Nowy rok szkolny jest rzeczywistością. Uczniowie walczą z testami i pracami domowymi rodzice natomiast zmagają się ze stałym problemem drugich śniadań do szkoły. Nieśmiertelna kanapka i jabłko w końcu się nudzi. Przynajmniej czasami trzeba dla odmiany przygotować coś innego. Dobrą propozycją są kolorowe warzywa, może tortille z ulubionymi dodatkami.


Dziś chciałabym zaproponować jaglane placuszki z jabłkami, które są doskonałą propozycją na ciepły podwieczorek, ale smakują równie dobrze na zimno. Dla placuszkowych łasuchów będą smakowitym drugim śniadaniem. Dodajcie do nich świeże owoce a dzieciaki będą zachwycone. Może się okazać, że następnego dnia będziecie musieli przygotować następną znacznie większą porcję dla szkolnych przyjaciół Waszych dzieci.


Składniki
100g kaszy jaglanej
2 jabłka
1 jajko
1 banan
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki

więcej»

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Mam ją zawsze w lodówce. Używałam ją do dań z kaszą, robię zupę, sałatki, placki, kotlety a nawet muffinki. Dziś przyszła kolej na pasztet. Od jakiegoś czasu warzywne pasztety smakują nam znacznie bardziej niż mięsne. Pasztet z soczewicy jest delikatny, świetnie się kroi i smakuje tak samo dobrze na świeżo jak i kolejnego dnia, pod warunkiem oczywiście, że jeszcze zostało coś do spróbowania.


Składniki (23cm „keksówka")
700-750g cukinii
2 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 jajka
100g bułki tartej
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Alkohol zdecydowanie najlepiej smakuje nam w towarzystwie. Piwo kojarzy się z rodzinnymi grillowymi spotkaniami w plenerze a wino ze spotkaniem z przyjaciółmi albo wspólnym wieczornym wakacyjnym odpoczynkiem. Wakacje są przecież nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu spędzonym na zwiedzaniu lub słonecznych i morskich kąpielach siadamy w gronie przyjaciół i otwieramy jakieś lekkie lokalne wino, lub przygotowujemy wakacyjne drinki.


We Włoszech najczęściej są to drinki w oparciu o nasz ulubiony Aperol. Może to być klasyczny Aperol Spritz ale możecie również dodać go do innych owocowych drinków. Dziś propozycja letniego drinka na bazie arbuza. Drinka robimy „na oko", więc podaję tylko składniki. Dodajcie ich tyle ile Wam odpowiada w zależności od tego jak mocne i jak słodkie lubicie napoje. Do tego drinka używam mocno schłodzonego arbuza. Nie lubię kostek lodu ponieważ rozwadniają drinka. Możesz również wrzucić zmrożone kawałki pomarańczy lub winogrona żeby schłodzić drinka.


Składniki:
arbuz (bez skóry i pestek)
Aperol
sok z cytryny
sok z pomarańczy
woda gazowana lub inny gazowany napój

więcej»

Meksykańskie chili con carne do dań lekkich i dietetycznych z pewnością nie należy. Jednak po kaszach, sałatkach, owsiankach moja rodzina zaczyna domagać się czegoś niezdrowego. Żeby potem nie stanąć w obliczu bojkotu zdrowego jedzenia czasem daję się skusić i przygotowuję coś w stylu hot dogów, hamburgerów albo pizzy. Dziś mój wybór padł na chili con carne ale w nieco innym wydaniu. Zamiast mielonego mięsa, po które z racji upału nie chciało mi się iść, dodałam cieniutkie kiełbaski pokrojone w plasterki. Podpieczone krążki tortilli dopełniły obrazu przepysznego, jak się okazało, obiadu. Żądze zaspokojone więc jutro możemy wrócić do płatków owsianych i chipsów z jarmużu Mrugnięcie.


Składniki
1 puszka pomidorów
1 mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
400g cienkich kiełbasek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól pieprz
starty ser żółty do posypania
tortille

więcej»

Czy jako dzieci lubiliście bawić się plasteliną? Dzisiaj podczas przygotowywania trufli z ciecierzycą przypomniała mi się ta zabawa. Najbardziej lubiłam lepić malutkie figurki zwierząt i bliżej nieokreślonych ludzików. Później kiedy w sklepach pojawiła się modelina utrwalałam figurki w piekarniku i obdarowywałam każdego, kto wykazał choć cień zainteresowania. Chyba największą kolekcję dzieł miała moja babcia.


Dzisiaj jak dziecko bawiłam się bardzo przyjemną w dotyku aksamitną masą z ciecierzycy. Trufle są niezbyt słodkie, lekko czekoladowe i zdrowe więc każdy może sobie na nie pozwolić. Lubię takie słodycze bez wyrzutów sumienia.


Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej".


Składniki:
200g ciecierzycy z puszki
2 łyżki kakao
5-6 łyżek syropu klonowego
60g oleju kokosowego
do dekoracji: kakao, drobno posiekane orzechy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony