30Lis2018
godz. - 16:21

Śniadaniowa owsianka z kremem orzechowym i granatem

Share

Czasem tak jest, że jak polubię się z jakimś daniem, to przygotowuję je bardzo często modyfikując składniki. Kiedyś na śniadanie była głównie owsianka: mlekiem i bez, z orzechami, owocami lub czekoladą. Potem przerobiłam na śniadaniowe dania komosę i chyba wszystkie dostępne kasze. W międzyczasie pojawiały się naleśniki, placuszki i inne smakołyki.


Dziś chyba smaki zatoczyły koło, bo znowu przygotowałam owsiankę. Była tak pyszna, że z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Kokosowa owsianka z lekko słonawym kremem orzechowym doskonale skomponowała się z soczystym granatem i chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiowe „niebo w gębie". Dla takiego śniadania naprawdę warto wstać z łóżka.
Inspirację do przygotowania owsianki znalazłam na stronie http://www.jadlonomia.com.


Składniki:
60g płatków owsianych górskich
2 łyżki syropu klonowego
125ml wody
200ml mleka kokosowego
3 duże łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
pół granatu
4 łyżki łatków migdałowych


Płatki owsiane zalej gorącą wodą, dodaj mleko kokosowe i jedną łyżkę syropu klonowego i gotuj około 10 minut. Zblenduj bardzo dokładnie masło orzechowe z ciepłą wodą, resztą syropu klonowego i solą. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Do miseczki nałóż owsiankę. Na nią krem orzechowy. Udekoruj wyłuskanym granatem płatkami migdałów.


Smacznego!


Spróbuj także:
Jaglane śniadanie
Malinowa owsianka
Pudding z komosy na śniadanie

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • Kuchnia na wrzosowisku
    Ale pięknie podana!
    Kuchnia na wrzosowisku
    dodano: 02.12.2018, godz.- 13:12
    • domowypatchwork
      Dziękuję :-)
      domowypatchwork
      dodano: 03.12.2018, godz.- 17:51
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony