Ostatnie komentarze

O nie tylko nie faszerowane pieczarki - jęczał dziś mój syn który zdecydowanie nie jest fanem grzybów - Już wczoraj musiałem jeść boczniaki. Kiedy zajrzał do piekarnika stwierdził, że dziś będzie jadł klopsiki, które właśnie się pieką. Potem kiedy okazało się, że to jedno danie – pieczarki faszerowane mielonym mięsem. Wszyscy z chęcią usiedliśmy do stołu i nieskromnie powiem, że obiad był pyszny.


Faszerowane pieczarki robiłam wielokrotnie, ale sama nie wiem dlaczego mięsem nadziałam je dopiero pierwszy ale na pewno nie ostatni raz. Ciekawe czy i Wam będą tak smakować jak nam. Pieczarki można podać jako danie obiadowe ale doskonale sprawdzą się również jako gorąca przekąska na karnawałowe spotkanie.


Składniki:
20 sporych pieczarek
farsz
500g mielonego mięsa
300g świeżego szpinaku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
3 łyżeczki masła
150g mozzarelli
sól, pieprz

więcej»

Placek po zbójnicku powinien być jeden duży podany ze słuszną ilością pysznego gulaszu. Ja postanowiłam zmienić nieco tę potrawę i przygotowałam własną wersję. Wynikało to pewnie z faktu, że mój syn zjadł jeden placek z mięsem „na spróbowanie" a pozostałe tradycyjnie pochłonął z cukrem pudrem. Pozostali członkowie rodziny pałaszowali placki z gulaszem. Powiem szczerze, że chyba wolę taką wersję. Łatwiej i szybciej się smaży, prościej nakłada a danie wygląda apetycznie. Ale kto co lubi. Wybierzcie własną wersję. Ja pozostanę przy swojej, do której szczerze zachęcam.


Składniki:
placki
1kg ziemniaków
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki włóż na sitko i odciśnij. Płyn po odsączeniu ziemniaków odstaw na parę minut, odlej wodę a osadzony na dnie krochmal dodaj do startych ziemniaków. Cebulę zetrzyj na tarce. Dodaj cebulę, mąkę, jajka dodaj do ziemniaków. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej smaż na złoto z obu stron. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, żeby placki odsączyć z tłuszczu.

więcej»

O dobroczynnych właściwościach świeżej ryby nie trzeba nikomu opowiadać. Bywa to jednak składnik dań szczególnie trudny dla dzieci. Nie wiem skąd bierze się niechęć dzieci do ryby. Może z powodu ości? Moich dzieci do ryb namawiać nie trzeba, ale rzeczywiście ryby, nad którymi podczas jedzenia trzeba się napracować nie należą do ich ulubionych. Chyba wszystkie dzieci lubią za to kotleciki. Warto więc to wykorzystać, aby przemycić w menu dziecięcym nielubiane ryby.


Dziś poszłam o krok dalej. Do kotlecików dodałam brokuła i kaszę jaglaną. Pytacie, czy ktoś domyślił się składu kotlecików? Nie było na to czasu. Zniknęły z talerza szybciej niż zdążyłam o tym pomyśleć.


Składniki:
500g pstrąga bez skóry i ości
pół brokuła
50g suchej kaszy jaglanej
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 jajko
sól, pieprz
cytryna
bułka tarta i olej do smażenia

więcej»

Od paru lat bycie wegetarianinem staje się coraz bardziej popularne. Dla wielu to już nie tylko jedzenie ale raczej sposób życia według którego wybierają produkty, ubrania czy kosmetyki. W mojej rodzinie przejście na całkowity wegetarianizm byłoby bardzo trudne, ale i my w ostatnich latach jemy coraz mniej mięsa. Zastępujemy je roślinami strączkowymi, produktami sojowymi. Na szczęście duża ilość warzyw i owoców nie jest problemem, bo zawsze jedliśmy ich sporo. Dziś proponuję typowy vege obiad - duża ilość warzyw, kasza, falafel podkręcone czosnkowo jogurtowym sosem – kolorowo, smakowicie, lekko i zdrowo.


Składniki (3 porcje)
falafel
300g suchej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekki i zdrowy obiad. Podałam filet z tęczowego pstrąga z musztardowym sosem oraz pęczak urozmaicony cukinią i świeża sałatka z mieszanych warzyw. Bardzo lubię takie dania. Są proste, nie wymagają dużej ilości pracy a efekt za każdym razem gwarantowany. Sos można przygotować na ciepło na bazie sosu białego. Tym razem jednak wybrałam wersję na zimno na bazie jogurtu naturalnego z musztardą francuską. Jeśli do tej samej ryby przygotujecie inny sos – kaparowy, cytrynowy czy czosnkowy otrzymacie inne smakowite danie.


Składniki (2 porcje)
300g tęczowego pstrąga
2 gałązki tymianku
2 plastry cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
100g pęczaku
4 malutkie cukinie
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony