Jarmuż to odmiana kapusty. Zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw, jednocześnie nie zawierając szczawianów. Jest więc cennym produktem w profilaktyce osteoporozy. Jarmuż można smażyć, piec, blanszować a młode listki są pyszne na surowo. Świetnie nadaje się jako składnik farszu, zapiekanek i zup.


Dziś chciałabym zaproponować prostą sałatką podawaną na ciepło z niewielką ilością składników, która z pewnością będzie doskonała na obiad w pracy. Wystarczy ją tylko lekko podgrzać.


Składniki:
100g pęczaku
1 ząbek czosnku
2 garście jarmużu
150g malutkich pieczarek
kilka czarnych oliwek
kilka pistacji
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz

więcej»

Efektowne desery, większe ciasta zwykle robię w weekend. W tygodniu dzieciaki jedzą obiady w szkole, więc siłą rzeczy deser po obiedzie odpada. Czasami w dni szkolne przygotowuję puddingi, kiśle lub budynie. Na nic więcej nie starcza mi po prostu czasu.


Wyjściem z sytuacji jest deser, który można robić na raty. Babeczki bez pieczenia nadają się do tego doskonale. Spody do nich przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce. Resztę zwykle robi się chwilkę. Polecam babeczki bez pieczenia dla zabieganych i zapracowanych. Każdemu należy się odrobina słodkiej przyjemności.


Składniki (6 babeczek)
300g kruchych ciasteczek
100g masła
400g żurawiny
1 duża pomarańcza
3 łyżki syropu klonowego
250g serka mascarpone
100g 30% śmietanki
2 łyżeczki cukru pudru

więcej»

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasteczkowy hit towarzyszący naszm sobotnim popołudniowym grom planszowym. Rzadko zdarza się, żeby ciasteczek wystarczyło do końca wszystkich gier. Znikają z talerza błyskawicznie i za każdym razem obiecuję sobie, że następnym zrobię ich więcej.


Ostatnio gęsie łapki towarzyszyły nam przy „Czarnym Piotrusiu" zrobionym z Kart Grabowskiego i w pewnym momencie sięgnęłam ręką do pustego talerza. W tym samym momencie zrobił to mój syn. Mieliśmy równie zaskoczone miny, że talerzyk jest pusty. Musicie mi uwierzyć, że trudno się od tych kruchych słodkich łakoci oderwać.


Składniki:
320g mąki
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g kremowego naturalnego białego serka
150g masła
miseczka cukru do obtoczenia ciastek

więcej»

Każdy z nas ma swoje ulubione gatunki jabłek. Są tacy, którzy lubią kruche i słodkie i tacy którzy kochają takie w które trudno wpić zęby. Ja do tej pory pamiętam smak jabłek, które rosły w naszym przydomowym ogrodzie. Większości z tych starych gatunków jabłek właściwie nie ma. Pojawiły się nowe pewnie równie smaczne ale ja z sentymentem wspominam wrześniowe szkolne śniadania, kiedy dostawałam kanapkę z chrupiącej kajzerki i jabłko prosto z drzewa.


My najbardziej lubimy twarde soczyste i słodkie jabłka. Właśnie takie jabłka będą doskonałe do sałatki, którą dzisiaj chciałabym wam zaproponować. Przepis na nią pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie.


Składniki (2 porcje)
pół dyni piżmowej
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej papryczki chili
1 łyżka rozmarynu
2 jabłka
1 bulwa kopru włoskiego
dwie garście różnych orzechów
4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
sól pieprz

więcej»

Do tej pory buraki kojarzyły mi się wyłącznie z daniami obiadowymi i sałatkami. Lubimy delikatną w smaku i intensywną w kolorze zupę krem, czy najlepszy na świecie wielkanocny barszcz z jajkiem, chrzanem i kiełbasą. Często przygotowuję sałatkę z pieczonymi burakami i serem feta albo eleganckie carpaccio z serem kozim i orzechami.


Dziś po raz pierwszy pokusiłam się o wykorzystanie buraków do deseru. Przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem buraków. Moim domownikom trudno było w to uwierzyć, ale skoro kiedyś były babeczki z cukinią, to dlaczego dziś nie mogą być z burakami? Moja rodzina powoli przyzwyczaja się do nowości na domowym stole.


Przepis na babeczki pochodzi ze strony www.jadlonomia.com.


Składniki:
1 duży banan
250ml mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
125g brązowego cukru
½ szklanki purée z buraka
80ml oleju
175g mąki pszennej
3 łyżki szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony