Dzisiaj chciałaby podzielić się z Wami przepisem na doskonałe jesienne śniadanie do celebrowania. Może to być także propozycja podwieczorku do której podajcie gorącą herbatę lub aromatyczną czarną jak smoła kawę. Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami przygotowuje się w kilka chwil więc zostaje baaaaardzo dużo czasu na delektowanie się i cieszenie miłym towarzystwem.


Jeśli będziecie chcieli przygotować wytrawną wersję śniadania na przykład z boczkiem i jajkiem sadzonym wybierzcie dobre pełnoziarniste pieczywo tostowe. Kiedy chcecie tak jak ja rano delektować się słodkimi smakołykami wybierzcie chałkę, żadne inne pieczywo nie będzie w takim wydaniu smakowało lepiej.


Składniki (2 porcje)
6 kromek chałki
150ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła klarowanego
2 duże dość twarde gruszki
3-4 łyżki syropu klonowego
2-3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu

więcej»

Kiedy stragany uginały się od świeżych owoców i warzyw przygotowałam kilka niedużych słoiczków z pikantną konfiturą z moreli. Żałuję że tak mało, bo konfitura była tak pyszna, że jest już właściwie tylko wspomnieniem. W przyszłym roku muszę przygotować jej trochę więcej, albo schować głęboko i wyjąć dopiero, kiedy jesień będzie już tylko wspomnieniem i trzeba będzie poprawić sobie zimowy humor. Ta konfitura wygląda przecież jak lato zamknięte w słoiczku. Jest mocna, trochę ostra, słodko-kwaśna. Doskonała do świeżego pieczywa na przykład z kozim twarożkiem. To smakowita propozycja na zimowe śniadanie.


Przepis na konfiturę pochodzi z magazynu Moje gotowanie.


Składniki:
750g moreli
0,5kg żółtych pomidorów
papryczka chili
50ml soku z cytryny
50g brązowego cukru

więcej»

Bardzo dawno nie smażyłam placków ani racuchów. Czas nadrobić zaległości. Zaczynam więc sezon od baaaaardzo jesiennego dania. Proponuję dziś placki z mąki kasztanowej z figami i serkiem kozim. Do tego włoskie orzechy i odrobina syropu daktylowego. Zaserwujcie takie danie swoim domownikom na jesienne weekendowe śniadanie. Przepędzicie nim każdą jesienną chandrę.


Oryginalne danie podpatrzyłam kiedyś we Francji. Placki składały się wyłącznie z mąki kasztanowej wody i soli. Duże, podobne bardziej do naleśników, smażone prawie bez tłuszczu podawane były z dość ostrym białym serem. Moje placuszki są znacznie mniejsze i grubsze, ale lekko przydymiony karmelowy smak jest taki sam.


Składniki
200g mąki kasztanowej
150ml wody
150ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki syropu klonowego
½ łyżeczki cynamonu
do podania: kozi twarożek, figi i orzechy włoskie, syrop daktylowy

więcej»

Niedawno na zaprzyjaźnionym bazarku znalazłam urocze małe cukinie. Nigdy wcześniej nich nie widziałam. A to dziwne bo różne gatunki cukinii szczególnie w sezonie jesienno-zimowym są moimi ulubionymi warzywami. Zanim zastanowiłam się co z nich zrobić w mojej torbie już leżało kilka malutkich warzyw. Wydawało mi się, że cukinie muszą zostać w całości, żeby móc w pełni nacieszyć się ich ciekawym widokiem. Postanowiłam zrobić je najprościej jak się da. Cukinie udusiłam w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym podkręconym nieco wędzonym boczkiem. Dopełnieniem tego doskonałego dania była starta mozzarella. Możecie przygotować je w wersji wegetariańskiej – nie dodawajcie boczku, też będzie wspaniale.


Składniki (2 porcje)
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
100g wędzonego boczku
8-10 malutkich cukinii
150g sera mozzarella
bazylia

więcej»

Lubicie ryż zapiekany z jabłkami? Ja bardzo. Czasem przygotowuję to danie na ciepłą zimową kolację. Najbardziej lubię, kiedy ryż jest lekko rozgotowany, kleisty i bardzo gorący. Podaję go z uprażonymi jabłkami i kleksem jogurtu naturalnego prosto z lodówki. Pomyślałam, że właściwie danie to jest bardzo podobne do risotto. Przygotowałam więc słodko-kokosową wersję risotto z jabłkami. Ciekawym dodatkiem była kokosowa kruszonka. Niestety niewiele zjadłam tego risotto ponieważ bardzo smakowało mojemu synowi.


Składniki:
risotto:
120g ryżu arborio
400ml mleka kokosowego
250ml wody
1 laska cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
owoce:
3 duże jabłka
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
kruszonka:
40g wiórków kokosowych
20g masła
1 łyżka cukru

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony