Ostatnie komentarze

To, że ananas i kokos są najlepszymi przyjaciółmi wiedzą wszyscy wielbiciele Piña colady. Dla nich właśnie i dla tych, którzy mają ochotę na coś pysznego mam dzisiaj propozycję nie do odrzucenia: soczysty ananas otulony lekkim kukurydzianym ciastem z gładkim kokosowym serkiem. Czy to nie brzmi kusząco? Dla mnie bardzo i zapewniam was tak samo smakuje jak brzmi i wygląda. Z całą pewnością skuszą się na ten wspaniały podwieczorek nie tylko dzieci. Dorośli też będą zachwyceni. Dla nich przygotujcie ciasto do ananasa na bazie jasnego piwa zamiast gazowanej wody. Danie nabierze niezwykłego smaku.


Pomysł na to danie został zaczerpnięty z kucharskiej książki Lidla.


Składniki:
pół świeżego ananasa
ciasto
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
woda gazowana lub jasne piwo
kokosowy serek
200g niesłodzonego kremowego serka
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru

więcej»

Tegoroczny maj obfituje w długie weekendy i większość z nas może więc sobie pozwolić na celebrowanie śniadań. Nie trzeba szybko łykać owsianki stojąc jedną nogą w łazience a drugą w przedpokoju. Można spokojnie wstać i leniwie przygotowywać poranne pyszności a potem celebrować śniadanie połączone z poranną kawą. Bardzo kusząca propozycja, prawda? Też bardzo mi się podoba.


W naszym domu najczęściej na takie spokojne śniadania przygotowujemy jajka w postaci jajecznicy, jajek na miękko, sadzonych czy omletów. Czasami jednak mamy przesyt jajek i wtedy zawsze w planach są naleśniki lub placuszki. Ostatnio skusiliśmy się na jogurtowe lekkie placuszki z bananami i borówkami. Jeśli nie lubicie borówek na ciepło rozłóżcie je po prostu na gotowe usmażone placuszki. Też będą pyszne.


Składniki (10 palcuszków)
220g jogurtu naturalnego
1 mały banan
7-9 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g borówek amerykańskich
cukier puder
olej do smażenia

więcej»

Do niedawna podstawowym daniem na śniadanie i na kolację były kanapki. Z biegiem czasu do menu Polaka weszły owsianki, gryczanki, jaglanki, komosanki jako zdrowe podstawy apetycznych i wartościowych śniadań a sałatki lub inne kulinarne wynalazki na kolacje. Przyznam jednak że lubię czasem wrócić do korzeni i zjeść dobrą kanapkę. Staram się, żeby były one i ładne i smaczne i urozmaicone. Dzieci żartują, ze mama znowu zrobiła kanapki z listkami ale na szczęście zwykle zjadają wszystkie bez grymaszenia.


Dziś proponuję kanapki z oliwkową pastą, awokado i wędzonym łososiem. Pięknie wyglądały i uwierzcie mi były mega pyszne. Oliwkową pastę możecie zrobić przy użyciu blendera. Wolę, kiedy nie jest taka bardzo gładka więc bardzo dokładnie i drobniutko siekam składniki nożem.


Składniki (2 kanapki)
pasta z oliwek
50g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
kilka migdałów
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

więcej»

Z tegorocznych zimowych narciarskich ferii mój syn przywiózł smak na Kaiserschmarrn. Dla mnie to po prostu pyszny omlet: słodki, puszysty z owocami i syropem. Doczytałam jednak, że to tradycyjny austriacki naleśnik, porwany na kawałki widelcem a nie omlet. Pochodzi on z czasów monarchii austro-węgierskiej. Według anegdoty został przygotowany dla cesarzowej Elżbiety Bawarskiej, która jednak wzgardziła daniem. Zasmakował jednak cesarzowi. Franciszek Józef zjadł nie tylko swoją porcję deseru ale również porcję małżonki.


Składniki (2 porcje):
2 jajka
3 łyżki cukru
125ml mleka
100g mąki
2 łyżki masła klarowanego
szczypta soli
dekoracja:
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki cząstek granatu
4 łyżki słodkiego syropu (czekoladowy lub miód, lub syrop klonowy)
orzechy

więcej»

Quinoa zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. W Ameryce Południowej nazywana jest "świętym zbożem Inków", "złotym ziarnem Inków". Komosa zawiera saponiny, dzięki którym ma działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe. Białko komosy ryżowej zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka. W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i powinna znaleźć się w diecie wegetarian (Źródło wiadomości http://www.poradnikzdrowie.pl).


Dziś kolejna propozycja zdrowego śniadania z wykorzystaniem komosy ryżowej. Błyskawiczne przygotowanie dania powoduje, że jest doskonałą śniadaniową propozycją również w ciągu zapracowanego tygodnia. Wystarczy tylko, że komosę ugotujecie wieczorem.


Składniki
100g komosy
1 banan
150ml mleka roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
100g borówki amerykańskiej
garść płatków migdałów

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony