Z tegorocznych zimowych narciarskich ferii mój syn przywiózł smak na Kaiserschmarrn. Dla mnie to po prostu pyszny omlet: słodki, puszysty z owocami i syropem. Doczytałam jednak, że to tradycyjny austriacki naleśnik, porwany na kawałki widelcem a nie omlet. Pochodzi on z czasów monarchii austro-węgierskiej. Według anegdoty został przygotowany dla cesarzowej Elżbiety Bawarskiej, która jednak wzgardziła daniem. Zasmakował jednak cesarzowi. Franciszek Józef zjadł nie tylko swoją porcję deseru ale również porcję małżonki.


Składniki (2 porcje):
2 jajka
3 łyżki cukru
125ml mleka
100g mąki
2 łyżki masła klarowanego
szczypta soli
dekoracja:
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki cząstek granatu
4 łyżki słodkiego syropu (czekoladowy lub miód, lub syrop klonowy)
orzechy

więcej»

Quinoa zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. W Ameryce Południowej nazywana jest "świętym zbożem Inków", "złotym ziarnem Inków". Komosa zawiera saponiny, dzięki którym ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe. Białko komosy ryżowej zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka. W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i powinna znaleźć się w diecie wegetarian (Źródło wiadomości http://www.poradnikzdrowie.pl).


Dziś kolejna propozycja zdrowego śniadania z wykorzystaniem komosy ryżowej. Błyskawiczne przygotowanie dania powoduje, że jest doskonałą śniadaniową propozycją również w ciągu zapracowanego tygodnia. Wystarczy tylko, że komosę ugotujecie wieczorem.


Składniki
100g komosy
1 banan
150ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
100g borówki amerykańskiej
garść płatków migdałów

więcej»

Kiedy zapytam dzieci, co zjadłyby na śniadanie w weekend, zawsze odpowiadają, że „jajko na skrzynce". Tak naprawdę to jajka sadzone na szynce a nazwa pochodzi jeszcze z czasów, kiedy córka miała dwa lata. Przyznam, że już mi się trochę znudziło, więc dzisiaj nieco inna propozycja: słodki, pieczony omlet z owocami i migdałami. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu – idealny na rodzinne weekendowe śniadanie.


Składniki:
2 jajka
90g mąki
120ml mleka migdałowego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
dekoracja:
owoce, migdały, orzechy nerkowca cukier puder lub polewa czekoladowa.

więcej»

Crumble to po prostu owoce pod kruszonką. Można je przygotować właściwie z dowolnych owoców i w zależności od sezonu otrzymamy pyszny i prosty deser lub podwieczorek. Trzeba tylko bardzo uważać na temperaturę deseru. Chłodna kruszonka skrywa często gorącą owocową lawę.


Robiłam już jabłka pod klasyczną kruszonką z mąki (taką, jak zwykle przygotowujemy na ciasto drożdżowe), rabarbar i truskawki skryłam pod kokosową pierzynką a dziś przygotowałam ananasa z jabłkami pod owsianą kruszonką. Dodałam do niej odrobinę syropu klonowego dzięki czemu miała lekko karmelowy smak. Deser podałam z waniliowym jogurtowym sosem, ale doskonale spakuje również bez dodatków.


Składniki (5 porcji)
pół ananasa
4 jabłka
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła
kruszonka
100g płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka syropu klonowego
100g masła
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki sezamu

więcej»

Oprócz smaku i zapachu niezwykle ważną sprawą zachęcającą do sięgnięcia po sztućce jest wygląd potrawy. Kontrastowe zestawienia nasyconych pięknych barw, ciekawie ułożone składniki i aromat unoszący się nad talerzem dodatkowo pobudzają apetyt. Każda gospodyni i mama wie, że aranżacja na talerzu może spowodować, że niejadek skusi się na pierwszy kęs i może nawet nie zauważy, że zjadł całą porcję. Przecież dlatego układamy kwiatki z owoców, wagoniki z kawałków warzyw i malujemy uśmiechnięte keczupowe buźki na kanapkach.


A my dorośli również chętniej sięgamy po ładnie podane danie niż po bezkształtny i burą potrawę. Oczywiście nie zawsze mamy czas i siły na przygotowywanie arcydzieła na talerzu, ale zawsze plasterek pomidora z listkiem bazylii, jajecznica z szczypiorkiem czy twarożek z rzodkiewką wyglądają bardziej zachęcająco niż bez tych dodatków.


Dziś propozycja dania które nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie wygląda. Żółty omlet, soczyście zielony szpinak i ogniste buraki zachęcają do jedzenia. Ja bardzo lubię takie zestawienia. A Wy?


Składniki
omlet
3 jajka
garść szpinaku
100ml mleka
łyżka masła
sól pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony