Zdarza Wam się czasami otworzyć lodówkę i zamknąć ją, bo nie ma w niej nic, na co mielibyście ochotę? Lodówka niby pełna smakołyków ale nie ma w niej tego czegoś. Ja w takie sytuacji albo biorę butelkę wody alb kombinuję. Najczęściej kombinowanie kończy się na mozzarelli z pomidorami i bazylią, bo składniki do tej sałatki mam zawsze albo na innej sałatce z rodzaju „co się nawinie" Mrugnięcie Tym razem nie zrobiłam ani mozzarelli ani innej sałatki tylko przepyszną delikatną i bardzo prostą pastę z wątróbek z dorsza. Ten delikatny smakowity przysmak znany jest z bogactwa kwasów tłuszczowych Omega-3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz witamin A i D rzadko spotykanych w takich ilościach w innych produktach. Można go bezpośrednio po wyjęciu z puszki i odsączeniu rozsmarować na świeżym chlebie a można wzbogacić o kilka smakowitych dodatków. Ja dodałam do wątróbki szczypiorek kapary i ogórka konserwowego, ale Wy możecie skomponować pastę po swojemu. Moja pasta została tylko wymieszana widelcem, ale jeśli wolicie gładką wersję użyjcie blendera.


Składniki
2 puszki wątróbek z dorsza
2 gałązki grubego szczypioru dymki
2 łyżki kaparów
1 ogórek konserwowy
1 łyżeczka francuskiej musztardy
sól, pieprz

więcej»


Składniki (2 bułeczki)
2 bułki lub 4 kromki chleba
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sałata
surowy ogórek
papryka
2 jajka
150g koktajlowych krewetek
kawałek chili
1 ząbek czosnku
1 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

więcej»

Jeśli chodzi o pieczywo to zaopatrzeniowcem w naszej rodzinie zwykle jest mój mąż. Sam bardzo lubi świeże bułeczki lub pachnący chrupiący chleb na śniadanie więc najczęściej chce mu się biec do pobliskiego sklepu i zaopatrzyć rodzinę. Ostatnio razem robiliśmy zakupy i w piekarni doszliśmy do wniosku, że nie kupujemy pieczywa, bo jeszcze mamy a w sobotę rano „się kupi świeże". Nie wiem jak to się stało, że „się nie kupiło" i wieczorem stanęliśmy przed problemem pieczywa na niedzielę. Potrzeba matką wynalazku i dwie godziny później pachniały w kuchni świeżo upieczone śniadaniowe bułeczki. Nie muszę chyba mówić, że rano musiałam dopiec następne, bo te świeże doskonale smakowały nam na kolację. A Wy jaki macie sposób na pieczywo na śniadanie? Biegniecie rano do sklepu, pieczecie sami czy lubicie pieczywo z poprzedniego dnia?


Składniki (8-10 bułeczek)
500g mąki
160ml mleka
160ml wody
25g drożdży
50g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

więcej»

Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?


Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

więcej»

W zasadzie nie robię przetworów na zimę. Może to błąd i należy zacząć zamykać w słoikach letnio-jesienne skarby, tylko skąd wykroić trochę czasu? Moja doba jest stanowczo zbyt krótka. Podczas naszego oOstatniego wypadu w góry nasza gospodyni podała na śniadanie fantastyczną konfiturę do jeszcze pyszniejszego białego twarogu. Nie udało nam się zgadnąć z czego tak pyszność w miseczkach był przygotowana. Okazało się, że z ... cukinii. Przyznam, że z cukinii robiłam już mnóstwo potraw obiadowych i deserowych ale konfitury jeszcze nie. Zachęcona, po powrocie przygotowałam ją w domu. Do tego świeże pieczywo, pyszny biały twaróg i królewskie śniadanie gotowe. Konfitura będzie miała taki kolor jak galaretka, którą dodacie: cytrynową, ananasową, agrestową, brzoskwiniową ... Konsystencja konfitury zależy od jej temperatury. Po wyjęciu z lodówki ma konsystencję galaretki. Wystarczy ją lekko podgrzać, żeby ponownie była półpłynna.


Składniki:
1,5 kg cukinii
200g cukru
1 galaretka cytrynowa
sok i skórka z 1 cytryny

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony