Niedzielne rodzinne obiady to dla mnie wyzwanie. Z jednej strony chciałabym, żeby były trochę inne, bardziej odświętne niż codzienne a z drugiej strony nie chcę stać w kuchni cały dzień. Niedzielne przedpołudnie to doskonały czas na rodzinny spacer albo robienie nic z książką i dobrą kawą. Staram się więc przygotować takie dania, które przy niedużym zaangażowaniu w przygotowanie gotują się same.


Dziś propozycja mojego niedzielnego dania: roladki z indyka z kremowym kozim serem i szynką dojrzewającą w sosie z dodatkiem musztardy francuskiej i koniaku. Podałam je ze szparagami z pistacjową kruszonką. Polecam, to było naprawdę pyszne.


Składniki (4 roladki)
4 spore sznycle z indyka
4 plastry szynki dojrzewającej
100g kremowego serka koziego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
czerwona papryka
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
250ml bulionu
pół cebuli
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
50ml koniaku

więcej»

Chociaż niektórzy mogą w to nie uwierzyć sos pomidorowy do makaronu nie musi zawierać mięsa. Mój syn lubi spaghetti wyłącznie z sosem pomidorowym z klopsikami lub klasyczne Bolognese. Podobno inne są niejadalne. Dzisiaj okazało się, że to nieprawda. Kluseczki penne były doskonałe z aromatycznym pomidorowym sosem z ciecierzycą. Danie było tak doskonałe, że nawet mój mały niedowiarek poprosił o dokładkę. Nie dał się wprawdzie przekonać do parmezanu, ale nie można mieć wszystkiego, prawda?


Składniki (2 porcje)
150g penne
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
2 łyżki oliwy
200g ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka oregano
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
bazylia
parmezan

więcej»

Czasami niecodzienne połączenia bywają zaskakująco smaczne. Tak było w przypadku zupy, którą ostatnio zrobiłam. Połączenie kalafiora i pomidorów jadłam wyłącznie w sałatkach. Dziś przygotowałam zupę krem z pieczonego kalafiora, papryki i pomidorków koktajlowych. Użyłam różnokolorowych pomidorków i mocno dojrzałej czerwonej papryki. Dzięki temu zupa nabrała zdecydowanego koloru. Ciekawym dodatkiem do zupy był lekki aksamitny krem orzechowy. Spróbujcie sami takich nieoczywistych połączeń. Można stworzyć coś pysznego!


Składniki:
pół kalafiora
200g pomidorków koktajlowych
1 duża czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
2 łyżeczki masła orzechowego
pół łyżeczki syropu klonowego
szczypta soli

więcej»

Szukając ostatnio inspiracji na obiad trafiłam na artykuł Pana Bartka Kieżuna na www.kukbuk.pl. Ponieważ uwielbiam włoską kuchnię i makarony pod każdą postacią przeczytałam z zainteresowaniem. W bonusie dostałam przepis, na sycylijski makaron z pistacjami, który natychmiast postanowiłam wypróbować. W kuchni włoskiej chyba najbardziej kocham prostotę i umiejętność wydobycia z kombinacji podstawowych składników oraz ich kombinacji maksimum smaku. Jedynym warunkiem jest wykorzystanie najwyższej jakości produktów.


Przepis, z którego dziś korzystałam taki właśnie jest. Kilka podstawowych produktów i w dosłownie parę chwil mamy pyszne niezwykłe danie. Z makaronem oczywiście a przecież czasem o to właśnie chodzi. Dziś użyłam bucatini ale doskonale sprawdzi się również spaghetti.


Składniki (2 porcje)
200g makaronu
2 ząbki czosnku
200g sera ricotta
pół papryczki chili
100g pistacji
4 łyżki oliwy
sól i pieprz
bazylia

więcej»
14Lut2019

Po ostatnich narciarskich feriach we Włoszech mój syn poprosił, żeby do naszego menu wprowadzić ravioli. Te małe pierożki najczęściej podawane są z serem ricotta i szpinakiem. Mój synek najbardziej polubił je w mięsnej wersji serwowane albo w bulionie albo z masłem i parmezanem.


Do przygotowania tej ostatniej wersji wykorzystałam mięsko kaczki z rosołu. Możecie również wykorzystać resztki upieczonego mięsa, które zostanie po obiedzie. Mój syn uznał, że lepszych ravioli nie jadł nawet we Włoszech. Miły ten mój syn. Na następny weekend zamówił ravioli w rosole. Ciekawe jak szybko mu się znudzą.


Składniki:
ciasto:
500g mąki
4 łyżki oliwy
szczypta soli
200ml gorącej wody
farsz
2 uda kaczki ugotowane lub upieczone
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
do podania
łyżeczka masła
łyżka parmezanu

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony