Ostatnie komentarze

W każdym mieście są kultowe miejsca w które wielu ludzi pielgrzymuje, żeby kupić coś pysznego, wyjątkowego. Niedawno przypomniało mi się, że najsmaczniejsze zapiekanki z pieczarkami jadłam na Starym Mieście w Warszawie. Były długie, bo robione z bagietek, idealnie chrupiące z pieczarkami, żółtym serem i pikantnym keczupem. Nie miały żadnych wyrafinowanych składników a żadne inne nie smakowały tak wspaniale.


Narobiłam sobie takiego apetytu tymi wspomnieniami, że postanowiłam przygotować chrupiące grzanki. Nie próbowałam odtwarzać tamtego smaku ale i tak grzanki z pieczarkami i awokado wyszły przepyszne. Polecam je na chrupiącą przekąskę lub szybki obiad, koniecznie z dużą ilością natki pietruszki.


Składniki:
bagietka
2 łyżki masła
500g pieczarek
papryczka chili
awokado
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
150g startej mozzarelli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»

Czasem tak jest, że jak polubię się z jakimś daniem, to przygotowuję je bardzo często modyfikując składniki. Kiedyś na śniadanie była głównie owsianka: mlekiem i bez, z orzechami, owocami lub czekoladą. Potem przerobiłam na śniadaniowe dania komosę i chyba wszystkie dostępne kasze. W międzyczasie pojawiały się naleśniki, placuszki i inne smakołyki.


Dziś chyba smaki zatoczyły koło, bo znowu przygotowałam owsiankę. Była tak pyszna, że z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Kokosowa owsianka z lekko słonawym kremem orzechowym doskonale skomponowała się z soczystym granatem i chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiowe „niebo w gębie". Dla takiego śniadania naprawdę warto wstać z łóżka.
Inspirację do przygotowania owsianki znalazłam na stronie http://www.jadlonomia.com.


Składniki:
60g płatków owsianych górskich
2 łyżki syropu klonowego
125ml wody
200ml mleka kokosowego
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
pół granatu
4 łyżki łatków migdałowych

więcej»

Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników. Ponieważ nie mam zaufanego miejsca w którym bez zastrzeżeń mogłabym kupić świeżą surową rybę, przygotowuję tatara z łososia wędzonego na zimno. Pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację, ale zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Kiedyś przygotowywałam tatara z łososia z dodatkiem korniszonów, marynowanych pieczarek i chrzanu. Dziś inna propozycja, lżejsza i odświeżająca z dodatkiem świeżego ogórka, papryczki chili i sezamu.


Składniki:
300g łososia wędzonego na zimno
cebulka dymka razem z grubym zielonym szczypiorem
pół długiego świeżego ogórka
papryczka chili
skórka i sok z połowy limonki
2 łyżki oleju sezamowego
sól pieprz
płatki migdałów i ziarna sezamu

więcej»

Nowy rok szkolny jest rzeczywistością. Uczniowie walczą z testami i pracami domowymi rodzice natomiast zmagają się ze stałym problemem drugich śniadań do szkoły. Nieśmiertelna kanapka i jabłko w końcu się nudzi. Przynajmniej czasami trzeba dla odmiany przygotować coś innego. Dobrą propozycją są kolorowe warzywa, może tortille z ulubionymi dodatkami.


Dziś chciałabym zaproponować jaglane placuszki z jabłkami, które są doskonałą propozycją na ciepły podwieczorek, ale smakują równie dobrze na zimno. Dla placuszkowych łasuchów będą smakowitym drugim śniadaniem. Dodajcie do nich świeże owoce a dzieciaki będą zachwycone. Może się okazać, że następnego dnia będziecie musieli przygotować następną znacznie większą porcję dla szkolnych przyjaciół Waszych dzieci.


Składniki
100g kaszy jaglanej
2 jabłka
1 jajko
1 banan
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki mąki

więcej»

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Mam ją zawsze w lodówce. Używałam ją do dań z kaszą, robię zupę, sałatki, placki, kotlety a nawet muffinki. Dziś przyszła kolej na pasztet. Od jakiegoś czasu warzywne pasztety smakują nam znacznie bardziej niż mięsne. Pasztet z soczewicy jest delikatny, świetnie się kroi i smakuje tak samo dobrze na świeżo jak i kolejnego dnia, pod warunkiem oczywiście, że jeszcze zostało coś do spróbowania.


Składniki (23cm „keksówka")
700-750g cukinii
2 marchewki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 jajka
100g bułki tartej
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony