Czasem tak jest, że jak polubię się z jakimś daniem, to przygotowuję je bardzo często modyfikując składniki. Kiedyś na śniadanie była głównie owsianka: mlekiem i bez, z orzechami, owocami lub czekoladą. Potem przerobiłam na śniadaniowe dania komosę i chyba wszystkie dostępne kasze. W międzyczasie pojawiały się naleśniki, placuszki i inne smakołyki.


Dziś chyba smaki zatoczyły koło, bo znowu przygotowałam owsiankę. Była tak pyszna, że z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Kokosowa owsianka z lekko słonawym kremem orzechowym doskonale skomponowała się z soczystym granatem i chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiowe „niebo w gębie". Dla takiego śniadania naprawdę warto wstać z łóżka.
Inspirację do przygotowania owsianki znalazłam na stronie http://www.jadlonomia.com.


Składniki:
60g płatków owsianych górskich
2 łyżki syropu klonowego
125ml wody
200ml mleka kokosowego
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
pół granatu
4 łyżki łatków migdałowych

więcej»

Jesień ma swoje prawa. Jednym z nich jest prawo do obfitszego jedzenia. I jesiennego apetytu nie da się oszukać kawałkiem arbuza, czy miseczką truskawek. Na te świeże cudowności przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. A teraz jak małe misie możemy choć przez chwilę bezkarnie zajadać się troszkę mniej dietetycznymi łakociami.


Dziś proponuję cudownie cynamonowo-czekoladowe babeczki ze śliwkową niespodzianką w środku. Jeśli udekorujecie je polewą czekoladową i kawałkiem śliwki to nikt im się nie oprze. Jeśli chcecie je tylko dla siebie musicie je dobrze ukryć, choć możliwe, że zdradzi was cudowny zapach.


Składniki (12 babeczek)
300g mąki
3 łyżki kakao
150g masła
1 banan
170ml mleka
160g brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 śliwek

więcej»

Zielone zupy, sałatki czy naleśniki kojarzą mi się z wiosną. Nie lubię długiego przygnębiającego listopada, kiedy częściej niż zwykle pada deszcz a za oknem snują się na zmianę mgły z trudnym do zniesienia smogiem. Klasyk mawia, że „Trudno, taki mamy klimat". Dlatego, żeby nie dać się jesiennej szarości przygotowałam zieloną jak wiosenna łąka zupę z zielonego groszku z jarmużem.


Moje dzieci bardzo lubią zupę groszkową. Najczęściej robię ją w wersji mniej gęstej z ryżem, kaszą lub makaronem. Tym razem przygotowałam zupę krem i podałam z prażonymi płatkami migdałów. Dzięki tej zupie przemyciłam do jadłospisu jarmuż, za którym moje dzieci nie przepadają. No chyba, że przygotuję chipsy z odrobiną soli i sezamu.


Składniki:
500g zielonego groszku
2 garście jarmużu
2 ząbki czosnku
kawałek pora
1 łyżka masła
1l bulionu warzywnego
sól, pieprz
płatki migdałów
jogurt naturalny

więcej»

Staram się przygotowywać zdrowe drugie śniadania dzieciom do szkoły. Codziennie do śniadaniówki trafiają między innymi owoce i warzywa, czasem orzechy i suszone owoce. Czasami jednak staram się zrobić dzieciom niespodziankę i pakuję małe słodkie co-nie-co. Dziś przygotowałam kruche ciasteczka na bazie masła orzechowego, które nadają się do tego doskonale.


Ciasto na ciasteczka można przygotować dzień wcześniej. Potem wystarczy uformować ciastka i upiec. Ciasteczka można wzbogacić o kawałki orzechów ziemnych lub nerkowców i kawałkami czekolady. Można je również upiec bez żadnych dodatków i z przyjemnością chrupać popijając kubkiem gorącego kakao.
Przepis na ciasteczka pochodzi z www.ilovebake.pl


Składniki
250g masła orzechowego
200g masła
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g brązowego cukru
375g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
posiekane orzechy
kropelki czekoladowe lub posiekana czekolada

więcej»

Mąka ryżowa to popularna i coraz częściej wykorzystywana mąka bezglutenowa. Jej właściwości, poza osobami na diecie bezglutenowej, doceniają również Ci, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, jednocześnie ma mało tłuszczu. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku.


Dziś chciałabym zaproponować cytrusowe ciasto z tą mąką właśnie. Mąka ryżowa powoduje, że ciasto ma delikatną i muślinową konsystencję i piękny żółty kolor. Jest puszyste, wilgotne, słodko-kwaśne i z całą pewnością, kiedy raz spróbujecie nie poprzestaniecie na jednym kawałku.


Składniki:
180g masła
120g cukru
200g mąki ryżowej
2 jajka
skórka z jednej cytryny
sok i skórka z pomarańcza
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
lukier cytrynowy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony