Moja córka trenuje sporty walki. Ma treningi kilka razy w tygodniu i czasem myślę, że lepiej ją ubierać niż żywić, chociaż wszyscy rodzice nastolatków wiedzą, że to prawie niemożliwe. Obiad zjada najczęściej w szkole, ale w dni, kiedy ma przed sobą wieczorny trening po powrocie ze szkoły musi zjeść coś konkretnego. Musze pamiętać, żeby taką konkretną porcję jedzenia przygotować odpowiednio wcześnie, bo może się okazać, że po posiłku będzie miała większą ochotę na drzemkę a nie na sportowe wyczyny.


Dziś propozycja kanapki, która może być chyba nawet obiadem jeśli nie macie czasu na gotowanie. Jest spora, pachnąca, pyszna i bardzo apetyczna. Mojej córce aż zaświeciły się oczy kiedy ją przygotowałam.


Składniki:
1 ciabatta
1 łyżka masa
pół awokado
2 liście sałaty
kilka kawałków papryki
100g wędzonego łososia
2 jajka
1 łyżka oleju
rzeżucha lub szczypiorek
cytryna
sól, pieprz

więcej»

Grapefruit jest niezwykłą bombą witaminową. Jest bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Najwięcej witaminy C mają czerwone owoce. Mają również najwięcej goryczy i może dlatego są rzadziej wybierane niż pozostałe odmiany. Grejpfruty są te ważnym składnikiem diet odchudzających – są niskokaloryczne i przyspieszają przemianę materii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie.


Należy jednak pamiętać, że sok z grejpfruta może zaburzać wchłanianie niektórych leków. Dlatego jeśli zamierzacie wprowadzić te owoce do swojej diety zapytajcie o radę lekarza. Jeśli nie ma przeciwskazań zajadajcie te pyszne owoce. Dziś propozycja przekąski, wstępu do obfitszego śniadania albo po prostu deseru. Karmelizowany grapefruit z syropem klonowym i cynamonem skradnie wasze serca.


Składniki:
1 grapefruit
2 łyżeczki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki płatków migdałów

więcej»

Ostatki zaczynamy świętować od Tłustego Czwartku. Wtorek zwany w Polsce „śledzikiem" jest ostatnim dniem ostatków i karnawału. To dzień, kiedy jeszcze możemy zabawić się jeszcze przed rozpoczynającym się Wielkim Postem. Nazwa tego dnia pochodzi od jednej z postnych potraw – dań ze śledzia.


Dziś propozycja dla wszystkich, którzy śledzie lubią tak jak my pod każdą postacią. Mini babeczki możecie przygotować z okazji wtorkowego śledzika ale również każdego innego dnia. Pomysły na farsz do mini babeczek możecie również potraktować jako pomysł do sałatki podanej tradycyjnie w salaterce. Ilości składników dopasujcie do Waszego wariantu podania.


Składniki:
wersja 1
jabłko
koper włoski
szczypiorek
musztarda francuska
miód
śledź
Jabłko, koper włoski pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z żurawiną, posiekanym szczypiorkiem. Dopraw musztardą francuską i miodem. Wymieszaj. Śledziki pokrój w nieduże kawałki. Na dno mini babeczki nałóż sałatkę na wierzch połóż kawałek śledzia.

więcej»

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup. Moje dzieci najbardziej lubią go z uszkami. Z tą wersją może konkurować wyłącznie barszcz z pasztecikami. Czasami przygotowuję drożdżowe mini bułeczki z kapustą zwane przez moje dzieci kapuśniaczkami. Wymagają jednak dużo czasu, ciasto drożdżowe ma przecież swoje wymagania.


Z potrzeby chwili przygotowałam dużo szybszą wersję z ciasta francuskiego. Paszteciki smakowały każdemu. Polecam przygotować je również w wersji z soczewicą. Są również doskonałe.


Składniki (20 pasztecików)
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki mleka
2 łyżki sezamu lub czarnuszki
farsz
0,5kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g wędzonego boczku
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
sól, pieprz

więcej»

Pewnie każdemu, kto z trudem wstaje co rano zdarzyło się choć raz zaspać. Nie lubię takich poranków. Wiem mniej więcej ile czasu zajmuje mi wyszykowanie siebie i dzieci i odstępstwa od schematu powodują, że nerwową atmosferę. Ostatnio udało się zaspać mojej córce. Nerwowo biegała między sypialnią i łazienką ani razu nie zahaczając o kuchnię. Wiadomo wszak, że jeśli nastolatek ma stoi przed wyborem czy się umyć i umalować czy zjeść raczej wybierze to pierwsze.


Staram się raczej nie wypuszczać domowników z domu bez śniadania więc i tym razem postanowiłam wspomóc moje szalejące starsze dziecko i przygotować śniadanie, które robi się szybko, można chwycić w rękę i bez zbędnego marnowania czasu biec do szkoły. W podziękowaniu usłyszałam „O mamo, dzięki" i cmok w policzek. Na więcej nie starczyło czasu.


O przepisie na to „niezwykle trudne" danie nawet trudno mówić. Śniadanie składa się bowiem z francuskiego rogalika (możecie go zastąpić kajzerką), liścia sałaty, plastra szynki, jajecznicy i szczypiorku. Każdy z nas, nawet Ci którzy właściwie starają się kuchnię omijać z daleka mają swój ulubiony przepis na jajecznicę. Do tego śniadania na wynos przygotujcie taką jaką lubicie najbardziej albo na jaką macie czas.


Składniki:
francuski rogalik
2 jajka
1 łyżeczka masła
liść sałaty
plaster szynki
1 łyżka szczypiorku
sól pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony