Ostatnie komentarze
09Gru2016
godz. - 08:37

Tosty ze szpinakiem i mozzarellą

Share

Zapiekane tosty z pieczywa zgrzane w tosterze, to danie, które moja córka lubi szczególnie. Zwykle dodaję do nich wędlinę, żółty ser, ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę pokrojoną w piórka i doprawiam odrobiną curry. Jakoś mi ostatnio nie po drodze z wędliną, więc dzisiaj na kolację w tostach pojawiło się nadzienie bez mięsa. Połączyłam szpinak, suszone pomidory i orzechy ale bez ciepłego ciągnącego się sera tosty nie istnieją. Zwykły żółty ser zastąpiłam mozzarellą.


Możecie je podać jako ciepłą kolację lub z sokiem z buraków lub pomidorowym potraktować jako alternatywę dla tradycyjnej zupy.


Składniki
10 kromek tostowego pieczywa
2 łyżki masła

300g szpinaku
3 ząbki czosnku
4 suszone pomidory
200g mozzarelli
6 orzechów włoskich
sól, pieprz


Czosnek pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek podgrzewaj około 1 minutę. Dodaj szpinak i zblanszuj go krótko. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane orzechy i pokrojone w kostkę suszone pomidory, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Mozzarellę pokrój w plasterki. Na pięć kromek pieczywa tostowego nałóż szpinak i plastry mozzarelli. Przykryj pozostałymi kromkami. Piecz w rozgrzanym tosterze aż będą złote i chrupiące. Podawaj od razu.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony