Ostatnie komentarze

Uwielbiam truskawki. To zdecydowanie moje najbardziej ulubione owoce. Korzystając z ostatnich dni wysokiego truskawkowego sezonu, przygotowałam czekoladowe placki z tymi właśnie owocami. Czekam jeszcze z utęsknieniem na drugą połowę sierpnia, kiedy na straganach pojawią się malutkie, ale bardzo słodkie późno dojrzewające Senga i Florence. A potem znowu trzeba będzie z niecierpliwością czekać na czerwiec żeby znowu kupować, jeść , kupować, jeść i nigdy nie mieć dosyć Mrugnięcie


Składniki:
350ml jogurtu naturalnego
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
kilka truskawek
kilka kawałków białej czekolady
olej do smażenia

więcej»

Każdy w naszej rodzinie ma swoje ulubione danie w którym akceptuje płatki owsiane. Żeby zwiększyć spożycie tego produktu muszę płatki przemycać w takie sposób, żeby dzieci tego nie widziały. Do daję je do ciast i ciasteczek, do kruszonki a ostatnio odkryłam doskonały sposób na podanie płatków owsianych w koktajlu owocowym. Dzięki płatkom zwykły koktajl przestaje być wyłącznie owocowo mlecznym napojem a staje się pełnowartościowym posiłkiem. Płatki zmiksowałam z owocami i naturalnym jogurtem dlatego moje dzieci nie zauważyły mojego małego podstępu i oceniły drugie śniadanie jako pyszne.


Składniki (2 porcje)
400ml jogurtu naturalnego pitnego
1 mango
0,5kg truskawek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki płatków owsianych

więcej»

Już wielokrotnie pisałam, że lubię sprawiać kulinarne przyjemności moim bliskim. Moja córka narzeka, że jej boczki się niebezpiecznie zaokrąglają, ale smakołyków nie potrafi odmówić. Zaokrąglone boczki to żart, bo młodzież intensywnie trenuje więc o zaokrąglaniu nie ma mowy. Mojemu synowi najłatwiej sprawić przyjemność różnego rodzaju plackami. Żeby nie przygotowywać nieustannie tych samych, bawię się i eksperymentuję zmieniając składniki, dokładając nowe dodatki, owoce. Lubię to tym bardziej, że wszystkie placki mój synek zjada w ilościach przemysłowych.


Dziś przygotowałam pyszne cytrynowo-makowe pancakes. Smakowały doskonale z syropem klonowym i świeżymi owocami. Polecam.


Składniki:
200g kefiru
2 jajka
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki maku
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki oleju

więcej»

Wszędzie już chyba pojawiły się młode ziemniaki. Bardzo je lubimy, szczególnie ugotowane w mundurkach i podane tradycyjnie z masłem i koperkiem. Do tego zimne zimny kefir lub naturalny jogurt, jajka sadzone i obiad w upalny dzień gotowy.


Dziś chciałabym zaproponować wielkopolskie postne danie, które również doskonale nadaje się na szybki lunch lub przekąskę w letni dzień. Pyry z gzikiem to ugotowane w mundurkach ziemniaki (mogą nie być młode – ale te są teraz najlepsze) podane z pikantną wersją twarożku. Wystarczy dodać szczypiorek, koperek sól i pieprz, ale ja dodałam również sporą ilość rzodkiewki, którą bardzo lubię i która świetnie komponuje się zarówno z twarogiem jak i ziemniakami. Całość zwieńczył przysmażony na złoto boczek. Można go pominąć ale jeśli w domu jest typowy mięsożerca, to obiad bez tego dodatku będzie niekompletny Mrugnięcie


Składniki (2 porcje)
4 młode ziemniaki
200g białego sera
100ml jogurtu naturalnego
6-8 rzodkiewek
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
papryczka chili
100g boczku
sól, pieprz

więcej»

Śledzia kochamy wszyscy. Jemy go często i to nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Dziś przygotowałam pięknie wyglądającą przystawkę, która może być także pyszną przekąską lub lekką kolacją – tatar ze śledzia. Tatar to danie, które zasadniczo powinno przygotować się z surowych składników więc pewnie znawcy powiedzą, że to nie jest to samo i z pewnością będą mieli rację. Zapewniam jednak, że ten mój tatar ma w sobie coś wyjątkowego. Jest odświeżający, lekko pikantny, słodko kwaśny i niezależnie jak dużo go przygotuję zawsze mam ochotę na więcej.


Składniki (2 porcje):
300g płatów śledziowych
2 duże kapary
1 mała szalotka
1 duża dość twarda nektarynka
6-8 marynowanych pieczarek
papryczka chili
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy

więcej»
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony