Jak za oknem jest każdy widzi. Lato chyba zapomniało, że powinno pożegnać się z nami 21 września. Od dwóch tygodni z małymi przerwami pada, wieje a i temperatura za oknem raczej nie zachwyca. Może tak powinno być, żeby uczniom na początku roku szkolnego nie było przykro. No bo jak tu się uczyć, kiedy za oknem słońce a rower i piłka bardziej kuszą niż książki i zeszyty.


Dziś chciałabym zaproponować prawie jesienną rozgrzewającą zupę na bazie białych warzyw i gruszki. Dodatek papryczki chili i imbiru powoduje, że zupa ma ciekawy smak i wspaniale rozgrzewa w deszczowe popołudnie.


Składniki (3 porcje)
¼ niedużego selera
10cm kawałek pora (biała część)
2 pietruszki
2 cm kawałek imbiru
2 duże gruszki
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
sól pieprz
pół papryczki chili
1 łyżka czarnuszki

więcej»

W moim domu rodzinnym zupy grzybowe - pieczarkową lub wigilijną grzybową – podawało się z makaronem lub ziemniakami. Kiedyś zapomniałam o odpowiednich zakupach i w wyniku eksperymentu powstała zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną. Dzieci patrzyły na nią lekko nieufnie ale była zaskakująco pyszna.


Tym razem już z premedytacją a nie przez przypadek dodałam kaszę jaglaną do wspaniałej sezonowej zupy kurkowej.Podobny przepis na zupę znalazłam na stronie www.zakochanewzupach.pl. Może nie tylko ja zapominam kupić ziemniaki i makaron ... Gdybym miała się zdecydować, która wersja smakuje mi najbardziej: z ziemniakami, makaronem czy kaszą, chyba nie umiałabym wybrać. Wszystkie są doskonałe.


Składniki (4 porcję)
500g kurek
3 marchewki
2 pietruszki
¼ małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
100g kaszy jaglanej

więcej»

Dzięki mojej siostrze mam w tym roku całkiem pokaźny zbiór papryczek chili. Ponieważ moje dzieci nie bardzo lubią pikantne potrawy dodaję papryczki do potraw dla dorosłych. Myślę, że w przyszłym roku na wiosnę znowu uśmiechnę się o odchowane sadzonki, bo muszę przyznać, że są całkiem mocne i pięknie wyglądają.


Dziś dodałam odrobinę tych pięknych warzyw do pomidorowo bazyliowej salsy. Ponieważ miała ona naprawdę konkretny smak postanowiłam dodać ją do czegoś delikatnego. Zrobiłam więc omlet z cukinią i kozim serem. Dodatek salsy wspaniale zaostrzył jego smak. Polecam to danie na szybki lekki obiad.


Składniki:
omlet
3 jajka
150g cukinii
3-4 plastry koziego sera
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz
salsa
2 pomidory
3 łyżki posiekanej bazylii
ćwiartka cebuli
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

więcej»

Chociaż śliwki kojarzą się nam raczej z jesienią, to już pierwsze wczesne odmiany można kupić w połowie sierpnia. Poza najpyszniejszym na świecie ciastem śliwkowym lub migdałowo-śliwkową tartą owoce te doskonale nadają się do przygotowania zupy. Moja mama podawała ją z makaronem. Ja znalazłam na stronie Lidla przepis na kluseczki z kaszy manny. Z podobnymi zwanymi w moim domu kluskami kładzionymi (z mąką zamiast kaszy manny) podaję czasem gulasz.


Nie czekam specjalnie na jesień ale dziś przygotowałam tę zupę. Z listkiem mięty jest świetną alternatywą na letni wczesny obiad. Dzięki dodatkowi soku z czarnej porzeczki zupa ma lekko kwaskowy smak i głębszy kolor.


Składniki:

zupa

100 ml soku z czarnej porzeczki (może być nektar z hortexu lub z własnej spiżarni)
300ml soku jabłkowego
120g brązowego cukru (+ 2 łyżki do klusek)
pół łyżeczki cynamonu
Śliwki umyj, wyjmij pestkę i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w garnku razem z resztą składników i gotuj przez około 25 minut. Dopraw do smaku cukrem jeśli potrzeba.

więcej»
16Sie2017

Przepis na kotlety z cukinii znaleziony na stronie www.gotujzcukiereczkiem.pl przypadł mi do serca od razu z trzech powodów. Po pierwsze cukinia jest zdecydowanie moim ulubionym warzywem. Po drugie wszelkiego rodzaju placuszki i kotleciki są z kolei ukochanymi daniami moich dzieci. Po trzecie dania takie przygotowuje się niezwykle prosto szybko i zawsze się udają. Nie wolno tylko podczas smażenia zalogować się na stronie Fb bo to może skończyć się zamawianiem pizzy na obiad Mrugnięcie


Kotleciki są leciutkie, a delikatny smak cukinii został zaostrzony przez ser feta. Uzupełnieniem mogą być wasze ulubione zioła. U mnie w kuchni zawsze gości bazylia, koperek, mięta, rozmaryn i tymianek. Tym razem wybrałam zgodnie z przepisem koperek a od siebie dodałam odrobinę tymianku.


Składniki:
400g cukinii
1 jajko
150g sera feta
110g bułki tartej (+ 4 łyżki do panierowania)
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka tymianku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony