Ostatnie komentarze
30Kwi2018
godz. - 12:29

Oliwkowe kanapki na drugie śniadanie

Share

Do niedawna podstawowym daniem na śniadanie i na kolację były kanapki. Z biegiem czasu do menu Polaka weszły owsianki, gryczanki, jaglanki, komosanki jako zdrowe podstawy apetycznych i wartościowych śniadań a sałatki lub inne kulinarne wynalazki na kolacje. Przyznam jednak że lubię czasem wrócić do korzeni i zjeść dobrą kanapkę. Staram się, żeby były one i ładne i smaczne i urozmaicone. Dzieci żartują, ze mama znowu zrobiła kanapki z listkami ale na szczęście zwykle zjadają wszystkie bez grymaszenia.


Dziś proponuję kanapki z oliwkową pastą, awokado i wędzonym łososiem. Pięknie wyglądały i uwierzcie mi były mega pyszne. Oliwkową pastę możecie zrobić przy użyciu blendera. Wolę, kiedy nie jest taka bardzo gładka więc bardzo dokładnie i drobniutko siekam składniki nożem.


Składniki (2 kanapki)
pasta z oliwek
50g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
kilka migdałów
kawałek papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
dodatkowo:
2 kromki razowego chleba
pół awokado
50g wędzonego łososia
kiełki rzodkiewki
sałata
cytryna


Oliwki, czosnek, migdały posiekaj bardzo, bardzo drobno. Dodaj natkę pietruszki, oliwą, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Na kromki chleba nałóż oliwkową pastę. Na wierzch nałóż plasterki łososia, plasterki awokado. Skrop sokiem z cytryny. Udekoruj sałatą i kiełkami rzodkiewki.


Smacznego!


Spróbuj także
Śniadanie na poprawę humoru
Bruschetta z pomidorami i awokado
"Hambuksy" - nowe ulubione danie moich dzieci

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • Kuchnia na wrzosowisku
    Pięknie wyglądają, niczym wiosna na talerzu :)
    Kuchnia na wrzosowisku
    dodano: 30.04.2018, godz.- 17:55
    • domowypatchwork
      Dziękuję. Były też bardzo pyszne. :-)
      domowypatchwork
      dodano: 02.05.2018, godz.- 21:22
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony