Ostatnie komentarze

Focaccia to rodzaj pieczywa, który może być samodzielnym daniem ale również blatem do pizzy. W zależności od tego, w który rejon Włoch wyjedziecie dostaniecie inną facaccię: z rozmarynem, pomidorami, świeżymi lub suszonymi, z oliwkami lub z solą. Ja najbardziej lubię świeżutką prosto z pieca z rozmarynem, pomidorami i czarnymi oliwkami. Lubię moczyć ją w oliwie. Do tego kieliszek ulubionego wina i początek świetnego wieczoru gwarantowany.


Składniki:
250 g mąki pszennej
125ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
5 g suszonych drożdży
kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
kilka pomidorków koktajlowych
2 gałązki rozmarynu

więcej»

Pomijając najbardziej istotną sprawę jaką jest ekologia, istnieje jeszcze jeden powód dla jakiego nie kupuję nutelli. Uwielbiam jej smak i mogę zjeść dowolnej wielkości słoik łyżeczką. Wiem, że jest słodka, że nie powinnam, ale to silniejsze ode mnie. Dopóki jest otwarty słoik będę ją jadła. Dlatego nie kupuję. Dopóki nie mam nie kusi mnie, żeby jeść.


W tym roku podczas wakacji popełniłam fatalny błąd i kupiłam czekodżem z brzoskwiniami. Smakował mi tak samo jak Nutella. Niestety skład tego smakołyku był mocno wątpliwy, postanowiłam więc przygotować czekodżem sama. Zmieniłam brzoskwinie na śliwki słusznie zakładając, że czekodżem będzie miał bardziej zdecydowany i mniej słodki smak. Jeśli chcecie, aby miał bardziej wytrawny smak dodajcie dodatkowo gorzkiego kakao. Jeśli kupicie mniej słodkie śliwki zwiększcie ilość cukru. Spróbujcie sami. Ja na wszelki wypadek zrobiłam tylko małą porcję Mrugnięcie


Składniki:
0,5 kg śliwek
4 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu
40g mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady

więcej»

Jajka na miękko zna chyba każdy. Oczywiście, nie wszyscy je lubią, szczególnie, jeśli są tak delikatnie ugotowane, że białko jest zupełnie płynne. Mój syn za takimi nie przepada, ale kiedy białko ma odpowiednią konsystencję a żółtko jest cudownie aksamitne może zjeść nawet kilka.


Niedawno przypomniałam sobie jak tata podawał mi jajko na miękko. Postanowiłam podać je tak swojemu synowi i to był strzał w dziesiątkę. Dwa jajka ugotowane na miękko wyjęte ze skorupki do szklanki (koniecznie do szklanki, żeby było je widać), do tego wiórek masła i odrobina szczypiorku i miałam śniadanie pełne wspomnień.


Większość nazywa je jajkami po wiedeńsku, my nazywaliśmy je jajkami do szklanki. Do tego powinna być świeża bułeczka, którą można umoczyć w kremowym żółtku, świeży pomidor i kakao. Z tym zestawem mam całe mnóstwo cudownych i ciepłych wspomnień. Mam nadzieję, ze kiedyś moje dzieci też będą miło wspominać to śniadanie.


Składniki (1 porcja)
2 jajka
pół łyżeczki masła
1 łyżeczka szczypiorku
dodatkowo:
świeże pieczywo
pomidor

więcej»

Gdzieś słyszałam piękne zdanie, że gotowanie to sposób wyrażenia miłości. Nie bez przyczyny przecież mówi się, że przez żołądek trafia się do serca mężczyzny. Działa to przecież również na kobiety. Mężczyzna w kuchni bywa bardzo seksowny, nawet jeśli strasznie bałagani.


W tym roku wykorzystałam chyba truskawki do wszystkich możliwych dań. Już nie pamiętam roku w którym zjadłam ich tak dużo. Kiedy mam wrażenie, ze nie zjem już ani jednej truskawki przypominam sobie, że od września do czerwca znowu będę mogła tylko żywić się wspomnieniami i ... kupuję kolejną porcję tych cudownych owoców.


Dziś propozycja wyjątkowo prostego dnia, przystawki, która doskonale rozpocznie letni romantyczny wieczór. Wystarczą tylko truskawki, ser (ja użyłam koziego, ale doskonały będzie również ser pleśniowy), pistacje, sos z octem balsamicznym i kilka listków bazylii.


Składniki
10 dużych truskawek
2 plastry koziego sera
2 łyżki sosu z octem balsamicznym
garść pistacji
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz cytrynowy

więcej»

Kiedy w jakiejś gazecie natknęłam się na zdjęcie kruchych rogalików ze słodkim twarożkiem oraz owocami pomyślałam, że to musi być pyszne i wprost idealne na wakacyjne śniadanie. Kiedy, jak nie wtedy, możemy celebrować śniadanie niespiesznie je przygotowując i delektując się podczas jedzenia. Nie trzeba spieszyć się nerwowo pospieszając siebie i dzieci. Można usiąść do pięknie zastawionego stołu i biesiadować zajadając się samymi pysznościami. Kruche rogaliki zamieniłam na większe śniadaniowe rogale i w pełni wykorzystałam sezon świeżych owoców. Wy możecie zrobić po prostu wspaniałe kanapki z dowolnego Waszego ulubionego pieczywa. Zaparzcie również ulubioną herbatę, może kakao lub cudownie pachnącą kawę. Szklaneczka świeżo wyciśniętego pomarańczowego soku będzie dopełnieniem idealnego śniadania. Sami przyznajcie, że to brzmi wspaniale.


Składniki (2 porcje)
2 duże rogale
150g białego twarogu
100g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki masła orzechowego
2 garście ulubionych owoców

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony