Bardzo staram się, żeby nikt z moich domowników nie wychodził rano bez śniadania. Każdy z nas idzie do pracy lub szkoły na inną godzinę a wszyscy cenimy sobie każda minutę porannego snu, zatem rzadko udaje nam się zjeść śniadanie razem. Za to w weekendy albo podczas wakacji trochę eksperymentujemy, zjadamy coś innego szukając w nowych daniach swoich ulubionych smaków.


Dziś kolejna odsłona szybkiego i pożywnego śniadania. Możecie przygotować je w weekend, ale jest tak proste, dacie radę zrobić je również w ciągu tygodnia, nawet jeśli wstaniecie byt późno. W takiej sytuacji zamiast konfitury z owoców dodajcie do płatków po prostu owoce. Zapewniam, że takie wydanie śniadania też będzie doskonałe.


Składniki:
200ml mleka (może być wegetariańskie)
6 łyżek płatków orkiszowych
odrobina esencji waniliowej
1 łyżka syropu klonowego
konfitura
1 najbardziej czerwona łodyga rabarbaru
10 malin
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki syropu malinowego
1 mała gałązka rozmarynu
garść uprażonych płatków migdałów

więcej»

Jednym z najbardziej popularnych grzybów na samym początku lata są kurki. Kurki rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Kurki nie mają specjalnie dużo wartości odżywczych: niewiele witamin i składników mineralnych. Cenimy je więc przede wszystkim za delikatny ale wyrazisty smak a także za dekoracyjny wygląd.


Dziś pierwsze w tym roku danie z kurkami. Tak proste, że już bardziej się nie da: po prostu kurki w śmietanie. Cudowna klasyka, która smakuje każdemu: chrupiące kurki, aksamitny sos i mnóstwo natki z pietruszki. Pycha!


Składniki:
200g kurek
1 łyżka masła
250ml śmietanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Każdy, kto chociaż raz w życiu na balkonie lub w ogrodzie posadził miętę dobrze wie, że z jednej małej sadzonki rozrasta się całkiem pokaźny krzaczek. W następnym roku takich krzaczków w ogrodzie będzie kilka. Na moim balkonie mięta rośnie co roku. Lubię dodać ją do lemoniady, która doskonale orzeźwia w upalny dzień. Listki mięty są miłą dekoracją deserów i ciast.


Dzisiaj wykorzystałam miętę do przygotowania odświeżającego pesto do grzanek. Ta szybka przekąska nie tylko pięknie wygląda ale też doskonale smakuje. Ja dodałam do niej ser kozi, ale sprawdzi się również mozzarella, feta.


Składniki:
2 duże kromki chleba
dwie garście listków mięty
1 garść pietruszki
2 łyżki pistacji
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
100 ml oliwy
sól, pieprz
do dekoracji
pomidorki koktajlowe, borówki pistacje

więcej»

Popcorn – niektórzy go kochają inni za nim nie przepadają. Ja plasuję się gdzieś pośrodku. W domu nie jem ale w kinie mały kubełek popcornu musi być. Taka tradycja. Moje dzieci przepadają i lubią patrzeć przez szklana pokrywkę jak małe żółte ziarenka stają się białym popcornem. Nie kupujemy popcornu do mikrofalówki. Rozgrzewam minimalną ilość oleju w garnku wsypuję suche ziarenka kukurydzy, trochę soli i szybko przykrywam pokrywką. Potem trzeba tylko co jakiś czas zamieszać, żeby ziarenka równomiernie się podgrzewały i można obserwować, jak fajnie pękają.


Od jakiegoś czasu w kinach można kupić również nachosy z ostrym czerwonym sosem. Chyba nigdy ich nie kupiłam, ale przy planowaniu domowego wieczoru filmowego postanowiłam zmienić nieco tradycję i zamiast popcornu przygotowałam domowe nachosy. Pyszne paprykowe trójkąciki podałam z chrzanowym sosem z awokado i pomidorowo-bazyliową salsą.


Przepis na domowe nachosy pochodzi z książki kucharskiej Lidla.


Składniki:
200g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
ciepła woda
mielona papryka
olej do smażenia

więcej»

Karczochy są dalekimi kuzynami ostu. Najlepiej widać to kiedy zakwitną. Ale ...


Karczochy zbiera się, zanim zakwitną, gdy ich główki są zwinięte. Otwarte, ciemne główki są niejadalne. Niejadalna jest także wewnętrzna część karczocha: włoski porastające dno kwiatowe. Tylko młodziutkie karczochy można zjadać w całości.


Zanim przystąpicie do oczyszczania karczochów koniecznie włóżcie gumowe rękawiczki. Ciemne opuszki palców są trudne do doczyszczenia. Po obraniu od razu (od razu znaczy w tym przypadku od razu Uśmiech ) włóżcie je do wody z dodatkiem soku z cytryny – bez tego brązowieją szybciej niż banany, jabłka i awokado razem wzięte.


Wakacje to nie jest czas na długie gotowanie, więc dziś chciałabym polecić szybki i łatwy przepis z którego korzystałam. Dzięki niemu docenicie prawdziwy smak karczochów. Znalazłam go na stronie www.weganon.pl. Chyba prościej się już nie da: kilka podstawowych produktów, dłuższa chwila na przygotowanie, garnek patelnia i ... już. Jak się nad tym zastanowić to można prościej. Można zamówić w restauracji lub kupić marynowane ale zapewniam Was, że to nie to samo. Dobranie się do serca karczocha nie jest łatwe, ale wystarczą jeden, dwa warzywa, żeby nabrać wprawy. A naprawdę warto, bo są pyszne.
Składniki:
8 karczochów
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cytryna
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony