Ostatnie komentarze


Składniki (2 bułeczki)
2 bułki lub 4 kromki chleba
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sałata
surowy ogórek
papryka
2 jajka
150g koktajlowych krewetek
kawałek chili
1 ząbek czosnku
1 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz

więcej»

Jeśli chodzi o pieczywo to zaopatrzeniowcem w naszej rodzinie zwykle jest mój mąż. Sam bardzo lubi świeże bułeczki lub pachnący chrupiący chleb na śniadanie więc najczęściej chce mu się biec do pobliskiego sklepu i zaopatrzyć rodzinę. Ostatnio razem robiliśmy zakupy i w piekarni doszliśmy do wniosku, że nie kupujemy pieczywa, bo jeszcze mamy a w sobotę rano „się kupi świeże". Nie wiem jak to się stało, że „się nie kupiło" i wieczorem stanęliśmy przed problemem pieczywa na niedzielę. Potrzeba matką wynalazku i dwie godziny później pachniały w kuchni świeżo upieczone śniadaniowe bułeczki. Nie muszę chyba mówić, że rano musiałam dopiec następne, bo te świeże doskonale smakowały nam na kolację. A Wy jaki macie sposób na pieczywo na śniadanie? Biegniecie rano do sklepu, pieczecie sami czy lubicie pieczywo z poprzedniego dnia?


Składniki (8-10 bułeczek)
500g mąki
160ml mleka
160ml wody
25g drożdży
50g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

więcej»

Parę lat temu w jednej z Warszawskich restauracji serwującej kuchnię fusion jedliśmy kaszankę z malinami. Wtedy to połączenie było dla mnie zupełnie niecodzienne ale zaskakująco pyszne. Takie nieoczywiste połączenia wzbogacają tradycyjną kuchnię a wiele z innowacyjnych przepisów wchodzi do kulinarnego kanonu. Kilka tygodni później odtworzyłam w swojej kuchni smak dania i od tego momentu kaszanka z malinami gości na naszym stole. Ostatnio zasmakowały w niej moje dzieci. Córka, która traktuje bloga jak podręczną książkę kucharską, poprosiła o zapisanie przepisu. Może również z niego skorzystacie?


Składniki (2 porcje)
300g kaszanki
1 duża cebula
½ ząbka czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
150g malin
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

więcej»

W zasadzie nie robię przetworów na zimę. Może to błąd i należy zacząć zamykać w słoikach letnio-jesienne skarby, tylko skąd wykroić trochę czasu? Moja doba jest stanowczo zbyt krótka. Podczas naszego oOstatniego wypadu w góry nasza gospodyni podała na śniadanie fantastyczną konfiturę do jeszcze pyszniejszego białego twarogu. Nie udało nam się zgadnąć z czego tak pyszność w miseczkach był przygotowana. Okazało się, że z ... cukinii. Przyznam, że z cukinii robiłam już mnóstwo potraw obiadowych i deserowych ale konfitury jeszcze nie. Zachęcona, po powrocie przygotowałam ją w domu. Do tego świeże pieczywo, pyszny biały twaróg i królewskie śniadanie gotowe. Konfitura będzie miała taki kolor jak galaretka, którą dodacie: cytrynową, ananasową, agrestową, brzoskwiniową ... Konsystencja konfitury zależy od jej temperatury. Po wyjęciu z lodówki ma konsystencję galaretki. Wystarczy ją lekko podgrzać, żeby ponownie była półpłynna.


Składniki:
1,5 kg cukinii
200g cukru
1 galaretka cytrynowa
sok i skórka z 1 cytryny

więcej»

Mój syn w zasadzie nie jest niejadkiem. Zjada wszystko co dostanie, próbuje nowych smaków, rozszerza swój jadłospis o nowe smakołyki. Mamy również umowę, że próbuje wszystkiego – nawet tych dań, których nie lubi, bo może któregoś dnia zmieni zdanie. Dzięki temu do łask wróciło sporo kontrowersyjnych dań. Jedyną wadą mojego synka podczas posiłków jest to że danie znika z talerza ssstrrrraaaaaaaszniiiiiieeeee woooooolnoooooo Mrugnięcie. Pewnie rozumiecie, że ten defekt jest szczególnie uciążliwy rano, kiedy wyjście z domu do szkoły jest koniecznością. Od jakiegoś czasu szukam takich dań, które maksymalnie szybko, jak na możliwości mojego syna, zniknie z talerza. Ostatnio wykorzystałam miłość mojego dziecka do placków. Przygotowałam malutkie placuszki, które podałam z jogurtem, owocami i syropem klonowym. Nieskromnie powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Śniadanie zniknęło błyskawicznie. Z pewnością będzie gościć na naszym stole znacznie częściej.
Składniki:
150g jogurtu naturalnego
1 jajka
120g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka oleju
do podania: jogurt naturalny, syrop klonowy, owoce

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony