Ostatnio na hiszpańskim targu znalazłam coś co mnie urzekło. Oprócz świeżych owoców i warzyw można było kupić je upieczone. Praktycznie każdy sprzedawca miał tace z pieczonymi dyniami, batatami, ziemniakami, jabłkami i gruszkami. Jakie to doskonałe uproszczenie domowego gotowania. Przecież w sumie najdłużej czeka się właśnie na upieczenie warzyw. A tu przynosimy gotowe produkty i pierwszy etap przygotowania domowego posiłku mamy zrobiony.


Dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na danie, w którym możecie wykorzystać takie upieczone warzywa lub kupić surowe i upiec je we własnym piekarniku. Może być przekąską albo samodzielnym daniem w zależności od tego jak dużo nałożycie sobie na talerz. Faszerowane bataty świetnie smakują tuż po upieczeniu i chociaż to ziemniaki to na zimno też jest doskonałe.


Składniki:
3 bataty
2 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu
200g ciecierzycy
150g koziego sera
pół cebuli
2 ząbki czosnku
papryczka chili
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

więcej»

Pesto to najczęściej zielony gesty sos przygotowany na bazie bazylii, pokrzywy, natki pietruszki, jarmużu lub rukoli. My najbardziej lubimy pesto z bazylii (pesto alla genovese) lub na bazie suszonych pomidorów (pesto alla siciliana). Niezależnie od składników najlepsze pesto to domowe pesto zrobione ze świeżych, dobrej jakości składników. Jeśli do tej pory korzystaliście wyłącznie z gotowej wersji zamkniętej w słoiczku gorąco zachęcam do przygotowania pesto w domu. Ma zdecydowanie lepszy smak, możecie doprawić je po swojemu i zawsze wiecie, co do niego dodaliście.


Makaron z pesto jest doskonałym pomysłem na obiad szczególnie w gorący dzień, kiedy nie chcemy spędzać w kuchni całego dnia. Jednym ze składników pesto są orzeszki piniowe. Można kupić je w Polsce ale ich cena przyprawia o szybsze bicie serca. Możecie zastąpić je pestkami słonecznika, orzechami nerkowca lub orzechami włoskimi. Jednak, jeśli możecie, choć raz spróbujcie przygotować pesto z orzeszkami piniowymi, żeby ocenić która wersja bardziej Wam smakuje.


Składniki:
1 doniczka bazylii
50ml oliwy z oliwek
garść orzeszków piniowych
50g parmezanu
1 ząbek czosnku
sól

więcej»

Korzystając z ostatnich chyba w tym roku białych szparagów przygotowałam aksamitne i aromatyczne risotto ze szparagami. Żeby było ciekawiej i bardziej kolorowo do ryżu dodałam szafran.


Szafran to najdroższa wagowo przyprawa. Nadaje potrawom żółto-pomarańczowy kolor. Nie przesadźcie z jego ilością bo danie będzie gorzkie. Szafran doskonale komponuje się z ryżem, warzywami i owocami morza, dlatego dodawany jest do dań typu pilaw, risotto lub paella.


Składniki (2 porcje):
150 g ryżu arborio
szczypta szafranu
1l bulionu szparagowego
pęczek białych szparagów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
150ml białego wina wytrawnego
3 łyżki masła
3 łyżki parmezanu

więcej»

Z trudem uratowałam kawałek steka z tuńczyka, żeby zrobić zdjęcie potrawy do bloga. Gdybym się nie uparła, to prawdopodobnie mój mąż zjadłby go prosto z patelni, bo smażył i odkrajał i zjadał, smażył, odkrajał i zjadał. Prawdę mówiąc zupełnie mu się nie dziwię. Ryba była po prostu znakomita. Kiedy moje dzieci go zobaczyły oceniły, że to stek z brontozaura. Nazwa się przyjęła i do dziś tak nazywają każdy duży kawał mięsa.


Meksykańska pico de gallo, to po prostu pomidorowa salsa. Możecie do niej dodać kolendrę, miętę lub po prostu pietruszkę. Jest prosta w przygotowaniu, zawsze mam składniki w domu a jej smak i świeżość doskonale podkreślają smak ryby. Polecam ją również do steków, białego sera lub nachosów. Jest bardzo wszechstronna prawda?


Składniki:
stek z tuńczyka
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
pico de gallo
3 dojrzałe pomidory
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
1 ząbek czosnku
papryczka chili
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»

Połowa czerwca stała pod znakiem upałów rodem z południa Europy. W takie dni moja kuchnia zmienia się w warzywno-owocową, no chyba, że mój syn poprosi o pierogi albo rosół Mrugnięcie Pierogi w taki upał już robiłam, a dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na najbardziej letnią zupę jaką znam, czyli chłodnik. Tym razem zrobiłam go inaczej, nie był oparty warzywny oparty na jogurcie albo kefirze, ale owocowy. Arbuzowo-truskawkowy chłodnik jest lekki odświeżający a dodatek sera feta i cytrynowego pieprzu powoduje, że owocowy koktajl zmienia się ciekawą zupę.


Składniki:
1kg dojrzałego arbuza
0,5 kg truskawek
kilka listków bazylii greckiej
kilka listków mięty
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
100g sera feta
pieprz cytrynowy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony