Wielu z nas śniadanie nieodmiennie kojarzy się z łykiem aromatycznej gorącej kawy i z odkrytymi na nowo płatkami owsianymi. Przedszkolny koszmar w postaci gęstej kleistej owsianki na mleku odszedł już chyba w zapomnienie a śniadaniowe owsianki zupełnie tego koszmaru nie przypominają. Owocowe, waniliowe, czekoladowe owsianki zaparzane tylko z przeróżnymi orzechowymi dodatkami wyglądają pięknie i tak też smakują. Dla tych którym płatki owsiane ciągle źle się kojarzą polecam zmiksować płatki z dodatkami. Zrobicie pudding, który kojarzy się już tylko przyjemnie. A śniadanie będzie i pożywne i ładne.
Dziś połączyłam śniadaniowe smaki. Przygotowałam borówkową owsiankę z dodatkiem owoców i kawowej domowej granoli. Było pysznie. Oby więcej takich poranków.
Składniki:
granola:
2 łyżki cukru
100g płatków owsianych
1 espresso
garść ziemnych orzeszków
owsianka:
100g płatków owsianych
100g borówek
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
100ml mleka




Tym razem nie zrobiłam ani mozzarelli ani innej sałatki tylko przepyszną delikatną i bardzo prostą pastę z wątróbek z dorsza. Ten delikatny smakowity przysmak znany jest z bogactwa kwasów tłuszczowych Omega-3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz witamin A i D rzadko spotykanych w takich ilościach w innych produktach. Można go bezpośrednio po wyjęciu z puszki i odsączeniu rozsmarować na świeżym chlebie a można wzbogacić o kilka smakowitych dodatków. Ja dodałam do wątróbki szczypiorek kapary i ogórka konserwowego, ale Wy możecie skomponować pastę po swojemu. Moja pasta została tylko wymieszana widelcem, ale jeśli wolicie gładką wersję użyjcie blendera.

