Niezwykle aromatyczne pasty curry występują w trzech kolorach i trzech wariantach ostrości: zielonej, czerwonej i żółtej. Zielona pasta curry doskonale pasuje do kurczaka, indyka i wołowiny, czerwona do wieprzowiny, warzyw i ryb. Żółta pasta jest najłagodniejsza i należy do moich ulubionych. Pasuje do krewetek, kurczaka, zup a także do dań z ananasem. Dziś postanowiłam ją wykorzystać i przygotowałam kurczaka w sosie curry z warzywami i mleczkiem kokosowym. Danie było doskonałe, nawet moje dzieci nieufnie patrzące na kolor sosu, zjadały ze smakiem. Przyznam, że byłam nieco zaskoczona bo duże kawałki warzyw w sosie bywają „zasiekami" uniemożliwiającymi delektowanie się daniem. Tym razem całość została zaakceptowana.


Składniki:
500g piersi kurczaka
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
0,5l bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół cukinii
1 marchewka
pół czerwonej papryki
1 papryczka chili
kawałek pora
2 łyżki sezamu
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Dziś chciałabym podsunąć pomysł na warzywny bałagan na talerzu. Jest to danie, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. Tym razem więc robię wyjątek od zasady, że najpierw jemy oczami, zamykam oczy i wcinam Mrugnięcie Podstawowymi składnikami tego dania są pieczone warzywa: kalafior, rzodkiewki i marchewka, pomidorki oraz komosa. Dodatkami są prażone płatki migdałów i rzeżucha. Na początku dodatkiem miał być również sos czosnkowy, ale ponieważ w planach było wyjście „do ludzi" z szacunku dla nich przygotowałam jogurtowy sos chrzanowy. Pasował doskonale.


Składniki (2 porcje)
pół kalafiora
8 rzodkiewek
2 marchewki
10 pomidorków koktajlowych
papryczka chili
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
4 łyżki płatków migdałowych
rzeżucha
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu
8 łyżek gotowanej komosa

więcej»

Kluczem do przygotowania risotto jest dobry ryż. Ryż do risotto ma krótkie pękate ziarenka, które w opinii mojego syna nie wyglądają zupełnie jak ryż. Zawierają dużo skrobi, która powoduje, że podczas gotowania robią się kleiste. Wykorzystując sezon szparagowy przygotowałam rrisotto z zielonymi szparagami. Korzystałam przepisu z „kwestii smaku". Wyszło absolutnie pyszne. Ponieważ ryż gotował się w wywarze ze szparagów a dodatkowo kilka łodyżek trzeba zblendować i dodać do dania, risotto ma piękny delikatnie zielony kolor. Białe wino i parmezan wieńczą dzieło. Zdecydowanie jedna porcja tego dania to za mało!


Składniki:
500g zielonych szparagów
4 łyżki masła
1 duża cebula
100g ryżu do risotto
50ml białego wytrawnego wina
parmezan
sól, pieprz

więcej»

Lubicie gołąbki? My bardzo. Jedliśmy gołąbki z farszem mięsnym z ryżem i bez, z kaszą i grzybami, a także ukraińskiego przysmaku gołąbków z ziemniakami z sosem grzybowym. Nie przypadły nam do gustu gołąbki pieczone w piekarniku. Wolimy te duszone z sosem pomidorowym.


Kiedy na stronie www.gotujebolubie.pl znalazłam przepis na zupę gołąbkową, wiedziałam, że przypadnie nam do gustu Składniki niemal identyczne jak te z których przygotowuję gołąbki a przygotowanie mniej pracochłonne. Wystarczy pokroić składniki a zupa sama się gotuje. Zdecydowanie lepsza jest następnego dnia, więc proponuję przygotować ją poprzedniego dnia. Następnego dnia tylko podgrzanie, dużo świeżej natki pietruszki i jednogarnkowy sycący i pyszny obiad gotowy. Ideał dla każdej gospodyni.


Składniki:
pół niedużej białej kapusty
400g mielonego mięsa
1 duża marchewka
1 duża pietruszka,
kawałek selera
kawałek pora
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
500ml passaty pomidorowej
1 litr bulionu
100g ryżu
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Wiele lat temu duże tygodniowe zakupy robiliśmy w piątek po południu. Tradycyjną kolacją po tych zakupach był aromatyczny smażony łosoś. Mam do tego dania ogromy sentyment, choć teraz częściej piekę łososia w pergaminie lub gotuję na parze. Dodatkami do ryby są u mnie pieczone warzywa lub surówki z kiszonej kapusty lub świeżych warzyw.


Dziś chciałabym zaproponować Wam nieco inną wersję tego dania. Łosoś będzie znowu smażony, ale w absolutnie minimalnej ilości tłuszczu a dodatkiem sałatka z mikro listków. Po raz pierwszy jadłam mikro listki z rzodkiewki. Wyglądają zjawiskowo, są zielono purpurowe, bardzo dekoracyjne. Niepozorne ale całkiem pikantne dlatego połączyłam je z roszponką oraz owocami. Rybę doskonale orzeźwił sos zrobiony z czerwonych porzeczek, pomarańczy oraz rozmarynu. Jak mówi mój syn „Pyszne do brzucha".


Składniki:
4 kawałki łososia (ze skórą)
sok z dwóch pomarańczy
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
200g czerwonej porzeczki
100g borówki amerykańskiej
3 garście roszponki
2 garście mikro listków rzodkiewki
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony