Ostatnie komentarze

Placki to jedno z takich dań, które uratowały mnie z niejednej „niejadkowej" opresji. Mój syn zjada wszystkie placki, niezależnie od tego z czego lub z czym je podaję. Dziwi mnie niezmiernie fakt, że każde placki może zjeść z cukrem. Tym razem jednak odeszliśmy od tradycji i część placków ziemniaczano marchewkowych zjedliśmy z pikantnym guacamole. Przyznam, że to niecodzienne połączenie bardzo mi smakowało. Spróbujcie bo naprawdę warto.


Składniki:
placki
0,5 kg ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
5 łyżek mąki
2 jajka
sól pieprz
olej do smażenia
guacamole
2 awokado
mała czerwona papryka
kawałek papryczki chili
1 ząbek czosnku
pół szalotki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

więcej»

Sezon na szparagi jest krótki dlatego kiedy pojawiają się białe i zielone kupujemy je praktycznie przy każdych zakupach. Możemy je jeść pod każdą postacią: gotowane grillowane, w zupach, w sałatkach, z szynką, do jajek, omletów itd. Można jeszcze długo wymieniać. Dziś francuska propozycja szparagów mimoza, które mogą być przystawką do eleganckiego obiadu lub prostą i smakowitą przekąską w ciągu dnia. To nieskomplikowane danie składa się z kilku składników: zielonych szparagów, jajka na twardo oraz sosu winegret. Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie przegotować szparagów. Muszą być lekko twardawe jędrne i chrupiące. Dlatego gotowanie można zamienić na smażenie lub grillowanie. Do swoich szparagów przygotowałam sos lekko ostry z dodatkiem musztardy i syropu klonowego. Danie wyszło naprawdę pyszne.


Składniki (2 porcje)
1 pęczek szparagów
2 jajka
sól, pieprz
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy

więcej»

Dziś propozycja dania uniwersalnego. Ziołowy omlet możecie podać na kolację lub szybki obiad. Jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że można go podać nawet na codzienne śniadanie. Jeśli zrobicie go na duże patelni, także żeby omlet był cieniutki to zwinięty i pokrojony może być doskonała imprezową przekąską. Do omleta dodajcie Wasze ulubione świeże zioła. Ja dodałam klasyczne: szczypiorek, pietruszkę i koperek. W sezonie letnim, kiedy ogródki ziołowe pięknie się rozrastają dodajcie bazylię, oregano, szałwię lub miętę. Za każdym razem otrzymacie inne smakowite danie.


Składniki (1 porcja)
2 jajka
50ml 30% śmietanki
1 łyżka parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki drobno pokrojonej szynki
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz

więcej»

Pewnie nie raz już pisałam, że mój syn uwielbia wszelkiego rodzaju placki, racuchy i naleśniki. Niezależnie czy przygotuję je z warzyw czy z dodatkiem owoców pochłania ich hurtową ilość i prosi o dokładkę. Wszystkie zjada wyłącznie z cukrem pudrem (nawet te warzywne). Wyjątek robi wyłącznie dla puszystych amerykańskich pancakes, które zjada z syropem klonowym. Dzisiaj zaszalałam i przygotowałam wypasioną wersję placków z bananem i płynną czekoladą w środku. Polecam je każdemu, naprawdę trudno im się oprzeć.


Składniki (8 placków):
500ml jogurtu naturalnego
8 łyżek mąki pszenne
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
2 banany
8 kostek czekolady
olej do smażenia

więcej»

Wydaje mi się, że po zakończeniu epidemii trenerzy personalni oraz dietetycy będą mieli całą masę pracy. Większość z nas (mam nadzieję) została w domu, opiekuje się dziećmi i piecze, gotuje i dogadza. Moje dzieci traktują ten czas bez jeżdżenia do szkoły trochę jak ferie albo wakacje i wymyślają, że zjedliby pierogi, placki, naleśniki, racuchy, desery i ciasta, słowem wszystko to na co nie mam czasu kiedy dni płyną normalnym roboczym rytmem a które zwyczajowo przygotowuję w czasie urlopu. Razem z dziećmi te smakołyki pochłaniamy również my – rodzice. Dziś powiedziałam dosyć i przygotowałam warzywną przekąskę – cukinię w serowej panierce. Podałam ją z sosem jogurtowo-czosnkowym. Niewiele zjadłam tego smakołyku bo okazało się, że to ulubiona przekąska moich dzieci. Następnym razem przygotuję ją kiedy dzieci pójdą znowu do szkoły i zjem wszystko sama Mrugnięcie


Składniki:
2 nieduże cukinie
100g bułki tartej
50g startego parmezanu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
3-4 łyżki mąki
2 jajka
sos:
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki gęstego kremowego serka
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony