Dzisiaj danie dla jednej osoby na rzeczywiście duży głód lub dla dwóch jeśli potrafią się sprawiedliwie podzielić posiłkiem. Poza tortillami oraz jajkami składniki dania możecie dobrać według własnego uznania. Wielkość tortilli należy opasować do wielkości Waszej patelni. Ja do swojej fritatty dodałam szynkę, żółty ser, zioła oraz całe mnóstwo kolorowych pomidorków. Żeby dodatkowo zaostrzyć smak dania użyłam ziołowej tortilli. Przyznacie, że w takiej kombinacji moje danie prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Jeśli nie macie się z kim podzielić śniadaniem odłóżcie resztę na później. Zimna fritatta smakuje równie dobrze.


Składniki (1 duża porcja)
2 20cm tortille
3 jajka
50ml śmietanki
100g szynki
100g startego żółtego sera (może być mozzarella)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

więcej»

Rukola ma charakterystyczny ostro-gorzkawy smak. Jest doskonałym dodatkiem do wielu sałatek wymagających silnego akcentu. Poza intensywnym smakiem rukola jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, witaminy K, A oraz C. Doskonale smakuje z makaronem ale ja bardzo lubię je jako mocny dodatek do kanapek z jajkami na twardo. Dodaję do nich pomidorki koktajlowe, których słodycz idealnie komponuje się z ostrym smakiem pesto.


Składniki:
pesto
120g rukoli
100g oliwy z oliwek
3 łyżki pestek ze słonecznika
2 łyżki parmezanu
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
3 kromki żytniego pieczywa
kilka pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

więcej»

Moje dzieci kiedyś nie jadały słodkich obiadów i kolacji. Naleśniki z dżemem, pierogi z serem, knedle ze śliwkami w ogóle nie wchodziły w grę. Od jakiegoś czasu gust dzieci się zmienił i naleśniki są bardzo pożądane a w owocowym sezonie kluski z truskawkami często goszczą na naszym stole. Dziś na kolację przygotowałam wariację na temat tego ostatniego dania. Zamiast tradycyjnego makaronu przygotowałam paseczki kokosowo waniliowych naleśników, mus truskawkowy zastąpiłam całymi owocami, do tego ser oraz kokosowa kruszonka. Już od dawna nie jestem dzieckiem, ale ta kolacja i mnie bardzo smakowała.


Składnik (4 porcje)
ciasto na 12 naleśników (patelnia 20cm):
200ml mleka kokosowego
300ml gazowanej wody
100ml oleju
1 jajko
8 czubatych łyżek mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
kokosowa kruszonka
8 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru

więcej»

Uwielbiam truskawki. To zdecydowanie moje najbardziej ulubione owoce. Korzystając z ostatnich dni wysokiego truskawkowego sezonu, przygotowałam czekoladowe placki z tymi właśnie owocami. Czekam jeszcze z utęsknieniem na drugą połowę sierpnia, kiedy na straganach pojawią się malutkie, ale bardzo słodkie późno dojrzewające Senga i Florence. A potem znowu trzeba będzie z niecierpliwością czekać na czerwiec żeby znowu kupować, jeść , kupować, jeść i nigdy nie mieć dosyć Mrugnięcie


Składniki:
350ml jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
kilka truskawek
kilka kawałków białej czekolady
olej do smażenia

więcej»

Każdy w naszej rodzinie ma swoje ulubione danie w którym akceptuje płatki owsiane. Żeby zwiększyć spożycie tego produktu muszę płatki przemycać w takie sposób, żeby dzieci tego nie widziały. Do daję je do ciast i ciasteczek, do kruszonki a ostatnio odkryłam doskonały sposób na podanie płatków owsianych w koktajlu owocowym. Dzięki płatkom zwykły koktajl przestaje być wyłącznie owocowo mlecznym napojem a staje się pełnowartościowym posiłkiem. Płatki zmiksowałam z owocami i naturalnym jogurtem dlatego moje dzieci nie zauważyły mojego małego podstępu i oceniły drugie śniadanie jako pyszne.


Składniki (2 porcje)
400ml jogurtu naturalnego pitnego
1 mango
0,5kg truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki płatków owsianych

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony