Ostatnie komentarze
24Lip2019
godz. - 13:10

Polenta z malinowym sosem

Share

Oryginalnie we Włoszech polenta była przygotowywana z mąki kasztanowej. Obecnie zwykle przygotowywana jest z mąki lub kaszki kukurydzianej. Podobnie jak u nas ziemniaki podawana jest do dań obiadowych. Można ją podać zaraz po przygotowaniu miękką i gorącą jak tłuczone ziemniaki. Można formować z nich kluseczki jak nasze kopytka lub przełożyć do naczynia, pozwolić ostygnąć, pokroić w kawałki i smażyć lub grillować.


Tradycyjną polentę gotuje się długo i trzeba ją niemal nieustannie mieszać, bo bardzo lubi się przypalić. Jeśli więc uda Wam się znaleźć polentę ekspresową, którą gotuje się 3-5 minut, skorzystajcie z niej bo znacząco skraca czas przygotowania posiłku.


Składniki:
60g mąki kukurydzianej
375ml wody
1 łyżka masła
szczypta soli
200g malin
1 łyżeczka cukru pudru


Zagotuj osoloną wodę. Wsypuj mąkę kukurydzianą partiami szybko mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu około 45 minut często mieszając. Prostokątne naczynie wysmaruj masłem, wyłóż ugotowaną polentę i wyrównaj. Zostaw do wystygnięcia i zastygnięcia. Pokrój w prostokąty lub romby i grilluj na patelni grillowej aż będzie miała przyjemne brązowe paseczki.
Maliny zmiksuj bardzo dokładnie z cukrem pudrem. Podaj grillowaną polentę z musem malinowym i świeżymi owocami.


Smacznego!


Spróbuj także:
Kokosowa zapiekanka z chałki z owocami
Ananas w cieście z kokosowym serkiem
Malinowa owsianka

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony