Ostatnie komentarze

Chociaż trudno niektórym w to uwierzyć, wakacje są nie tylko dla dzieci. Po słonecznym i pełnym wrażeń dniu otwieramy jakieś lekkie lokalne wino lub przygotowujemy wakacyjne drinki.


Korzystając z końcówki sezonu truskawkowego dziś proponuję przygotować lekkiego truskawkowo rumowego drinka. Zmiksowane truskawki sprawdzają się przecież doskonale nie tylko jako podstawa mlecznych koktajli ale również doskonale pasują do alkoholowych drinków. Zmieszajcie je z musującym winem, rumem lub tequillą i cieszcie się orzeźwiającą słodyczą z odrobiną szumiących procentów. Jeśli nie przepadacie za połączeniem rumu i musującego wina dodajcie bąbelki w postaci Sprite'a lub po prostu gazowanej wody mineralnej. Żeby nie rozwadniać drinka kostkami lodu użyjcie do przygotowania drinka zmrożonych truskawek.


Składniki (2 drinki)
10 dojrzałych zmrożonych truskawek
50ml soku z pomarańczy
25ml soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
50ml białego rumu
50ml musującego wina

więcej»

Oryginalnie we Włoszech polenta była przygotowywana z mąki kasztanowej. Obecnie zwykle przygotowywana jest z mąki lub kaszki kukurydzianej. Podobnie jak u nas ziemniaki podawana jest do dań obiadowych. Można ją podać zaraz po przygotowaniu miękką i gorącą jak tłuczone ziemniaki. Można formować z nich kluseczki jak nasze kopytka lub przełożyć do naczynia, pozwolić ostygnąć, pokroić w kawałki i smażyć lub grillować.


Tradycyjną polentę gotuje się długo i trzeba ją niemal nieustannie mieszać, bo bardzo lubi się przypalić. Jeśli więc uda Wam się znaleźć polentę ekspresową, którą gotuje się 3-5 minut, skorzystajcie z niej bo znacząco skraca czas przygotowania posiłku.


Składniki:
60g mąki kukurydzianej
375ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
200g malin
1 łyżeczka cukru pudru

więcej»

Bardzo staram się, żeby nikt z moich domowników nie wychodził rano bez śniadania. Każdy z nas idzie do pracy lub szkoły na inną godzinę a wszyscy cenimy sobie każda minutę porannego snu, zatem rzadko udaje nam się zjeść śniadanie razem. Za to w weekendy albo podczas wakacji trochę eksperymentujemy, zjadamy coś innego szukając w nowych daniach swoich ulubionych smaków.


Dziś kolejna odsłona szybkiego i pożywnego śniadania. Możecie przygotować je w weekend, ale jest tak proste, dacie radę zrobić je również w ciągu tygodnia, nawet jeśli wstaniecie byt późno. W takiej sytuacji zamiast konfitury z owoców dodajcie do płatków po prostu owoce. Zapewniam, że takie wydanie śniadania też będzie doskonałe.


Składniki:
200ml mleka (może być wegetariańskie)
6 łyżek płatków orkiszowych
odrobina esencji waniliowej
1 łyżka syropu klonowego
konfitura
1 najbardziej czerwona łodyga rabarbaru
10 malin
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki syropu malinowego
1 mała gałązka rozmarynu
garść uprażonych płatków migdałów

więcej»

Jednym z najbardziej popularnych grzybów na samym początku lata są kurki. Kurki rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Kurki nie mają specjalnie dużo wartości odżywczych: niewiele witamin i składników mineralnych. Cenimy je więc przede wszystkim za delikatny ale wyrazisty smak a także za dekoracyjny wygląd.


Dziś pierwsze w tym roku danie z kurkami. Tak proste, że już bardziej się nie da: po prostu kurki w śmietanie. Cudowna klasyka, która smakuje każdemu: chrupiące kurki, aksamitny sos i mnóstwo natki z pietruszki. Pycha!


Składniki:
200g kurek
1 łyżka masła
250ml śmietanki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 garście posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Każdy, kto chociaż raz w życiu na balkonie lub w ogrodzie posadził miętę dobrze wie, że z jednej małej sadzonki rozrasta się całkiem pokaźny krzaczek. W następnym roku takich krzaczków w ogrodzie będzie kilka. Na moim balkonie mięta rośnie co roku. Lubię dodać ją do lemoniady, która doskonale orzeźwia w upalny dzień. Listki mięty są miłą dekoracją deserów i ciast.


Dzisiaj wykorzystałam miętę do przygotowania odświeżającego pesto do grzanek. Ta szybka przekąska nie tylko pięknie wygląda ale też doskonale smakuje. Ja dodałam do niej ser kozi, ale sprawdzi się również mozzarella, feta.


Składniki:
2 duże kromki chleba
dwie garście listków mięty
1 garść pietruszki
2 łyżki pistacji
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu
100 ml oliwy
sól, pieprz
do dekoracji
pomidorki koktajlowe, borówki pistacje

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony