Ostatnie komentarze

Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę na pożywny ciepły obiad. Pierwsze co mnie przychodzi w takiej sytuacji do głowy to rosół który uwielbiam. Niestety według mojej rodziny nie da się rosołu jeść siedem dni w tygodniu, więc muszę wspinać się na wyżyny inwencji kulinarnej i gotować inne zupy. Dziś przygotowałam domową grochówkę. Gęsta, aromatyczna, z mnóstwem warzyw i obowiązkowo z wędzonym boczkiem jest w moim domu przygotowywana od wielu lat według tej samej receptury. Kiedyś trzeba było groch namoczyć na noc, żeby później nie gotować zupy przez parę godzin. Dziś kupuję groch nie wymagający namaczania co znacznie skraca czas przygotowania obiadu.


Składniki:
500g wędzonego boczku
350g łuskanego grochu
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
5 ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
sól, pieprz

więcej»

Coraz więcej osób mocno ogranicza jedzenie mięsa, lub wyklucza je zupełnie ze swojej diety. Bardziej ortodoksyjni nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Moi niedawni niespodziewani goście należą właśnie do tej ostatniej grupy. Wizyta przeciągnęła się nieco więc wypadało przygotować coś na kolację. Mój mąż zawsze narzeka, że kupuję trochę „na zapas" ale tym razem docenił moje starania, kiedy po 20 minut wjechało na stół kolorowe niebanalne danie a ja uczestniczyłam w spotkaniu towarzyskim (mamy kuchnię otwartą na salon) niemal bez przerwy. Czarne parpadelle pięknie prezentowały się z małymi pomidorkami i sosem kurkowym na bazie mleczka kokosowego. Do tego dużo natki pietruszki z balkonowego zielnika i ... wszyscy byli zachwyceni. Może z wyjątkiem mojego psa, który z wyrzutem patrzył jak ścinam jego ukochaną natkę. Muszę szybko posadzić kolejną Mrugnięcie


Składniki (4 porcje)
600g czarnych parpadelle
250g kurek
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 gałązki tymianku
400ml mleczka kokosowego
150g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki parmezanu (dla nie-wegetarian)
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz

więcej»

Rolada zwana inaczej zrazem zawijanym to farsz zawinięty w płat mięsa. Najczęściej jest to spory płat wołowego mięsa, ale czasem przygotowuję roladki z mięsa indyczego. Tradycyjnie farsz to boczek, ogórek kiszony, cebula, czasem również skórka razowego chleba. Mięso jest doprawione musztardą, solą i pieprzem. Na Górnym Śląsku jest ona często podawana z modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. W moim domu do zrazów zawsze były buraczki zasmażane oraz kasza gryczana. Taki właśnie tradycyjny obiad zaserwowałam dziś mojej rodzinie. Było pysznie!


Składniki:
4 duże płaty wołowego mięsa
1 szalotka
2 nieduże ogórki kiszone
4 duże płaty wędzonego boczku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
sos:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ziarenka jałowca
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
500ml bulionu wołowego
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 śliwka węgierka
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz

więcej»

Mięso i warzywa w sosie curry zawsze były jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Najczęściej przygotowuję tak kawałki kurczaka, indyka i kaczki. Ostatnio znalazłam w jednej w książek Jamie'go Olivera prosty i kuszący przepis na kalafiora w żółtym curry. Ciekawym dodatkiem do tego dania były kawałki ananasa. Składniki lekko zmodyfikowałam pod smak mojej rodziny. Przepisy Jamiego niezależnie, czy podane w formie książki czy filmu wydają się tak proste i smakowite, że mam wrażenie, że każdy może sobie z nimi poradzić. Ten przepis również mnie nie zawiódł. Niewiele pracy, krótki czas a efekt przepyszny. Do tego ryż i lekkie satysfakcjonujące danie gotowe Uśmiech


Składniki:
1 nieduży kalafior
1 puszka ciecierzycy
1 puszka ananasa
2 łyżki żółtej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
500ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki soku z cytryny
4cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

więcej»

W Warszawie z ryb najczęściej kupuję łososia. Przygotowuję go smażonego, pieczonego, na parze a czasami kiedy mama mniejszy kawałek ryby dokładam różne dodatki i przygotowuję pulpety. Każde z tych dań moje dzieci pochłaniają z prędkością światła. Ostatnio z okazji Dnia Dziecka przygotowałam łososia w cytrynowym sosie. Do tej pory był niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii danie z ryby. Ostatnio jednak ma mocnego konkurenta. Cytrynowy łosoś w kaparowym sosie na puree z brokuła zachwycił moją rodzinę. Polecam to danie, bo wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje.


Składniki (4 porcje)
łosoś:
600g łososia ze skórą
1 łyżka masła klarowanego
12 plasterków cytryny
pieprz cytrynowy, suszony koperek, sól
Łososia oczyść, dopraw pieprzem cytrynowym, suszonym koperkiem i solą. Odstaw do lodówki na godzinę. Roztop na patelni masło, poukładaj obok siebie po dwa plasterki cytryny i na nie połóż porcje łososia. Na każdy kawałek łososia nałóż plasterek cytryny i usmaż rybę.


sos kaparowy
3 łyżki kaparów
150ml 30% śmietanki
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony