Kuchnia fusion – kaszanka z malinami
Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?
Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz