Ostatnie komentarze

Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?


Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

więcej»

W zasadzie nie robię przetworów na zimę. Może to błąd i należy zacząć zamykać w słoikach letnio-jesienne skarby, tylko skąd wykroić trochę czasu? Moja doba jest stanowczo zbyt krótka. Podczas naszego oOstatniego wypadu w góry nasza gospodyni podała na śniadanie fantastyczną konfiturę do jeszcze pyszniejszego białego twarogu. Nie udało nam się zgadnąć z czego tak pyszność w miseczkach był przygotowana. Okazało się, że z ... cukinii. Przyznam, że z cukinii robiłam już mnóstwo potraw obiadowych i deserowych ale konfitury jeszcze nie. Zachęcona, po powrocie przygotowałam ją w domu. Do tego świeże pieczywo, pyszny biały twaróg i królewskie śniadanie gotowe. Konfitura będzie miała taki kolor jak galaretka, którą dodacie: cytrynową, ananasową, agrestową, brzoskwiniową ... Konsystencja konfitury zależy od jej temperatury. Po wyjęciu z lodówki ma konsystencję galaretki. Wystarczy ją lekko podgrzać, żeby ponownie była półpłynna.


Składniki:
1,5 kg cukinii
200g cukru
1 galaretka cytrynowa
sok i skórka z 1 cytryny

więcej»

Mój syn w zasadzie nie jest niejadkiem. Zjada wszystko co dostanie, próbuje nowych smaków, rozszerza swój jadłospis o nowe smakołyki. Mamy również umowę, że próbuje wszystkiego – nawet tych dań, których nie lubi, bo może któregoś dnia zmieni zdanie. Dzięki temu do łask wróciło sporo kontrowersyjnych dań. Jedyną wadą mojego synka podczas posiłków jest to że danie znika z talerza ssstrrrraaaaaaaszniiiiiieeeee woooooolnoooooo Mrugnięcie. Pewnie rozumiecie, że ten defekt jest szczególnie uciążliwy rano, kiedy wyjście z domu do szkoły jest koniecznością. Od jakiegoś czasu szukam takich dań, które maksymalnie szybko, jak na możliwości mojego syna, zniknie z talerza. Ostatnio wykorzystałam miłość mojego dziecka do placków. Przygotowałam malutkie placuszki, które podałam z jogurtem, owocami i syropem klonowym. Nieskromnie powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Śniadanie zniknęło błyskawicznie. Z pewnością będzie gościć na naszym stole znacznie częściej.
Składniki:
150g jogurtu naturalnego
1 jajka
120g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju
do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce

więcej»

Dzisiaj danie dla jednej osoby na rzeczywiście duży głód lub dla dwóch jeśli potrafią się sprawiedliwie podzielić posiłkiem. Poza tortillami oraz jajkami składniki dania możecie dobrać według własnego uznania. Wielkość tortilli należy opasować do wielkości Waszej patelni. Ja do swojej fritatty dodałam szynkę, żółty ser, zioła oraz całe mnóstwo kolorowych pomidorków. Żeby dodatkowo zaostrzyć smak dania użyłam ziołowej tortilli. Przyznacie, że w takiej kombinacji moje danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jeśli nie macie się z kim podzielić śniadaniem odłóżcie resztę na później. Zimna fritatta smakuje równie dobrze.


Składniki (1 duża porcja)
2 20cm tortille
3 jajka
50ml śmietanki
100g szynki
100g startego żółtego sera (może być mozzarella)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Rukola ma charakterystyczny ostro-gorzkawy smak. Jest doskonałym dodatkiem do wielu sałatek wymagających silnego akcentu. Poza intensywnym smakiem rukola jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, witaminy K, A oraz C. Doskonale smakuje z makaronem ale ja bardzo lubię je jako mocny dodatek do kanapek z jajkami na twardo. Dodaję do nich pomidorki koktajlowe, których słodycz idealnie komponuje się z ostrym smakiem pesto.


Składniki:
pesto
120g rukoli
100g oliwy z oliwek
3 łyżki pestek ze słonecznika
2 łyżki parmezanu
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
3 kromki żytniego pieczywa
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony