Mój syn lubi wszystkie placki. Nie ma dla niego znaczenia jakie one są. Mogą być również warzywne. Fenomenem dla mniej jest to, że wszystkie te placki mój syn zjada z cukrem pudrem. Ja za słodkimi plackami w zasadzie nie przepadam. Zdecydowanie wolę placki warzywne na przykład z cukinii, dyni lub marchewki. Robię wyjątek wyłącznie dla placków, które dziś chciałabym Wam zaproponować.


Przedstawiam najlepsze na świecie delikatne, muślinowe jogurtowe placki z jabłkami. Robię ich zawsze przemysłową ilość, bo jedzą wszyscy i to niemało. Poza cukrem pudrem doskonałym dodatkiem do nich jest śmietana lub jogurt i cała masa owoców. My najbardziej lubimy maliny.


Składniki:
350ml jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 nieduże jabłka
olej do smażenia

więcej»

Parę lat temu przygotowałam po raz pierwszy owsiane batoniki, które stały się jednymi z ulubionych ciastek moich dzieci. Później próbowaliśmy wprowadzić do śniadaniowego menu owsiankę. Szło bardzo opornie. Ostatecznie płatki owsiane wszyscy zjadają choć każdy w innej formie: jedni na słodko, inni w formie omletów, reszta z pomidorem papryką i oliwkami.


Dziś połączyłam przyjemne z pożytecznym czyli śniadaniowe owsianki oraz owsiane ciasteczka. Powstała z tego lekko słodka pieczona owsianka w formie małych tart, do której dodaliśmy jogurt naturalny oraz świeże owoce. Tak podana owsianka zniknęła z talerzy migiem.


Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Poza tym dzięki niej przygotowanie śniadania jest jeszcze szybsze i mniej skomplikowane. Owsiane foremki migiem upieczecie poprzedniego dnia wieczorem a rano wystarczy tylko wyjąć jogurt i umyć owoce. Proste prawda?


Składniki (2 porcje)
120g płatków owsianych górskich
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka sezamu
pół dużego jabłka
300g jogurtu naturalnego
owoce
płatki migdałów

więcej»

Oryginalnie falafel to smażone kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy. Podobno można ją również przygotować z doprawionego bobu. Bób kocham najbardziej młodziutki, świeżo ugotowany więc pozostanę przy falafelach z ciecierzycy. Dziś chciałabym zaproponować lżejszą i szybszą wersję tego dania: ciecierzyca może być już ugotowana lub z puszki a falafel będzie upieczony w piekarniku. Moje dzieci poprosiły, żeby kotleciki były rumiane, więc podsmażyłam je dosłownie minutkę tuż przed podaniem. Falafel podałam w chlebkach pita z słodko-kwaśną sałatką z ogórka i papryki oraz z sosem musztardowym. Dobrze, ze sałatki zrobiłam podwójną porcję, zjadłam połowę zanim kolacja była gotowa.


Składniki
falafel (18 kotlecików)
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
bułka tarta
sałatka:
1 surowy ogórek
1 papryka czerwona
czerwona cebula
2 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny

więcej»

Moja córka trenuje sporty walki. Ma treningi kilka razy w tygodniu i czasem myślę, że lepiej ją ubierać niż żywić, chociaż wszyscy rodzice nastolatków wiedzą, że to prawie niemożliwe. Obiad zjada najczęściej w szkole, ale w dni, kiedy ma przed sobą wieczorny trening po powrocie ze szkoły musi zjeść coś konkretnego. Musze pamiętać, żeby taką konkretną porcję jedzenia przygotować odpowiednio wcześnie, bo może się okazać, że po posiłku będzie miała większą ochotę na drzemkę a nie na sportowe wyczyny.


Dziś propozycja kanapki, która może być chyba nawet obiadem jeśli nie macie czasu na gotowanie. Jest spora, pachnąca, pyszna i bardzo apetyczna. Mojej córce aż zaświeciły się oczy kiedy ją przygotowałam.


Składniki:
1 ciabatta
1 łyżka masa
pół awokado
2 liście sałaty
kilka kawałków papryki
100g wędzonego łososia
2 jajka
1 łyżka oleju
rzeżucha lub szczypiorek
cytryna
sól, pieprz

więcej»

Grapefruit jest niezwykłą bombą witaminową. Jest bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej witaminy C mają czerwone owoce. Mają również najwięcej goryczy i może dlatego są rzadziej wybierane niż pozostałe odmiany. Grejpfruty są te ważnym składnikiem diet odchudzających – są niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.


Należy jednak pamiętać, że sok z grejpfruta może zaburzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zamierzacie wprowadzić te owoce do swojej diety zapytajcie o radę lekarza. Jeśli nie ma przeciwskazań zajadajcie te pyszne owoce. Dziś propozycja przekąski, wstępu do obfitszego śniadania albo po prostu deseru. Karmelizowany grapefruit z syropem klonowym i cynamonem skradnie wasze serca.


Składniki:
1 grapefruit
2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki płatków migdałów

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony