Wszyscy bardzo lubimy ryby. W restauracjach, kiedy mamy szansę wyboru dania, najczęściej sięgamy po ryby. Wybieramy je nie tylko ze względu na wartości odżywcze ale również ze względu na walory smakowe. Dostępność łososia powoduje, że to chyba ta ryba najczęściej gości na naszym stole i pewnie dobrze, bo to również ulubiona ryba moich dzieci.


Dziś proponuję bardzo proste rybne danie, które równie dobrze wygląda co smakuje. Jego zaletą poza przygotowaniem jest prostota podania. Nie trzeba się silić i układać kompozycji na talerzach. Wręcz przeciwnie - wystarczy wyjąć danie z piekarnika na talerz, rozerwać pergamin i już można zabrać się do jedzenia.


Składniki (4 porcje)
800g łososia bez skóry
2 liście kapusty włoskiej
16 cienkich szparagów
8 małych ziemniaczków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 plastry cytryny
kilka listków natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
4 łyżeczki masła
tymianek, rozmaryn
sól, pieprz

więcej»

Jesień to czas kolorów. Papryki, pomidory, marchewki, dynie wszystkie maja wszystkie one mają mocne, zdecydowane i ciepłe kolory. Do tak pięknego grona warto zaliczyć również buraki. Sałatki i zupy zyskują dzięki nim niecodzienny głęboki kolor.


Zupę krem z buraków robiłam już nie raz. Dodawałam do niej sok z cytryny ale raczej starałam się nie dodawać składników zbyt mocno zmieniających smak bazy zupy. Tym razem zaryzykowałam zainspirowana przepisem znalezionym na stronie http://www.jadlonomia.com. Do zupy dodałam mleczko kokosowe, papryczkę chili, cebulę i czosnek, a podałam z sałatką z buraków mocno doprawioną pomarańczą i miętą. Nie żałuję zmian, zupa była doskonała.


Składniki
5 buraków
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
papryczka chili
1 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
4 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki posiekanej mięty
sól, pieprz

więcej»

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Mięso z rosołu w moim domu jest produktem trudnym. W stanie ugotowanym tuż po wyjęciu z zupy lubię go właściwie tylko ja. Staram się więc przygotować z niego jakieś danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Potrawka, gulasz, tarta, sałatka czy krokiety z powodzeniem zdawały dotychczas egzamin. Dziś postanowiłam spróbować czegoś innego. Przygotowałam błyskawiczne pierożki z ciasta francuskiego. Farsz z posiekanego mięsa z rosołu wzbogaciłam warzywami oraz szpinakiem. Posypane czarnuszką i podane z pomidorowo paprykową salsą zniknęły błyskawicznie. I nawet mój syn, dla którego jedzenie jest ostatnio stratą czasu, tym razem nie grymasił.


Składniki:
2 opakowania schłodzonego ciasta francuskiego
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 mała cebula
papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 ugotowane marchewki
250g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki czarnuszki
sól, pieprz

więcej»

Dzisiaj obiad z cyklu „wygląda nie za bardzo ale perfekcyjnie smakuje". Słuszną porcję przygotowałam również dla moje męża do pracy. Nieśmiało tłumaczyłam że zawartość pudełka może niezbyt efektownie wygląda, ale naprawdę jest pyszna. Mój mąż popatrzył i powiedział, „cCo tam wygląd, pachnie tak, że nie wiem czy do pracy doniosę, po drodze będę podjadał". I tak to czasami bywa. Człowiek stara się gotuje, układa na talerzu a efekt czasami znacznie odbiega od oczekiwań. A czasami nie mamy czasu wrzucimy kilka składników, parę minut i na talerzu ląduje królewskie danie.
Inspiracja do przygotowania tego dania pochodzi z magazynu „Moje Gotowanie".


Składniki (2 porcje):
100g makaronu typu penne lub fusilli
500g malutkich pieczarek
500kg świeżego szpinaku
10 suszonych pomidorów z oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili
kilka kaparów
1 łyżka masła
garść pestek słonecznika
garść orzechów nerkowca
sól pieprz

więcej»

Jesień zatacza coraz szersze kręgi. Robi się coraz chłodniej, dni coraz krótsze a liście są coraz bardziej kolorowe. Choć brzmi to bardzo malowniczo to nie przepadam za tym, bo jesień jest wstępem do zimy a jej bardzo nie lubię. Jedynym plusem coraz chłodniejszych dni jest pyszne jedzenie. Teraz już nie lekkie owocowe jak wiosną i latem. Teraz cięższe, bardziej aromatyczne, pełne przypraw i rozgrzewające.


Dziś chciałabym zaproponować właśnie takie danie. To gulaszowa zupa ale przygotowana nieco inaczej, bo z mielonym mięsem. Papryczka chili, imbir, ziołowy pieprz i kmin rzymski nadają jej ciepłego rozgrzewającego charakteru.


Składniki:
500g mielonego mięsa
2 marchewki
1 piertuszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek świeżego imbiru
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki oleju
1 litr bulionu
1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
pół łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżki grubego szczypiorku

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony