Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników. Ponieważ nie mam zaufanego miejsca w którym bez zastrzeżeń mogłabym kupić świeżą surową rybę, przygotowuję tatara z łososia wędzonego na zimno. Pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację, ale zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Kiedyś przygotowywałam tatara z łososia z dodatkiem korniszonów, marynowanych pieczarek i chrzanu. Dziś inna propozycja, lżejsza i odświeżająca z dodatkiem świeżego ogórka, papryczki chili i sezamu.


Składniki:
300g łososia wędzonego na zimno
cebulka dymka razem z grubym zielonym szczypiorem
pół długiego świeżego ogórka
papryczka chili
skórka i sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
sól pieprz
płatki migdałów i ziarna sezamu

więcej»

Owoce pod kruszonką robiłam już wielokrotnie. Wypróbowałam również przeróżne owoce. Klasyczne jabłka smakowały wszystkim. Truskawki z jabłkami i rabarbarem najbardziej smakowały mojemu mężowi. Moim faworytem są maliny borówki i wiśnie bo mają najbardziej zdecydowany i najmniej słodki smak.


Dzisiaj zdecydowałam się przygotować odmianę tego pysznego deseru. Jabłka i śliwki skryłam pod orzechowym ciastem. Moim dzieciom najbardziej smakowało właśnie ciasto. Próbowały nawet negocjować z nami oddanie ciasta w zamian za owoce. Ani ja ani mąż nie ulegliśmy. Spróbujcie sami tego pysznego jesiennego deseru a zrozumiecie dlaczego.


Inspirację do tego deseru znalazłam w magazynie „Moje gotowanie".


Składniki (4 porcje)
ciasto:
80g masła
75g mąki pszennej
75g mąki razowej
50g mielonych orzechów laskowych
50g drobnego brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
owoce:
1 łyżeczka masła
4 jabłka
250g śliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Wszyscy bardzo lubimy ryby. W restauracjach, kiedy mamy szansę wyboru dania, najczęściej sięgamy po ryby. Wybieramy je nie tylko ze względu na wartości odżywcze ale również ze względu na walory smakowe. Dostępność łososia powoduje, że to chyba ta ryba najczęściej gości na naszym stole i pewnie dobrze, bo to również ulubiona ryba moich dzieci.


Dziś proponuję bardzo proste rybne danie, które równie dobrze wygląda co smakuje. Jego zaletą poza przygotowaniem jest prostota podania. Nie trzeba się silić i układać kompozycji na talerzach. Wręcz przeciwnie - wystarczy wyjąć danie z piekarnika na talerz, rozerwać pergamin i już można zabrać się do jedzenia.


Składniki (4 porcje)
800g łososia bez skóry
2 liście kapusty włoskiej
16 cienkich szparagów
8 małych ziemniaczków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 plastry cytryny
kilka listków natki pietruszki
kilka pomidorków koktajlowych
4 łyżeczki masła
tymianek, rozmaryn
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony