Kiedyś, kiedy planowałam zrobienie placków, zawsze przychodziły mi do głowy placki ziemniaczane. Robiłam je z dodatkiem cebuli i pieprzu a podawałam z cukrem lub kwaśną śmietaną. Kilka lat temu przy okazji wycinania halloweenowego lampionu z dyni zrobiłam po raz pierwszy placki dyniowe. Zrobiłam je niemal identycznie jak ziemniaczane a wyszły znacznie delikatniejsze i zasmakowały wszystkim tak bardzo, że ziemniaczane długo były w niełasce.


Dziś znowu przygotowałam te pyszne i bardzo łatwe placuszki. Użyłam do ich przygotowania mojej ulubionej ostatnio dyni piżmowej. Konfiturę figową możecie przygotować sami ze świeżych owoców. My w tym roku z letnich wakacji przywieźliśmy wspaniałą gotową konfiturę, która doskonale komponuje się z słonecznymi dyniowymi placuszkami. Tym którym owocowa konfitura nie pasuje do placków z dyni polecam syrop klonowy lub po prostu naturalny jogurt.


Składniki (20 placuszków)
600g dyni bez skóry
pół cebuli
5 łyżek mąki
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Śledź z ziemniakami to dla wielu z nas trudne wspomnienie ze szkolnej stołówki. Chociaż śledzia z cebulką lubią u nas w domu wszyscy to rzadko podaję go na obiad. Dziś jednak postanowiłam złamać tę zasadę i przygotowałam śledzia w wersji obiadowej. Znowu był śledź znowu były ziemniaki, ale w zupełnie innej wersji.


Ziemniaki podałam w mundurkach podpieczone na złoto w piekarniku. Śledź natomiast doskonale skomponował się z śmietanowym sosem z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Spróbujcie, czy taka wersja obiadowego śledzia będzie wam odpowiadać.


Składniki (2 porcje)
6 ziemniaków
2 łyżki oliwy
200g matiasów w oleju
200g 18% śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
pół cebuli
1 jabłko
3 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanego koperku

więcej»

No i mamy jesień. Gdyby nie to, że po jesieni przychodzi zima, której nie lubię, byłoby całkiem fajnie. Kasztany, żołędzie, kolorowe szeleszczące pod nogami liście i świeże warzywa – za to najbardziej lubię jesień. Żadna pora roku nie jest przecież tak bogata i kolorowa.


Dziś danie, które wspaniale wpisuje się w jesienny nastrój. Jest kolorowe jak jesienny krajobraz i jednym z jego składników jest najbardziej jesienne warzywo czyli dynia.


Składniki (4 porcje)
250g razowego penne
500g dyni
200g pomidorków koktajlowych
200g cukinii
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku
3 gałązki rozmarynu
100ml oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
sól, pieprz

więcej»

Jak za oknem jest każdy widzi. Lato chyba zapomniało, że powinno pożegnać się z nami 21 września. Od dwóch tygodni z małymi przerwami pada, wieje a i temperatura za oknem raczej nie zachwyca. Może tak powinno być, żeby uczniom na początku roku szkolnego nie było przykro. No bo jak tu się uczyć, kiedy za oknem słońce a rower i piłka bardziej kuszą niż książki i zeszyty.


Dziś chciałabym zaproponować prawie jesienną rozgrzewającą zupę na bazie białych warzyw i gruszki. Dodatek papryczki chili i imbiru powoduje, że zupa ma ciekawy smak i wspaniale rozgrzewa w deszczowe popołudnie.


Składniki (3 porcje)
¼ niedużego selera
10cm kawałek pora (biała część)
2 pietruszki
2 cm kawałek imbiru
2 duże gruszki
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
sól pieprz
pół papryczki chili
1 łyżka czarnuszki

więcej»

W moim domu rodzinnym zupy grzybowe - pieczarkową lub wigilijną grzybową – podawało się z makaronem lub ziemniakami. Kiedyś zapomniałam o odpowiednich zakupach i w wyniku eksperymentu powstała zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną. Dzieci patrzyły na nią lekko nieufnie ale była zaskakująco pyszna.


Tym razem już z premedytacją a nie przez przypadek dodałam kaszę jaglaną do wspaniałej sezonowej zupy kurkowej.Podobny przepis na zupę znalazłam na stronie www.zakochanewzupach.pl. Może nie tylko ja zapominam kupić ziemniaki i makaron ... Gdybym miała się zdecydować, która wersja smakuje mi najbardziej: z ziemniakami, makaronem czy kaszą, chyba nie umiałabym wybrać. Wszystkie są doskonałe.


Składniki (4 porcję)
500g kurek
3 marchewki
2 pietruszki
¼ małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100g kaszy jaglanej

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony