Domowy pasztet był obowiązkowym produktem przygotowywanym z okazji świąt. Do naszego domowego dodawaliśmy marchewkę i pietruszkę. Mój mąż przyniósł przepis na mocno mięsny pasztet, który przygotowywała jego babcia i mama. Oba są pyszne, ale od jakiegoś czasu już ich nie robię. Staramy się nie przygotowywać nadmiaru jedzenia, tak żeby potem nie jeść z obowiązku ale dla przyjemności. Kilka razy przygotowywałam także pasztet rybny oraz z selera.


Tym razem przyszła kolej na moją ulubioną soczewicę. Pasztet z soczewicy jest prosty w przygotowaniu, ma konsystencję identyczną jak pasztet mięsny i z czystym sumieniem mogę polecić go wegetarianom. Przepis możecie również dowolnie modyfikować. Dodajcie orzechy lub żurawinę i stwórzcie swoją własną pyszną wersję.


Przepis podstawowy pochodzi ze strony www.zajadam.pl


Składniki (25cm „keksówka")
250g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
1 cebula
kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

więcej»

Parę dni przed świętami wszystkie gospodynie domowe dwoją się i troją, żeby zaplanować i przygotować smakołyki na świąteczny stół. Mięsa, ryby, sałatki, kapusty, pasztety - wszystko jest wspaniałe pierwszego, drugiego i nawet trzeciego dnia jemy ze smakiem. Potem nagle okazuje się, że nie możemy nawet patrzeć na te wspaniałe, wyczekiwane potrawy. Co roku staram się bardzo przygotować wszystko, ale w takiej ilości, żeby w drugi dzień świąt wieczorem wysprzątać lodówkę i zabrać się za przygotowywanie nowych smakołyków. Czasem mi się udaje...


Dziś sposób na wykorzystanie upieczonego lub ugotowanego mięsa. Możesz wykorzystać dowolne, które zostało Ci po niedzielnym lub świątecznym obiedzie. W tym daniu kaczka, indyk, nawet kurczak z rosołu będą smakować doskonale. Spróbujcie.


Składniki:
6 chlebków pita
500g upieczonego lub ugotowanego mięsa
pół czerwonej cebuli
świeża żółta papryka
garść posiekanego szczypiorku
6 liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
pół papryczki chili
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Jako dziecko nie znosiłam owsianki. Jadłam ją na śniadanie w przedszkolu i to złe wspomnienie spowodowało, że kolejny raz sięgnęłam po to danie dopiero kiedy byłam dorosła. Już od dawna w domu przygotowujemy owsiankę „zaparzaną", czyli tylko zalewaną na parę minut gorącą wodą. Jest doskonałą bazą do koktajli, świetnie smakuje z owocami i orzechami. Dziś pokonałam kolejną barierę i przygotowałam owsiankę ugotowaną na mleku. O dziwo smakowała naprawdę dobrze, może dlatego, że wybrałam mleko kokosowe a nie krowie. Spróbujcie sami, nie taki diabeł straszny.


Składniki (dwie porcje)
owsianka
400ml mleka kokosowego
8 -10 łyżek płatków owsianych
łyżka jasnego miodu
szczypta soli
kokosowa kruszonka
łyżeczka masła
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżka sezamu
łyżeczka cukru pudru

więcej»

Dopasowując się do zimowej aury za oknem przygotowałam dziś zimowe naleśniki. Mój syn powiedział, że wyglądają jak posypane śniegiem. Doskonale również wpisują się w przedświąteczne smaki. Cynamon, imbir i żurawiny to przecież typowo grudniowe składniki. Rozgrzewają, poprawiają humor, pięknie pachną i sprawiają, że człowiek ma ochotę natychmiast ubrać choinkę.


Dodatkową motywacją do zrobienia naleśników jest miłość mojego syna, do tego dania. Przyznam szczerze, że wcale mu się nie dziwię.


Składniki:
naleśniki:
300ml mleka
300ml gazowanej wody
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki razowej
100ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
nadzienie:
350g białego sera
3 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
150ml jogurtu naturalnego
300g żurawiny
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka tartego imbiru
50ml soku pomarańczowego

więcej»

Kiedy zapytam mojego syna co zjadłby na obiad na 100% odpowie, że placki lub naleśniki. Taki z niego nietypowy facet. Zdecydowanie mało mięsny. Z obiadowego dania głównego najchętniej zjada kaszę, ryż, ziemniaki i surówkę lub warzywa. Mięso zawsze zostawia na koniec. Kiedy byłam dzieckiem robiłam odwrotnie. Najpierw zjadałam to co najmniej lubiłam, żeby potem spokojnie delektować się ulubionymi potrawami.


Dzisiaj więc znowu propozycja inspirowana smakami mojego syna – placki cukiniowo-gryczane – najpyszniejsze z zimnym sosem chrzanowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.


Przepis pochodzi z internetowej książki kucharskiej Lidla.


Składniki:
100g kaszy gryczanej
1 cebula
300g cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
150g 18% śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki
2 jajka
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony