Awokado do tej pory wykorzystywałam do sałatek i past, czyli dań podawanych na zimno. Brak pomysłu na szybki obiad zaowocował powstaniem nowego zadziwiająco pysznego dania. Przygotowałam pastę z awokado i sera feta, którą potraktowałam jak pesto i wymieszałam z makaronem. Dodałam również niesolone pistacje, czarne oliwki i różnokolorowe małe pomidorki. Całość była tak smakowita, że tylko rozsądek nie pozwolił mi zjeść drugiej porcji. Danie ma niestety wadę. Nie można jej odgrzać, ale za to szybko można przygotować kolejną porcję.


Składniki (2 porcje)
150g makaronu
1 duże awokado
1 mały ząbek czosnku
50g sera feta
3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
czarne oliwki
kolorowe pomidorki
niesolone pistacje
kilka listków bazylii
sól, pieprz

więcej»

Dania z kaczki traktowane są u nas jako wykwintne propozycje podawane na uroczystych spotkaniach. Kaczka pieczona w pomarańczach, flambirowane piersi z kaczki czy udka kacze z jabłkami to dania pyszne, ale wymagające wiedzy, umiejętności przez co przygotowywane przez niewielu domowych kucharzy. Dziś chciałabym zaproponować danie, dzięki któremu mięso z kaczki może być składnikiem codziennego dania przygotowanego przez każdego. Gulasz z kaczki najlepiej przygotować z ciemnego kaczego mięsa. Ja preferuję soczyste mięso z uda kaczki i resztki mięsa, które zostają po wykrojeniu udek i piersi. Niezwykłym dodatkiem do tego zwykłego dania jest owoc granatu i niesolone pistacje, które pięknie wyglądają i zaskakująco dobrze smakują z duszonym mięsem.


Składniki:
500g mięsa z kaczki
1 szalotka
2 ząbki czosnku
papryczka chili
kawałek imbiru
150ml białego wina
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części)
2 łyżki oleju
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka skórki z cytryny
owoc granatu
niesolone pistacje
sól, pieprz

więcej»

Dawno nie robiłam risotto. Dawno to znaczy już chyba miesiąc Mrugnięcie Impulsem do przygotowania aromatycznego pysznego grzybowego risotto była truflowa oliwa, którą ze służbowego wyjazdu przywiózł mi mój mąż. Oliwa pochodzi z Toskanii w Włoszech. Podobno w regionie tym zbiera się najlepsze białe i czarne trufle. Polecam ten dodatek, która nadaje się jako ostatni szlif dla klasycznych dań. Bardzo ją lubimy ze świeżym pieczywem i odrobiną soli. Doskonale smakuje z kieliszkiem ulubionego wina. Ja użyłam jej do wykończenia grzybowego risotto. Polecam!


Składniki
200g ryżu arborio
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3-4 suszone prawdziwki
500g małych pieczarek
1,5l bulionu warzywnego
200ml białego wytrawnego wina
4 duże łyżki masła
3 łyżki parmezanu
natka pietruszki
oliwa rtuflowa

więcej»

Tegoroczna zima choć nie mroźna i nie śnieżna daje się we znaki szczególnie tym, którzy źle reagują na zmiany pogody. Ciepłe dni przeplatane z chłodniejszymi, silny wiatr i brak słońca nie nastraja szczególnie pozytywnie. Pocieszamy się zatem pysznym i pożywnym jedzeniem. Takim jest niewątpliwie mocna i rozgrzewająca czosnkowa zupa. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo kawałkami mięsa lub jakimiś strączkami będzie stanowiła pełnowartościowy i pyszny posiłek. Ja zdecydowałam się na ciecierzycę. Odrobina szpinaku lub jarmużu będzie miłym kolorowym akcentem na talerzu. Jeśli nie macie lub nie lubicie dodajcie po prostu natkę pietruszki.


Składniki (4 porcje)
4 ząbki czosnku
1 szalotka
spory kawałek pora
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200g ugotowanej ciecierzycy
2 garście szpinaku lub jarmużu
1 puszka mleczka kokosowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz

więcej»

Zanim przygotuję nowe danie szczególnie, jeśli po raz pierwszy korzystam z wiodącego składnika sporo o nim czytam. Z czym najlepiej się komponuje, jakie lubi przyprawy, jaka jest najskuteczniejsza forma obróbki. Traktuję je jak wskazówki fachowców, którzy wiedzą lepiej i wypróbowali już wiele możliwości. Czasem jednak ryzykuję i próbuję czegoś nowego. Większość kultowych przepisów przecież też tak powstawało. Ktoś musiał po raz pierwszy zaryzykować, może pomylić się i przygotować coś nowego.


W taki właśnie sposób powstał mój jagnięcy gulasz. Zaryzykowałam komponując składniki i wyszła potrawa godna królewskiego stołu. Warto więc eksperymentować ... czasemMrugnięcie. Polecam!


Składniki (4 porcje)
500g udźca jagnięcego
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
3 ząbki czosnku
papryczka chili
1 cebula
kawałek imbiru
papryczka chili
2-3 łyżki mleczka kokosowego
100ml brandy
500ml bulionu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1-2 łyżek mąki
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony