Ostatnie komentarze
23Pa2021
godz. - 22:50

Gazpacho blanco – zupa doskonała nie tylko w upalne dni

Share
domowy patchwork
kategoria:Obiadowo

Oryginalny przepis na białe gazpacho zwane także gazpacho blanco albo ajo blanco pochodzi ze starożytnego Rzymu. Obecnie jest niezwykle popularną potrawą w Andaluzji i Estremadurze. Składniki, z których powstaje nie są drogie a powszechnie dostępne. Musicie mieć tylko migdały, białe pieczywo, czosnek i oliwę z oliwek. Ajo blanco podaje się zazwyczaj z jasnymi winogronami lub z kulkami melona, ale wbrew pozorom nie jest to danie słodkie. Choć chłodniki kojarzą nam się głownie z upalnymi letnimi dniami, to gazpacho blanco polecam jako przekąskę przed głównym daniem albo lekką kolację. To oryginalne danie pięknie wygląda i doskonale smakuje. Spróbujcie sami.


Składniki (2 porcje):
50g białego pieczywa (może być tostowe)
2 ząbki czosnku
50g migdałów bez skórki
500ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
melon


Z kromek pieczywa odetnij skórki. Wszystkie składniki oprócz soli i melona umieść w blenderze i zmiksuj bardzo dokładnie. Dopraw solą. Nalej do pucharków lub miseczek. Podawaj schłodzone. Przed podaniem udekoruj kulkami melona.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ogórkowy chłodnik
Chłodnik z awokado i sałatą
Gazpacho - hiszpański chłodnik

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony