Ostatnie komentarze
08Lut2017
godz. - 12:35

Bruschetta z pomidorami i awokado

Share

Dzisiaj coś śródziemnomorskiego. Bruschetta - pyszna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako weekendowe śniadanie lub lekka kolacja. Jej podstawą jest grzanka skropiona oliwą i posmarowana roztartym czosnkiem podawana z pomidorami i bazylią. Kiedyś była ona prostym daniem plantatorów oliwek – ciężko pracujących ludzi, spędzających wiele godzin monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą.


Jadłam to danie z suszonymi pomidorami ale według mnie znacznie lepiej smakuje ze świeżymi pachnącymi słońcem pomidorami. Spróbujcie obie wersje i wybierzcie swoją ulubioną. Możecie również wzbogacić bruschettę awokado, mozzarellą albo oliwkami i zrobić ją według swojego przepisu.


Składniki:
1 ciabatta
1 duży pomidor
100g mozzarelli
pół awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciabattę przekrój na pół, skrop oliwą i posmaruj roztartym ząbkiem czosnku. Włóż do piekarnika na 3-4 minuty. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidora, mozzarellę i awokado pokrój w kostkę. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Nałóż sałatkę na podpieczone ciabatty i piecz 5-6 minut. Serwuj gorącą udekorowaną listkami bazylii.


Smacznego!


Spróbuj także:
Tosty ze szpinakiem i mozzarellą
Kanapki inaczej
Śniadanie na poprawę humoru

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony