Już wielokrotnie pisałam, że lubię sprawiać kulinarne przyjemności moim bliskim. Moja córka narzeka, że jej boczki się niebezpiecznie zaokrąglają, ale smakołyków nie potrafi odmówić. Zaokrąglone boczki to żart, bo młodzież intensywnie trenuje więc o zaokrąglaniu nie ma mowy. Mojemu synowi najłatwiej sprawić przyjemność różnego rodzaju plackami. Żeby nie przygotowywać nieustannie tych samych, bawię się i eksperymentuję zmieniając składniki, dokładając nowe dodatki, owoce. Lubię to tym bardziej, że wszystkie placki mój synek zjada w ilościach przemysłowych.


Dziś przygotowałam pyszne cytrynowo-makowe pancakes. Smakowały doskonale z syropem klonowym i świeżymi owocami. Polecam.


Składniki:
200g kefiru
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki maku
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki oleju

więcej»

Wszędzie już chyba pojawiły się młode ziemniaki. Bardzo je lubimy, szczególnie ugotowane w mundurkach i podane tradycyjnie z masłem i koperkiem. Do tego zimne zimny kefir lub naturalny jogurt, jajka sadzone i obiad w upalny dzień gotowy.


Dziś chciałabym zaproponować wielkopolskie postne danie, które również doskonale nadaje się na szybki lunch lub przekąskę w letni dzień. Pyry z gzikiem to ugotowane w mundurkach ziemniaki (mogą nie być młode – ale te są teraz najlepsze) podane z pikantną wersją twarożku. Wystarczy dodać szczypiorek, koperek sól i pieprz, ale ja dodałam również sporą ilość rzodkiewki, którą bardzo lubię i która świetnie komponuje się zarówno z twarogiem jak i ziemniakami. Całość zwieńczył przysmażony na złoto boczek. Można go pominąć ale jeśli w domu jest typowy mięsożerca, to obiad bez tego dodatku będzie niekompletny Mrugnięcie


Składniki (2 porcje)
4 młode ziemniaki
200g białego sera
100ml jogurtu naturalnego
6-8 rzodkiewek
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
papryczka chili
100g boczku
sól, pieprz

więcej»

Śledzia kochamy wszyscy. Jemy go często i to nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotowałam pięknie wyglądającą przystawkę, która może być także pyszną przekąską lub lekką kolacją – tatar ze śledzia. Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników więc pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację. Zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny, słodko kwaśny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Składniki (2 porcje):
300g płatów śledziowych
2 duże kapary
1 mała szalotka
1 duża dość twarda nektarynka
6-8 marynowanych pieczarek
papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy

więcej»

Placki to jedno z takich dań, które uratowały mnie z niejednej „niejadkowej" opresji. Mój syn zjada wszystkie placki, niezależnie od tego z czego lub z czym je podaję. Dziwi mnie niezmiernie fakt, że każde placki może zjeść z cukrem. Tym razem jednak odeszliśmy od tradycji i część placków ziemniaczano marchewkowych zjedliśmy z pikantnym guacamole. Przyznam, że to niecodzienne połączenie bardzo mi smakowało. Spróbujcie bo naprawdę warto.


Składniki:
placki
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
5 łyżek mąki
2 jajka
sól pieprz
olej do smażenia
guacamole
2 awokado
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»

Sezon na szparagi jest krótki dlatego kiedy pojawiają się białe i zielone kupujemy je praktycznie przy każdych zakupach. Możemy je jeść pod każdą postacią: gotowane grillowane, w zupach, w sałatkach, z szynką, do jajek, omletów itd. Można jeszcze długo wymieniać. Dziś francuska propozycja szparagów mimoza, które mogą być przystawką do eleganckiego obiadu lub prostą i smakowitą przekąską w ciągu dnia. To nieskomplikowane danie składa się z kilku składników: zielonych szparagów, jajka na twardo oraz sosu winegret. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie przegotować szparagów. Muszą być lekko twardawe jędrne i chrupiące. Dlatego gotowanie można zamienić na smażenie lub grillowanie. Do swoich szparagów przygotowałam sos lekko ostry z dodatkiem musztardy i syropu klonowego. Danie wyszło naprawdę pyszne.


Składniki (2 porcje)
1 pęczek szparagów
2 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony