekąski - właściwie chyba nie podawałam szparagów jeszcze tylko z dżemem wiśniowymMrugnięcie, bo szparagi z owocami już były. Dziś mega szybkie i proste ale wyjątkowo smaczne danie obiadowe ze szparagami w roli głównej oczywiście. Do makaronu dodałam sos serowy z sera gorgonzola oraz niesolone pistacje. Danie prezentuje się naprawdę smakowicie. Szkoda, że sezon szparagowy jest taki krótki.


Składniki (2 porcje)
150g penne
1 pęczek szparagów
150g 30% śmietanki
100g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
garść pistacji
pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony